);

Ben jij een pleaser?

Ben jij een pleaser? Pas je je aan? Weet je soms niet wat je zelf wilt? Heb je moeite je grenzen aan te geven? Grote kans dat je in je relatie met je partner, met je kinderen en op je werk tegen problemen aanloopt. Dat je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent en het niet goed genoeg doet. Met je verstand heb je al vele malen geprobeerd om dat te veranderen. Je weet dat het niet goed is om je zo aan te passen, je weet dat je beter je grenzen zou moeten aangeven, maar op de een of andere manier lukt het niet.

Dat komt omdat je hebt geleerd om je zo te gedragen toen je nog maar een heel klein kind was. De relatie met je moeder is je basis. Toen je nog in haar buik zat, voelde je alles wat zij voelde. Eenmaal geboren, leef je nog zo’n drie jaar in een symbiotische relatie met haar. Er is geen onderscheid tussen haar en jezelf. In die prille tijd ontstaan je belangrijkste gedragspatronen.

Waar je moeder positief op reageert, dat ontwikkel je verder. Waar je moeder negatief op reageert, verstop je. Je neiging om je aan te passen, te pleasen, je niet uit te spreken over wat jij wilt en je grenzen niet aan te geven komt voort uit die fase. Je gedraagt je eigenlijk als een kind dat liefde en goedkeuring zoekt van haar moeder. Het zit er zo diep bij je ingeprent, dat je het vanzelf doet, ook al wil je eigenlijk wat anders.

De sessies en workshops zijn bedoeld om je bewust te maken van die oude gedragspatronen. Vervolgens leer je om jezelf de liefde en goedkeuring te geven waar je naar verlangt, zodat je je niet meer in alle bochten wringt om dat van anderen (je partner, je baas, je kinderen) te krijgen. En je maakt contact met de ‘verstoten delen’ van jezelf die je nodig hebt om je grenzen te kunnen aangeven en jezelf te richten op wat jij wilt en verlangt.

We gebruiken daarvoor familieopstellingen en kwaliteitenopstellingen. Je verwerkt oude trauma’s en krijgt toegang tot aspecten van je persoonlijkheid die verborgen waren. Zodat je kunt kiezen hoe jij je wilt gedragen. De ene keer pas je je aan, de andere keer maak je duidelijk waar jij voor staat en waar jij naar toe wilt.

Ervaringen van ‘pleasers’:

“Ik kan mezelf duidelijker verwoorden. Makkelijker bij mezelf blijven. Gevoelens simpeler voelen en accepteren. Grenzen beter aangeven.”

“Tafelopstelling is een manier om met een helikopterview naar je patronen en overtuigingen te kijken over jezelf en je systeem waarin je je begeeft. De poppetjes zijn prima objecten om alles op te projecteren. En dan Caroline, die je nieuwe teksten geeft om te reageren of dat je anderen uit je systeem andere teksten hoort zeggen die je wonden kunnen helen…zo inzichten gevend waar je zelf nog niet aan gedacht hebt…
Caroline, die doordat zij haar overtuigingen zo overtuigd neer zet, me helpt om me aan haar overtuigingen te schuren: Wat vind ik van dat gezichtspunt? Hoe voelt dat voor mij? Waardoor ik mezelf steeds duidelijker voel, zie en ervaar.
En dan de andere cursisten: die je soortgelijke levensthema’s laten zien en zo laten zien dat jij niet de enige bent die struggled en je ook van hun inzichten kunt leren. Tafelopstelling bij Caroline: een aanrader! Een rijk moment van inzicht! Gewoon doen! Go for it!”