);

Voor de Gelderlander behandel ik in de bijlage Hart & Ziel vragen van lezers. Deze keer: Help! Mijn vrouw wil niet meer met me vrijen! Wat kan ik doen om haar weer zover te krijgen?

VRAAG:

“Mijn vrouw is nu er kinderen zijn, nauwelijks geïnteresseerd in seks. Ik wil haar niet onder druk zetten en haar ook geen dingen tegen haar zin laten doen. Ze heeft me wel eens ‘mijn gang laten gaan’ maar dat vond ik een vreselijke ervaring. Ondertussen is niet alleen de seks minder geworden, maar ook de intimiteit: ze wil namelijk niet meer met me knuffelen omdat ze bang is dat het uit zal draaien op seks. Ik mis zowel de seks als het knuffelen enorm. Dus ik probeer er met haar over te praten, maar dat is moeilijk.”

Frits

ANTWOORD

Beste Frits,

Geen seks is een belangrijk signaal dat er iets aan het mis gaan is in een relatie. Het is dus heel belangrijk dat je dat signaal als man serieus neemt.  Het gaat namelijk niet vanzelf over, het vraagt van jou dat je in actie komt. Als je als man niet bezig bent met de relatie, maar alleen aandacht besteedt aan je werk en de kinderen, kun je niet verwachten dat je vrouw zin heeft in seks.

Sommige mannen zetten hun vrouw dan onder druk om toch seks te hebben. Die vrouwen doen dat misschien een tijdje. Maar als ze geen seks hebben omdat ze er zelf zin in hebben, bestaat de kans dat ze op den duur echt weerzin tegen lichamelijk contact krijgen.

Vrouwen kunnen zich ook onder druk gezet voelen als mannen slecht kunnen omgaan met afwijzing. Als je boos wordt of teleurgesteld of je terugtrekt als zij niet met je wilt vrijen, stel je je emotioneel afhankelijk van haar op. En dat is absoluut niet aantrekkelijk!

Dus leer de afwijzing te verdragen en blijf voelen wat jij wilt: namelijk: met haar vrijen. Wat zou je doen als zij een vreemde vrouw was? Dan zou je moeite voor haar doen, haar mee uitnemen en haar verleiden. Als je een gezin hebt, komt daar nog iets extra’s bij: regel een oppas en vraag haar om die jurk aan te trekken die haar zo goed staat. Zo kan zij echt ontspannen en voelt zich een aantrekkelijke vrouw, waar jij moeite voor wilt doen.

Ook kan het zinvol zijn om je te verdiepen in wat zij lekker vindt in bed. Dat kan zowel door er over te lezen, door haar er naar te vragen en bijvoorbeeld door samen op een massagecursus te gaan. Uiteraard kan er ook iets aan de hand zijn met je vrouw, waardoor ze niet kan genieten van seks. Incest bijvoorbeeld, kan beschadigingen nalaten waar aandacht aan besteed moet worden, zodat je vrouw zich weer een sensueel wezen gaat voelen.

Heb je hiermee te maken?
Speciaal voor jou geef ik een webinar op woensdag 3 juli. Daarin vertel ik hoe de dynamiek werkt waardoor vrouwen zich terugtrekken. Ik geef je jouw eerste tips om te zorgen voor meer intimiteit en seks in jullie relatie.

155 reacties

 1. Pablo

  Hoi,

  We zijn inmiddels 2.5 jaar getrouwd en sinds de tijd dat we getrouwd vrijen we niet meer.
  Voordat wij getrouwd waren hadden we genoeg seks en elke x dat we elkaar zagen was het allemaal superrr en geweldig we konden niet van elkaar afblijven.
  Ik heb geprobeerd een aantal keren met haar te praten en enige wat ik uit haar krijg is dat ze zegt dat ze in de war is ???????
  Op begin dacht ik dat ze misschien een ander had en of dat het aan mij lag.
  Help me aub

  Beantwoorden
  • Hassan

   Ik vind dit een hele mooie reactie van caroline. Duidelijk is dat de vrouw een probleem heeft. Maar men draait het zodanig om alsof de man hier de aanstichter is.

   Beantwoorden
   • Caroline Franssen

    Beste Pablo,

    Je leest wat je wilt lezen. De man heeft net zo goed een probleem als er geen seks is in de relatie. Dat ligt echt nooit alleen bij de vrouw.

 2. Caroline Franssen

  Beste Pablo,

  Er is serieus iets aan de hand als je vrouw 2,5 jaar niet met je wil vrijen en claimt ‘in de war’ te zijn. Het lijkt me verstandig als jullie snel een afspraak maken met mij of met je huisarts om hulp te krijgen bij het oplossen van dit probleem. Als je vrouw niet mee wil, raad ik je aan om alleen te komen.

  Veel sterkte,
  Caroline

  Beantwoorden
 3. Cor

  Beste Caroline,
  Ik moet me helaas in het kampje van Hassan voegen. Dat je schrijft dat Hassan las wat hij wilde lezen vond ik niet zo’n gepaste opmerking. Nogal defensive, maar goed. De oplossing van het probleem moet liggen bij de veroorza(a)k(st)er. Althans als we ervan uit gaan dat de man hier slachtoffer is en dus niet actief iets heeft gedaan wat deze houding van zijn vrouw heeft veroorzaakt (schending vertrouwen o.i.d.) Daarbij kan/moet het slachtoffer i.c. de man, behulpzaam zijn en actief meewerken het probleem op te lossen. Belangrijk lijkt mij dat de vrouw het probleem erkent dat ze door haar gedrag haar partner kwetst en de relatie op het spel zet. Zij schendt het vertrouwen binnen de relatie. Zeker in het geval van Frits. Neem er geen genoegen mee Frits, je bent meer waard dan je zo te laten behandelen.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Er is geen sprake van kampen, er is sprake van onderzoeken wat een man kan doen als er minder seks is dan waar hij behoefte aan heeft. Het kan zijn dat hij stappen te zetten heeft en het kan zijn dat het belangrijk is dat de vrouw naar een therapeut gaat en onderzoekt wat er bij haar aan de hand is. Uit je reactie maak ik op dat je min of meer vindt dat een man recht heeft op seks in een relatie. Alleen al die houding zal je je partner afschrikken.

   Beantwoorden
 4. Peter

  Eenzelfde ervaring. Voor de relatie en begin van het huwelijk was alles prima op seks gebied. Na 1.5 jaar kwam ineens de kentering. Als ik de adviezen deed die hierboven zijn aangegeven werd het uitgelegd omdat ik seks wilde. Dus die adviezen zijn niets waard. Erover praten is ook niet mogelijk. Om alle verantwoordelijkheid op de man te gooien is een Veel te eenzijdige belichting

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Peter,

   Als adviezen in jouw situatie niet werken, wil dat niet zeggen dat ze niets waard zin. Als je in zo’n relatie terecht bent gekomen en de algemene adviezen niet helpen, raad ik je aan professionele hulp te zoeken. Dan kan bloot gelegd worden wat er precies in jullie relatie speelt.

   Met vriendelijke groet,
   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 5. Jan

  “Wat zou je doen als zij een vreemde vrouw was?”
  Dan zou ik alleen geïnteresseerd zijn in vrijen met haar, wanneer die vrouw dat ook met mij is. Een vreemde vrouw die niet in mij geïnteresseerd is, laat ik met rust.

  “Ook kan het zinvol zijn om je te verdiepen in wat zij lekker vindt in bed. Dat kan zowel door er over te lezen, door haar er naar te vragen en bijvoorbeeld door samen op een massagecursus te gaan. ”
  Oftewel: de man mag nóg meer z’n best gaan doen om er wat van te maken in de relatie. Nee, nee, nee! Mijn advies: kijk om je heen, zie welke vrouw je wél de moeite waard vindt, wie je wel aantrekkelijk vindt zoals je bent. En beleef weer eens echte passie!

  Beantwoorden
 6. hans

  sorry, maar ik moet mij aansluiten bij de andere mannen. het lijkt wel alsof het altijd aan de man ligt, in wat voor reactie ook op internet. het zijn altijd de mannen die vreemd gaan en die nooit begrip hebben. de vrouwen zijn het slachtoffer en hoeven nooit van hun kant eens inzet te tonen voor de relatie. totaal buiten de werkelijkheid.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Als je als man een probleem hebt, zal je de oplossing daarvan in je eigen hand moeten nemen. Niet zielig gaan doen dat de vrouw ook een aandeel heeft en je daar achter verschuilen. Het wordt tijd dat mannen 100% kiezen voor hun relatie en zich voor 100% gaan inzetten om er alles aan te doen om hun verantwoordelijkheid te nemen voor het verbeteren van de relatie. Als een vrouw mij een vraag stelt, ga ik ook niet zeggen wat haar man zou moeten doen. Dan geef ik haar een antwoord waar zij wat mee kan.

   Beantwoorden
   • Reynold

    Beste Caroline,

    Je schrijft dat het niet gaat over “Kampen kiezen” echter als een man een opmerking maakt over dat het niet altijd aan de man ligt schrijf jij in een weerwoord dat “ook” de man moet werken in de relatie, daar ben ik het als man dan ook mee eens. in je laatste opmerking schuif je ineens alles voor 100% naar de man toe, op dat moment kom je over als een “gefrustreerde vrouw”, als je je als relatie mediator c.q. therapeut zo uit het gareel laat vliegen, ben je in mijn ogen geen goede mediator c.q. therapeut, je zou geen kant moeten of mogen kiezen, zoals je eerder aan gaf ligt het bij de man en de vrouw. Ik ken je niet ik veroordeel je niet, ik lees de berichten hierboven en zo kom je over. laat je niet uit je tent lokken en blijf proffessioneel.

   • Caroline Franssen

    Iedere man die naar zijn vrouw wijst voort de oplossing van een relatieprobleem, neemt niet de regie die hij zou moeten nemen.

 7. peet

  Wel. Mijn vrouw en ik zijn 12 jaar samen. Op seksueel vlak zat alles goed. Ze wou wel niet echt zo vaak als ik (1 à 2 keer in de week en ik 3 à 4 keer), maar dat kon ik aanvaarden. Nu hebben we 3 kinderen. Naarmate er meer kinderen kwamen wou ze steeds minder. Als de andere 2 kinderen wat ouder werden ging het al weer wat beter. Zij wou een 3de. Ik zag dat eerst niet zitten, want ik had het donkerbruin vermoeden dat er dan van seks helemaal geen sprake meer zou zijn daarna en spijtig genoeg heb ik gelijk gekregen. Ik heb mij dan toch laten overtuigen. Nu is de 3de 15 maanden en hebben we sinds zijn geboorte 2 keer seks gehad. Zij wil niet meer, ze is altijd wel te moe. Of boos of er is altijd wel één of andere reden. Ze is nu ook wel vaker ziek (en dat is wel waar spijtig genoeg). Ze zegt steeds dat ik meer verantwoordelijkheid moet nemen. Ik weet niet wat ik nog meer kan doen, ik loop nu al vaak mij zelf voorbij. Gelukkig kruipen we wel nog altijd dicht tegen elkaar aan en knuffelen is er nog wel iedere avond. Maar zodra ik iets verder probeer te ondernemen krijg ik het deksel tegen mijn neus. Als ik er dan probeer over te beginnen krijg ik het verwijt dat seks het enige is wat mij interesseert. Ik kan het dan ook niet laten om te antwoorden dat als dat zo zou zijn dat ik al lang zou weg zijn bij haar. Ik weet het ik kwets haar hiermee, maar ik wil haar ook doen in zien dat er wel meer is. Ik weet niet wat ik nog meer kan doen. Ik heb dan vaak ook het gevoel dat ze geen interesse meer heeft in mij. Het gaat zover de laatste tijd dat ik mij soms niet meer kan concentreren op mijn werk. Ik mis dat intieme gevoel we hadden zo’n goed seks samen :(. We weten perfect van elkaar wat we leuk vinden het voelde altijd zo goed aan. In bed geven we ook aan wat we willen en wanneer. Dus op dat vlak kan het toch niet het probleem zijn denk ik.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Peet,

   Het klopt, als jij je vrouw niet mee uit neemt, weg bij de kinderen vandaan, zal ze niet uit zichzelf snel belangstelling voor jou hebben. Dat komt doordat ze een symbiotische relatie heeft met haar kind. Het is jouw taak als man om die symbiose te doorbreken. Het beste kan dat door haar mee uit te nemen.
   Weet je precies wat ze bedoelt als ze het heeft over dat ze wil dat jij meer verantwoordelijkheid neemt? Misschien is het een idee eens samen te komen voor een gesprek om dat uit te zoeken. Als je niet weet wat ze nodig heeft, kan je dat namelijk ook niet aan haar geven. Met drie kinderen lopen stellen zich inderdaad vaak voorbij. Dat wil niet zeggen dat het ook mogelijk moet zijn om pauze in te bouwen, een oppas in te huren en samen op stap te gaan. Ook al is het maar een simpel uitje naar de film of een stukje samen wandelen.

   Veel succes,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 8. Sandra

  Ook ik ben het grotendeels eens met de reactie van de mannen, ondanks dat ik een vrouw ben. Uit de vraag van Frits is namelijk helemaal niet vast te stellen waar de problemen vandaan komen. Toch wijst u direct naar de man als zijnde van dat hij beter zijn best moet doen en haar meer aandacht moet geven in de relatie. Het antwoord wat u geeft aan Frits heeft daarom wel wat feministische trekjes en dit komt ook weer terug in de antwoorden die u aan de reageerders geeft, daarnaast spreekt u zich ook diverse malen tegen zoals ook Reynold aangeeft. Zeker het antwoord wat u geeft op Hans laat zien dat u zeker niet 100% neutraal bent. U zegt dat wanneer de man een probleem heeft hij het 100% bij zichzelf moet zoeken en wanneer de vrouw een probleem heeft de man meer zijn best moet doen!?

  Weet u wat het ook is, veel vrouwen maken soms van de kleinste zaken een issue en misschien ben ik daar dan weer te mannelijk voor :), maar daar moeten ze ook eens mee ophouden en zoals u zelf al aangeeft “Niet zielig gaan doen, en niet eeuwig doorzeuren,,

  Het is allemaal niet zo makkelijk als even een gesprekje voeren of elkaar meer aandacht geven, het heeft met vele invloeden te maken zoals ervaringen in het verleden en is voor iedereen anders. Dit soort blog post kom ik wel vaker tegen en zijn in mijn ogen geen van alle doeltreffend, dit omdat elke situatie en relatie een passende oplossing nodig heeft, waarin tientallen aspecten een rol kunnen spelen.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Het heeft geen enkele zin om iemand advies te geven dat hij niet zelf kan uitvoeren. Dus als een man mij een vraag stelt, laat ik hem zien wat hij kan doen. En inderdaad: iedere situatie is anders. Daarom is een artikeltje in een tijdschrift of op een website zelden voldoende om een situatie op te lossen. Daarvoor moeten mensen dus echt naar mij toe komen. Het liefst samen, zodat ik naar ieders aandeel kan kijken.

   Beantwoorden
 9. Marcel

  Waarom moet altijd een man moeite doen om seks te willen met een vrouw.
  In vele gevallen nemen vrouwen geen initatief(meer) en leggen ze het probleem vaak bij de man! mijn vrouw en ik hebben al jaren geen sex meer(op een enkele keer na)Nadat mijn zoon 8 jaar geleden op de wereld is gekomen,heeft ze mij buiten geloten.Voor haar bestaat alleen nog maar mijn zoon.Dat we nog bij elkaar zijn is een wonder en alleen door het feit dat we een zoon hebben en financieele problemen…Heb het allemaal wel geprobeerd,maar ze blijft gewoon bot doen en nu ook tegen mijn zoon.Het probleem wordt vaak naar de man verwezen,maar dat is niet altijd het geval……

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Marcel, als een man mij om advies vraagt, zoals hier, geef ik advies over wat de man kan doen. Als een vrouw bij mij klaagt over dat haar man geen seks meer met haar wil, kan ik haar ook alleen maar adviezen geven waar ze zelf wat mee kan. Alleen als stellen samen komen, kan ik kijken naar welke ijdragen beiden hebben aan het probleem. Als jullie geen seks meer hebben, is je vrouw daar (in de regel) ook kwaad en chagrijnig door. Kennelijk voelen jullie je allebei niet gezien en gewaardeerd door elkaar.

   Met de geldproblemen is het waarschijnlijk complex om bij mij een sessie te boeken, maar wie weet heeft je huisarts een idee om wel doorverwezen te worden voor hulp vanuit de ziektekostenverzekering.

   veel sterkte,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 10. Franky

  Een relatie zonder intimiteit en seks, is geen relatie zoals een koppel het wenst. In zo’n een geval wonen er gewoon twee mensen samen. Men deelt gewoon de woning. Koppels blijven dan nog samen o.w.v. de kinderen, of om financiële redenen, of zelfs o.w.v. de druk van omgeving of familie die negatief zou kunnen reageren op een scheiding. ‘t Zijn waardeloze relaties. Degene die seks wenst is gefrustreerd, en kan inderdaad nog moeite doen zoals avondjes uit organiseren, extra aandacht geven, weekendje weg e.d.m. De uitkomst van die extra moeite is helaas geen garantie voor intimiteit en veroorzaakt
  dikwijls nog meer frustratie. Er worden verwachtingen gecreëerd die opnieuw niet ingevuld worden. Ronduit zielig. Ik vraag me af of het voor de partner die ijvert voor seksualiteit een oplossing is om gewoon vreemd te gaan. Het lijkt me zelfs dé oorzaak waarom mannen en vrouwen vreemdgaan. Echt vreemdgaan kan je dit niet noemen, omdat er in de relatie niets seksueels gebeurt . Toch wordt dit niet aanvaard in de maatschappij. Vreemdgaan wordt zelfs als de reden gebruikt om te scheiden i.p.v. de seksloze relatie. Degene die vreemd gaat is plots dader i.p.v. slachtoffer. Want vreemdgaan is een schande. Dan maar naar een prostituee? Zou dit de oplossing zijn? Is dit dan echt de seksualiteit waar je het in de huidige relatie voor de rest van je leven mee moet doen? Nee, geen goede oplossing. Het probleem wordt veroorzaakt door degene die geen seks wil. En een probleem moet je aanpakken bij de oorzaak, en daar dient ook de actie waarover hierboven gesproken wordt te gebeuren. Niet door Frits. Een degelijk algemeen advies is hoe je een laagdrempelige communicatie mogelijk maakt waarmee je kan vertellen of aantonen hoe de partner die geen intimiteit en seks wil de relatie waardeloos maakt en daarom verantwoordelijk is voor het zoeken van een oplossing. Het lijkt me zelfs een gat in de markt indien je dit kan realiseren. Ik ben vandaag overtuigd van deze redenering en hoor graag uw reacties, want ik zie geen enkele andere oplossing voor Frits.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Uiteraard bent u overtuigd van uw redenering. Dat zijn de meeste mannen die weinig of geen seks in hun relatie krijgen en denken dat vreemd gaan of naar een prostituee gaan de enige oplossingen zijn om te zorgen dat zij seksuele bevrediging zullen krijgen. De oorzaak van geen seks in een relatie is vrijwel altijd een verwaarlozing van de relatie. Een verwaarlozing van de vrouw en van haar seksualiteit.

