);
een goed exccuus
Complimentendieet

Begin vandaag nog met het complimentendieet!

Het leukste dieet dat ik ken, is het complimentendieet. Het bestaat uit een flinke dagelijkse dosis complimenten. Als je je relatie een oppepper wilt geven, kun je samen aan het complimentendieet beginnen. Als je een boost nodig hebt, kun je het volgen en complimenten aan jezelf gaan geven.

De dagelijkse dosis is minstens vijf complimenten.

Eén van de geheimen van een langdurige relatie is de constante wederzijdse stroom van positieve aanmoediging. Het is eigenlijk de basis van de beste relaties: dat je elkaar steeds complimenteert met wat je doet, wat je hebt gedaan, hoe je er uit ziet met wie je bent. Dus ook in de relatie met jezelf is het van belang om te zorgen voor een constante stroom van waardering!

Positief
Door elkaar complimenten te geven, richten jullie de aandacht op de positieve aspecten van elkaar. Wat je aandacht geeft, groeit. Een complimentje stimuleert om hetzelfde nog eens te doen. En zo stimuleer je je partner dus om gedrag te vertonen dat jij prettig vindt. Met een complimentje stimuleer je ook jezelf om bijvoorbeeld klusjes die je lastig vindt, toch te doen.

Oefening
Het vraagt wel enige oefening en zelfdiscipline, zeker als je gewend bent om je partner of jezelf te bekritiseren. Het complimentendieet is wel makkelijk vol te houden, want anders dan de meeste diëten die over voeding gaan, werkt het uitvoeren van het het complimentendieet vooral positief en heb je niet zo snel het gevoel dat je iets wat je eigenlijk heel fijn, leuk of lekker vindt, moet inleveren.

Complimenten ontvangen
De andere kant van het geven van complimenten, is complimenten ontvangen. Sommige mensen wuiven iedere aardige opmerking weg. Hun bloesje komt van de uitverkoop, het was geen moeite, het stelt weinig voor. Ze kunnen de waardering die ze krijgen eenvoudigweg niet ontvangen.

Ook daar kun je op oefenen. Zeg de volgende keer dat je een complimentje krijgt eens alleen maar ‘dankjewel’. Maak wat de ander zegt niet kleiner door te reageren. En laat tot je doordringen dat de ander jou mooi, lief of aardig vindt. Laat tot je doordringen dat de ander je er leuk uit vindt zien. Laat binnen komen dat er wordt gezien dat je ergens een belangrijke bijdrage aan hebt geleverd.

Extra
Je kunt het complimenten geven de hele dag in je aandacht houden, je kunt het af en toe een kwartiertje doen. Het is ook toegestaan om eens extra op te scheppen als je daar zin in hebt. Je kunt de ander een extra complimentje geven of er zelf om vragen. Het werkt alle kanten uit.

Als je alleen bent, werkt het om je complimenten op een vast moment van de dag te doen en ze op te schrijven in een mooi boekje (of in de notities van je mobiel).

Wat ben jij goed in complimenten geven en ontvangen!