);

Waarom vrouwen op foute mannen vallen en bij ze blijven

Waarschijnlijk zijn er net zoveel ‘foute mannen’ als ‘foute vrouwen’. Maar omdat vrouwen makkelijk de man de schuld geven van problemen in de relatie, is de ‘foute man’ een begrip geworden. Eigenlijk is het niet zo interessant om te kijken naar wat je partner allemaal verkeerd doet in de relatie. Het is wel interessant om te onderzoeken waarom jij valt op iemand die niet goed voor je is.

De belangrijkste redenen dat vrouwen op foute mannen vallen of bij foute mannen blijven:

Ze hunkeren naar liefde
Hun verlangen naar onvoorwaardelijke liefde is groot. Vrouwen verlangen ernaar aardig gevonden te worden, gewaardeerd en begeerd. Als van die elementen ook maar een piepklein beetje geboden wordt, pakken ze dat aan.

Ze geloven in sprookjes
Vrouwen zijn kunstenaars in het ontkennen van de realiteit. Ze denken dat een overspelige, verslaafde, agressieve of depressieve man uiteindelijk verandert in een trouwe, vrolijke, vriendelijke en verantwoorde partner.

Ze voelen zich almachtig
Ze denken echt dat zij de macht hebben om hun partner te veranderen van een overspelige, verslaafde, agressieve of depressieve man in een trouwe, vrolijke, vriendelijke en verantwoorde partner.

Ze zijn te weinig opportunistisch
Ze onderzoeken onvoldoende of een man hen sociaal, financieel, spiritueel, emotioneel en fysiek wel voldoende te bieden heeft voor ze met hem in zee gaan.

Ze zijn zich weinig bewust van hun ‘rugzak’
Ze hebben niet in de gaten dat ze onbewust de patronen uit het verleden herhalen. Patronen uit hun eigen leven (hun vader was er niet voor hen, dus zij krijgen ook weer een man die hen hetzelfde behandelt). Laat staan dat ze zich bewust zijn van de patronen van de vrouwen die de generaties voor haar hebben geleefd.

Ze kunnen slecht ontvangen
Vrouwen zijn uitstekend in geven, maar slecht in ontvangen. Ze vallen op een man omdat hij in zijn jeugd zo tekort is gekomen en zijn van plan om dat voor hem te gaan goed maken. Veel vrouwen hebben hun actieve kant zo goed ontwikkeld dat ze zelf al iets geregeld hebben, voor een ander aan ze kan geven wat ze nodig hebben.

Ze verklaren liever dan in actie te komen
Vrouwen psychologiseren wat af. Als hun vriend of man iets doet wat hen zeer doet, of van hun stuk brengt, geven ze hun eigen grenzen niet aan, maar proberen ze te begrijpen waarom hij dat heeft gedaan. Dat is een eindeloze zoektocht die nooit leidt tot een echt antwoord. Laat staan tot ander gedrag bij de man in kwestie.

Ze hechten meer waarde aan beloften dan aan daden
Vrouwen zijn ongelofelijk gevoelig voor beloften en mooie woorden. Ze eisen zelden harde bewijzen, ze controleren niet of de mooie beloften van mannen wel verwezenlijkt worden. En als er dan gesproken wordt en de ‘foute man’ doet een nieuwe belofte, dan ’smelt’ de vrouw weer.

Herken je iets?
Als je iets herkent in het bovenstaande, heb je waarschijnlijk al meerdere keren geroepen dat je toch wat meer van jezelf moet houden of er niet meer moet intrappen. Maar je blijft toch bij die moeilijke man, of je bent toch weer op een narcist gevallen. Je weet dat er aan jouw kant ook iets aan de hand is, maar je kan er nog niet helemaal de vinger op leggen. Patronen veranderen niet zomaar! Dat vraagt hele gerichte begeleiding. Een aanpak die je duidelijk laat zien wat jouw eigen aandeel is zonder je een gevoel van schuld aan te praten. Waarbij je tools in handen krijgt om jezelf meer centraal te stellen, je grenzen te ervaren en die ook aan te geven.het echt anders te doen.

Een relatie met iemand die je bedriegt, je manipuleert, fysiek of verbaal geweld gebruikt, van je steelt of op andere manieren jouw veiligheid of waardigheid aantast, is niet gezond voor jou en voor je kinderen. Stap over je schaamte heen. Het gaat echt niet veranderen als je blijft afwachten. Je hebt hier hulp bij nodig. Daar hoef je je niet voor te schamen. Jij bent niet schuldig aan de situatie. Je hebt de macht om er iets aan te doen. Kom in actie en laat je coachen. 

Neem het gevoel dat jij tekort komt in je relatie serieus! Het kan zijn dat je zelf de situatie kan beïnvloeden en je relatie ten goede kan veranderen. Het kan ook zijn dat je het beste de relatie kunt verbreken.

Het verbreken van een zeer destructieve relatie (met fysiek/ emotioneel geweld) vraagt om zorgvuldige voorbereiding. Wacht niet tot je (met achterlating van je persoonlijke bezittingen) het huis uit moet vluchten!

Maak nu in de online agenda een afspraak voor een coachingsgesprek

Als je dieper wilt onderzoeken hoe het komt dat je in relaties niet goed voor jezelf kunt zorgen, kun je ook meedoen aan een opstellingenworkshop.