   Zodra je vreemd gaat, beëindig je feitelijk te relatie. Als je niet de behoefte voelt om eerst eens met een derde over het problematische gebrek aan intimiteit te praten en weigert je eigen rol als man te nemen en jezelf afspiegelt als slachtoffer in plaats van als betrokkene met zeggenschap over wat er gebeurt in de relatie, mis je een aantal belangrijke kansen, vaardigheden en vooral zelfinzicht om je relatie en de intimiteit daarin te verbeteren.

   Beantwoorden
 11. Ben

  Een héél herkenbaar probleem. Ook hier zit de klad er al 15 jaar in wat erotiek, warmte en intimiteit betreft.
  Vroeger alle gekke dingen gedaan die we konden bedenken. Bijna geen fantasie bleef fantasie. Maar een paar jaar voor de overgang hield het opeens op.
  Praten heeft geen zin, want dan wordt ze boos. Zodra je het onderwerp voorzichtig aankaart hoor je de geïrriteerde zucht al.
  Vervolgens krijg je de optie een vriendin te zoeken om het maar mee te doen. Ten eerste weet ik dat dat, ondanks de toestemming, ruzie gaat geven. Ten tweede wil ik geen vriendin, maar een “gezonde” relatie met mijn eigen vrouw. Bovendien ben ik niet zo’n versierder…
  Hulp zoeken wil ze ook niet, want met mij wil ze er niet over praten, maar al helemaal niet met een derde.
  Alles geprobeerd, uitjes, leuke vakantie, zorgen dat je lichamelijk fit en verzorgd blijft, niets helpt.
  Dus leef je bijna als broer en zus verder, omdat je nu eenmaal trouw beloofd hebt in voor- en tegenspoed.
  In mijn ogen ligt het ook niet aan de man, maar zijn het gewoon de hormonen. Na de overgang is de behoefte er bij vrouwen gewoon niet meer, in elk geval een stuk minder. En vrouwen beseffen kennelijk niet hoe belangrijk het voor een man is…

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Dit is relatieondermijnend gedrag van je vrouw. Weigeren er over te praten en weigeren er wat aan te doen, is zeer problematisch en negatief gedrag. Wat ik mannen in zo’n situatie aanraad, is echt het voortouw te nemen en een afspraak met mij te maken op een moment dat ze weten dat hun vrouw in principe kan. Vervolgens vertel je je vrouw dat je een afspraak hebt gemaakt en dat je het zeer op prijs stelt als ze mee komt. Weigert je vrouw, dan kom je in je eentje. Je gebruikt het gesprek om over jezelf in deze relatie en het gebrek aan intimiteit en echt contact met je vrouw te bespreken. Je zult je echt af moeten vragen of het goed voor jou is om in deze relatie te blijven.

   Beantwoorden
 12. Frank

  Hier ook hetzelfde herkenbare probleem… en het erge is dat we beide nog 30 moeten worden! Ik zie de toekomst dan ook erg somber in. Een aantal jaar geleden was het wel iets beter, maar sinds 1,5 jaar geleden ons eerste kind is geboren is het echt een drama. Er over praten is niet mogelijk, als ik er over begin vindt ze dat ik niet moet zeuren en geeft ze aan “er niets mee te hebben”. Als ik daarop antwoord dat ik er wel erg veel problemen mee heb en daardoor zelfs twijfel aan onze relatie zegt ze wederom dat ik niet moet zeuren. Er over praten met een derde zal ze sowieso niet voor open staan. Héél af en toe als “ik mag” doet ze het alleen voor mij en dat is natuurlijk absoluut niet wat ik wil. Denk dag we nu gemiddeld op 1x per 3 maand zitten. Overigens doen we vaak leuke dingen, ook zonder kids. Op zondagen doe ik vaak extra lief tegen haar en dan vraag ik wel eens heel voorzichtig of ze dan misschien eens wil maar dat werkt averechts. Op dit moment blijf ik absoluut alleen voor onze dochter bij haar maar als dit niet verandert houd ik dit niet lang meer vol. En dat zou doodzonde zijn want verder ben ik eigenlijk hartstikke gelukkig maar dit wordt een enorm probleem voor mij.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Frank, uiteraard is dit een groot probleem. Het is niet OK als je partner het betiteld als ‘zeuren’ als je zoiets belangrijks aan de orde stelt. Ik raad je echt aan om een afspraak te maken en het zelf echt serieus te nemen.

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 13. Johan

  Omdat ik al heel lange tijd op zoek ben op iets waar ik misschien antwoord kan krijgen ben ik per toeval hier terecht gekomen. Jullie geloven dit misschien niet maar jammer is dit waar. Ik ben meer dan 25 jaar getrouwd en heb 2 kinderen en toch heb ik nog nooit gevrijd maar wel sex gehad als je begrijpt wat ik bedoel . Nu is al van 2010 geleden dat ik zelfs nog sex heb gehad . Toch weet ik niet wat doen. Ik hou van haar maar ben toch heel ongelukkig.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Ik geloof je wel. Wat pijnlijk. Misschien is het tijd om met je vrouw samen voor een gesprek te komen om te onderzoeken wat er aan de hand is en te kijken of en hoe verandering mogelijk is? Als je niet naar mij gaat, ga dan via je huisarts naar iemand anders.

   Caroline

   Beantwoorden
 14. John

  Wij zijn dertig jaar getrouwd en hebben vier kinderen. Mijn vrouw gunt mij wel enkele malen seks per jaar. Ik vermoed dat ze dit enkel doet opdat ik niet weg zou gaan. Met affectie naar mij toe heeft ze problemen: ze heeft nog nooit haar armen rond mij geslagen of een kus gegeven. Ze houdt me een beetje zoals je een hond houdt. Haar liefde laat ze zien via haar kookkunst, maar voor de rest is ze zeer dominant en controlerend. Het initiatief moet altijd van mij komen of anders gebeurd er niets. Het is bij haar een natuurlijke reactie om mij af te wijzen ( vijf tot acht maal op enkele weken tijd) en ik kan daar nu niet meer goed tegen, temeer omdat er geen redenen zijn om geen seks te hebben. De kinderen zijn nagenoeg het huis uit en we zijn dikwijls met z’n tweeën. De laatste maanden voel ik me daardoor heel gekwetst waardoor er spanningen boven komen. Nu na dertig jaar huwelijk kom ik te weten dat haar vader haar aangerand heeft, alsook haar zus en andere. Zij heeft sinds haar tienertijd gebroken met haar vader dus die heb ik nooit gekend. Nu voel ik mij bedrogen omdat ze daar nooit therapie voor gezocht heeft. Ik vind het erg voor haar, maar mijn seksleven heeft er ook sterk onder geleden. Ze is nog steeds niet in staat om professionele hulp te zoeken/aanvaarden. Het lijkt wel of ik de schuld van haar vader aan het afbetalen ben.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste John,

   Het klopt, jij hebt als partner geleden onder het verleden van je vrouw.
   Je hebt ook tot nu toe, zelf geen stappen ondernomen om jullie seksleven te verbeteren en te onderzoeken waarom dat nou eigenlijk zo slecht is.
   Dat kan je nu wel doen. Je kunt een afspraak met me maken. Het is voor jou belangrijk om hierbij hulp te krijgen. Als de afspraak eenmaal staat, is dat jouw commitment aan het vinden van een antwoord en kun je je vrouw dan uitnodigen om mee te gaan. Het heeft geen zin om te wachten tot zij aangeeft dat zij er klaar voor is.

   Met vriendelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 15. Harry

  In al deze berichten lees ik tussen de regels door dat het toch aan de man licht dat hij zijn vrouw verwaarloosd en dat ze daarom geen sex meer wil. Is het ooit wel is in uw vrouwelijke brein opgekomen dat een man verwaarloosd kan worden?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Bij het oplossen van problemen, is het zelden zinvol om te beginnen met het aanwijzen van een schuldige.
   Als jij meer seks wil dan er nu is in je relatie, is het zinloos om je tekortgedaan, afhankelijk of zielig op te stellen.
   Daar wordt je vrouw niet opgewonden van.
   Met in de slachtofferrol schieten, draag je als man dus niet bepaald bij aan de oplossing.
   Ook, of misschien zelfs juist, als jij je als man verwaarloosd voelt, is het aan jou om in actie te komen.
   Je bent immers geen kind, je bent een gelijkwaardige partner.

   Dat is waar dit stuk over gaat.

   Veel succes met je terugkeer naar volwassenheid.

   Vriendelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 16. Ruud

  Ik heb zojuist vele reacties hjer gelezen en herken het bij ons(mijn vrouw en ik) ennorm.
  Sinds de geboorte van ons 2e kindje 4 jaar geleden staat de sex op 1x sindsdien.
  Vaak denk ik dan ook om ermee op te houden maar vanwege geld en de kinderen en alle rompslomp die erbij komt doe je het toch maar niet. Erg frustrerend voor de man kan ook ik beamen. Hulp zoeken is misschien wel een optie maar als ik Carola zie reageren die schuift naar mijn mening veel te veel af op de man en is alleen maar op zoek naar werk. Wat ook begrijpelijk is maar voor velen niet direct de oplossing. Mijn vrouw zou nooit naar een realtie bemiddeling gaan. Ik ben ook ten einde raad en in die discussies telkens heb ik steeds minder zin in.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Ruud,

   Misschien is het tijd om zelf te komen? Zelf een afspraak te maken en je vrouw uit te nodigen om mee te komen?

   Caroline

   Beantwoorden
 17. lisanne

  Mannen niet zo aangevallen voelen aub… Nee het ligt niet steeds aan de man, ik ben helaas niet meer strak en mijn vriend is “dun”, ik voel niets meer, daarom heb ik er geen zin meer in, standjes helpen niet en praten helpt niet… Ook een sexuoloog helpt niet die legt je alleen maar uit hoe je toch geil kunt worden met een emmer….. En sorry maar ik wordt daar zwaar depressief van… Ik wordt er zo depressief van dat elke x als het maar weer eens (half) gelukt is en ik NIETS heb gevoeld ervan , dat ik niet meer wil, ik wil ook wel eens blije dagen hebben zeg maar..

  Nou als je als vrouw maar een gat hebt (ook al kan je er een kudde olifanten doorheen sturen) is er geen probleem volgens vele zogenaamde
  ó-logen…. Maar je kunt het gewoon vergelijken met het hebben van een micropenis als man… Helpt praten daarbij?? Nee want het is een mechanisch probleem niet geestelijk… (btw ik hou niet van voorspel en nee erover praten met een o’loog heeft geen zin want smaken verschillen nu eenmaal… standjes gaat niet , spontaan gaat niet, hij moet zelf zo nu en dan zichzelf “bij-helpen”nou fijn hoor, doe het dan maar helemaal alleen denk ik dan maar.. Echt heel erg naar en niet leuk, is niet zijn schuld, ik stel gewoon niks meer voor daar, en kom aub niet met praatverhalen… Bullshit allemaal, als iemand verlamd is ga je ook niet spreken over ” blij zijn dat je nog benen hebt” want ze doen het niet eens… Ligt hier NIET aan de man…..

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Lisanne,

   Wat naar voor je dat je niets meer voelt en dat je ook geen andere dingen (voorspel, stimulatie van de clitoris) leuk vindt. Ik ken wel vrouwelijke ‘o-logen’die werken met subtiele lagen, zoals via de Healing Tao en ander lichaamsgericht werk, die vrouwen hebben geholpen om meer te voelen.
   Maar het lijkt alsof je aan subtiliteit ook niet echt behoefte hebt, gezien je zegt alleen van gemeenschap te houden.

   En natuurlijk ligt het niet alleen aan mannen.
   Als een man mij om raad vraagt, geef ik geen antwoord over welk probleem er eventueel aan de kant van zijn vrouw zou zijn. Ik geef hem een aantal handvaten waarmee hij zelf aan de slag gaat. Als een man dat niet wenst te proberen en het gevoel heeft dat hij daardoor de zwarte piet krijgt toegespeeld in plaats van praktische tips, moet hij zichzelf erop betraden waarom hij zich zo aangevallen voelt.

   Veel sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 18. lisanne

  Oh en voor de mannen bij wie de vrouwen niet meer willen, het ligt eraan wat zij zelf er aan doet uiteraard het ligt niet altijd aan de man dus. Het kan ook hormonaal zijn of dat ze niks meer voelt en te wijd of te nat is, of te droog en dat het pijn doet , of ze baalt ervan dat ze niet klaar kan komen of zoiets (veel vrouwen kunnen dat niet met sex) . Vrouwen ervaren sex als intern en mannen wat meer extern … Dus bijvoorbeeld als ze ongelukkig zijn ergens mee merk je dat ook meteen daar aan.. Als mannen frusty zijn en gestressed willen ze juist. Vrouwen meestal dan niet..
  Het ligt er aan als je al heel veel hebt geinvesteerd en ze reageert er niet op laat het dan een tijdje rusten… Anders ga je je alleen nog maar meer afgewezen voelen….

  Vrouwen zijn gevoelig voor het “hoer”versus “moeder” syndroom… ls ze teveel moeten zorgen voor kinderen en man worden ze “moeder”… Niet veel vrouwen kunnen beiden tegelijk zijn.. Het is erg lastig en vrouwen zijn moeilijk , ik vindt het bij mijzelf ook erg complex allemaal… (sorry voor de term “hoer” maar dat is de term die ze gebruiken voor deze vergelijking, bedoel hem niet cru, ik bedoel daarmee “minnares “)

  Beantwoorden
 19. Noor

  Beste Caroline,
  Ik ben een vrouw van 38, moeder van twee kinderen en ben 17 jaar samen met mijn partner. Mijn partner heeft enige tijd geleden (per ongeluk tijdens een gesprek) uitgesproken dat hij mijn vagina ‘dik’ vindt na de geboorte van onze kinderen.
  Mijn mond viel open van verbazing en voelde me diep beledigd en gekwetst omdat ik altijd al onzeker over mijn vagina ben geweest… nu kan ik het niet naast me neerleggen omdat ik me geneer over het feit dat hij het nodig vond om het hardop te zeggen. Ik heb tegen hem gezegd dat ik geen sex meer met hem wil omdat ik daar nu niet meer echt van kan genieten met de gedachte dat hij het daar ‘lelijk’ vindt en ik schaam me ook nu sneller. (Ik blokkeer al bij de gedachte) Om hem niet helemaal sexloos door het leven te laten gaan heb ik aangegeven dat hij dan maar buiten de deur moet eten.
  Wat kan ik doen? Ik wil me niet laten opereren en eroverheen zetten gaat ook niet heb ik de afgelopen periode gemerkt.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Noor,

   Dat is heel naar.
   Opereren zou ik in ieder geval afraden, je vagina moedwillig verminken (en je eigen gevoeligheid verminderen) om er mooier uit te zien, is geen optie. Aaangezien jullie hier samen niet uit gaan komen, raad ik je aan om een of meer gesprekken hierover te hebben met een derde erbij. Een seksuoloog of een relatiecoach. Liefst zo snel mogelijk. Het ‘buiten de deur zoeken’ van je partner gaat, als hij dat inderdaad gaat doen, nog meer problemen brengen in jullie relatie.

   Sterkte.

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 20. Pfffffff

  Het groene gras wat altijd groener lijkt is tijdelijk groener…Na het vreemdgaanproces keert de man ..of vrouw met schuldgevoel huiswaarts en kan er weer even tegen aan. Het koele en cyborg gedrag van de afwijzende partner , die wellicht allang ligt te slapen en niks kan schelen waar je uithangt, is iets beter verteerbaar. Maar zodra de seksuele hunkering weer komt. .groeit dat groene gras opeens weer. Als je alles in werk hebt gesteld om alles te redden. Met een derde of mss wel een 4e partij…Kun je af en toe van het groene gras gebruik maken in het geval je niet bij je partner weg wilt vanwege de Kids en teveel poehei inzake echtscheiding . Ik kon mijn gedachtegang niet anders verwoorden. Ik wens iedereen succes met de volharding.

  Beantwoorden
 21. Kimberly

  Beste Caroline,
  Wat een goede antwoorden lees ik hier van jou. Deze zijn juist heel neutraal. Er zijn ook websites voor vrouwen en daar reageren de vrouwen precies zo; waarom moeten wij alles veranderen ipv de man?!
  Neem de dingen nu eens niet persoonlijk! Caroline geeft jou juist tips hoe JIJ dingen kunt verbeteren. Dat is toch fijn? Want ze kan ook alleen maar je gelijk geven en verder niets zeggen. Daar heb je toch niets aan?
  Zelf heb ik 18 jaar een relatie gehad met een man die NOOIT meer seks wilde met me. Hij had zware medicijnen en daardoor altijd moe en depri. Ik ben uiteindelijk om die reden bij hem weg. Ik wist; hij gaat nooit meer veranderen en is het eeuwige slachtoffer. Nu heb ik een fantastische man die ook lang tekort heeft gehad:-) we zijn al vijf jaar vier keer per week bezig! En super happy!
  Bij mij en m’n ex was het eerst ook jaren goed. Maar je blijft niet heel je leven dezelfde persoon. En als zij of hij aangeeft hetgeen wat jij belangrijk vindt niet belangrijk te vinden dan is ze duidelijk. Maak een beslissing! Kies voor jezelf. Ik heb ook nog relatietherapie gedaan en dit heeft me overtuigd van m’n keus.

