);

Geit, kom van de haverkist. Mannen hebben ruimte nodig!

Eén van de meest voorkomende relatieproblemen in mijn praktijk is die van de perfectionistische vrouw en de passieve man. Hoe harder de vrouw aan de man trekt, des te passiever hij wordt. De vrouw voelt zich verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van alles in het gezin (inclusief het verdienen van het inkomen) en de man trekt zich steeds verder terug.

Als een stel dit patroon lang genoeg volhoudt, stopt in eerste instantie de seks. Als er dan niet ingegrepen wordt, kan het leiden tot een echtscheiding waarin zij de kinderen toegewezen krijgt en hij een bezoekregeling van eens in de drie weken. De vrouw staat er dan nog steeds alleen voor, maar heeft ‘gewonnen’, doordat ze in ieder geval een deel van de tijd niet geconfronteerd wordt met een partner die niet aan haar verwachtingen voldoet.

Gelijk
Natuurlijk heeft ze helemaal gelijk en zou hij ook ‘Zijn Ding’ moeten doen in het gezin. Maar hij doet het niet. En daar speelt zij ook een rol in. Zij stelt namelijk zulke hoge eisen aan hem, dat hij er onmogelijk aan kan voldoen. En zij zit als een geit op de haverkist. Als hij weer eens niet helemaal heeft gedaan wat zij in gedachten had, kan hij rekenen op een stroom van keiharde kritiek. Minitieus weet ze aan te geven op welke fronten hij faalt. Op alles wat hij bijdraagt aan gezin of huishouden heeft ze commentaar.

Slappe zak
Zo jaagt de hedendaagse vrouw haar partner in de rol van een passieve ‘slappe zak’. Want als er één ding is waar mannen niet tegen kunnen, dan is dat kritiek. Dus dat probeert hij uit de weg te gaan. Als het toch niet goed is dan laat hij het voortaan. Dodelijk voor de relatie, want zij wordt natuurlijk steeds ontevredener en bitchy’er en hij wordt er telkens weer in bevestigd dat hij het toch niet goed kan doen. Zij wordt de ontevreden moeder en hij het kleine kind dat het nooit goed kan doen. En ze komen allebei tekort. Wanhopig verlangt de vrouw naar het moment dat de man weer een initiatief neemt. En wanhopig verlangt de man naar het moment dat zij ophoudt met zeiken en eens gewoon tevreden is. Herken je dit als man? Lees hier verder.

Patroon doorbreken
Wat kan een vrouw doen om uit dit enorm irritante, gek makende, relatie-verpestende patroon te stappen? Je hebt allang gemerkt dat als een geit op de haverkist zitten niet werkt. Hoe kun je er wel voor zorgen dat je man in actie komt en jij meer kunt genieten?

1. Kietel je vent (in plaats van kritiek op hem te hebben)
Overlaad hem met complimentjes voor alles wat hij doet, elke kleine bijdrage aan huishouden en opvoeding. Toon je blijdschap en waardering in plaats van je perfectionisme. Waardeer zijn inzet, zijn betrokkenheid, het feit dat hij inkomen genereert voor jullie gezin. Dat hij de auto heeft gewassen, zijn onderbroek in de wasmand heeft gegooid, het maakt niet uit: laat (luidkeels) je waardering blijken!!!

2. Stop te denken dat jij de wijsheid in pacht hebt.
Denk niet langer dat alles alleen op jouw manier kan. Er zijn zoveel meer manieren! Je bent ronduit aanmatigend als je blijft volhouden dat jij op opvoeding, huishouden en de rest van het leven een betere en meer heldere kijk hebt dan je partner. Vergeet het, ook jij hebt een beperkt blikveld.

3. Stel je eisen bij.
Dan vloeken de kleren van de kinderen maar.

4. Geef je man de ruimte.
Laat je man koken op zijn manier, de kinderen aankleden op zijn manier, ruwe spelletjes doen op zijn manier. Hij is het vast ook niet altijd eens met de manier waarop jij het aanpakt!

5. Oefen in ontvankelijkheid.
Oefen in je laten ondersteunen en je mee laten voeren. Wacht eens wat vaker af. Leun achteruit. Dans, trek een jurk aan en kleren van zachte stof. Voel je zachtheid.

6. Laat zijn verantwoordelijkheid bij hem.
Jij hebt je eigen verantwoordelijkheid, jouw partner de zijne. Laat zijn verantwoordelijkheid bij hem. Hij wordt er niet sterker, maar zwakker van als je hem zaken uit handen neemt. Hij is zelf verantwoordelijk voor zijn deel in het huishouden, voor zijn deel in de opvoeding en de verzorging van de kinderen en voor zijn sociale contacten. Iedere keer als je ook maar een klein taakje of verantwoordelijkheidje van hem probeert over te nemen: leg het terug.

Kun je als vrouw wel wat steun gebruiken bij dit proces?
Maak dan een afspraak voor een individueel relatiegesprek. Of kom naar een opstellingendag over relaties en intimiteit.
Uiteraard kun je ook samen met je partner komen voor een Relatie APK®. Zeg hem dat je het zelf ook helemaal niet leuk vindt dat je zoveel kritiek op hem hebt en dat het tijd wordt om daar eens wat aan te doen.

Wat kun je als man doen?
Heb je als man last van een vrouw die op de haverkist zit? Maak dan een afspraak voor een individueel relatiegesprek. Of kom naar een opstellingendag over relaties en intimiteit.