);

De voordelen van hoge gevoeligheid

Hoge gevoeligheid heeft veel voordelen. Maar mensen die hooggevoelig zijn, raken vaak gefocust op de nadelen ervan. Tijdens de lezing over hoge gevoeligheid in je relatie op 29 september zetten we met elkaar de voor- en nadelen van hooggevoeligheid op een rijtje.

Het betekende meteen een verschuiving in de deelnemers. Ook bleek dat ze hun hoge gevoeligheid niet echt als zelfstandige kwaliteit kunnen zien, maar dat hij vaak verbonden is aan je aanpassen, over je grenzen gaan en overprikkeld raken.

Om echt te kunnen genieten van je hooggevoeligheid, is het daarom meestal nodig om jeugdtrauma’s onder ogen te zien, verstrikkingen op te schonen en jezelf emotioneel beter te leren aansturen.

Het samenzijn leidde tot een flinke lijst met tips rond om te gaan met je hooggevoeligheid.

1. Waardeer je hooggevoeligheid. Zet op een rijtje op welke gebieden jij hooggevoelig bent en wat je dat oplevert aan persoonlijke beleving en in relatie tot anderen

2. Stop met ‘heiliger’ en ‘beter’ te willen zijn dan de mensen om je heen: durf onaardig te zijn en je grenzen aan te geven

3. Hou zelf rekening met je hooggevoeligheid. Zorg bijvoorbeeld dat je niet overprikkeld raakt. Gebeurt dat wel, raak je overprikkeld, of lopen je emoties te hoog op, ga naar de wc. Het is een uitstekende plek om even kort tot jezelf te komen zonder meteen een scene te hoeven bouwen.

4. Neem alleen je eigen verantwoordelijkheid. Onderzoek waar je de neiging hebt om verantwoordelijkheden van anderen om je heen (vader, moeder, partner, kinderen, collega’s) over te nemen en geef die verantwoordelijkheden vriendelijk terug. Hou je focus op je eigen deel.

5. Voel je innerlijke ouders achter je staan. Die laatste is essentieel. Het is een van de sleutels van mijn werk met mensen om ze laten ervaren dat ze aan zichzelf de geborgenheid en veiligheid geven die ze nodig hebben. Uiteraard moet je dan eerst de pijn nemen van wat je nooit hebt gehad. Leun geregeld tegen je stoel en stel jezelf voor dat je gesteund wordt.

6. Neem iedere dag tijd voor jezelf om alleen te zijn. Al is het maar dat je een blokje extra loopt als je van je werk komt of vijf minuten eerder naar bed gaat of later opstaat. Kleine beetjes helpen

 
 7. Heb schijt aan / dikke middelvinger voor wat andere mensen van jouw gevoeligheid denken. Je kunt het toch niet iedereen naar de zin maken
 
 8. Ga je hooggevoeligheid trainen onder deskundige leiding. Hierdoor wordt het een gave en een intens genieten en gaan de negatieve zaken naar de achtergrond.
 
Laat je begeleiden
Als één van bovenstaande dingen ingewikkeld voor je is, laat je dan begeleiden. Je kunt een afspraak maken voor een individueel coachingsgesprek.
 
De flipover met de voor- en nadelen van hooggevoeligheid
 
12065625_10153639522502930_3049280790608234939_n