);

Je grenzen aangeven leidt tot ontspanning

Weinig mensen weten echt hoe ze hun grenzen kunnen aangeven. De meesten van ons zijn ergens in ons leven op dit punt beschadigd. Andere mensen gingen over je grens heen en je leerde dat het het beste was als je gedeisd hield en het liet gebeuren. Je ‘verdoofde’ jezelf als mensen over je grenzen heengingen.

Dit geldt mogelijk ook voor jou. Je weet dat dit ook bij jou speelt als jij pas in actie komt als je grenzen al ver zijn overschreden. Waarschijnlijk reageer je dan erg fel en voel je je daarover schuldig, zodat je het een volgende keer nog moeilijker vindt om je grenzen aan te geven. In het linker plaatje zie je hoe alleen de binnenste kern nog op zeer agressieve wijze wordt verdedigd. De grenzen zijn verlaten, iedereen kan er overheen.

grenzenbewaaktIn  dit  plaatje zie je wat er gebeurt als je de oude trauma’s van de grensoverschrijding een plek geeft. Als je jezelf veiligheid geeft, kun je jezelf ook toestemming geven om je grenzen te verdedigen. Er komt een open, helder deel van jezelf beschikbaar dat makkelijk al je grenzen kan bereiken en zonder harnas of masker kan verdedigen. Je hoeft een stuk minder alert te zijn en je agressieve deel kan zich gaan ontspannen.

Het leren ervaren, aangeven en handhaven van je grenzen, is een van de dingen die aan de orde kunnen komen als je een opstelling doet tijdens een van de workshops.

Veel mensen hebben moeite met het aangeven van hun grenzen. Ze zijn bang voor conflicten, wachten te lang en komen dan niet zo handig uit de bocht. Of ze laten dingen gebeuren waarvoor ze zich achteraf schamen: ze hadden beter voor zichzelf moeten opkomen.

Je vermogen om je grenzen aan te geven wordt ontwikkeld in je jeugd. We onderzoeken hoe dergelijke beschadigingen ontstonden doordat je niet op een gezonde manier je grenzen konden aangeven. En uiteraard krijg je een beeld van wat er aan dit vermogen om je grenzen aan te geven hersteld kan worden.

  • Als een ander zijn of haar grens aangeeft, voel jij je dan afgewezen?
  • Ga je wel eens door(bijvoorbeeld met over een onderwerp praten) als de ander al heeft aangegeven dat hij/zij wil stoppen?
  • Wat heb jij nodig om je grenzen te kunnen aangeven?
  • En wat heb je nodig hebt om de grenzen van anderen echt te respecteren.