  Beantwoorden
 22. Joost

  beste Caroline,

  Ik herken ontzettend veel in alle vele berichten hierboven en net als ik zijn er verschrikkelijk veel mannen in deze situatie. Ik ben ook van mening dat er ergens biologisch wordt bepaald dat vrouwen, zodra ze moeder zijn, geen seks en intimiteit meer willen. Uitzonderingen daargelaten. Het kind, of de kinderen krijgen de zorg en de intimiteit. Alle loze raadgevingen ten spijt, het lot van de man is nu eenmaal zo bepaald.
  Vandaar dat er prostitutie is en helaas gaan er massaal mensen ‘vreemd’. Hetgeen dat volgens de moraal niet kan. Maar welke keuze heeft een man (partner) dan? Scheiden??? Accepteren?? erover praten?? bij dat laatste moet je wel heel veel geduld of sympathie verwachten. In mijn geval heeft praten net zoveel effect als zwijgen. Nada effect dus.

  “Goh schat”, “ons seksleven staat op een laag pitje he”? “Ik mis de seks en de intimiteit, jij toch ook”? En dan als antwoord, “ik heb nou eenmaal minder behoefte”. En dat moet je als man maar accepteren! (of als vrouw, maar dat is een kansfactor van 1: 100.000

  Kortom, goed die mooie adviezen, maar uiteindelijk levert dit helemaal niet op. En zo emmeren we maar door met naar de h**ren te gaan, vreemd gaan en gefrustreerd porno kijken zonder enig perspectief. Geen relatie, niet trouwen of samenwonen is het advies, nadat er kinderen komen is alle erotiek verdwenen. Sorry voor mijn frustratie. Groet J.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Joost,

   De verklaringen die jij geeft, kloppen niet.
   Het gaat om hele andere dingen dan om de kinderen.
   Het gaat erom of je als man werkelijk in staat bent om je vrouw als gelijkwaardige sekspartner te zien waar je moeite voor wilt doen.
   De mannen die bij mij op sessie zijn geweest, slagen daar veel beter in dan de mannen die ervoor kiezen om naar de hoeren te gaan.
   Die laten immers door naar de hoeren te gaan al merken dat zij het plezier van de vrouw totaal niet relevant vinden. Ze betalen liever een vrouw die doet alsof dan dat ze zich verdiepen in wat hun partner in bed (en waarschijnlijk ook daarbuiten) van ze nodig heeft.

   Het ‘lot van de man’ zoals jij het noemt, heeft hij op dit gebied echt zelf in de hand.
   Er komen overigens ook vrouwen bij me wiens man geen zin heeft.

   Veel succes bij het ontdekken wat jouw vrouw fijn vindt in bed.

   Caroline

   Beantwoorden
 23. Tamara

  Ik vind het echt super jammer dat de meeste mensen die hierop reageren blijkbaar niet goed kunnen lezen… Caroline geeft helemaal niemand ‘de schuld’. Beide partijen kunnen iets doen om het probleem op te lossen…

  Wat jullie wel moeten begrijpen, als je geen seks wil, dan is het niet bepaald een ‘probleem’ om geen seks te hebben. Het is dan eerder een probleem om het wel te hebben, tegen je zin in… De problemen van man en vrouw zijn hier dus nogal tegenstrijdig en het is oneerlijk om te verwachten dat een vrouw keihard haar best te doen iets ‘op te lossen’ tegen haar zin in. Daarom zou je samen moeten kijken naar de oorzaak, en samen moeten kijken of je er iets aan wil en kan doen. Is seks voor jou zo belangrijk dat je de ander onder druk gaat zetten of het buiten de relatie gaat zoeken? Beëindig dan alsjeblieft de relatie. Ik heb een geweldige vriend en ondanks dat hij wat vaker wil vrijen, weet hij dat ik dat niet wil/kan door psychische problemen. We lossen die problemen SAMEN op, niet ik alleen, hij kan heel veel doen om het te laten slagen of juist falen..

  Beantwoorden
 24. Mike

  Beste Kimberly,
  Je kan als man wel voor jezelf kiezen, maar in mijn geval hebben we twee kinderen van 4 en 10 en dan laat ik die voor mijn gevoel ook in de steek omdat papa sex wil en thuis niet krijgt. Het is echt een enorm dilemma waar ik mee worstel.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Mike,

   Seks is niet dat je ‘krijgt’ het is geen koekje dat je vrouw aan je geeft omdat je een braaf jongetje bent. Seks is iets dat je als man zelf creeërt door je als een gelijkwaardige partner in bed te gedragen en te zorgen dat het voor je vrouw even leuk is als voor jou.
   Vrouwen houden van seks. Het zijn even seksuele wezens als mannen. Ze kunnen langer vrijer, vaker klaarkomen en misschien wel meer genieten van seks dan mannen. Helaas denken veel mannen dat seks bestaat uit voorspel, neuken, hun orgasme een kusje en klaar. Ze hebben geen idee wat hun vrouw lekker vindt en zijn daar ook veel te weinig in geïnteresseerd. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom vrouwen geen zin hebben in seks: het geeft hen onvoldoende plezier.

   Hartelijke groet,
   Caroline

   Beantwoorden
 25. pieter

  Mijn vrouw heeft een zware jeugd gehad, kan niet tegen stress en kan absoluut niet communiceren. De oorzaak van het probleem is wel duidelijk maar hulp zoeken weigert ze want te koppig. In een soort van ultieme wanhoopsdaad heb ik nu maar geroepen dat ik geen enkel initiatief meer ga nemen en de bal volledig bij haar leg. Met als voorwaarde dat als we geen sex meer hebben ik dan wel ‘extra’ bevestiging wil in de zin van zoentjes, knuffels en ik hou van jou’tjes. Ik weet 99% zeker dat dat dit zal betekenen dat ik geen sex heb maar ook de ‘alternatieve’ bevestiging niet zal krijgen, maar ik ben moe van het altijd maar afgewezen worden en alle spanning die het geeft.

  Ik heb geen idee of het slim is om haar nu gewoon de controle te geven over ons liefdesleven, of dat dit haar juist extra druk zal geven, maar ik weet het gewoon niet meer. Ik voel me echt een loser dat ik zoveel moeite moet doen om wat liefde te mogen krijgen.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Pieter,

   Ik ben bang dat het initiatief leggen bij iemand die geen initiatieven neemt, niet tot een oplossing gaat leiden inderdaad.
   Ook voor jou geldt: maak een afspraak met mij of een andere coach/therapeut om naar dit probleem te kijken.

   Vriendelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 26. Henkie

  Als man amuseer ik mij in de vraag en antwoord situatie.
  Puur mannelijke bedenkingen, puur vrouwelijk wederwoord.
  En toch blijven wij lekker naast elkaar praten en ageren zonder dat wij beseffen dat het antwoord en de nood in elkaars reacties liggen.
  Man en vrouw, het blijft een complex gegeven en hoe meer de emancipatie en (lol) “evrouwcipatie” verder evolueert. We geraken er na eeuwen van litteratuur niet uit.
  Steeds weer om het decennia duiden nieuwe bedenkingen, suggesties en wetten op die deze harmonie zouden moeten “gelijkwaardig” maken.
  Het is een utopie dames en heren. Je hebt veel mannen die veel seks willen en je hebt evenveel vrouwen die het net iets anders willen. Puur van nature uit verschillen wij van elkaar en zolang die natuur geen lichamelijke evolutie verandering doorvoert zal het ene geslacht met zijn pik blijven zwaaien en de andere met zijn kont blijven draaien.
  Veel Caroline Franssens ten spijt, die hopeloos probeert om beide partijen te verzoenen in een mooie utopie die helaas wordt tegengewerkt door hormonen en andere chemische troep waar wij helaas allemaal geen vat op hebben.

  Als slot dames en heren… er zijn ook veel mannen die niet langer seks met hun vrouw willen hebben. Is er ook een Carl Franssen om daar replieken op te geven?

  Mvg,
  Henkie

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Er komen inderdaad ook vrouwen bij mij wiens partner geen seks met hen wil. Daar spelen soms ook trauma’s een rol, net als bij vrouwen en ook kan er sprake zijn van een stoornis in het autistisch spectrum. Als mensen samen bij mij komen, kijk ik naar wat ieder van hen kan bijdragen aan de oplossing van het probleem.

   Vriendelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 27. Tan

  Wat ik mis in de reacties is het gevoel van liefde voor de vrouwen in het leven van deze gefrustreerde mannen. Er wordt enkel gefocust op een tekort aan sex, niet aan intimiteit. Een mentaliteitsverandering zou vele mannen niet misstaan. Juist dat gebrek aan liefde , begrip en geduld is de oorzaak van de verminderde behoefte van de vrouw, maar ook haar rol als moeder speelt mee. Voor sommige of voor veel vrouwen is het lastig, de combinatie van moeder, werk en minnares. Misschien is het biologisch bepaald. De man heeft meegeholpen aan de voortplanting, zijn taak volbracht en is de interesse in sex met deze man tot het nulpunt gedaald. Time to move on. Het zou een boel verklaren. Ik denk dat dat laatste voor mij opging in ieder geval. Ik hield veel van mijn man maar kon zijn aanraking niet meer verdragen. Je zoekt naar verklaringen, verweet het mezelf, gaf hem de schuld, niet helemaal eerlijk, denk ik nu achteraf, maar hoogst waarschijnlijk was het mijn natuurlijk instinct dat zich genadeloos liet gelden. Dat botst met je normen en waarden. Het heurt niet. Je gaat twijfelen aan alles waar je in geloofde. Vooral aan jezelf. Dus, gefrustreerde mannen, communiceer op een diep niveau met je vrouw en probeer erachter te komen wat haar weerzin in sex vandaan komt. Toegegeven, ik ben er na 4,5 jaar alleen, nunpas achter. We hebben het toch nog 21 jaar samen uitgehouden, maar hadden jaren eerder uit elkaar moeten gaan, of ik had me er eerder van bewust moeten zijn, dan had ik misschien nog iets kunnen veranderen in mijn gevoel en gedrag. Hij was de liefde van mijn leven. Met de komst van kinderen verandert er verl in het leven. Ook belangrijk is toch je vrouw blijven groomen. Dat scheelt een stuk. Een plantje moet je water geven anders gaat het dood. Zo is het ook met vrouwen. Mijn ex deed geen moeite. Dat werkte ook niet bepaald mee. Raakte mij alleen maar aan als hij zin had en keek verder niet naar me om.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Tan,

   Inderdaad, het voeden van de relatie dient op veel niveaus te gebeuren. Een man die alleen aandacht aan zijn vrouw geeft als hij seks wil, heeft eigenlijk al verloren. Helaas zijn vrouw dus ook.

   Sterkte,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 28. Freek

  Ik hou veel van mijn vrouw en ik ben er van overtuigd dat ze ook veel van mij houdt. als we vrijen is het goed. Ik geniet er het meest van als zij ervan geniet en dat doet ze ook. We kunnen het goed. Ik heb alles geprobeerd en ik ben oprecht een goede partner voor haar. Maar sinds onze dochter er is neemt ons sexleven in toenemende maat af. Ik heb 1 reden om intiem met haar te willen zijn en dat is mijn liefde voor haar. en zij heeft altijd heel veel redenen om het niet te doen, dit was eerst niet zo. Als ik initiatief neem word ik af gewezen hetgeen mij knakt en af stoot en verdrietig en wanhopig maakt. We hebben er regelmatig over gepraat maar er verandert niks.

  De meeste vrouwen zijn gewoon geen liefhebber, hoe goed of slecht je relatie is heeft er weinig mee te maken.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Freek,

   ik zie hier wel degelijk aanknopingspunten voor mogelijke verbetering aan jouw kant. Als je leert om met afwijzing om te gaan, je niet geknakt en verdrietig raakt als zij niet wil, maar verwerkt dat het nu ‘Nee’ is en je creativiteit aanzet, is er waarschijnlijk echt verandering mogelijk.

   Maak eens een afspraak voor een gesprek, zou ik zeggen.

   Vriendelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 29. john

  Caroline,

  Mijn vrouw is in de overgang. Toen we elkaar leerden kennen deden we van alles. SM, Bondage, Buitensex. We deden alles overal en altijd. 3x per dag. Sexperimenteren was geweldig. Ik deed alles om haar te verwennen want ik ben een echte pleaser. Ze werd altijd drijfnat en kreeg multiple orgasmes waar bij ze meer wel dan niet ontzettend ejaculeerde. Nu 6 jaar later , de overgang, zorgen, drukte. Geen sex meer 3 x per dag maar hooguit 1x per maand. Aangezien ik Satyriasis heb en/of sexverslaafd ben is dit een giga probleem. Wil haar trouw krijgen maar ik krijg er wel een beetje genoeg van om een paar keer per dag sex met mezelf te hebben. Ze wordt niet meer nat terwijl ik ban alles probeer, ook glijmiddel. Kaarsjes, massages, filmpjes, niets helpt! Hellup!!!!

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo John, de vraag is wat hier onderliggend aan de hand is. `het kan zijn dat de druk van jouw seksverslaving haar op dit moment teveel is. Ik kan hier van een afstand weinig zinvols over zeggen. Als je echt wilt onderzoeken wat er speelt, raad ik je aan om samen met je partner een afspraak te maken.

   Vriendelijke groet,
   Caroline

   Beantwoorden
 30. Abbix

  Het komt eropneer dat je als man/vrouw zijnde je jouw eigen gevoelens/trots zodanig opzij moet zetten tot het moment jouw partner naar je gaat verlangen. Maar uit ervaring zal dit eindigen op het feit dat je uit elkaar zal groeien en je vervolgens je verlangen voor onvoorwaardelijke liefde, vertrouwen en intimiteit bij een onbekende vrouw/man gaat zoeken.
  Dit alles door de egocentrische actie van je partner om de heilige grenzen van je relatie juist te versoepelen en juist meer aan de ander te denken dan aan jezelf terwijl de ander dat niet voor jou doet.
  Dit zorgt dat je als man/vrouw zijnde in een benarde relatie zal brengen waar het recht van je partner zwaarder zal wegen dan haar/zijn plicht laat staan jouw recht.
  Mannen hebben vannature een plicht en verantwoordelijkheidsgevoel.
  Vrouwen een zorgzaamheidsgevoel.
  Dit zorgt ervoor dat hij/zij alles op alles zal zetten om de levensvreugde voor haar/zijn wederhelft te zijn m.b.t. tot een relatie.
  Van nature ben jij perfect, alleen de keuze die maak jij!

  De realiteit bewijst anders.

  Einde comment.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Ik begrijp niet veel van wat je schrijft. Keer op keer benadruk ik dat een man die zich afgewezen voelt door zijn partner, daar iets mee moet doen. Om te beginnen zou hij in therapie kunnen gaan om te onderzoeken waarom afwijzing zijn creativiteit zo aantast en wat hij daaraan kan doen. Vervolgens leg ik keer op keer uit dat mannen heel veel kunnen doen om hun vrouw te verleiden. Door haar mee uit te nemen, door te zorgen dat als er seks is, die seks ook voor haar vervullend is. Op geen enkel moment zeg ik dat mannen achterover kunnen leunen en moeten verwachten dat het vanzelf goed komt. Vrouwen hebben GEEN PLICHT om met mannen seks te hebben. Mannen hebben GEEN RECHT op seks.

   Beantwoorden
 31. Joy

  Denk dat alle mannen hier hun irl-leven lezen in hun relatie.
  Mijne leunt best aan bij Peter, jaren een te gek sex-leven gehad, fantasieën werden allen gewoon realiteit … tot evenwel die ene keer alleen, op enkele weken tijd van soulmate gedegradeerd tot profiteur, boeman, egoïst, nul, lomp etc etc … alles wat maar lief klinkt gewoon …
  15 jaar op enkele weken in de vuilbak … tot plots de ware aard van loverboy boven kwam en ze geconfronteerd werd met de harde realiteit wie er nu een loser was uiteindelijk.
  Terug in huis genomen, zaak opgegeven voor tijd te gebruiken in herstel relatie, maar niks hielp meer … mijn ooit zo trotse vrouw die met plezier 2/3 mannen kon plezieren was gekraakt, werd een egoïstische non levend in de ik-vorm …
  Hier bovenop de overgang met nog minder zin met als extraatje nog hevige driftbuien er bovenop als kers op de taart …
  Kotsbeu werd ik het en werden dagelijkse verwijten, ik was terug de schuldige van alles … Terug uit elkaar!!
  Na enkele weken alleen … ja hoor … daar stond ze weer. Eerst deze keer afwachtend houding aangenomen, maar uiteindelijk toch weer samen gaan wonen, was toch nog niks van scheiding aangevraagd, waren al zolang samen en beide geen zin om opnieuw te beginnen …
  Enkele maanden ging dit prima tot … alles van vooraf herbegon …

  Ik heb alles geprobeerd, gedaan, vergeven, verdragen … maar voel dat ik het mezelf serieus begint te ondermijnen …

  Alles komt nu voort uit de menopauze, geen zin meer in sex, mag zelfs niet meer aan haar borsten/lichaam komen, max vluchtige zoen soms… maar als ze gaat werken vraag ik mij soms af “waarom doe je eigenlijk nog kleren aan …?”, alle lingerie is tot in detail zichtbaar, gsm, laptop en chatapps van zodra wakker tot slapen, en tot vastelling gekomen dat ze van een mannelijke collega alles wist, zo vroeg mogelijk weg en laat thuis, eten en doodmoe snel bed binnen, behalve tijdens de vele etentjes in het weekend met “vriendinnen”, thuis liepen we vroeger gewoon naakt, nu doet ze meer kleren aan thuis dan als ze gaat werken, alles is plots vies geworden …
  Antwoorden als kan er niets aan doen, is door overgang, zoek je een vriendin zodat je mij met rust laat, pilletje … ben je gek, dok … Denk je dat ik gek ben misschien, “jij” bent niet normaal etc etc …

  Nu weet ik het ook niet meer, zie haar eigenlijk nog altijd wel graag, maar ze ontneemt mij alle plezier en vertikt het om er iets aan te doen … het is zo … geniet van wat je ooit gekregen hebt, leg je er bij neer dat het nu over is …

  Het zij zo …

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Nu je de weg naar mijn site hebt gevonden, is de volgende stap de weg naar mijn spreekkamer vinden. En daar ontdekken hoe je over je grenzen laat gaan en wat je er aan kunt doen om dat niet meer te laten gebeuren.

