);

De zeven emotionele stadia van coaching

Tastbare resultaten in je werk en je leven bereiken. Dat is het doel van coaching. Het vraagt om inspanningen, materieel en emotioneel. Ik zette de zeven belangrijkste emotionele stadia van coaching op een rijtje. Het zijn woede, spijt, verbijstering, overzicht, euforie, teleurstelling en flow.

Woede
Woede is vaak de drijfveer achter coaching. Er is oneerlijkheid of tegenslag in het spel. Het loopt niet zoals je wilt, je bent boos over gemiste (of niet gekregen) kansen. Ook woede op de coach is normaal. Als het goed is, confronteert een coach je namelijk ook met dingen die je liever niet wilt horen.

Spijt
Had je dat allemaal eerder geweten en eerder gekund, dan had je het veel makkelijker gehad!

Verbijstering
Tot je verbijstering zijn er heel andere zaken de oorzaak van jouw probleem dan je dacht. Je merkt dat je niet op de juiste plek naar antwoorden hebt gezocht. En dat terwijl je alles zo goed op een rijtje had.

Overzicht
Witte plekken verdwijnen en dat zorgt voor overzicht. Je ziet wat je hebt gedaan, waardoor je werd gedreven en je komt in het reine met het verleden. Je ziet je eigen talenten en potentie in een helder licht. Je zet een duidelijk pad uit voor de toekomst.
De kaart én het gebied zijn in beeld.

Euforie
Je kunt veranderen, je kunt nieuwe doelen stellen. Je kunt die doelen ook bereiken! Euforie maakt zich van je meester. Het is feest!

Teleurstelling
En dan volgt de bittere teleurstelling. Veranderen blijkt toch niet zo makkelijk als je gehoopt had, je hebt meer geduld nodig dan je in huis hebt, je maakt alweer dezelfde domme fout, terwijl je allang weet hoe je het anders kunt doen, de coach zegt domme dingen. Wat een deceptie!

Flow
Dan overwin je ook die moeilijkheden en komt in een ‘natuurlijke stroom’ terecht. In de Flow, zoals dat zo mooi heet. Je verzet je niet meer tegen de werkelijkheid, maar treedt er adequaat in op. Alles gaat vanzelf en dat vind je nog vanzelfsprekend ook!

Coaching brengt kaart én gebied in beeld.