);

Het complimentendieet pept je relatie direkt op, Column Hart&Ziel

Hoe pep je een ingedutte, negatieve relatie op? Deze keer gaat mijn column in De Gelderlander over het complimentendieet. Een dieet waarbij je ervoor kiest om de kritiek te laten staan en je te richten op wat je partner wel goed doet en waar hij/zij je blij mee maakt.Wij Nederlanders zijn vaak gericht op wat er fout gaat. We wijzen elkaar veel eerder op fouten dan dat we elkaar laten weten dat er iets goed gaat. Dat iets goed gaat, moeten we maar begrijpen uit het feit dat we geen kritiek krijgen. Maar zo werkt het niet! Complimenten werken stimulerend, ze maken je blij, geven een voldaan gevoel en je voelt je gewaardeerd. Dit nieuwe jaar is een mooi moment om meer balans te brengen en het om te draaien: dus neem je voor om dit jaar meer complimenten te gaan geven dan kritiek. 

VRAAG:
de laatste tijd zitten we alleen maar op elkaar te vitten. De sfeer is heel negatief. Ik betrap mezelf er ook op dat ik alleen maar op de dingen zit te letten die niet goed gaan. Is er ook een manier om weer wat positiever met elkaar om te gaan?

ANTWOORD
Ja, er is een manier om de sfeer direkt te verbeteren en dat doe je door op het complimentendieet te gaan. Als je samen je relatie een oppepper wilt geven, kun je samen aan het complimentendieet beginnen. Je kunt ook prima alleen starten. Je hebt namelijk geen toestemming van je partner nodig om aan het complimentendieet te beginnen. Geef je partner vanaf nu iedere dag minstens vijf complimenten.

Het zal de sfeer meteen aanmerkelijk verbeteren omdat je partner zich gezien en gewaardeerd gaat voelen in plaats van bekritiseerd. En het werkt hopelijk zo aanstekelijk dat de ander snel mee zal gaan doen.

Eén van de geheimen van een langdurige relatie is de constante wederzijdse stroom van positieve aanmoediging. Het is eigenlijk de basis van de beste relaties: dat je elkaar steeds complimenteert met wat je doet, wat je hebt gedaan, hoe je er uit ziet met wie je bent.

Positief
Door elkaar complimenten te geven, richten jullie de aandacht op de positieve aspecten van elkaar. Wat je aandacht geeft, groeit. Een complimentje stimuleert om hetzelfde nog eens te doen. En zo stimuleer je je partner dus om gedrag te vertonen dat jij prettig vindt. Het houdt bovendien je focus op de ander positief: je bent je voortdurend bewust van de fijne bijdrage van de ander aan jouw leven.

Oefening
Het vraagt wel enige oefening en zelfdiscipline om je partner niet langer te bekritiseren, zeker als je dat gewend bent. Het complimentendieet is wel makkelijk vol te houden, want je hebt niet zo snel het gevoel dat je iets wat je eigenlijk heel fijn, leuk of lekker vindt, moet inleveren. Het is juist de bedoeling dat je iedere dag heerlijke verbale snoepjes uitdeelt aan je partner.

Extra
Je kunt het complimentendieet een dag proberen, maar beter is het om met een maand te beginnen. Onderzoek of kleine hapjes het juiste effect hebben of dat een copieuze maaltijd van meerdere complimenten meer effect sorteert. Deel gerust eens wat extra uit! Zeker weten dat jullie relatie erdoor opbloeit!

Handboek voor Klein Geluk
Het complimentendieet is opgenomen in het Handboek voor klein geluk. Dat is een ideaal (kerst)geschenk voor je moeder, vriendin , collega of buurvrouw. Voor slechts 14,95 krijg je een schat aan geweldige en originele tips.

Bestel het handboek voor klein geluk HIER.