   Beantwoorden
 32. Mary

  Hier een vrouw die veel minder zin dan haar man heeft. hij wil 3x per week, ik 1x per maand. We hebben al meer dan 20jr relatie en hebben 3 tieners. Gesprekken met sexoloog bracht tijdelijk iets goeds maar de klad komt er weer in. Sinds sexoloog hebben we afspraak dat we 1x per week doen en dat gaat redelijk goed maar mijn man wil meer. Hij doet echt zn best, afspraakjes, massages en meestal krijg ik uiteindelijk zin..maar blijft moeilijk en miss teveel moeite en afwijzing voor hem.

  Nu wil mijn man mij niet meer “belasten” en sex met anderen en vraagt ie min of meer toestemming…

  Ene kant wil ik hem absoluut zijn drang naar sex gunnen maar ben bang dat als ie eenmaal “los” mag gaan ik afkeer ga krijgen (het idee is voor mij al onverdraagzaam en heel erg) om intiem met hem te gaan maar ben ook bang dat t onze relatie niet ten goede zal komen…pfff moeilijk

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Mary,
   Dat is zeker moeilijk en absoluut een goede reden om eens een afspraak bij mij te maken.

   Veel sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 33. Alice

  Jammer dat er zo negatief gereageerd word op je stuk. Er zit zoveel waarheid in. Sinds de geboorte van mijn dochter is mijn seksleven ook helemaal ingestort. Het vrijen doet regelmatig nog pijn en de hele dag ben ik aan het rennen en vliegen om alles in huis draaiende te houden. Mijn kind gevoed te houden, een maaltijd voor mijn man op tafel te krijgen. Dan om 9 uur in de avond stort ik mijzelf vermoeid op de bank en dan komt manlief om sex vragen en gaat dan boos naar boven als hij nee op zijn bord krijgt. Tegenwoordig ‘maak’ ik op zondag maar zin en hoop ik dat t snel voorbij is. Ik vind dit persoonlijk erg moeilijk omdat ik altijd van t sexleven genoten heb. Mijn libido is om zeep en ik denk dat het deels komt doordat ik nog pijn bij t vrijen heb en deels omdat ik me niet gewaardeerd voel. Een knuffel leid altijd tot het opdringen van de erectie. Ik vraag er dan maar niet meer om. Terwijl ik niets liever wil dan weer intimiteit met elkaar delen, sex met elkaar hebben. Ik wil het alleen niet even op afroep tussen de huishoudtaken door. Eerder kwam hij nog wel eens thuis met een bosbloemen of hij ging uitgebreid voor me koken, nam me mee uit eten. Hij stopte effort in me, waardeerde me. Nu voel ik me zijn huissloof, sperma depot. En nee …. dat is niet sexy

  Beantwoorden
 34. ronaldo

  Ik ben 53 en heb altijd flink jongere vriendinnen, mijn ex vriendin 35 jr. had 3 kids uit haar vorige relatie maar was echt een slet tussen de lakens, we deden de gekste dingen op sex gebied ook trio’s. Helaas is het tot een breuk gekomen . Inmiddels weer leuke vriendin van 32, die geen kids heeft, wonen nu 3 jaar samen, en als ik sex met haar heb laat ik haar altijd 2x klaarkomen en dan gilt ze het uit van genot. Ik ga pas vrijen als je kletsnat is. Maar ondanks dat heeft ze de laatste tijd steeds minder zin in sex, wat met wel opviel bij haar , dat als ze klaar komt ze zich soort schaamt. Ze heeft me wel eens verteld dat ze vroeger verkracht is geweest, maar komop dat is inmiddels 10 jaar geleden. Als hier geen oplossing voor komt ben ik klaar met de relatie. Goeie sex hoort er gewoon bij en als je een relatie hebt en je vriendin zegt 100x ik hou van je , maar wil alleen knuffelen, maar zodra je je hand in haar slipje stopt gelijk die hand eruit trekt dan is het voor mij klaar. Ook heb ik haar gevraagd waarom wil je niet lekker sexen , dan zegt ze daar wil ik niet over praten. Ik heb aardig wat vriendinnen gehad maar dit nog nooit mee gemaakt.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Ronaldo,

   Helaas zijn veel vrouwen getraumatiseerd door een aanranding of verkrachting.
   Je vriendin heeft van jou nodig dat je haar trauma erkent en dat je haar vertelt dat ze waarschijnlijk hulp nodig heeft bij het verwerken ervan.
   Dat jij zegt: “kom op het is al tien jaar geleden,” is niet echt behulpzaam. Een trauma verdwijnt niet vanzelf met de tijd. Daar moet je echt wat aan doen. Als een getraumatiseerde vrouw dat niet doet, kun je beter de relatie verbreken. Als ik zo lees wat je schrijf, zou je zelf mogelijk wat coaching kunnen gebruiken op het vergroten van je inlevingsvermogen.

   Veel succes!

   Caroline

   Beantwoorden
 35. Peter

  Even mijn frustratie even kwijt over blame-games en altijd de man die in fout is.
  Ondertussen heb ik met mijn vrouwtje drie kindjes en ervaarde ik ook, net als alle mede-lotgenoten, tot grote frustratie dat er ineens langs haar kant minder en minder affectie en dus ook geen sex meer is. Als we dan eens vrijen zegt ze wauw, ik was vergeten dat het zo fijn was.. om dan weer 2 maand geen sex meer te hebben. enkel als alle sterren goed staan. We gingen van meerdere keren per dag spannende sex zoals in de auto of wat ondeugend zijn als we uitgaan tot sja, alleen als ze zelf denkt van oei nu is het wel erg lang geleden.

  En natuurlijk denk je dan na hoe dat komt, praat je er over met je partner en bekijk je wat je kan doen. Ik masseer haar quasi elke avond, neem haar geregeld (1* week – wat niet eenvoudig is met 3 jonge kinderen) uit, ik doe nu meer in het huishouden dan ooit, ik zie er niet onaardig uit en heb een six-pack omdat ik bijna elke weekdag mijn middagpauze opgeef aan een gym-sessie. Ik ondersteun haar in haar hobby’s, ben altijd positief als ze ook eens wil gaan sporten of uit gaan. Ik zet geen druk meer om te vrijen omdat ze al eens aan heeft gegeven dat ze dat niet zo fijn vindt.

  Ik weet dat hetgene waar ze mee zit is dat we geen perfect javel-fris huishouden kunnen houden op elk moment van elke dag en er nog zijn voor elkaar, kinderen en elk een goede job houden (geen 9-5), hoewel ik even veel tijd bezig ben in het huishouden als haar vind ze het niet genoeg.

  Ondanks alle inspanningen een perfecte vader en partner te zijn blijft de zin van mijn vrouw achteruit gaan. Om eerlijk te zijn, moest er nu een mooie madam voorbij lopen en interesse tonen zal het moeilijk zijn om nee te zeggen. Ik word er langzaam erg kwaad van en heb het gevoel met iemand samen te zijn waar het nooit goed genoeg voor is.

  Peter

  Beantwoorden
 36. Jhon

  Ik heb al alles geprobeerd haar uitnemen etentjes plezier gemaakt ect er was maar 1 ding dat heeft geholpen endat is de middelvinger uitsteken en adios zeggen spijtig voor de kinderen maar ik wil ook nog leven life Goes on

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Jhon, met ‘alles geprobeerd’ bedoel je daarmee ook dat je professionele hulp hebt ingeschakeld?
   Ik ben benieuwd hoe het in je volgende relatie nu gaat.

   Caroline

   Beantwoorden
 37. Joner

  Caroline, nu moet je even dit lezen alstublieft.
  40 jaar getrouwd, alles gedeeld, lief en leed, meer leed dan lief, vrouw werkte tot over 2 jaar en ging daarna op rust. Weigert formeel alle vorm van seks, niet knuffelen, niet of nauwelijks kussen, geen affectie, niks, helemaal niks meer.
  Een raadsel voor mijzelf want zij wil niet meer over seks praten, niet over affectie, niet over genegenheid voor elkaar.
  Mijn eerste idee was dat ze een minnaar had, maar nee, helemaal niet. Zij is op gebied van fysiek contact en dialoog totaal, maar dan totaal onbereikbaar geworden.

  Weigert bovendien formaal elke vorm van relatietherapie, spreken met de huisarts, kortom geen hulp van derden. Het lijkt er sterk op dat ze beschaamd is haar lichaam te tonen aan mij (echtgenoot) want ze kleedt ze steeds uit als ik het niet zie. Ik ben een vreemde in eigen huis.
  Wat is er nu gebeurd ? Ik ben teneinde raad en weet niet hoe haar aan te pakken (figuurlijk dan). Zij is dan toch nog zo goed te zeggen dat het voor haar gedaan is en dat ik me maar moet zelfbevredigen of een minnares zoeken. Vreselijk, het lijkt wel een non. Wat is daar in godsnaam mee gebeurd ?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Joner,

   Hier in de reacties kan ik niets voor je doen. Beide sexen kunnen de macht van het niet-doen inzetten om hun relatie te frustreren en groei te belemmeren. Het is aan jou of jij je dan ook zelf laat tegenhouden. Het enige dat ik kan zeggen, is kom dan zonder je vrouw voor een afspraak!

   Vriendelijke groet,
   Caroline

   Beantwoorden
 38. Thomas

  Als eerste wil ik graag iedereen bedanken voor de bijdragen. Alles wat hier geschreven is helpt me om te bedenken wat ik kan doen.
  Wat veel mannen beschrijven is ook bij mij gebeurt. Mijn vrouw en ik kennen elkaar ruim 20 jaar, in het begin voelde onze sexualiteit heerlijke open en knetterend. Langzaamaan is de zin bij mij vrouw verdwenen, de laatste drie jaar hebben we zo goed als geen sex meer, wel knuffelen we nog wel.
  Ik denk dat ik goed kan zien wat de voornaamste boodschap is van Caroline. Niemand kan een ander veranderen, ik ook mijn vrouw niet. Zonder dat ik daarmee erken dat ik schuldig ben (als er al sprake zou zijn van schuld): het enige wat ik kan doen is kijken naar wat ik kan doen. Helaas (maar niet heus…. 😉 ) heb ik andere mensen niet aan een lijntje.
  Maar gelijktijdig voel ik me ook onmachtig. Voor mij is sexualiteit een belangrijk onderdeel van mijn wezen, maar hoe graag ik het ook zou willen, het lukt mij niet meer om het te beleven met mijn vrouw. En mijn vrouw houdt het ook heel erg af om erover te praten, ik vind geen ingang. Mijn ervaring is ook dat het niet zit in tijd voor elkaar nemen, aandacht besteden aan mijn vrouw. De drang naar sexualiteit lijkt geheel verdwenen te zijn bij haar. En zo te lezen is zij niet de enige…

  Ook bij mij speelt het door me heen om de sexualiteit dan maar bij iemand anders te beleven. Voor mij kan dat als speelkwartier, maar gelijktijdig weet ik ook dat het niet bevredigend is. Ik wil het samen met mijn partner beleven.
  Ik heb behoefte aan handvatten om verder te komen hierin. Caroline, naast dat ik begrijp wat je voornaamste boodschap is, vind ik het ook jammer dat je vooral verwijst naar een gesprek met een professional. Maar voor mij is dat een stap te ver, die sprong meteen naar therapie is te groot.

  Ik weet dat het uiteindelijk om erkenning gaat. Ik wil me erkend voelen door mijn vrouw in wat ik wil en ben, ook in mijn sexuele verlangens. Als zij zegt dat ze er allemaal niets mee van doen wil hebben voelt het alsof ze mij niet erkent, en dus ook niet onze relatie erkent. Van de andere kant weet ik dat ook zij in heel haar wezen erkent wil worden door mij, ook haar seksualiteit, ook in haar behoefte om geen seks te willen. Die erkenning van haar is ook een erkenning van mijn relatie met haar. Maar ook deze erkenning is voor mij erg moeilijk te geven. Ik ben boos en voel me te gefrustreerd om haar te erkennen.
  En zo zitten we vast zitten in dat we van elkaar iets verlangen wat de ander niet kan geven. Hierin zit voor mij de onmacht.
  Uit elkaar gaan is een optie, maar niet één die ik nu zou willen.
  Een verdere oplossing heb ik helaas nog niet, maar het schrijven van dit stukje heeft mij wel geholpen het iets duidelijker te krijgen. Hopelijk een stapje op weg naar een oplossing.
  Ik wens ieder veel succes en blijvend plezier met je partner!

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Thomas, in mijn boek Eerste Hulp Bij Relatieongelukken heb ik een heel hoofdstuk gewijd aan wat je kunt doen als de seks uit je relatie is verdwenen. Je kunt het boek hier bestellen. Ik geef daarin zowel aan mannen als aan vrouwen uitgebreid tips over wat zij kunnen doen om de erotiek terug te brengen.
   En als je al drie jaar een probleem hebt en je vindt het nog steeds te vroeg om naar een deskundige te gaan, hoe serieus neem je je eigen probleem dan eigenlijk? In mijn ogen is het hoogst onwaarschijnlijk dat het je in je eentje, met een tegenwerkende vrouw, gaat lukken om je relatie te veranderen. Er is namelijk een patroon ontstaan waarin jij je afgewezen voelt en zij vast zit in haar afwijzing. Ik help je graag om dat patroon te doorbreken.

   Veel succes,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 39. Carola

  Ik zit in hetzelfde schuitje hoor. Alleen ben ik wel een vrouw, met een man die geen seks meer wil. Ik zie er nog goed uit hoor. Zit in de overgang

  Beantwoorden
 40. Kees

  hoi met peter ik ben volgend jaar 20 jaar getrouwd met een hele lieve vrouw waar ik veel van hou alleen ze is chronisch ziek en heeft al jaren geen zin in seks.
  Ze kan het niet meer opbrengen door haar ziekte om intiem met mij te zijn , ik vind dit heel vervelend voor haar maar ik heb die gevoelens nog zeker wel en mis de seks steeds meer en meer ,wij komen er samen maar niet aan uit .
  Ik kan het elders zoeken maar dat kost me een vermogen aan geld en dat hebben we niet ,wat nu ik ben ten einde raad.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Kees,

   Je hebt een serieus relatieprobleem. Het lijkt me een heel goed idee om (eventueel via de huisarts) een afspraak te maken met een relatietherapeut of seksuoloog. Uiteraard kunnen jullie ook bij mij terecht om dit probleem te onderzoeken.

   Vriendelijke groet,
   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 41. Lisanne

  Jantje kreeg elke dag een koekje uit de trommel en een kusje op zijn neus. Want mama hield veel van Jantje.. En elke dag zei Jantje dankjewel en plukte op de terugweg van school altijd een bloem voor zijn moeder… Maar toen moeder nog een paar kindjes kreeg was ze vaak te moe om nieuwe koekjes te halen. Dus de koekjes werden oud maar elke dag kustte mama Jantje nog op zijn neus,,maar jantje zei geen dankjewel meer was beledigd dat de koekjes oud waren ,dat alle aandacht naar de kindjes ging en niet meer naar hem…. Daarom plukte hij na een tijdje ook geen bloem meer voor zijn moeder. Maar kwam terug uit school gooide voortaan elke dag zijn tas op de grond zijn sokken naast de bank. Dat vond zijn moeder niet zo leuk want jantje was toch oud genoeg om zijn eigen rommel op te ruimen…Moeder gaf na een tijdje zijn rommel opruimen ook geen kusje meer aan Jan… tot op een dag de koek op was… ……. Dit verhaal zal sommigen van jullie irriteren… Het zal ook geen sexlust opwekken… Wees geen Jantje, help haar thuis en blijf die bloemen plukken.. En wees vooral geen klein kind wat het “niet krijgen van sex “ziet als of hij zijn dagelijkse koekje niet meer krijgt. Vrouwen worden daar echt niet warm van… Nee de schuld ligt niet altijd bij mannen maar mannen die sex zien als een recht , en bij mindere periodes zich beledigd gaan voelen zijn zo egocentrisch dat ik bijna zou gaan denken dat zelfbevrediging beter past bij zulke types, en daar zal het ook zeker op gaan neerkomen als je sex van je vrouw ziet als een dagelijks of wekelijks onderdeel van haar huishoudelijke taken… Mannen moesten eens weten hoeveel vrije tijd een huisvrouw over houdt als ze dr man buiten zet… Nee het ligt niet altijd aan de man, en man en vrouw zijn verschillend zeker weten, wil nog niet zeggen dat een man niet de moeite kan nemen de ander te begrijpen, als je echt je best doet kan je dat… Laat die grijze celletjes ook maar eens hun werk doen… Verder is het aan ieder voor zich om wel of niet bij een partner te blijven die geen in meer heeft….

  Beantwoorden
 42. D

  8 van de 10 gevallen komen neer op echtscheiding… Als er geen interesse meer is van beide kanten.. Dan kan je doen wat je wilt maar gaat niet goed komen

  Beantwoorden
 43. Bitch

  Een man is gewoon waardeloos in bed. ! De eerste keer vrijen met een vrouw doet een wereld van verschil openen ! Toen ik op de klok keek en de tijd zag schrok ik mij een hoedje! .. Mannen zijn gewoon losers in bed, kun je nog beter trainen om je nies in te houden.

  Beantwoorden
 44. Kees

  Ik heb zo goed als hetzelfde probleem als het bericht van Frank (12 februari 2018)
  Mijn vriendin en ik zijn meer dan 5 jaar samen en allebei bijna 30. In het begin van de relatie hadden we voldoende seks, maar in de loop der jaren is het afgenomen tot bijna nul. Telkens als ik intimiteit zoek of aanspoor tot seks heeft ze geen zin en lichamelijk contact is niet gewenst. Uitspraken als, ”nu niet, ”ik ben moe, ”een andere keer” kan ik vooraf mijn poging al invullen. Een poging, zo noem ik het al, waarin ik moet smeken voor seks. Best erg al zeg ik het zelf en ik heb ook geen zin meer om het op die manier af te dwingen.

