);

Geef je ouders maar weer de schuld!

Veel relatieproblemen vinden hun oorsprong in de jeugd. Bijna iedere Relatie APK® komt er wel iets boven. Eén van de ouders ging vroeg dood of verdween door scheiding uit beeld. Vader of moeder was alcoholist of sloeg. Mensen kregen te weinig liefde of aandacht. En soms komt iemand uit een ogenschijnlijk geweldig en liefdevol gezin en lijkt wat er gebeurd is nauwelijks dramatisch, maar is het effect op het kind van vroeger (en dus op de volwassene van nu) toch groot.

Want in je jeugd reageer je op wat er in je leven gebeurt met ‘overlevingsgedrag’. Meestal gaat dat twee kanten uit: aan de ene kant sluit je je af voor de liefde van je ouders (die je niet krijgt in de mate die je nodig hebt). En aan de andere kant ga je vaak heel hard bewijzen dat je wel degelijk de moeite waard bent om liefde te krijgen. Door keihard te gaan presteren. Of door voor iedereen te gaan zorgen en je eigen behoeften weg te cijferen. Of door een perfectionist te worden die alles goed doet. Dat gaat een tijdje goed, maar op een gegeven moment gaat het je opbreken. En kan jouw gedrag zorgen voor een crisis in je relatie.

Schuld
De meeste volwassen mensen weigeren tegenwoordig hun ouders de schuld te geven. Ze weten ook wel dat ze nu volwassen zijn en hun eigen boontjes moeten doppen en dat hun ouders hun best hebben gedaan en gegeven hebben wat ze konden. Ze proberen hun ouders op die manier manier ‘vrij te pleiten van schuld’. Maar daarmee negeren ze wel wat het effect van het gedrag van hun ouders op henzelf is geweest. Dat je zo intelligent bent dat je ook wel weet dat je ouders niets te verwijten valt, wil nog niet zeggen dat je in je jeugd niets tekort bent gekomen. Of dat je nu staat bent om werkelijk goed voor jezelf en je eigen behoeften te zorgen.

Loyaliteit
Om verder te komen, is er meer nodig dan te zien dat je ouders niets te verwijten valt, omdat zij het beste van zichzelf hebben gegeven. Het is noodzakelijk dat je de wonden van je ‘innerlijke kind’ onder ogen durft te zien. Dat je weet dat je je eigen kwetsbaarheid niet altijd weg kunt redeneren of verbloemen achter een muur van stoerheid en ‘ik heb niemand nodig’. De loyaliteit naar je ouders brengt soms een grote ontkenning van je eigen behoeften met zich mee.

Ontvangen
Soms heb ik daarom nog liever dat mensen hun ouders de schuld geven. Ze zijn dan vaak net iets beter in contact met waar ze eigenlijk behoefte aan hebben. De woede over het niet gekregen hebben, laat in ieder geval zien dat ze iets (hadden)willen krijgen!

Zonder oordeel
Uiteindelijk gaat het in coaching nooit om het beschuldigen, niet van je partner, niet van je ouders, niet van jezelf. Zonder oordeel kijken naar je meest kinderlijke behoefte aan aandacht, steun en geruststelling en liefde is de sleutel tot werkelijke heling. Want als je die aspecten van jezelf niet meer afwijst, kun je leren om jezelf werkelijk te geven wat je nodig bent. In plaats van te proberen om ‘boven je eigen gevoel te staan”, je gevoel weg te rationaliseren of gevoelens af te doen als kinderachtig.

Je hart openen

En als je goed voor jezelf zorgt, hoef je niet meer op de vlucht te slaan als je partner je even niet geeft wat jij nodig hebt. Je hoeft niet in reactie af te sluiten en langzaam maar zeker steeds verder af te drijven van je geliefde.
Als je voor je eigen kwetsbare kanten zorgt als een goede vader en moeder, gaat vanzelf ook je hart makkelijker open naar je echte ouders. Je bent namelijk hier en nu niet meer op dezelfde manier van ze afhankelijk als vroeger, toen je heel klein en afhankelijk van ze was.

Poppetjes
In mijn praktijk breng ik dit proces letterlijk in beeld. Je kiest uit mijn verzameling poppetjes die poppetjes die staan voor jouw ‘innerlijk kind’ en voor je innerlijke vader en moeder. Het lijkt bijna tovenarij wat er vervolgens gebeurt. Want juist door aandacht te geven aan het innerlijk kind, kunnen mensen zich ineens heel volwassen gedragen.
En in zich hun relatie opstellen als een gelijkwaardige partner. En precies datgene gaan doen wat zorgt voor een volwassen liefdesleven.

Ook voor jou?
Lees hier meer over de mogelijkheden van een individuele sessie.