);

Veel relatieproblemen vinden hun oorsprong in de jeugd. Bijna iedere Relatie APK® komt er wel iets boven. Eén van de ouders ging vroeg dood of verdween door scheiding uit beeld. Vader of moeder was alcoholist of sloeg. Mensen kregen te weinig liefde of aandacht. En soms komt iemand uit een ogenschijnlijk geweldig en liefdevol gezin en lijkt wat er gebeurd is nauwelijks dramatisch, maar is het effect op het kind van vroeger (en dus op de volwassene van nu) toch groot.

Want in je jeugd reageer je op wat er in je leven gebeurt met ‘overlevingsgedrag’. Meestal gaat dat twee kanten uit: aan de ene kant sluit je je af voor de liefde van je ouders (die je niet krijgt in de mate die je nodig hebt). En aan de andere kant ga je vaak heel hard bewijzen dat je wel degelijk de moeite waard bent om liefde te krijgen. Door keihard te gaan presteren. Of door voor iedereen te gaan zorgen en je eigen behoeften weg te cijferen. Of door een perfectionist te worden die alles goed doet. Dat gaat een tijdje goed, maar op een gegeven moment gaat het je opbreken. En kan jouw gedrag zorgen voor een crisis in je relatie.

Schuld
De meeste volwassen mensen weigeren tegenwoordig hun ouders de schuld te geven. Ze weten ook wel dat ze nu volwassen zijn en hun eigen boontjes moeten doppen en dat hun ouders hun best hebben gedaan en gegeven hebben wat ze konden. Ze proberen hun ouders op die manier manier ‘vrij te pleiten van schuld’. Maar daarmee negeren ze wel wat het effect van het gedrag van hun ouders op henzelf is geweest. Dat je zo intelligent bent dat je ook wel weet dat je ouders niets te verwijten valt, wil nog niet zeggen dat je in je jeugd niets tekort bent gekomen. Of dat je nu staat bent om werkelijk goed voor jezelf en je eigen behoeften te zorgen.

Loyaliteit
Om verder te komen, is er meer nodig dan te zien dat je ouders niets te verwijten valt, omdat zij het beste van zichzelf hebben gegeven. Het is noodzakelijk dat je de wonden van je ‘innerlijke kind’ onder ogen durft te zien. Dat je weet dat je je eigen kwetsbaarheid niet altijd weg kunt redeneren of verbloemen achter een muur van stoerheid en ‘ik heb niemand nodig’. De loyaliteit naar je ouders brengt soms een grote ontkenning van je eigen behoeften met zich mee.

Ontvangen
Soms heb ik daarom nog liever dat mensen hun ouders de schuld geven. Ze zijn dan vaak net iets beter in contact met waar ze eigenlijk behoefte aan hebben. De woede over het niet gekregen hebben, laat in ieder geval zien dat ze iets (hadden)willen krijgen!

Zonder oordeel
Uiteindelijk gaat het in coaching nooit om het beschuldigen, niet van je partner, niet van je ouders, niet van jezelf. Zonder oordeel kijken naar je meest kinderlijke behoefte aan aandacht, steun en geruststelling en liefde is de sleutel tot werkelijke heling. Want als je die aspecten van jezelf niet meer afwijst, kun je leren om jezelf werkelijk te geven wat je nodig bent. In plaats van te proberen om ‘boven je eigen gevoel te staan”, je gevoel weg te rationaliseren of gevoelens af te doen als kinderachtig.

Je hart openen

En als je goed voor jezelf zorgt, hoef je niet meer op de vlucht te slaan als je partner je even niet geeft wat jij nodig hebt. Je hoeft niet in reactie af te sluiten en langzaam maar zeker steeds verder af te drijven van je geliefde.
Als je voor je eigen kwetsbare kanten zorgt als een goede vader en moeder, gaat vanzelf ook je hart makkelijker open naar je echte ouders. Je bent namelijk hier en nu niet meer op dezelfde manier van ze afhankelijk als vroeger, toen je heel klein en afhankelijk van ze was.

Poppetjes
In mijn praktijk breng ik dit proces letterlijk in beeld. Je kiest uit mijn verzameling poppetjes die poppetjes die staan voor jouw ‘innerlijk kind’ en voor je innerlijke vader en moeder. Het lijkt bijna tovenarij wat er vervolgens gebeurt. Want juist door aandacht te geven aan het innerlijk kind, kunnen mensen zich ineens heel volwassen gedragen.
En in zich hun relatie opstellen als een gelijkwaardige partner. En precies datgene gaan doen wat zorgt voor een volwassen liefdesleven.

Ook voor jou?
Lees hier meer over de mogelijkheden van een individuele sessie.

 

4 reacties

 1. Kim

  Veertig jarige zoon, geeft zijn ouders de schuld van psychische problemen en verwijst naar zijn jeugd.
  Vader die niet meeging naar de voetbal en het huis te snel afloste
  Enzv.
  Valt hiermee zijn 71 jarige moeder mee lastig en wordt aangmoedigd door zijn echtgenote

  Beantwoorden
 2. Annie

  Goedendag heb twee dochters 35 en 33 en 7 kleinkinderen met allen geen contact meer ons leven was niet altijd mooi scheiding sexueeel misbruik heb in hun kinderjaren altijd alles gedaan zodat goed naar hun volwassen konden worden beide dochters gingen op hun 16 jaar al het huis verlaten drugs en wilden niet onze regels heb zelf drie relatie 1 de vader toen 7 jaar een vriend en ben inmiddels al 22 jaar getrouwd beiden verwijten mij de moeder dat ik hun nooit liefde heb gegeven altijd alleen aan mezelf denk terwijl ik tot aan hun 15 16 jaar altijd voor beiden klaarstond nu heeft mijn oudste dochter mij vorig jaar helemaal in elkaar geslagen en heeft haar jongere zusje ook meegekregen omdat ik altijd met mezelf bezig ben ik heb een vraagje ben ik dan nu zo verkeerd om nu voor mezelf te kiezen

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Uw verhaal roept nogal wat vragen op: zijn uw dochters door hun vader seksueel misbruikt? Het feit dat uw dochters zo jong het huis uit gingen, is meestal een signaal van onveiligheid thuis. Dan is daar voor u nog werk aan de winkel, want als moeder heb je de taak om je kinderen bescherming en veiligheid te bieden. Hebt u ooit met een therapeut hierover gepraat?

   En dan de mishandeling door uw dochter? Dat is toch heel ernstig. Heeft u aangifte gedaan bij de politie?
   Het lijkt mij zwaar om uw kinderen en kleinkinderen niet meer te zien, maar misschien is het gezien de omstandigheden niet anders mogelijk. Veel sterkte.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.