);

Geef de pleaser eens een uurtje vrij

Dat vrouwen in staat zijn zichzelf volkomen weg te cijferen voor man en gezin, wisten we al. Vroeger was de norm voor vrouwengedrag: je aanpassen, doen wat anderen van je verlangen, niet stilstaan bij je eigen noden en verlangens. Ondanks het feminisme staan bij veel vrouwen het geluk man en kinderen bovenaan het prioriteitenlijstje en bungelen haar eigen wensen ergens onderaan. Ook sommige mannen kunnen er tegenwoordig wat van: dan zijn ze voortdurend bezig hun vrouw te pleasen. Ze durven nog maar weinig te doen zonder de goedkeuring van hun vrouw.

In mijn praktijk brengen we in beeld welke rollen mensen in hun dagelijks leven en hun relatie spelen. Je kiest ‘typetjes’ uit voor de eigenschappen en gevoelens die een rol spelen in jouw relatie. De pleaser is een veelgeziene gast(e). Vaak hebben mensen wel door dat ze een pleaser zijn. Meestal vinden ze het een afschuwelijke eigenschap van zichzelf.

Moraal
Je weet dat het nodig is dat de pleaser een minder prominente rol gaat spelen. Hoe pak je dat aan? Je kunt proberen ‘ervan af’ te komen. Je gevoel versterken dat je wel eens meer om jezelf mag gaan denken. Dat je egoïstischer mag worden. Maar jezelf als uitgangspunt nemen, valt niet mee. Het is in strijd met je innerlijke moraal. Je hoort jezelf niet voorop te zetten.

Onopvallend
De pleaser valt niet op. Vaak merken andere mensen het niet aan je wanneer je jezelf aan hen aanpast. Alleen mensen die je heel goed kennen, zullen het herkennen wanneer je hen voorop stelt in plaats van ook je eigen behoeften mee te laten wegen. Meestal kiezen mensen dus een hele gewone vrouw of man als pleaser, zoals de vrouw op de foto, die uitrust op de bank.

Resultaten van je pleaser
Jouw pleaser krijgt veel voor elkaar: je wordt aardig gevonden, hebt vrienden, je hoort erbij en je kunt je aan veel omstandigheden aanpassen. Een goede pleaser heeft er vanaf je kindertijd al voor gezorgd dat jij kon ‘overleven’ in het gezin waar je geboren bent. Het was de beste manier om te reageren op je ouders. Je kreeg er het meeste liefde door. Dat betekent dat je pleaser hard heeft gewerkt om liefde te krijgen in jouw leven.

Respecteer je pleaser
Maar als je het over je pleaser hebt, kijk je neer op dat gedrag van jezelf. Je vindt het slecht dat je jezelf zo aanpast. Dat oordeel over jezelf verandert je gedrag niet. Waartegen je vecht, wordt soms juist sterker.

Bedank de pleaser
Begin met de pleaser bedanken. Voor alles wat zij tot nu toe voor jou heeft bereikt in je leven. En dan kun je voelen hoe vreselijk moe de pleaser is. Iedere dag opnieuw heeft ze haar best gedaan om liefde voor je te krijgen en te zorgen dat je leven goed verloopt. Nu mag ze even uitrusten. Geef haar af en toe een uurtje vrij. Dan kun je gaan ontdekken wat je nog meer wilt, behalve aardig gevonden worden. En je kunt de pleaser altijd weer van de bank roepen als je haar nodig hebt!

Goed voor je relatie

Het zal wonderen doen voor je relatie. De wensen en verlangens die tot nu toe door de pleaser onder tafel werden geschoven, zullen weer boven komen drijven. Je wordt meer ‘aanwezig’ en gaat je meer jezelf voelen. Daardoor ben je een fijnere partner.

Balans brengen

 Het onder ogen zien van je eigen aanpassingsgedrag is noodzakelijk om balans te kunnen brengen in je relatie. Ook helpt het om andere talenten in jezelf meer te activeren, zoals het vermogen om grenzen te stellen.

Laat je steunen!
Als je eenmaal de pleaser een uurtje vrijaf kunt geven, is het mogelijk om je onderhandelvaardigheden wat aan te scherpen. De meeste mensen met een sterke pleaser kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken bij het vinden van nieuwe manieren om in hun relatie te staan. Omdat je partner soms belang heeft bij jouw pleaser, kan het heel zinvol zijn om voor een individueel gesprek te komen.

Lees hier meer over individueel relatieadvies.

Kom je liever naar een groep, kijk dan hier in de agenda van de workshops.