);

De kracht van bindingsangst en verlatingsangst

Van verlatingsangst kun je behoorlijk gek worden. Ook als je met je verstand weet je dat je partner niet zomaar bij je weg zal gaan, vertrouw je er eenvoudigweg niet op. Van bindingsangst hebben in eerste instantie vooral de mensen die dichterbij je zijn last. Maar op den duur kan je er zelf ook last van krijgen, vooral als je je eenzaam gaat voelen.

In mijn praktijk heb ik gemerkt dat bijna alle mensen last hebben van een milde vorm van bindingsangst en/of verlatingsangst.  Ze stellen zich te afhankelijk op of ze doen overdreven autonoom en laten de ander niet toe. Ze claimen de ander of ze houden de ander vast en belemmeren zijn/haar vrijheid.

Eigenlijk plak ik er pas het etiketje bindingsangst of verlatingsangst op als iemands angst in de relatie extreem is. Meestal kunnen we daar dan ook een echte oorzaak voor vinden als we in de geschiedenis duiken. Iemand is als baby of kind in het ziekenhuis opgenomen geweest bijvoorbeeld. Of iemands moeder is een tijdje opgenomen geweest in een psychiatrische inrichting. Of de moeder is overleden toen het kind nog heel jong was.  Vaak is het kind dan ook nog eens door de vader in de steek gelaten omdat de vader in die periode de rol van de moeder niet (tijdelijk) overgenomen, hij heeft het kind niet onder zijn hoede genomen.

Adoptie
Als iemand is afgestaan ter adoptie, is verlatingsangst bijna altijd een issue. Er zijn dan problemen rond de hechting ontstaan die diepe sporen nalaten. Het kind heeft er alleen voor gestaan, zonder ouder om op terug te vallen. Later zijn ze bang om weer in de steek gelaten te worden. Of hun partner daar nou aanleiding toe geeft of niet.

Aantrekkingskracht op partner
Volgens de magie van de aantrekkingskracht heb je meer kans dat je een partner kiest die jouw bindingsangst of verlatingsangst stimuleert, dan iemand die het niet doet. De ander spiegelt precies jouw pijn en vaak versterk je elkaar. Of je probeert het verlies voor te zijn, door je helemaal niet meer te binden. Je komt nooit iemand tegen waarmee je een klik hebt, of niemand voldoet aan jouw criteria of je komt niet verder dan een paar dates.

Van de ene relatie in de andere
Sommige mensen gaan van de ene relatie over op de andere omdat ze niet alleen kunnen zijn. Hun verlatingsangst is te groot. Vroeger had ik daar een oordeel over en vond ik dat iedereen een tijdje alleen moest zijn tussen relaties. Dat iedereen moest leren om alleen te zijn. Maar dat is voor een deel van de mensen echt onmogelijk. Van mensen met heftige verlatingstrauma’s uit hun vroege jeugd, kun je eigenlijk niet verwachten dat het hen lukt om alleen te zijn. De schade is daar eenvoudigweg onvoldoende voor te herstellen. De verlatingsangst is te groot om ‘op te lossen’.  Eisen dat iemand het ook alleen emotioneel kan redden, is niet reëel. Dergelijke hechtingstrauma’s liggen vaak ook in de geschiedenis van mensen die niet uit een relatie stappen terwijl hun partner hen emotioneel of fysiek mishandelt. Ze blijven, ook al gaan ze er aan onderdoor, omdat ze niet alleen durven zijn.

De aantrekkingskracht tussen  bindingsangst en verlatingsangst
Opvallend vaak krijg iemand met bindingsangst uitgerekend een relatie met iemand met verlatingsangst. Keer op keer ‘triggeren’ ze elkaar dan in hun oude wonden. Degene met verlatingsangst claimt degene met de bindingsangst. Degene met bindingsangst stelt zich onbereikbaar op voor degene met verlatingsangst. Het is vaak een wonder hoe mensen met complementaire wonden elkaar vinden en er telkens weer zout in weten te strooien.

Wat te doen
Om iets te doen met je bindings- of verlatingsangst, zul je eigenlijk altijd (even) af moeten dalen in de pijn van je kindertijd. Je zult moeten leren hoe jij jezelf de veiligheid kunt geven waar je zo naar verlangt. Als je bang bent om afhankelijk te worden of bang bent dat de ander jou verzwelgt of je vrijheden af gaat nemen, kan het helpen om te leren hoe je zorgt voor het behoud van je autonomie en voor tijd alleen. Door te leren om emotioneel voor jezelf te zorgen, zullen je bindings- en verlatingsangst in je relatie een stuk minder opspelen en ben je in staat om je te verbinden en tegelijk je autonomie te behouden.

Zomerschool Bindingsangst/Verlatingsangst
Heb jij last van bindingsangst of verlatingsangst of heb je last van de angst van je partner? Op 30 juli geef ik een zomerschool over dit thema.

Deze dag is geschikt voor je als je wilt leren hoe je beter met (een van) de volgende uitdagingen kunt omgaan:

– je hebt bindingsangst
– je hebt verlatingsangst
– je hebt een relatie met iemand met bindingsangst en/of verlatingsangst
– je durft je grenzen niet aan te geven uit angst de ander kwijt te raken
– je blijft in een voor jou ongezonde relatie, terwijl je eigenlijk al een tijdje weet dat je beter weg kunt gaan

WAT GAAN WE DEZE DAG DOEN:
– Onderzoek naar de oorsprong van je binding- of verlatingsangst.  Ligt de oorsprong van de angst in je eigen jeugd? Of is het overgenomen trauma van de generatie(s) voor je?
– Hoe wakkert  je huidige partner die angst (bewust of onbewust) aan?
– Hoe lok jij jij je partner uit om jouw binding- of verlatingsangst te stimuleren?
– leren reageren op je eigen bindings- of verlatingsangst BINNEN jezelf
– leren reageren op je eigen binding-of verlatingsangst IN RELATIE tot de ander

Geef je hier op voor Bindingsangst en Verlatingsangst op zaterdag 30 juli

(op de factuur staat zomerschool voor ondernemers)
De dag is inclusief lunch en kosten €249,95. Doe je met meerdere dagen van de zomerschool mee, dan krijg je op iedere volgende dag 30 euro korting.