);

Heggenmus-vrouwtjes gaan ‘vreemd’ met het meest krachtige mannetje in de buurt. Als een vrouwtje een nestje wil, zoekt een zorgzaam mannetje uit, waarvan ze verwacht dat hij trouw is en een goede vader. Samen gaan ze aan de slag om dat nestje te bouwen. Terwijl ze zo heen en weer vliegen met strootjes en takjes, zorgt het heggenmus vrouwtje ervoor dat ze ook paart met het meest krachtige ‘macho’-heggenmus mannetje in de buurt.

Dat mannetje verwijdert vaak voor de paring met zijn snavel het zaad van zijn voorganger, maar soms doet het vrouwtje dat ook zelf. Dat betekent dat de vogels echt zelf invloed proberen uit te oefenen op hun nageslacht. Het heggenmus-vrouwtje krijgt op deze manier ‘the best of both worlds’: krachtig nageslacht dat wordt opgevoed door een zorgzame man.

Ontrouw
Het zorgzame mannetje weet van niets en doet zijn uiterste best voor ‘zijn’ jongen. De vogels zijn na een week of zes gevlogen en denken niet meer terug aan hun jeugd, dus waarschijnlijk is deze oplossing voor hen alleen maar goed. Ze krijgen immers een optimale combinatie van ‘nature’ en ‘nurture’.

Mensen
Heggenmus-gedrag is mensen niet vreemd. Onderzoeken variëren in uitkomst: van één op de tien tot een op de tweehonderd kinderen zijn op deze manier verwekt en groeien op bij een vader die niet de hunne is. Bij mensen heeft dergelijk gedrag waarschijnlijk een grotere impact op de kinderen dan bij vogels. Mensen zullen diep van binnen voelen dat ze er niet helemaal bij horen en misschien herkennen ze zich ook niet echt in hun ‘eigen’ vader.

Kinderen
Het is bijzonder dat wanneer er gesproken wordt over ontrouw in relaties, de zwangerschappen die daar een gevolg van zijn, onbesproken blijven. Blijkbaar is het een te groot taboe. Dat vrouwen zwanger kunnen worden van een ander dan hun echtgenoot, wordt eenvoudigweg doodgezwegen. Dat mannen buiten de deur kinderen verwekken, wordt normaler gevonden. Zelfs koningin Juliana moest het zich laten welgevallen dat haar man maar liefst bij twee andere vrouwen kinderen kreeg. Niemand die het een schande vond dat Bernhard de vrouw met de hoogste positie in ons land op die manier ‘onteerde’.

 

De schitterende foto is van Danny Laps, natuurfotografie. Danny geeft workshops fotograferen in Antwerpen en omgeving.

één antwoord

  1. Cajoe

    Ik heb een tamme heggenmus; of liever een koppeltje tamme heggemusjes. Het heeft lang geduurd voordat de schuwe, kleine vogeltjes als een schicht naar me toe vlogen, eventjes op mijn hoofd neerstreken om dan weer snel te verdwijnen in mijn dikke wingerd haag. Ik ‘praat’ met ze en ze antwoorden steevast. Ik woon echter in het zuiden van Frankrijk, waar er naar mijn bescheiden mening nog veel meer vogels te bespeuren vallen dan in Nederland of België. Zo zie ik grote vluchten ooievaars overvliegen, suizen ijsvogeltjes aan me voorbij als ik aan een wilde en ongetemde rivier wandel en kan ik de aalscholvers bewonderen die met uitgestrekte vleugels lijken te zonnebaden. Een ander vogeltje dat ook komt baden in mijn kleine waterplas, ken ik echter niet: het is even klein en fijn als de heggenmus, maar heeft een langer lijfje en een staart met twee vuurrode, lang uitgerekte vlekken. Zijn buikje is donkergrijs en hij lijkt was smaller dan de heggenmus. Graag had ik zijn naam geweten of er een foto van gevonden.

    Mijn felicitaties voor Uw site

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.