);

De liefdesmarkt: hart onder de riem van datende mannen

Dat het daten een slopende aangelegenheid is, ligt niet alleen aan mannen, maar vooral aan vrouwen. Daarvoor draagt Renzo Verwer in zijn boek De liefdesmarkt keer op keer bewijzen aan. Verwer maakt helder dat het hele discours over relaties wordt bepaald door vrouwen. En dat zij ware kunstenaars in zijn om de zwarte piet toe te spelen aan de mannen. Vrouwen stellen in de ogen van Verwer totaal onmogelijke en volkomen tegenstrijdige eisen aan mannen. Ze steken vrijwel nooit de hand in eigen boezem. Het wordt tijd dat daar verandering in komt en met zijn boek geeft Verwer daartoe een aanzet.

Het boek boeit alle ruim 300 bladzijden lang. Ondanks dat er soms wel erg dik bovenop ligt dat Verwer zelf ook niet echt weet wat hij aanmoet met vrouwen, dat hij af en toe regelrecht zit te zeuren en dat hij een vreemde voorliefde heeft voor vrouwen met borderline-stoornissen.
Verwer maakt klip en klaar dat het vrouwen zijn die in de media – en blijkbaar zo langzamerhand ook in de hoofden van mannen- terrein winnen met hun visie op relaties. En dat dat niet leidt tot vruchtbaar samengaan van de seksen, maar juist voor meer verwijdering zorgt dan nodig.

Foute man
Verwer heeft meer dan eens ook echt een punt. Bijvoorbeeld waar het gaat om ‘foute mannen’. Een onderwerp dat door sommige therapeuten en in de media op brede belangstelling mag rekenen. Foute mannen hebben last van bindingsangst, beloven dat ze gaan scheiden voor jou, maar doen dat niet of drinken bijvoorbeeld te veel. Publiek wordt telkens de rol van de man breed uitgemeten en blijft die van vrouwen onbelicht. Waarom blijven vrouwen bij een ‘foute man’? Waarom kiezen ze niet gewoon eieren voor hun geld, maar blijven ze hopen dat een man zijn hoofdpartner opgeeft voor zijn bijvrouw?
Verwer pleit voor echte zelfstandigheid van vrouwen, stoppen met zeuren en miepen en vooral voor vertrekken als een man niet bevalt.

Verwer’s boek is een hart onder de riem van datende mannen, die te maken hebben met wispelturige en veeleisende vrouwen. Die te horen krijgen dat ze last hebben van bindingsangst als ze zich niet schikken naar de wensen van de vrouw. Die te horen krijgen dat ze gevoelig moeten zijn, maar gelijk de deur voor zich dichtgesmeten krijgen als ze echt hun onzekerheid eens laten zien. Want van mannen wordt -ondanks alle mooie spiri-terminologie van tegenwoordig, gewoon verwacht dat ze sterk zijn, emotioneel stabiel en flink wat geld verdienen.
Het is eenvoudigweg niet waar dat ‘jezelf zijn’ voor een man voldoet. Werkloze mannen worden niet eens ingeschreven bij datingbureaus, omdat er geen vrouwen te vinden zijn die met ze uit willen. Dus waar het gaat om de heersende gelijkheidsideologie maakt Verwer helder dat vrouwen alleen gelijk willen zijn al hen dat uitkomt.

Daten
Verwer legt in zijn boek de vinger op de zere plek van het daten. De moderne ‘single’ staat voor een bijkans onmogelijke opgave. Aan de ene kant moet hij/zij aantonen dat het leven als alleenstaande prima is en vele voordelen kent. Aan de andere kant is bijna iedereen op websites of via bijvoorbeeld speeddaten, op zoek naar een partner. Alleen wordt dan meestal gedaan of het maar een beetje voor de lol is en of ze alleen ‘nieuwsgierig zijn’ naar het daten en het de anderen zijn die het serieus nemen.
Verwer stelt dat uiteraard is iedereen die gaat daten ‘op zoek’ naar een partner, maar tegelijk ook aan het bewijzen is dat hij/zij echt niet wanhopig is.

Vrouwen
Dat algemene kijkje op het daten , maakt het boek voor vrouwen ook amusant, al moet je af en toe wel kunnen incasseren.

Kortom: het boek van Verwer is een prima bijdrage aan het hedendaagse discours over de man /vrouw relatie en vermakelijke en leerzame kost voor mannen die zich op het datingpad gaan begeven. Ook al maakt het de ondertitel -een handboek- niet echt waar. Alleen aan het einde van het boek vinden mannen datingtips.

Feiten
De Liefdesmarkt, een handboek   –   Renzo Verwer   –   ISBN: 9789490374174   –   336 pagina’s   –   € 17,90 – Compaan uitgevers