  Ik heb al diverse keren echt aangegeven dat het moet veranderen, want ik ben zeer gefrustreerd en mijn lichaam schreeuwt om seks. Ze zegt dat ze er op zal letten, en is dan heel aanhankelijk. Een dag later is ze al direct vervallen in het oude systeem.
  Dan begint het hele riedeltje opnieuw.

  Op het moment is het enige wat ons nog verbind ons kleine kindje, wat mij zorgen baart. Als dit zo door gaat zie ik mijzelf niet oud worden met mijn vriendin.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Als jouw lichaam schreeuwt om seks, is het niet de verplichting van jouw vriendin om daar iets aan te doen. Je kunt er ook zelf iets mee. Heb je al gekeken of je zelf genoeg investeert in de relatie en haar mee uitneemt, haar verantwoordelijkheid uit handen neemt etc>? Het lijkt me heel verstandig als je een afspraak maakt voor een gesprek, want ergens hebben jullie beiden blinde vlekken.

   Met vriendelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 45. Geert1970

  Na 22 jaar heeft mijn vriendin nooit nog goesting in sex. Na de geboorte van onze tweede dochter is de sex gestopt. Ik heb gedaan wat iedereen aanbeveeld, namelijk haar niet dwingen. Resultaat, nu na bijna 8 jaar geen enkele keer sex meer, enkel nog een flauwe kus op de wang en zich verstoppen bij het omkleden en zelfs de deur op slot bij het douchen begin ik het redelijk beu te worden. Wat bevelen jullie mij aan? Ik word bijna 50, begin zelf stilaan een degou te krijgen als ik een verliefd koppeltje zie en begin zelfs erectie stoornissen te krijgen. We slapen wel nog in hetzelfde bed, maar steeds met drie pyamas boven elkaar aan, bij manier van spreken. Is berusting dan na meer dan 8 jaar nog steeds de goede oplossing?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Geert,

   Ik raad je aan wat ik ieder stel aanraadt: een goede relatietherapeut zoeken. Dit is een relatiecrisis en er moet gekeken worden wat hier allemaal onder zit. Dat uw vrouw het niet serieus neemt, wil niet zeggen dat u het niet serieus moet nemen. Ook in mijn agenda is plek.

   Met vriendelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 46. Sander

  Een man heeft sex voor het plezier (soms een drang). Een vrouw doet dit om te krijgen wat ze wil.
  kinderen, drugs, geld, of om zichzelf te overtuigen dat ze iedereen kan krijgen.
  Enkele voorbeelden.
  – Er zitten meer vrouwen in de prostitutie dan mannen.
  – Sugardaddys. Of een man met status. (kijk maar naar Trump).
  – Eens het kind er is hebben ze geen zin meer.
  – Opzettelijk relaties kapotmaken. Weten dat ze je kunnen verleiden. soms is een man te zwak om nee te zeggen wat bij een vrouw veel beter lukt.
  – Iets nieuw is spannend. vrouwen hebben vlugger een nieuwe relatie dan mannen.

  Toen ik in het middelbaar zat was er een meisje van 12j die een relatie had met ieman van 45j.
  Toen ik 18j was vond ik het erg dat ik met iemand van 14j was. Later ben ik te weten gekomen dat ze sex had met haar broer 38j. De buurman van haar broer ergens tegen de 40j en met een politieagent die 35j was en niet eens zijn eigen kinderen meer mocht zien. Toen ik haar vroeg waarom hij zijn kinderen niet meer mocht zien wist ze het niet eens. Kon gemakkelijk zijn dat hij zijn handjes niet kon thuishouden.

  In de moslimcultuur mag een meisje maar max tot haar 14j naar school wat ze mag geen eigen menig hebben. De profeet Mohamed was gescheiden van zijn eerste vrouw omdat ze een eigen menig had. En is dan opnieuw getrouwd met een meisje van 9j toen hij 50j was. Men houd daar de vrouw opzettelijk dom. Reden ze kunnen het mentaal niet aan als hun vrouw hen bedriegt. Daarom hebben ze de Sharia wetgeving.

  Beantwoorden
 47. Martin

  Hoi,

  Wow… wat een lange tijd komen er reacties op dit artikel. Ik herken veel reacties en ik vind Caroline ook in een aantal dingen wat kort door de bocht. Toch ben ik het, als man in een soortgelijke situatie, wel met haar eens.

  Vandara dta ik hier de tip ga geven die bij mij nog wel werkt. Niet zoals ik zou willen helaas. Je wilt als man eigenlijk sriekum dat je uit je werk komt, en je vrouw heupwiegend in de keuken staat te wachten om je aan de hand naar je slaapkamer te leiden. Helaas, meestal zijn dat soort dingen voorbehouden aan prille relaties en zo.

  De volgende tip gaat NIET werken als er geschonden vertrouwen of psychische oorzaken zijn voor de afwijzingen. Maar veel vrouwen zijn gewoon druk, moe, last van sleur, etc… en dan hoeft het niet zo nodig…

  Mijn tip: gedraag je alsof je vrouw een nieuwe verovering is. Rozen, kaarsjes, en af en toe een sponane nacht of zelfs 3 uurtjes weg via secretrooms.nl of zo. Dit laatste vooral als je wederhelft van sauna en zo houdt.

  Het zal echt niet zorgen dat je ineens weer 3x in de week kunt, maar het kan wel je reeks afwijzingen doorbreken. Laar haar zich weer het gewilde meisje voelen i.p.v. de tot sex verplichte echtgenote.

  Ik vind het ook niet eerlijk, maar vrouwen worden nu eenmaal graag verrast. EN hoewel je niemand een hoer moet noemen (Ik mag het, Lisanne deed het ook;-) , is het toch een gegeven dat kadootjes en aandacht de remmingen nog wel eens wat los willen laten. En mannen… Je hoeft er niet als George Clooney uit te zien, maar een beetje aandacht voor je lijf kan ook wonderen doen. Als ‘goed gereedschap hangt onder een afdakje’ je lijfspreuk is, moet je niet verwachten dat de aanblik van je lichaam de vrouwelijke hormonen op hol laat slaan.

  En… sorry… nog een domper… 1x is niet genoeg. Maak er een patroon van. Maar niet te voorspelbaar. Wees origineel. Gewoon,spontaan… zomaar… Dus niet 2x een bosje rozen en dan meteen erbovenop want je hebt toch bloemen geregeld. Nee… veroveren… Net als dat je vist… aas uitleggen, laten vieren en dan langzaam binnenhalen ;-).

  Niet lullig bedoeld, maar zie de sexdrive van je vrouw als een groot schip. het kost tijd om het op en andere koers te krijgen. Maar veriek je het, dan zinkt het en kom je helemaal meer nergens.

  Beantwoorden
 48. Jan

  Mijn vriendin en ik zijn al 1.5 jaar samen en om even context te brengen. Ik heb 2 kinderen uit een vorige relatie. In het begin was de seks geweldig en zelfs naar mijn aanvoelen te veel 1 keer om de 2 dagen. Gelet mijn werk en de uren was dit soms vermoeiend maar had het er allemaal voor over omwille van de prille liefde. Na 6 maanden in de realtie is ze bij mij ingetrokken en toen ging het 1 maand nog zoals er voor. Toen verminderde het qua seks naar 1 keer in de maand. Ze had nieuw werk en ik dacht dat dit de oorzaak was. We zijn nu 2020 en we hebben het dit jaar 2 keer gedaan. Ze heeft altijd een reden om niet te willen. Stress om alles, te moe, lichamelijk geen zin. Ik lees hier dat een man met afwijzing om moet kunnen gaan en ik geef je daar 100% gelijk in. Echter 100 keer afgewezen worden begint te wegen op het ego van de man. Ik begin mij onzeker te voelen in de relatie, ik voel me niet meer goed bij haar. Ik heb moeite gedaan van date-night, tot 3x us time in een prive sauna, zelfs daar ben ik afgewezen geweest. Ik organiseer regelmatig dates, uitstapjes met het gezin, ik doe het huishouden. Zij zit heel de dag op de computer spelletjes te spelen, tekenen, puzzelen of ze doet haar nagels.

  Toch heeft ze stress??????? Bij een gesprek met haar komt dan de volgende reden naar boven:

  1.Het puberaal gedrag van mijn oudste zoon. Mijn zoon heeft een paar vaste taken in huis gelet zijn leeftijd ben ik van mening dat dit bevordelijk is voor zijn opvoeding. Hij is zoals elke puber en heeft vaak geen zin in de taken. Hij voert ze altijd uit maar soms te snel en gehaast waar door ze niet goed worden uitgevoerd.

  2. Kleine gebruiken in het huurhuis, zoals een te kleine keuken, een barst in een tegeltje enz

  Ik ben echt ten einde raad, heb al al therapie voorgesteld maar dit wijst zij af, ze gelooft er niet in. Gisteren nog kloeg ze over hartkloppingen in de dag, voor mij komt dit al gelijk over als een excuus gelet we die hele dag al alleen waren en zonder kinderen.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Jan, dit klinkt zorgwekkend. Mogelijk ben je wat hard van stapel gelopen door zo snel al te gaan samenwonen, zonder dat de relatie zich heeft kunnen uitbalanceren. Als partrners niet mee willen komen naar therapie, stel ik altijd voor dat mensen alleen komen. Degene die ‘niet meewerkt’ krijgt anders veel te veel macht. Ik vermoed dat je haar teveel ‘pampert’ en er onvoldoende gelijkwaardigheid is. Ik raad je aan om deskundige hulp in te roepen. Je kunt een afspraak maken met mij of eens bij je huisarts gaan praten.

   Veel sterkte,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 49. Karel

  Helaas is mijn huwelijk niet veel beter, ook mijn vrouw heeft geen interesse in lichamelijk contact. Ze is er nooit heel erg gek op geweest, maar de eerste paar jaar vreeën we wel fijn en regelmatig.

  De twee keer dat we kinderen wilde was ze op de vruchtbare momenten niet te stuiten en als ik dan zei dat ik “geen zin had” moest het toch gebeuren en haalde ze te vergeefs alles uit de kast.

  Na ons tweede kindje is het weer helemaal ingekakt. Na een paar conflicten en een gevolgd door goede gesprekken hebben we een aantal keer de liefde nieuw leven in willen blazen, maar steeds was het na een paar maanden voor haar weer een verplicht nummertje. Iets wat ik absoluut niet wil en heb mij afgesloten voor intiem contact met haar en is er al 1,5 jaar niks meer gebeurt. Ik wil gewoon dat mijn vrouw ook naar mij verlangt en niet dat ze het alleen om mij te plezieren doet. Ik snap niet dat er mannen zijn die het oké vinden als de vrouw het toelaat maar zelf liever niet wil.

  Het wrange is dat als ik uit ga regelmatig verzoekjes van vrouwen krijg die met mij naar bed willen. Terwijl ik het liefst een gezond huwelijk wil 🙁

  Ik denk dat voor het gros van de vrouwen sex gewoon veel minder belangrijk is en sowieso geen zin meer hebben als de er kinderen er zijn.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Karel, vrouwen kunnen hun seksualiteit inderdaad oarkeren, maar dat wil niet zeggen dat dat gezond voor ze is. Wanneer ga je met of zonder haar naar een deskundige om dit relatieprobleem te bespreken?

   Veel succes!

   Caroline

   Beantwoorden
 50. Karel

  Hoi Caroline,

  In de ruim 1,5 jaar tijd nadat ik gestopt ben om initiatief te tonen en we ook niet meer intiem zijn geweest, heb ik haar nooit gehoord dat ze wat miste of dat ze wel weer eens wilde vrijen. Het moet voor beide partijen fijn zijn om intiem met elkaar te kunnen zijn, je moet het beiden graag willen ook al betekend dit dat je er soms misschien wat moeite voor moet doen. Waarom ben je anders immers liefdes partners. Dit is ook de reden wil ik ook niet naar een specialist voor “mijn” probleem (graag of heel niet).

  Het klinkt misschien als een zielige klaagzang maar dat is het absoluut niet. Ik ben wel erg teleurgesteld in mijn vrouw, maar wilde mijn verhaal alleen delen om te laten zien dat dit gewoon heel veel voor komt.

  Omwille van mijn kinderen heb ik er niet voor gekozen om te gaan scheiden, zij hebben er immers niet om gevraagd en wil hun niet de dupe maken van onze verkeerde keuze.

  Ik heb inmiddels mijn eigen sexleven en als de kinderen het huis uit en gesetteld zijn ga ik alsnog voor een scheiding…

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Karel,

   Jammer dat je niet naar een deskundige wil. Het is immers duidelijk dat jullie dit samen niet opgelost krijgen.
   En jammer dat je nu ontrouw bent en eigenlijk daarmee feitelijk je relatie al hebt beëindigd.

   Sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 51. Nick

  Beste Caroline,

  Ook hier al geruime tijd weinig tot geen sex. Het is ontstaan na de geboorte van onze tweede kind. Wij hebben openlijk gesprekken, maar mis met name intimiteit. Dus het knuffelen en kussen. Het is iets wat stapsgewijs heeft afgenomen en voelt als eenzijdig verkeer. Ik doe namelijk nog steeds heel veel moeite, toenadering zoeken, leuke dingen organiseren. Als ik er geen moeite in zou stoppen zou er 0.0 intimiteit zijn, wat me zorgen baart. Ze zegt dat ze veel van me houdt, maar ik merk daar wel weinig van. Ze zegt minder van sex te genieten, als ik vraag in welke periode ze nog wel genoot en wat er veranderd is? Geeft ze als antwoord toen in die periode. Als ik dan vraag wat er sinds die tijd veranderd is weet ze het niet goed. Je kunt je voorstellen dat je op een gegeven moment zeker afgewezen gaat voelen, en al snel in de slachtoffer rol kruipt. Dit initieel niet, maar als dit je stelselmatig overkomt is daar niemand tegen opgewassen. Wat er bij mij heel lastig ingaat, is dat tijdens de periode van kinderen krijgen ik kon komen opdraven als man (zowat dagelijks sex) die goed was overigens (genoten er beide van). Maar toen de bevruchting gelukt was het over en uit was, en weer een hele lange tijd duurde voordat we weer sex hebben. Ik heb al voorgesteld om in relatietherapie te gaan, wat voor mij is een relatie zonder intimiteit en sex geen relatie. Zij zegt dit niet te willen. Ik hou heel veel van mijn vrouw en kinderen, maar heb voor mezelf wel besloten dat ik er een punt achter ga zetten als het nog langer zo doorgaat.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Nick,

   Je verongelijktheid gaat natuurlijk niet zorgen voor een verbetering in je seksleven. Als je stappen wilt maken, zie ik je wel verschijnen voor een afspraak.

   Sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 52. Lennert

  Dag Caroline,

  Vind je het zelf niet vreemd hoe veel mensen het zien als jij die de man de schuld geeft? Het is gewoon een feit dat veel vrouwen hun man warm maken met seks maar van zodra ‘de buit’ binnen is (kinderen en huwelijk) dan is het gedaan. En het wordt altijd enkele en alleen gestoken op de kinderen ‘waardoor vrouwen vermoeid zijn’. Ik ken tientallen voorbeelden van nieuwe mannen die ook amper seks krijgen. Geen kinderen hebben en niet trouwen is de oplossing, vrouwen doen dan tenminste wat moeite.

  Groeten,

  Lennert

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Vrouwen zijn net zulke seksuele wezens als mannen. Ik denk dat een man er gewoon niets van bakt in bed als zijn vrouw er geen zin meer in heeft. Blijkbaar heeft hij dus eerst wel zijn best gedaan, maar als de buit eenmaal binnen is, wordt hij een saaie minnaar. Geen wonder dat zijn vrouw er geen trek meer in heeft.

   Caroline

   Beantwoorden
 53. Lennert

  ‘. Uit je reactie maak ik op dat je min of meer vindt dat een man recht heeft op seks in een relatie.’
  ? Vrouwen vinden toch ook dat mannen moeten meehelpen in het huishouden? Dus alles doen wat vrouwen willen maar seks is blijkbaar geen recht van de man? Wauw. Dit klinkt wel zeer feministisch.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Nog nooit gehoord dat een man het huishouden vergelijkt met seks.
   Het huishouden moet inderdaad gebeuren, anders heb je niet te eten, geen schone kleren etcetera. Seks is een vorm van contact waar beiden plezier aan beleven. Ik zie geen overeenkomsten.
   Seks is geen recht van de man.

   Caroline

   Beantwoorden
 54. Lennert

  Beste Nick,

  ‘Wat er bij mij heel lastig ingaat, is dat tijdens de periode van kinderen krijgen ik kon komen opdraven als man (zowat dagelijks sex) die goed was overigens (genoten er beide van). Maar toen de bevruchting gelukt was het over en uit was, en weer een hele lange tijd duurde voordat we weer sex hebbe’
  Je bent niet de enige die dit meemaakt, zo zitten de meeste vrouwen ineen, de ‘buit’ is eenmaal al binnen 😉
  Maar volgens mevrouw is ook dat jouw schuld en gaat je ‘slachtofferrol’ (lees: haar ‘verplichtingen’ als vrouw niet naleven) niet helpen.

  Beantwoorden
 55. Ikke

  Wees als vrouw nu toch eens eerlijk en geef toe dat kinderen voor jou belangrijk zijn. De man is voor vele bijzaak en de relatie steunt op het financiële. Vrouwen die er alleen voor staan hebben het moeilijk. Maar liever dat dan een relatie zonder affectie. Veel vrouwen zien de slippertjes van hun man niet of willen ze niet zien. Blijf in die leugen leven. Succes want als alleenstaande vrouw moet je even wat meer ballen aan je lijf hebben. Ga op zoek naar de juiste partner. Mannen jullie houden dit niet vol. De ongeïnteresseerde vrouw… laat haar los en kies voor een beter leven.

  Beantwoorden
 56. Roosje

  ik heb hetzelfde aan de hand! Maar ik trek het mij niet aan , er zal wel iets gebeuren met mij of met hem.. Ongezonde relatie blijft niet duren .praten helpt niet dus ik ga verder en blijf Pozietief .. Leef mijn leven en wie weet heb ik morgen de kracht om te zeggen punt.en gedaan..en gelijk vrienden uit elkaar gaan.

