);

Breng balans tussen geven en nemen in 2017 Column Hart&Ziel

“Wat is het beste goede voornemen dat ik in mijn relatie kan hebben?” Deze keer kwam de vraag van de redactie van de bijlage Hart en Ziel van Gelderlander en de Limburger. Zij wilden weten wat je het beste kan doen voor een goede relatie.

Balans brengen tussen geven en nemen in je relatie is in mijn ogen het beste voornemen dat je in 2017 voor je relatie kunt hebben.
Hoewel we dat graag zouden willen, gaat het in de liefde niet vanzelf. Een relatie (ook die met jezelf) vraagt inspanning en bewustzijn. De discipline die ik je toewens, heb je iedere dag nodig voor het brengen van de juiste balans in je relatie. De belangrijkste balans in een relatie is de balans tussen geven en nemen. In veel relaties is die balans namelijk scheef. Dan geeft de een meer dan zij krijgt en neemt de ander meer dan hij geeft. Als je daar lang mee doorgaat, raakt er op den duur minstens één van jullie uitgeput.

Hieronder vind je tips om je goede voornemen om dit jaar je discipline in te zetten om balans te brengen tussen geven en nemen handen en voeten te geven.

Het begint met zien wat je geeft en wat je neemt. Veel mensen letten eigenlijk niet op wat hun partner allemaal aan ze geeft. Onnadenkend wordt het eten opgegeten waar de ander over heeft nagedacht (misschien een recept opgezocht) de boodschappen voor heeft gedaan, groente heeft gesneden, het vlees heeft aangebraden, de aardappelen heeft geschild en op tijd heeft afgegoten. Er wordt misschien iets gemompeld van ‘lekker’, maar de kok wordt zelden echt bedankt. Het zelfde geldt voor het schone bed, de schone onderbroek, het gestreken overhemd. Heb jij ooit je partner bedankt voor het doen van de was? Of het schoonmaken van de wc? Hoeveel van wat jouw partner in het huishouden doet en dus ook aan jou geeft, gaat eigenlijk aan je voorbij?

En degene die hard werkt en het geld binnenbrengt? Die overwerkt, soms onaangenaam gedrag van collega’s of leidinggevenden ondergaat. Die zich extra inzet? Krijgt die waardering voor wat hij met zijn arbeid verschaft voor het gezin? Of wordt dat ook voor vanzelfsprekend genomen?

De eerste stap bij het verbeteren van de balans tussen geven en nemen is echt in ontvangst nemen wat je van de ander krijgt. Dat doe je door er bewust bij stil te staan en je partner oprecht te bedanken voor zijn of haar inspanningen. Soms moet je dan eerst door je eigen schuldgevoel en frustraties heen, bijvoorbeeld doordat je eigenlijk vindt dat je meer in het huishouden zou moeten doen of meer geld zou moeten verdienen. Ook dat vraagt discipline, om voorbij te gaan aan wat je ziet als je eigen tekortkomingen, zodat je kunt zien hoe de ander zich inspant voor jou en het gezin.

De tweede stap is te onderzoeken of jij in je relatie jezelf voorop zet of de ander. Als je nadruk ligt op de ander, is de discipline-oefening van dit jaar om minstens één keer per week aandacht te geven aan wat je zelf nodig hebt en daarom te gaan vragen. Als je nadruk ligt op jezelf, is jouw discipline-oefening voor dit jaar om minstens één keer per week je partner centraal te stellen en iets te doen waarmee je hem/ haar blij maakt.

De derde manier om de balans tussen geven en nemen te herstellen, is als je iets aardigs van de ander hebt gekregen, net een beetje meer terug te geven en als je iets vervelends van de ander hebt gekregen, een nare opmerking bijvoorbeeld, je net iets minder vervelend terug te geven. Je ziet af van wraak en revanche, je ziet af van het halen van je gelijk ten koste van de ander. Je belast de relatie niet extra, door extra narigheid te geven, maar kiest er bewust voor om minder terug te geven dan je ontving.

Ik wens je veel discipline, liefde en geluk in 2017!