);

Kinderen- Relatietherapie, heeft het nog zin?

Veel mensen die zich niet gelukkig voelen in hun relatie, stellen meteen de ultieme vraag: weggaan of blijven. Daarmee beperk je eigenlijk de mogelijkheden om je problemen op te lossen.

Een journaliste van Kinderen legde een aantal casussen aan me voor. Met de vraag of relatietherapie in hun geval nog zin heeft en voor verbeteringen kan zorgen. In alle gevallen kan een externe deskundige helpen om bewustzijn te brengen op het eigen gedrag. Soms is het beter om eerst in je eentje in therapie te gaan of een familieopstelling te doen voor je samen echt aan de slag kunt. Als er sprake is van ontrouw kan het zeker helpen om met een derde erbij echt te onderzoeken wat er onder ligt én om iets te doen om het vertrouwen te herstellen.

Slechts bij één van de vier stellen vraag ik me af of een gelijkwaardige relatie wel tot de mogelijkheden behoort. Daar gebruikt een van de partners zoveel verbaal geweld om zijn zin te krijgen, dat het wel eens zou kunnen zijn dat, ook als zijn vrouw beter voor zichzelf leert opkomen, zijn wil altijd wet moet zijn.

Lees het hele verhaal in kinderen-relatietherapie hier (pdf).