  Beantwoorden
 57. Sander

  Ook ik zit in een bijna seksloze relatie. Ik vind alle adviezen prachtig maar ik ben een simpele man en kan niet 3x per maand een hotel boeken een massagesessie betalen en mij geheel ondergeschikt maken aan mijn vrouw. Ik heb echt alles geprobeerd. Maar het probleem is dat ze gewoon geen zin heeft. Ik kan een hotel boeken en dan moet mijn vrouw zich ‘verplicht’ voelen. Ik ben ermee gestopt. Ik hou ontzettend van mijn vrouw maar voor seks ben ik op zoek gegaan naar iemand met hetzelfde probleem. Ik heb haar gevonden en ik voel mij herboren. We hebben intimiteit en verder niets.

  Beantwoorden
 58. Pien

  Als je je in de relatie een moeder van een puberjong voeld dan is dat niet bevordelijk voor een spetterend sexleven. Vrouwen van welke leeftijd ook, met of zonder kinderen, willen een man die verantwoordelijkheid neemt voor het regelen van klussen in huis, tuin,RELATIE etc. Passieve, afwachtende mannen zijn niet sexie. Ook een gebrek aan oprechte interesse, niet luisteren, niet comminiceren maakt de verwijdering en eenzaamheid alleen maar groter. Als je man je niet het gevoel geeft je te begeren dan krijg je ook geen natte poes. Op een gegeven moment doet zij ook geen moeite meer en dan is het wachten op het laatste zetje om er helemaal mee te kappen.

  Beantwoorden
 59. Sander

  Wat grappig Pien. Dat is nu precies wat mannen ook graag willen. Zich begeert voelen. Een vrouw die alleen maar kan zeuren omdat de poort niet goed afsluit en direct weer iets anders verzint als de poort gemaakt is is ook niet sexy. Het moet van 2 kanten komen. Dat begeren.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Als je wil dat je vrouw jou begeert, hoor ik graag hoe jij jezelf verleidelijk maakt.

   Nu hoor ik dat je vindt dat je vrouw zeurt over klusjes, in plaats van dat je zelf je klussenlijst maakt.Je wilt toch niet zeggen dat je denkt dat je vrouw opgewonden wordt als jij klusjes doet (tenzij je natuurlijk met ontbloot bovenlijf je spierballen voor haar laat rollen ;-).
   Onderzoek eens of je van je vrouw verwacht dat zij je opdrachten geeft of dat je je als een volwassen man gedraagt die zijn deel in het huishouden en het onderhoud neemt.

   Veel verleidplezier,
   Caroline

   Beantwoorden
 60. Jakomoto

  na een gelukkig huwelijk van bijna 50 jaar is de sex volledig wég.
  Een operatie bij mijn vrouw , heeft ervoor gezorgd dat ze telkens pijn heeft bij het vrijen, genoeg om de pret te bederven, zowel bij haar als bij mij.
  Met dat verschil dat zij het blijkbaar niet zo erg zou vinden om nooit nog sex te hebben, en genoeg heeft aan de knuffels. Onderzoeken naar de onderliggende oorzaken van dit probleem levert na 2 jaar nog steeds niets op. Ondertussen is het voor mij zover , dat ik om mezelf te beschermen voor sexuele gevoelens , het knuffelen stillaan begin te verleren, en dat we in een iet zo verre toekomst , gewoon als broer en zus bij mekaar leven. Niet de toekomst die ik hoopte, een toekomst waar passie en intimiteit een vaste waarde is.. En dan zijn er de “raadgevers” die het zelf ook niet weten op te lossen, en afkomen met dingen zoals ” er kan toch ook intimiteit en sex zijn zonder penetratie, jaaa dat kan , maar is dat hetzelfde ?? Nee sorry dat is niet hetzelfde, en dan denk ik aan “mensen met een beperking” die in een instelling zitten, waar men periodiek deze patient mee uit neemt naar een sexwerkster, dat word tegenwoordig als “normaal” beschouwd. Als gehuwde dien je je aan de spelregels te houden , en verder sexloos door het leven te gaan 🙁 , want het is niet simpel, sex om de sex, dat is het ook niet, en als het sex met “gevoelens” is ……loopt het al helemaal fout, ………waar is de gouden middenweg?

  Beantwoorden
 61. Eddy

  hier was gewoon , na relatie van 2 jaar plots zo goed als geen seks meer (2a3x per jaar) en neen ik overdrijf niet , toen ik haar er eens over aansprak had ik gewoon de reactie ; sex is toch niet belangrijk ? dan sta je met je rug tegen de muur . als dit haar mening is ok , ik kan en mag haar niet verplichten , als ze het niet wil da respect heb ik , maar hoe mag zij het me dan wel ontzeggen ? verder praten na zo’n antwoord vind ik totaal nutteloos , mij meer inzetten voor de relatie ? ik doe alles wat ze van mij vraagt/verwacht , tot zelfs meer

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Als je partner seks niet belangrijk vindt en jij wel, dan is de vraag waarom je nog in de relatie blijft. Je hebt altijd de keuze om te vertrekken.

   Sterket,

   Caroline

   Beantwoorden
 62. Tom

  Je blijft in de relatie omdat je denkt dat het nog goedkomt, omdat je denkt dat het nog kan keren.

  De meeste problemen lijken als oorzaak, ēēn van de partners te hebben. Hierbij lijkt het alsof die partner volledig respectloos is, geen normale relatie meer toelaat en er ook heel hulp voor wil, zelfs geen uitleg voor wil geven.

  Ik denk dat je dan moet praten om erachter te komen, wat er mis kan zijn. Die uitleg is niet noodzakelijk juist. Belangrijk dat je niet vijandig gaat doen in zo’n gesprek want dan zal het niet lukken. Probeer je ook eens te beelden hoe het leven van je partner eruit ziet, teveel werk?, Veel frustraties? Bij een vrouw lijkt er romantiek/hulp nodig te zijn terwijl dit bij een man meestal anders werkt.

  Als je als koppel er niet uitgeraakt kan een scheiding in eerlijke positieve sfeer een goede oplossing zijn. Te lang gefrustreerd leven lijkt me voor niemand gezond. Ook niet voor eventuele kinderen.

  Beantwoorden
 63. Lisanne

  Het is heel erg vervelend als je man maar blijft hopen op terugkeer van je sexleven, als je zo duidelijk bent geweest dat het klaar is. Hij wil zelf geen minnares erbij nemen terwijl hij dat mag. Uit elkaar is ook een optie… We hebben samen geen kinderen. Heb wel een zoon uit eerdere relatie.. zijn hopen op terugkeer sex terwijl ik duidelijk was is benauwend en knuffelen word dan ook vervelend….ik wil jullie wel adviseren om niet bij elkaar te blijven vanwege de kinderen.. die last komt bij de kinderen en later gaan ze jullie nadoen en tegen hun zin in een relatie blijven.. dat wil je niet. .. verder valt het moederschap vaker tegen dan men denkt en is het niet gepast dat te uiten als moeder… Dus dat speelt denk ik ook mee in de sexdip na kinderen krijgen.. maar ook mannen vinden niet altijd de kostwinnersrol leuk en lopen ook met de ziel onder de arm… Een man gebruikt sex als relaxmoment bij bv stress … Een vrouw gaat dan juist op slot.. probeer in ieder geval de burgerlijke patronen te doorbreken en laat optie huisvader ook eens voorbij komen en dat zij gaat werken.. zelfs de minder standaard leefstijlwensen van de man of vrouw moeten bestaansrecht hebben… Haal jezelf uit de burgerlijke patronen. Ook als man kom uit de werksleur je bent niet verplicht om kostwinner te zijn… Net zo min als zij een huisvrouw moet zijn. Spreek je wensen uit… Uiteindelijk komt dat sex ten goede. Mijn issue is mechanisch en heeft weinig te make n met mij of mijn man helaas .. ik vind wel dat als je als partner eerlijk moet zijn als je nooit meer wil… Dan moet je de ander een minnaar gunnen of vriendschappelijk uit elkaar… Als je toch zonder die opties samen wil blijven moet je je erbij neerleggen dat sex klaar is… Verder als een partner die niet wil juist blijft zwijgen geheimzinnig doet of je afkraakt dan moet je snel wegwezen… Iedereen heeft het recht op het soort sexleven wat men wil of niet, maar niet het recht de ander pijn te doen of te bedriegen….het ligt eraan of men samen wil blijven, minnaar erbij wil of het kan accepteren.. maar blijf lief voor de ander ook als het niet meer gaat.

  Beantwoorden
 64. Harry

  Ik lees hier alle berichtjes maar er wordt zoals ik lees niet gesproken over andere gevoelens, Ik hou van mijn partner, Zij is in de overgang geraakt en wil nu geen sex meer, zelf heb ik het gevoel dat dit nooit meer wordt wat het was, zelf geeft zij het antwoordt het zelf ook niet leuk te vinden maar ervaar ook dat er totaal geen inzet is om het probleem op te lossen. Ja! Ik Raak gefrustreerd en merk zelf dat ik hierdoor prikkelbaar ben, Vreemd gaan helpt niets en scheiden omdat er geen sex is vind ik slap, mijn gevoelens zeggen ik hou van haar. Zeer Lastig maar ooit is mij geleerd, als ik met 1 vinger naar de ander wijs wijst mijn duim naar de hemel en 3 naar mij. Kortom Ik wil de intimiteit terug en zal daar alles voor doen. Het wordt nooit meer zoals het was! het wordt anders en daar zal ik mee moeten leven. Dit gaat overigens niet alleen over sex, alle facetten in het leven veranderen, het ene is meer positief als het andere. Willen jullie een advies, Kijk wat er nog wel leuk is samen en ga daar met volle energy mee aan de slag, neem haar mee in het enthousiasme en ga genieten!

  Beantwoorden
 65. Mar

  Bijzonder om te lezen dat de verhalen van mannen veelal hetzelfde zijn en blijven. En de adviezen van Caroline ook. Daar lijkt iets te missen qua aansluiting .

  Zelf de ervaring met een man die niet wilde vrijen. Waarbij ik achteraf zie, ik heb te laat ingegrepen. Mogelijk was ik in het begin te lang hoopvol, goed van vertrouwen? Na jarenlange afwijzing voelde ik mij emotioneel en seksueel uitgehongerd. Dat legde mij als het ware lam, maakte me zwak. De daadkracht om op te treden kon ik niet meer opbrengen. Uiteindelijk toch gezegd dat ik dan niet meer trouw wilde zijn en een minnaar genomen. Nu voel ik mij herboren.

  De man in kwestie leek heel even terug te veren maar blijft seksualiteit ontwijken en vooral het gesprek daar over, dus dat is niet meer goedgekomen. (Vrw 50 jr)

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Mar,

   De verhalen van mannen lijken inderdaad op elkaar. Zij blijken vaak te weinig verantwoordelijkheid te nemen in een relatie. Hen bevestigen in hun mening dat hun vrouw zich op hen moet richten en zij zich niet op hun vrouw hoeven te richten, zou misschien zorgen voor meer aansluiting, maar oor minder verandering.
   Mannen nemen niet zo makkelijk het advies van een vrouw aan.

   Sexueel uitgehongerd raken, is voor niemand goed. Helaas wennen mensen soms makkelijker aan vervelende omstandigheden dan dat ze er iets aan doen. En inderdaad, als je partner het gesprek over seksualiteit ontwijkt, is het vrijwel onmogelijk om een goede relatie te hebben.

   Ik hoop dat je een leuke, sexy partner hebt weten te vinden ondertussen.

   Caroline

   Beantwoorden
 66. John

  Als je vrouw geen zin meer heeft in sex praat er over druk door de kinderen vraag een oppas en koop een mooi setje voor haar en ga een wekend weg met haar lekker in de auto praten wat je mist of wil bij aankomst haar in de hotel kamer haar super lekker laat opmaken en aankleden dan komt ze naar de tafel toe je ziet haar dan lekker eten en praten over alles en elkaar opgeilen weet zeker dat ze na een tijdje zo geil is dat ze naar de kamer wil dan geeft je haar alle aandacht en een heel lang voorspel en dan haar verwennen met alles elke vezel van haar lichaam verwennen en dan sex en niet klaar komen en slapen grjohn

  Beantwoorden
 67. Iris

  Seks is niet dat je ‘krijgt’ het is geen koekje dat je vrouw aan je geeft omdat je een braaf jongetje bent. Seks is iets dat je als man zelf creeërt door je als een gelijkwaardige partner in bed te gedragen en te zorgen dat het voor je vrouw even leuk is als voor jou.
  Vrouwen houden van seks. Het zijn even seksuele wezens als mannen. Ze kunnen langer vrijer, vaker klaarkomen en misschien wel meer genieten van seks dan mannen. Helaas denken veel mannen dat seks bestaat uit voorspel, neuken, hun orgasme een kusje en klaar. Ze hebben geen idee wat hun vrouw lekker vindt en zijn daar ook veel te weinig in geïnteresseerd. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom vrouwen geen zin hebben in seks: het geeft hen onvoldoende plezier.

  De spijker op de kop! als je het mij (vrouw) vraagt.
  Hier ook al maanden geen sex meer vanwege fysieke problemen aan mijn kant en bovenstaande. Heb geprobeerd er over te praten met partner en voorgesteld om samen op ontdekkingstocht te gaan naar wat allemaal wel kan en leuk is zodat het ook leuk is en blijft voor mij. Heb mijn behoeftes aangegeven en tips en het enige wat ik kreeg was een partner die me zeer gemeen behandelde en alles afwees vanuit het gevoel “het niet goed te doen”. Partner neemt zelf nooit iniatief maar verwacht dat kennelijk wel van mij. Na bovenstaande gemene reactie ben ik daar mee gestopt. Ik voel me totaal niet gehoord en gezien in mijn sexualiteit die veel sensueler is en veel meer inhoudt dan ff zoenen, frummelen, er in en klaar. Het zou ook fijn zijn als mannen beseffen dat een piemel in je buik ook voor problemen kan zorgen, buikpijn, pijn etc. Dat komt allemaal veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Tel er daar bij op dat veel vrouwen niet klaarkomen tijdens de sex en mannen wel. En ga dan nog eens nadenken waarom vrouwen geen zin meer hebben!

  Beantwoorden
 68. JoJo

  In mijn 1e relatie, die zo’n 30 jaar duurde wilde mijn (ex) vrouw geen seks meer na de bevalling van ons 2e kind. Het voelde alsof ze haar doel bereikt had.. Ik moest er mee leren leven.. dat heb ik dan ook zo goed mogelijk gedaan.. tot ze vreemd ging met een ex-collega van me. We zijn toen uit elkaar gegaan.. een trauma voor me
  Nu inmiddels voor de 2e keer getrouwd en na een geweldige start met veel en goede seks valt het me op dat nadat we getrouwd zijn mijn vrouw niet zelf meer met seks begint en als ik begin ze passief blijft liggen en niet zoent of wat dan ook.. Ik ben bang dat me weer het zelfde gaat overkomen. Het valt me op dat ze doen alsof hun gedrag normaal is en van mij niet

  Ik heb mijn (ex) vrouwen altijd goed behandeld. ze veel verwend met bloemen, uitstapjes, hulp in huis en de opvoeding van de kinderen etc. etc.. ik heb ze veel gezegd dat ik van ze hou en dat ook laten merken.. en toch… Ik ben hier erg onzeker door. Praten willen ze er niet over en dus weet ik niet wat er aan de hand is. Ik ben radeloos en verdrietig.. waarom?? Gevolg: steeds minder seks want het is niet aantrekkelijk om seks te hebben met een vrouw die er blijkbaar geen plezier aan beleeft maar mijn hart huilt

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Jojo,

   Zorg ervoor dat je met je vrouw gaat praten. Dat je praat over de seks zelf. Wat ze lekker vindt, wat ze fijn vindt, hoe ze klaar komt. Je probleem raakt niet opgelost zonder dat je erover praat. Als het je zelf niet lukt, zorg dan voor een derde erbij.

   Succes,

   Caroline

   Beantwoorden
 69. Willem

  Beste Caroline,

  Het is al zolang terug dat mijn vrouw en ik voor de lol sex hebben gehad, dat het bijna niet meer op de vingers van twee handen te tellen is.
  Als een vrouw hier zegt dat haar man geen seks wil, lees ik: “De verhalen van mannen lijken inderdaad op elkaar. Zij blijken vaak te weinig verantwoordelijkheid te nemen in een relatie.”
  Als een man zegt dat zijn vrouw geen seks wil, lees ik dat de man beter zijn best moet doen voor de romantiek.

  En: “Vrouwen zijn net zulke seksuele wezens als mannen. Ik denk dat een man er gewoon niets van bakt in bed als zijn vrouw er geen zin meer in heeft.” Zo’n antwoord is ongelooflijk kortzichtig en vooringenomen.
  “De man moet zelf de klussenlijst maar maken, zodat zijn vrouw niet het recht heeft om te zeuren”, zoiets?

  Bedankt, ik ga wel hulp zoeken, maar dan toch elders. Ik zou je aanraden je ideeën over mannen bij te stellen.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Willem,

   Jammer dat je er zo over denkt. Met mijn hulp hebben aardig wat mannen hun seksleven uit het slop kunnen halen. Ik hoop dat je een goede begeleider vindt.

