);
omslag boek Eerste Hulp Bij Relatieongelukken

Eerste Hulp Bij Relatieongelukken – uitverkocht

“Het is energieverlies om eerst uit te zoeken hoe het is gekomen. De overlevingskansen van de relatie nemen niet toe als je gaat uitzoeken wie er schuld heeft aan het relatieongeluk. De relatie heeft het meeste kans op overleven als je onmiddellijk begint met reanimeren. Wacht dus niet tot je partner in actie komt. Kies zelf voor het op gang brengen van de ademhaling en het hart van je relatie.” Dat is de kern van het boek Eerste Hulp Bij Relatieongelukken.

Klik op deze link om het eerste hoofdstuk van mijn praktische relatieboek Eerste Hulp Bij Relatieongelukken te lezen, waarin je praktische tips krijgt om aan de slag te gaan zodra er iets scheef dreigt te gaan in je relatie. Ook de inhoudsopgave is opgenomen, zodat je kunt zien of er meer onderwerpen in het boek zijn die op jou van toepassing zijn. Iedereen die een gesprek of cursus doet bij de Relatie Academie, krijgt een exemplaar van het boek mee naar huis. Daarin staat namelijk alle theorie voor mannen en vrouwen  en honderden tips en oefeningen om je relatie weer vlot te trekken. Ook talloze tips rond omgaan met vreemd gaan, hoe een abortus te verwerken en hoe een scheiding voor te bereiden.

De verhalen komen rechtstreeks uit de praktijk van Caroline Franssen van de Relatie Academie.

 

RECENSIE

In het online Magazine Damespraatjes heeft Lisette Teeuwen een enthousiaste recensie geschreven van het boek Eerste Hulp Bij Relatieongelukken:

Soms vraag ik me af hoeveel zelfhulpboeken er zijn en hoeveel er nog zullen verschijnen. Voor elk denkbaar probleem is er wel een boek of is er uitgebreide informatie te vinden op Internet.   Toen ik dit boek Eerste Hulp bij relatieongelukken van Caroline Franssen in handen kreeg was ik een beetje sceptisch. Dat was in een klap weg na het lezen van het eerste hoofdstuk.

Het is een praktisch, to the point handzaam en informatief naslagwerk, zonder lange analyses waarom een relatie mis kan gaan, maar heldere aanbevelingen en tips die oplossingsgericht zijn. Wat de schrijfster heel goed doet is het belichten van je eigen rol als partner en het al dan niet slagen van je relatie door jouw toedoen. Communicatie, wederzijds respect, openheid, veiligheid, gelijkwaardigheid, zo maar een paar sleutelwoorden die bij elk probleem dat zich in een relatie voor kan doen, terug komen. Een belangrijk aspect is zelfreflectie. Wat betekent een probleem voor mij? Wat is mijn rol? Hoe kan ik mijn gedrag aanpassen zonder mezelf of de ander geweld aan te doen? Hoe ga ik er mee om en wat kan ik zelf doen om een situatie aanvaardbaar te maken?

Caroline zoomt in op het veranderingsproces dat partners doormaken, op communicatie en de verschillen tussen mannen en vrouwen, moeilijke partners, op geweld, seks en ontrouw. Maar ook op de opvoeding en kinderen, stiefouderschap. Ze belicht het probleem of de situatie vanuit beide partners, zowel de man als de vrouw krijgen aanbevelingen of handvatten maar ook tips hoe te handelen om een probleem of moeilijke situatie aan te pakken.

Een prettige afwisseling zijn de korte praktijksituaties waarin een relatieprobleem wordt geschetst. Nadat het probleem is besproken en voorzien van tips, kun je lezen of dit bij het betreffende koppel heeft gewerkt. Nuttige tips om de relatie een herkansing te geven of uit het slop te halen zijn het complimentendieet, een onverwachte speciaal uitje organiseren en de tien-minutengesprekken. Bij deze gesprekken krijgen beide partners de gelegenheid om tien minuten lang zich uit te spreken over allerlei zaken, zonder dat de ander hem/haar onderbreekt. Ook het direct achteraf reageren wordt afgeraden. Beter is het om e.e.a. te laten bezinken en er de volgende dag op terug te komen.

De opzet van het boek is heel praktisch. Het begint met een hoofdstuk over acute reanimatie als je relatie in nood is. Hiervoor geeft ze drie regels. Belangrijk is dat je zelf de keuze maakt of je jouw relatie wilt laten slagen of wilt laten doodbloeden. Door vervolgens in elk hoofdstuk een apart thema te behandelen, maakt de schrijfster het jou als lezer gemakkelijk om dat deel te raadplegen en de aanbevelingen en tips tot je te nemen. Hoofdstuk 2 is beslist een aanrader. Hierin wordt de vraag gesteld of je wel toe bent aan een relatie en hoe je kunt ontdekken of je partnerkeuze wel de juiste is. Waarop is jouw keuze gebaseerd?

Dit naslagwerk van Caroline Franssen is zo’n boekje dat elke ambtenaar van de Burgerlijke Stand aan a.s. echtparen zou moeten uitreiken als ze in ondertrouw gaan. De verwachte roze wolk wordt iets minder roze en maakt plaats voor een realistisch beeld van het huwelijk waar alle aspecten van een relatie bespreekbaar zijn en de liefde hoogtij kan vieren.

 Lisanne Teeuwen, Damespraatjes