Vanwege Valentijnsdag maakte EditieNL een reportage over het liefdesleven van zeelieden. Ze kwamen nog even naar Culemborg om te vragen naar de uitdagen van een relatie met een zeeman.
Wie weet ben je op de dag van de liefde wel verrast met een bos bloemen of een Valentijnskaart op de mat. Maar er is één beroepsgroep die er bekaaid vanaf komt in de liefde: de mannen op zee. Daarom wordt er een speeddate georganiseerd voor de single zeeman. Maar is een relatie met een zeebonk wel een goed idee? Zeemannen komen vaak moeilijk aan de vrouw. Philip is zo’n vrijgezelle schipper. “Dat is geen bewuste keuze. Ik ben voor mijn werk veel van huis. Relaties zijn moeilijk, omdat de vrouwen die ik heb ontmoet van vastigheid houden.” Dat breek heel wat relaties op, zegt relatiecoach Caroline Franssen. “Bij mannen die maanden van huis zijn is een relatie ontzettend ingewikkeld. Je moet er tegen kunnen dat je partner veel van huis is en dat je dan alleen bent. En als hij dan weer terug komt, dat hij dan bovenop je lip zit.”
Hunkering
Maar ook het vertrouwen is vaak een groot obstakel. Want wat doet manlief allemaal aan de andere kant van de oceaan? “De zeecultuur is wel een ruige met stripclubs en hoeren. En ze hebben vaak liefjes in meerdere steden”, zegt Franssen. Die hunkering naar een vrouw is van alle tijden, blijkt op de expositie Sex and the Sea in het Maritiem Museum in Rotterdam. “Zeemannen waren vroeger zo lang van huis dat het verlangen naar vrouwen zo opspeelde, dat ze zelfs in zeekoeien vrouwen gingen zien. En natuurlijk de visioenen van zeemeerminnen”, zegt Rinske Jurgens van het Maritiem Museum.
Voordelen
Ondanks de verhalen over vreemdgaan, zijn er ook voordelen aan een zeeman als partner, denkt Franssen. “Als je samen geen kinderen hebt, dan kan een partner die af en toe langskomt ook juist spannend zijn en veel vrijheid geven. Het hangt dus van je gezinssituatie af”, aldus de relatiecoach. Zie hier het filmpje.