   Succes,

   Caroline

   Beantwoorden
 70. Benny

  Ik zit nu in een relatie van ongeveer 17 jaar. In het begin was alles goed, geen problemen. We zijn dan samen gaan wonen hadden het druk met verbouwen, etc. De sex en intimiteit was sterk geminderd. Een paar jaar later 1e kindje met als gevolg weinig slaap.
  Intimiteit en sex was zo goed als verdwenen. enkele gesprekken gevoerd met als antwoord “het gaat wel beteren, juist een moeilijke periode”.
  Na 4 jaar met maar 1 à 2 keer per jaar sex met verder geen intimiteit. Mijn vrouw geniet van de sex en start zelf (wanneer ik probeer is het steevast “neen”).
  Na deze 4 jaar 2de kindje met zelfde resultaat.
  Dus nu nog steeds hetzelfde 1 à 2 keer per jaar sex en verder geen intimiteit. Mijn vrouw start wel want als ik probeer krijg ik het deksel op de neus.
  Onlangs nog eens geprobeerd om het gesprek aan te gaan en krijg als antwoord “ik hou toch van je”. verder niets.
  En als steun voor mijn vrouw: ik werk fulltime en mijn vrouw parttime om gemakkelijker het huishouden te kunnen doen.
  Regelmatig help ik in het huishouden, ben alleen thuis met de kinderen, kijk steevast voor het eten, etc.
  Ik geef haar regelmatig complimentjes, ze krijgt cadeautjes, eens een massage.
  Maar ik krijg er amper iets voor terug ivm intimiteit (gaande van iets intensere zoenen, knuffels, … tot sex).
  Nu ben ik op een punt dat ik echt niet meer weet wat te doen. Ik weet dat ze van me houd en ik zie haar doodgraag. Maar ik heb een libido op overdrive en heb maar 2x jaar sex en dit al voor bijna 10 jaar. Ik heb mijn vrouw al die tijd met rust gelaten, nooit gepushed (niet 1 keer) en altijd geprobeerd zo ondersteunend mogelijk te zijn.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Benny,

   Wat een nare situatie. Geen/ nauwelijks seks is een ernstig relatieprobleem, daar moet iets aan gedaan worden. Hebben jullie hierover nooit met een derde erbij gepraat? Het is gek dat mensen in relaties zoveel tolereren waar ze eigenlijk doodongelukkig van worden. Heb je haar nooit naar een therapeut gestuurd om te praten over haar gebrek aan libido? Ik snap dat je er helemaal gek van wordt. Dat het al tien jaar zo duurt, betekent dat het zonder hulp van buiten ook niet zal veranderen. Dus het enige wat ik je kan aanraden, is om hulp te zoeken, een afspraak te maken met iemand die met jullie, of ls ze niet mee wilt jou een heldere analyse maakt van de situatie en kijkt of er nog iets aan te doen valt of dat je het zware besluit moet nemen om de relatie te beëindigen.

   Veel sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 71. Benny

  Ik heb al geprobeerd met haar te praten. Het antwoord was ‘dit is toch normaal, als je langer bij elkaar bent heb je minder sexy en passie’.
  Ze bekijkt mij als abnormaal als ik hierover begin. En ben er 100% zeker van als ik spreek over een therapeut dat ze dit gaat weglachen en gaat zeggen doe eens normaal.
  De relatie beëindigen zie ik echt niet zitten. Ivm de kinderen en dergelijke. Ik zal moeten zien hoe ik hiermee kan omgaan.
  Toch bedankt voor het antwoord en dat ik mijn verhaal hier mocht doen. Dit heeft al een beetje geholpen.
  Groeten

  Beantwoorden
 72. Erik

  Interessant site, toch even mijn reactie.
  Mijn moeder zei op haar 85tigste dat ze zich verwonderde dat ik na meer dan 25 jaar nog steeds bij mijn vrouw ben. Zij had verwacht dat ik allang weer een andere relatie zou hebben gehad. Volgens haar haken de meeste vrouwen seksueel af op het moment dat ze hun kinderen gehad hebben en na de menopauze blijft er al helemaal niets meer over. Ik sprak dat natuurlijk tegen. Maar de werkelijkheid is helaas anders. Nadat het laatste kind er was is het met de seks nagenoeg gedaan. Nu mijn vrouw in de overgang is kun je beter deze activiteit helemaal weglaten.
  Verder hebben we een top relatie, we doen veel samen, en hebben ook onze eigen dingen en verder zijn we wel intiem maar geheel zonder seks.
  Dat mijn behoeftes niet aansluiten bij die van haar heb ik geaccepteerd.
  O ja, over dit onderwerp praten is geen enkel probleem, ze geeft gewoon aan dat ze er geen behoefte meer aan heeft. Nou ja dan niet, ben ik daardoor ongelukkig, nee hoor. Mijn vrouw is mijn beste maatje.
  Of me dit ooit gaat opbreken? Geen idee.
  De reacties geschreven door Caroline Franssen zijn wat mij betreft duidelijk van commercieel karakter.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Fijn dat jij er geen moeite mee hebt. Veel mannen hebben dat wel. En ja, dit is de site van een bedrijf. Ik geef gratis advies en daarnaast is het leuk als er zo nu en dan eens iemand een afspraak maakt. Overigens zeg ik altijd dat ze naar ‘iemand’ toe moeten gaan. Vaak verwijs ik mensen naar de huisarts en de praktijkondersteuner.
   Je klinkt een beetje zuur, alsof je me geen klandizie gunt.

   Beantwoorden
 73. jeffrey

  ik en mijn vriendin zijn al 8,5 jaar samen nooit gedoe gehad over de seks en zo ineens wil ze niet meer heb haar wel gevraagt of aan mij lag maar dat deed het niet.
  ik heb ook wel even getwijfeld of ze een ander had maar heefd ze ook niet. nu heefd ze laast een berichtje gehad op facebook van een dame met screenshots van mij en een andere vrouw dat waren whatsapp gesprekken terwijl ik nog nooit met die vrouw gepraat heb. ik ben de gehackt . nu wil mijn vriendin tijd hebben. omdat ze niet gelooft dat we gehackt zijn. ik weet zelf opmomment niet waar ik het moet zoeken moet aangzien ik er best wel emotieooneel van ben ik wil zo graag dat alles weer goed kom en dat ik weer kan vrijen met haar maar ik weet niet wat ik nu zo goed moet doen.

  Beantwoorden
 74. Denise

  Graag als het mag, wil ik ook een advies geven.. voor de man.
  Als je iets te graag wilt krijg je het niet!! Hou dat in jullie hoofd.

  Laat het even los.
  En laat haar zien hoeveel jij van JEZELF houdt.
  Kortom, begin ineens jezelf beter te verzorgen. Doe eens regelmatig die parfum op die ze lekker vind zonder enige betoon van dat je seks met haar wilt (dat moest je even los laten). Voorbeeld: Ga eens die gootsteen repareren dat ze je al erg lang geleden vroeg, met je shirt uit als excuus dat het in de weg zit. nadat je (zonder dat ze het gezien heeft,) je ff gesport heb om je spieren te pompen. Dat haalt die lust in haar vast naar boven.. Just be patient, show u don’t need sex anymore. And just enjoyning life!!!
  You are sexy, strong and her savior in need (lol)

  Beantwoorden
 75. Roosje

  Gezien, gehoord, gewaardeerd en erkend voelen, dat zijn de emotionele behoeftes van elk mens.

  Nu is de vraag voor zowel man als vrouw hoe die behoeftes worden ingevuld… probeer elkaar te begrijpen met empathie, vanuit het standpunt van de andere!

  Uit de reacties en ook uit wat ik zelf hoor irl, wordt erkenning voor manen toch ervaren door sex met hun partner! Goede seks!

  Nu is het vaak zo, uit vele gesprekken met vrouwen en voor mezelf dat net om zin te hebben in sex waardering heel belangrijk is!

  Ooit gehoord van:
  Men have sex to feel loved
  Women need to feel loved to have sex

  En wat als we allemaal aan de slag gaan en het evenwicht zoeken? Elkaar trachten te begrijpen door te COMMUNICEREN over onze verlangens, en ja ook de kwetsende zaken uit te durven spreken maar ook vooral ernaar te willen luisteren ZONDER in de slachtofferrol te kruipen. NO SHAME!

  En ja jullie vrouwen moeten hier ook over communiceren. Begin als eerste (lead by example) op een niet verwijtende manier maar op een uitnodigende positieve manier. Al gehoord van verbindende communicatie? ( ik hoor er al veel puffen: pppfff moet ik nu zoveel moeite doen voor sex? Ik wil hem er gewoon in!) yep we moeten idd moeite doen voor wat we graag willen! Je gaat toch ook hard werken als je een mooie auto wil?

  Dan hoor ik veel mannen zeggen: ik doe alles en toch krijg ik geen sex!
  Zo FOUT heren!
  1. Geef je wel wat je vrouw ECHT nodig heeft? Heb je het haar al gevraagd, en doorgevraagd? Aanvaard geen, er is niks! Da,s bullsh*t!
  2. Als je na 1 of 2. Moeite doen aanstuurt op sex… you are the fool!
  Ze heeft je door! Hier is hij met de bloemetjes, meneer heeft zin in sex (en haar ogen rollen in haar hoofd) en daar gaat haar gevoel aan waardering…

  Ander grote issue: de sex zelf! Een vrouw raakt niet 123 opgewonden zoals mannen van 3 tellen zoenen en hand in de broek… sorry veel meer voorspel nodig om van opgewonden te raken… voorspel begint veel eerder dan sequelen aanrakingen! Prelude dan voorspel, dan sex! Sex door enkel penetratie is zo fucking boring of soms ook pijnlijk (als ze niet voldoende opgewonden is). Dus ja heren, fuck her brain till she begs you to fuck her pussy!

  Smeek niet om sex, zorg ervoor dat ze zin krijgt en zij erom smeekt!

  Je bent al moe enkel bij het lezen van deze post, verloeiend hé? De beloning is het wel waard!

  En ja, ik sluit zeker niet uit dat je vrouw ook naar jouw behoeftes moet luisteren!!! It takes 2 to tango and to have sex!

  Maar toch blijf ik ervan overtuigd dat een vrouw die op de juiste manier emotioneel gestimuleerd en gewaardeerd wordt, zin krijgt in sex en de behoeftes van haar man overtreft!

  Ask my guy :p

  Happy wife = happy life en veel bevredigende sex voor beiden 😀

  Beantwoorden
 76. dirk

  Ruim 45jr.getrouwd, 2 volwassen kinderen, beiden zelf ook getrouwd, heb mijzelf laten steriliseren na geboorte van nr,2> dochter inmiddels 42 jr mijn vrouw en ik zijn
  beiden 68 jr., vrouw heeft al jarenlang geen zin meer in sex, ik juist des temeer dus hoor, er is met haar ook niet meer over te praten dus, ik mis de emotionele genegen-
  heid, heb het gevoel van er niet meer toe te doen, ben depressief en vraag mijzelf af
  of het leven mij nog wel wat te bieden heeft dus?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Dirk, wat enorm verdrietig. Vooral dat het al jarenlang zo is en jullie er ook niet over kunnen praten. Heb je er wel eens aan gedacht om naar de huisarts te gaan en dit te bespreken?

   Ik wens je heel veel sterkte en hoop dat je toch samen met je vrouw hulp vindt.

   Caroline

   Beantwoorden
 77. Frank

  Beste Caroline,

  Lees hier met veel verbazing de reacties.
  Ben zelf nu 17 jaar samen ,13 jaar getrouwd en we kennen elkaar bijna ons hele leven .
  Ondanks hoogtepunten en dalen nog steeds samen.
  Mensen steek tijd in elkaar .
  Niet alleen seksuele gezien .
  Maar op alle vlakken van het leven .
  En ja ook hier wat minder seks dan toen we tieners waren en kinderloos.
  Liefde is iets wat je deel en net zoals energie wat je deel krijg je terug .

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Frank,

   Fijn om te lezen dat jullie elkaar telkens terug vinden. Als het goed loopt in je relatie is het soms moeilijk voorstelbaar dat anderen tegen problemen aanlopen en dat die problemen ook zo lang kunnen voortbestaan zonder dat mensen er hulp bij vragen.

   Alle goeds,

   Caroline

   Beantwoorden
 78. Frits

  Na bijna 40 jaar samen met vrouw die nog steeds als toen maatje 40 heeft schrok ik mij een hoedje , ik werd wakker al zeker 16/17 jaar niet echt gevreén ,wat handwerkjes en een half zacht oraal per maand en eerst waren het vleesbomen,dan dunne huid/overgang dan bekkenbodem en steeds is mij het idee gegeven dat ze het beneden niet jofel had , ik had altijd al niet voldoende aandacht van haar.
  Nooit zit ze tegen me aan op de bank e.d ze heeft gewoon geen enkel drive.
  Het feit dat ik nu ineens na een gesprek haar mocht doen , met de mededeling dat het eigenlijk meestal wel had gekund neem ik eigenlijk niet in dank af als ik denk aan alle vakanties op een warm strand en keren dat tegen haar zei dat ik minder werd door geen sex , en lekker nooit wat zeggen hoor gewoon lekker die vent laten tobben met frustraties. Nu na jaren 1 keer gedaan en ze kwam ook nog en ik ging denken sinds wanneer is het zo en kom op zaken in de tijd en denk heeft ze dan toch iemand anders erbij , er zijn dingen die het kunnen aanwijzen maar dat zei ik haar ook en nu ben ik haar weer kwijt misschien want ach het vrouwtje moet in de stemming zijn en anders krijg je weer p-straf , ik moest het maar vergeten en verder maar ze komt denk toch niet over de brug ,verder is ze leuk en aardig en schoon maar bye bye al die jaren dat ik alleen verhit van het strand kwam ofzo / dacht niet eens aan haar bij het douchen erna ,terwijl al die tijd een prachtige vrouw naast me slaapt, heel sneu en jammerlijk , het liefst zou ik naast haar een ander vrouw nemen , maar scheiden na 40 jaar , wat moet ik dan je heel leven heb je samen opgebouwd, groeten.

  Beantwoorden
 79. Steve

  Nou ik ben 15 jaar samen.. altijd druk geweest. Veel zorgen met de Kids zieke kindjes. Nooit tijd voor elkaar gehad.. nu is ze vreemd gegaan en we zijn wel weer terug bij elkaar. Maar ze wil nu niet meer vrijen we knuffelen wel en som n kusje maar meer ook niet.. heb daar heel veel moeite mee. En voel me somber. En verdrietig.. waarom na al die jaren en getrouwd zijn . Wat moet ik nu doen.. bij haar blijven wat ik echt wil. En af wachten tot ze weer liefde voor me voel of me eigen elke dag somber voelen kan gewoon niet de juiste beslissing nemen. Is echt lastig. Iemand raad voor me.. want voel me echt niet fijn. Al weken niet

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Steve,

   Dat is logisch, dat je daar allerlei gevoelens bij hebt. Tijd om naar een therapeut of coach te gaan!
   Daar is een boel te doen in jullie relatie.

   Sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 80. hendrik

  Ik heb nu al 10 jaar geen sex meer, vrij plotdeling melde ze ik wil niet meer na ruim 35 jaar. Ik vind het vreselijk maar wil niet er over praten. we hebben geen kinderen , mogelijk dat ik nogal zwaar geschapen ben, maar deden voorzichtig en zij deed haar best en toen was het over, snapte het niet we gingen niet vreemd wel naar naakt strand. Aftrekken wil ze niet ,in het begin even maar vind het moeilijk en haar hand zeer ….ik baal erg maar weet geen oplossing..

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Hendrik,

   Problemen in een relatie kun je echt alleen maar oplossen door er over te praten. In dit geval het beste met een derde erbij.
   Je kunt een afspraak met mij maken of via je huisarts bijvoorbbeeld met een seksuoloog.

   Sterte,

   Caroline

   Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Hendrik,

   De enige manier waarop je problemen kunt oplossen, is door er over te praten. In dit geval met een deskundige erbij.
   Je kunt hulp vragen via je huisarts (bijvoorbeeld een sksuoloog) of een afspraak maken met mij.

   Sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 81. Bob

  Hallo Caroline,

  Ik leerde mijn vriendin negen jaar terug kennen een dame waar ik verliefd op werd en oprecht enorm veel van haar hou. Tijdens onze relatie kregen wij sex met elkaar maar ik merkte dat zij graag moeder wilde worden. Dit was haar wens om moeder te worden, ons sex leven was in het begin oké we zagen elkaar drie keer per week en woonde beide apart zij in Purmerend en ik in Gouda. De keren dat wij elkaar zagen hadden we uiteraard elke dag sex je verlangt natuurlijk naar elkaar.

  Twee jaar later kregen wij een dochter en een jaar later een zoontje. Sindsdien wordt ik continue afgewezen, wat ik ook probeer niets helpt. Lief zijn, continue met alles in huishouden helpen, behulpzaam zijn, alles voor haar en de kids doen, oprecht mijn liefde laten zien, vaak vertel ik hoeveel ik van haar hou, hoe mooi ik haar vindt etc etc. Ik doe zoveel moeite samen leuke dingen te doen maar zij doet nooit moeite voor ons het moet steeds vanuit mijn kant komen echt alles. Steeds wordt ik afgewezen keer op keer, zelfs als je een gesprek met elkaar hebt waarin ik mij zo kwetsbaar moet opstellen hoe moeilijk het ook voor mij is qua schaamte vertel ik haar toch alles, puur om ons relatie te redden. Ik vertel haar dat sex voor mij heel belangrijk is en intimiteit, sex geeft mij verbinding met elkaar, tijdens de sex voel ik warmte en liefde, seksuele energie is voor mij levensenergie. Tijdens de sex voel ik liefde die ik voor haar heb, het houden van, stukje ontspanning etc. Ik als man vindt het zo belangrijk dat zij ook kan genieten en dat ik haar zo kan verwennen. Het enige wat zij zegt is ik wil intimiteit. Ook maandenlang alles geprobeerd datgene wat zij aangaf of wilde deed ik zo mijn best maar ook dan wordt ik afgewezen. Orale sex naar mij toe en haar oraal bevredigen wilde zij niet meer, daarna wilde zij ook niet meer zoenen, ook niet tijdens voorspel en het werd steeds erger en erger merkte ik ze wilde dus niks meer. Ze nam nooit initiatief in niks, ze was altijd moe, had altijd wel iets gaf mij volledig het gevoel mij niet meer aantrekkelijk te vinden, niet meer van mij te houden etc. Weet je wel wat dit met een man doet als je CONTINUE afgewezen wordt? Je loopt als partner volledig LEEG van verdriet, bent gefrustreerd, ongelukkig en gaat aan alles twijfelen. Geestelijk, mentaal, psychisch ga ik zo stuk merk ik. En dan krijg je nog te horen waarom ben je down ☹️.

  Vaker vertelde ik haar dat sex en intimiteit LIJM is in je relatie en dat wij beiden meer zijn dan alleen papa en mama en meer tijd voor elkaar vrij moeten maken. Ik krijg gewoon het gevoel dat zij een narcist is, gevoelloos is en zeer egoïstisch is. Wanneer ik snakte naar intimiteit en het vrijen met elkaar wees ze mij toch keer op keer af zelfs als ik een hele zware tijd had en liefde wilde voelen of intimiteit en warmte wilde voelen kreeg ik het NIET. Het leek alsof ze het expres deed terwijl ik 1000% voelde dat zij elke keer weer voelde hoe graag ik wilde vrijen. Het liefst heb ik dagelijks sex maar ik wilde niet pushen want sex, intimiteit moet van beide kanten komen dus hadden we laatste twee jaar 2 a 3 keer per maand sex met elkaar puur omdat ik geen sex meer wilde omdat ze het soms voor mij deed. Ik wil graag voelen dat zij het ook oprecht wilt en dan pas is het voor mij fijn. Ik ben van mening dat je als broer en zus niet zo verder kunt lezen hoeveel ik ook van haar hou en zo gek ben op onze kinderen. We hebben alles in het leven beide een goede baan, een leuk huis prachtige kids. Soms denk ik zie je niet in dat jij degene bent die ervoor zorgt dat ons relatie volledig stuk loopt en we straks gaan scheiden en ook de kinderen dit aandoen. Want vanuit mijn kant heb ik duizend keer haar gevraagd wat er aan de hand is, wat zij wilt, wat zij lekker vindt en niet fijn vindt maar het enige wat zij zegt ik ben moe moe en het enige wat zij doet is mij keer op keer liefdeloos keihard afwijzen. Ik moet je eerlijk bekennen door het afwijzen drie jaar lang keer op keer ben ik niet meer mezelf, die liefdevolle partner, die positieve partner en vader en mens het is zo slopend dat je eigen vriendin je niet wilt aanraken, niet met je wilt zoenen en ook zelden intimiteit en sex met je wilt hebben. En als ik haar vraag hulp te zoeken, of te kijken wat er met haar libido is, dan krijg ik als antwoord er is zeker niks mis met mij libido zo’n antwoord breekt mij volledig. Er is niks mis met jou libido maar je wilt zelden vrijen, je krijgt als partner niet echt een antwoord en als ik over ons sex leven wil praten en ons relatie dan zie je haar al puffen en is ze meteen gefrustreerde. Dus als man trek je je volledig terug en wil je nergens meer over praten na 1000 keer op een liefdevolle manier aangegeven te hebben betref te kort aan intimiteit en sex.

  Ik heb zo het gevoel dat zij alleen mama wilde worden en mij nam omdat ik een hele zorgzame, hardwerkende man ben die alles doet voor ons gezin. Ik kan niet begrijpen dat je het zover laat komen als partner en zo iets je eigen man aan kan doen. Maar ze wilt wel dat ik haar help met de kinderen, huishouden, koken etc etc echt met alles naast mijn baan van 60 uur per week. Maar HO als ik haar wil aanraken zegt ze raak me ergens anders aan dan bij mijn billen, borsten of als ik wil zoenen. Of als we samen in bed liggen omhelst als man krijg ik dan keer op keer een stijve dat voelt zij en dan zegt ze slaaplekker thats it ☹️. Ik heb zo zo gevochten voor ons relatie er letterlijk alles aangedaan van alles geprobeerd wat maar kan maar voornamelijk ook naar haar geluisterd alles wat ze zei deed ik en alsnog wilt ze niks of neemt nooit zelf initiatief in niks.

  Ik kan niet begrijpen dat je naast je man slaapt en niks met hem wilt en met hem wel wilt leven. Ik ben een goed uitziende jongeman wij beiden zijn onder de 40 jaar.

  Ik heb geen kracht meer na drie jaar van alles geprobeerd te hebben, veel geduld te hebben gehad en keer op keer vernederd te moeten worden en afgewezen te moeten worden. Ik merk en zie oprecht dat ik hierdoor zware hartklachten heb en al een burnout heb gehad hierdoor omdat dit mij zo mentaal, geestelijk, psychisch volledig kapot maakt.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Bob,

   Dat klinkt niet goed en ga je dus zelf ook niet oplossen omdat je alles al geprobeerd hebt en het al zo lang duurt. Heb je overwogen hulp te zoeken? Misschien eerst voor jouzelf en later met haar erbij?
   Je kunt een afspraak met mij maken of naar de huisarts gaan.

   Met vriendelijke groet,

   Caroline

   Beantwoorden
 82. Dee

  Helaas maak ik het zelfde mee als de vele mannen boven mij…
  Ik heb te maken met een vrouw die mij seks ontzegd.. ze is altijd moe of hoofdpijn.
  Bij elke aanraking snauwt ze me af…
  Maar een echte reden om geen seks te hebben geeft ze niet maar er is altijd een smoes of excuus.

  We hebben al op het punt gestaan uitelkaar te gaan door dit alles..
  Maar het probleem lag altijd aan mij.
  Ik moest in therapie en aan mezelf werken.
  Maar ruimte voor zelfreflectie is er bij haar niet.. In haar ogen zit ik altijd fout.

  Mijn ogen zijn geopend en zie nu in dat ik met een narcist te maken heb..
  Inmiddels al een jaar geen sex of intimiteit gehad..
  Wel willen wonen in een mooi groot huis en wekelijks 3 a 400 euro uitgeven aan kleding van mijn geld.
  28 uur in de week werken in tegenstelling tot mijn 65 uur.
  Toch klagen en zeuren.. het is nooit goed en nooit genoeg.
  Mij beschuldigen van vreemdgaan terwijl ik keihard sta te werken voor ons gezin (we hebben 3 kinderen).. en in discussie en ruzies naar roepen dat er genoeg andere mannen voor haar in de rij staan..
  En dat als ik weg zou gaan ik mijn kinderen niet mag zien.
  Ze wilt heel graag haar luxe leven behouden maar zelf zegt ze ook dat ze niet bereidt is om eraan te werken omdat ze vindt dat ze zelf niks verkeerd doet.

  Wat moet je als man nog als je alle tips en adviezen hebt opgevolgd??
  Ik kan de afwijzingen niet meer aan.
  En ik vertik het om als broer en zus te leven.
  Ik ben een rustige hardwerkende man van 35 die kapot wordt gemaakt door zijn vrouw.

  Daarom doet het me enorm veel als ik zie hoeveel mannen hiermee te maken hebben en het zovaak wordt gedaan alsof de man de regie moet pakken.. terwijl soms de vrouw in kwestie zelf niet wilt meewerken.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Dee,

   Ook voor jou geldt: ga met je vrouw naar een therapeut. Denk niet dat het je als stel lukt om een relatieprobleem op te lossen waar je samen onderdeel van uitmaakt, zonder hulp van buitenaf.

   Heel veel sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 83. Mies

  Beste Bob,

  Ik heb met veel interesse en herkenning je verhaal gelezen.
  Mag ik vragen hoe het nu met je / jullie gaat?

  Beantwoorden
 84. Anoniem

  Ik herken dit. Ben reeds ruim 15 jaar getrouwd en sinds bijna 1 jaar is er geen intimiteit en affectie meer van haar kant. Heb bijna alles ingezet,geprobeerd, ruimte gegeven verzin het. Ben zelf ook afgestompt en zie er geen heil meer in. Zelf de meldingen dat ik het “niet met weet”, ” dat we uit elkaar groeien” enz. Maken niet dat er bij haar. Alarmbellen af gaan. Ik heb soms de indruk dat ze het O allemaal wel prima vind. We hebben 2 kinderen 11 en 15. Voor hun hou ik dit vol, maar voor hoe lang. Anders was ik al weg geweest.

  Lukt erg op dat ik dit nu na een tijdje ergens durf te posten

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Het is heel vervelend als je uit elkaar groeit en als het je niet lukt om nader tot elkaar te komen, is het echt noodzakelijk om hulp van buiten in te schakelen. Het is duidelijk dat je zelf ook niet verder komt in het gesprek. Ga naar je huisarts, naar een relatietherapeut of maak een afspraak bij mij.

   Veel succes,

   Caroline

   Beantwoorden
 85. Marielle

  Wat mannen niet begrijpen is dat seks bij een vrouw begint in haar hoofd. In het begin van een relatie is het vaak duidelijk dat de man zijn vriendin “lekker” vindt. Dat laat hij dan blijken door dit vaak tegen haar te zeggen (ik vind je lekker, je bent zo lekker, wat ben je mooi, ik kan niet van je afblijven). Met die woorden en zijn lichaamstaal zet hij iets aan in zijn vriendin. Een vrouw heeft het nodig dat een man zeker is in zijn verleiding. Zelfverzekerd. Dat is sexy. Over seks praten als koppel, is vaak een dooddoener. Wat je wil is passie. Doe dus actie. Vergeet al het gezeur en verleid je vrouw alsof je haar wil winnen en alsof je er ook zeker van bent dat dat lukt. En vergeet niet met haar te spelen. Dat deed je vroeger ook. Als je je vrouw behandelt alsof ze een 20 jarige chick is die jij wil hebben, dan voelt ze zich ook zo. Het begint in haar hoofd. Als het daar niet aan staat, vergeet de rest dan maar.

  Beantwoorden
 86. Danielka

  Mijn man is er 3.5 jaar geleden mee gestop. Ook nog pensioen. Ik moet niets meer.
  Ik ben nog niet met pensioen maar zelfs een streling geeft hem kippenvel. Bij is er klaar mee nou lekker dan!

  Beantwoorden
 87. Barend

  Bij mijn vrouw zijn de eierstokken en de baarmoeder weggehaald.Daarna gelijk op 45 jarige leeftijd in de overgang.We hebben al die tijd slechte seks.De laatste keer is een jaar geleden.Ze heeft allerlei hormonen geslikt om alles weer op gang te helpen maar het helpt niet.Het is niet makkelijk. Wat kunnen we proberen om weer eens gezonde seks te hebben.Voor de operatie was de seks super.Nu inmiddels 10 jaar geleden.Ik hou veel van haar maar het is niet makkelijk.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Barend,

   Zijn jullie wel eens samen naar een therapeut of seksuoloog geweest? Het is namelijk waarschijnlijk niet alleen fysiek maar oo gevoelsmatig.Verwijzing kan via huisarts.

   Sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 88. Roel

  12 jaar getrouwd. 2 Kids. Geen prater. Nooit ruzie. Groot opgeblazen probleem. Al bijna 7 jaar geen sex. Maar dan bedoel ik ook. Geen knuffel. Niet zoenen. Helemaal niets… ik ben er klaar mee en wil scheiden echter dan komen we allebei financieel in de problemen… ik wil m’n Kids ook geen valse hoop geven… maar dit is n marteling. En ik denk voor allebei. Ik heb helemaal niets meer met haar… logisch als je al bijna 7 jaar droog staat… ik ben er klaar mee. Wat moet ik doen? R

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Roel,

   Zeven jaar is erg lang. Zijn jullie wel eens naar een therapeut geweest om te praten over dit grote relatiepsorbleem? Het lijkt me vreselijk om om financiële redenen gevangen te zitten in een relatie.

   Heel veel sterkte.
   Caroline

   Beantwoorden
 89. Geert

  Bij ons is het echter al elf jaar dat ik droog sta. Mijn vrouw gaat zelfs naar een andere kamer om zich om te kleden. Scheiden is inderdaad een optie, maar als ik ook hiervoor dertig jaar arbeid moet vergooien en haar meer dan één miljoen euro moet geven, als bedanking, om nooit sex te hebben ??? Neen, dank u. Dan teer ik nog liever op masturbatie. Enkele malen masturberen in ruil voor meer dan één miljoen euro …
  Therapie is uit den boze, want zij zegt dat ik sexverslaafd ben. Volgens haar is er geen enkele koppel die meer dan een paar keer vrijt per decenia. Vrienden van mij zijn leugenaars als ze zeggen dat ze één maal per week, of soms enkele malen per maand sex hebben. De meeste mensen hebben maar een paar keer sex in hun hele leven, en daarbij basta volgens haar. De laatste elf jaar dus geen sex meer gehad, en de tien jaar ervoor had ik de indruk dat ik een necrofiel was, en sex had met een dooie …

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Dus al twintig jaar heeft u een slechte relatie, maar u blijft er in omdat u haar geen deel van het samen opgebouwde vermogen wilt geven?

   Het klinkt alsof u zelf geld belangrijker vindt dan een warme relatie met iemand die u bemint.

   U kiest zelf om in de relatie te blijven.

   Geen idee hoe ik u kan helpen als u ook zelf niet in therapie wilt gaan.

   Sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 90. chris

  @Marielle : heel mooi uw uitleg. Maar moet de man toch in de buurt van de vrouw mogen komen. Wij hebben al 14 jaar geen affectie meer; al 10 jaar gaat de deur van de badkamer en van het toilet op slot, al van in het begin moest ik eigenlijk al nattegheid gevoeld hebben toen onze relatie begon. Mensen zijn niet gemaakt voor sex zegt ze. Als mensen beweren dat ze meerdere malen betrekking hebben per jaar, zijn ze aan het voorliegen. Ik krijg de beschuldiging verslaafd te zijn aan sex omdat ik na tien jaar eens een knuffel wil … Hoe kun je een vrouw dan beminnen en beheren, als je nog niet eens in de buurt mag komen …

  Beantwoorden
 91. Marion

  Ik wil even reageren. Ik ben getrouwd met een vrouw en ben zelf een vrouw.
  Ik heb heel vaak zin en mijn vrouw niet.
  Dus het is niet altijd de man die vaak wil. Ik had hiervoor een relatie met een man en die wilde ook niet vaak. Helaas heb ik de pech dat ik geen man had die vaak wilde.
  Het ligt dus aan de persoon niet aan man of vrouw.

  Beantwoorden
 92. frodo

  Meer dan 25 jaar getrouwd…eerste jaren waren goed te noemen met o.a de sexualiteit- zij het dat ik altijd meer wilde dan zij. Naarmate de jaren vordende nam de kwantiteit af ( van 1 keer p/maand tot 1 keer per 3 maanden) en nu zelfs gereduceerd tot nul de laatste 6 jaar. Mijn vrouw heeft hier geen enkele moeite mee dan alleen dan ik er moeite mee heb – dan vindt ze erg vervelend voor mij ( en ze bied aan om een handje , letterlijk, te helpen wanneer ik daar behoefte aan heb). Haar reden is dat sex haar wat pijn doet, wat sterker is geworden de laatste jaren,( met glijmiddel is het nog niet voldoende), dat ze zelf eigenlijk niet zo veel behoefte heeft aan sex ( dat zei ze al vanaf het begin), maar ze vindt het wel jammer voor mij. Nu ja, ik heb me hier bij neergelegd, althans het geeft regelmatig een onrust/ontevredenheid in mij….maar het laatste is dat ze het gaat doet tegen haar zin in. Het ‘handje’ helpen vond en vind ik meer beschamend dan prettig, deze eenzijdig sex- dan doe ik dat liever alleen. Naarmate de tijd voort gaat neemt ook mijn behoefte aan sex met mijn vrouw af- hoe minder je het doet, hoe minder zin je hebt. Dat betekent niet dat ik geen behoefte meer heb aan sex, het betekent wel geen behoefte meer aan sex met mijn vrouw, althans: die afslag is gepasseerd. En dit is precies mijn eigen ambivalentie: ik heb behoefte aan sex, maar met mijn eigen vrouw is dat voorbij. Zij wil niet…en lijkt er ook geen moeite voor te willen/kunnen doen, dan alleen een ‘handje’ aan te bieden. Op mijn opmerking dat ik dan sex kan zoeken bij een ander, louter voor de sex, reageert ze in vertwijfeling, en zie ik dat ze er erg veel moeite mee heeft. Ook zij lijk ambivalent: geen behoefte aan sex, maar wil mij wel graag tevreden stellen. Voor alle duidelijkheid ik wil mijn vrouw niet kwijt, en we hebben het erg goed verder samen wat voor mij, en haar, erg veel waard is- maar de onrust broeit wel, met name bij mij. Een gevolg is geweest ( bespaar me alle moralistische uitspraken) dat ik een enkele keer naar een escort ben gegaan en daar erg fijne sex heb gehad. Ja, ook dit vreet wat aan me….maar het wel een manier geweest om juist bij mijn vrouw te kunnen blijven, om die onrust ( sexuele drive) te bevredigen, om daar even een rust op te leggen, de spanning eraf te halen. Zou ik dit hebben gedaan, en ook niet het mogelijke vooruitzicht te hebben om dit weer te kunnen doen, zou dat mijn huwelijk nog meer frustreren en was het stuk gelopen. Het is dus een vreemde, wellicht moreel onjuist, rechtvaardiging om naar een escort te gaan, puur voor de sexualiteit / spanning/erotiek, om het huwelijk in stand te houden. Eerlijk ten aanzien van mij vrouw? Nee….zij wil geen sex ( in nood zou het doen met mij…maar dat is niet wat ik wil dat zij het tegen haar zin doet). Is de optie dan om haar te forceren, dat ze toch maar sex met mij gaat hebben? Of is de optie dat ik maar met de onrust/ sluimerende ontevredenheid blijf leven ? Of is de optie dat ik me af en toe, een of twee keer per jaar, me laat gaan- wat trouwens ook enige onrust geeft ( omdat ik iets heb gedaan wat eigenljk niet mag ( van mijn vrouw) ) , maar wel het gevoel geeft dat ik weer even verder kan met het huwelijk?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Frodo,

   Dat je met andere vrouwen vrijt, daarover heb ik geen moreel oordeel. Wel over betalen voor seks, dat betekent immers dat de vrouw in kwestie niet vrijwillig met je zou vrijen als er geen geld tegenover stond.
   Wat ik me afvraag, is of je wel eens gedacht hebt aan bijvoorbeeld tantra. Ik denk dat vrouwen die pijn ervaren tijdens de gemeenschap, onvoldoende opgewarmd en onvoldoende ontspannen zijn. En dat dat erger wordt als er druk op staat. Er is natuurlijk veel meer mogelijk dat alleen aftrekken aan intimiteit. Het is alsof zij zich teruggetrokken heeft uit haar eigen lichaamsplezier. Mijn voorstel zou zijn om toch op nieuwe manieren (via tantra, massage en dergelijke) elkaar weer op een intieme manier te leren kennen.

   Veel succves,

   Caroline

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.