);

Je hebt het aangedurfd om weg te gaan. Compliment! Column Hart&Ziel

Voor de bijlage Hart&Ziel van de Gelderlander behandel ik geregeld een lezersvraag. Deze keer een vraag van iemand die pas heel laat de knoop heeft doorgehakt om te gaan scheiden.

Vraag
Ik schaam me ervoor dat ik zo lang in een huwelijk ben gebleven dat helemaal niet goed voor mij was. Ik was helemaal mijzelf kwijt. Had ik eerder moeten scheiden?

Antwoord:
Als je middenin een relatie zit, zie je vaak niet wat er precies aan de hand is. Pas als je er uit bent gestapt, heb je voldoende afstand om te zien wat er allemaal speelde in jouw relatie. Pas dan zie je waar je over je grenzen bent gegaan, wat je allemaal gemist hebt en hoe lang je eigenlijk al eenzaam bent. En met dat inzicht is het achteraf eigenlijk onbegrijpelijk dat je het zo lang hebt volgehouden in je huwelijk.

Zo lang je middenin een slechte huwelijk zit, ben je eigenlijk vooral bezig met overleven. Dat overleven bestaat uit verschillende componenten: een onsje verdoven, zodat je de pijn niet voelt, een half pond bagatelliseren (ieder huisje heeft zijn kruisje), een pondje je kop in het zand steken en een kilo hopen dat het allemaal wel goed komt. Voeg daar een flinke scheut loyaliteit, doorzettingsvermogen en koppigheid aan toe en je hebt een uitstekende mix om het lang te kunnen volhouden in een slechte relatie.

Als dan eindelijk het moment komt en je de knoop doorhakt en er een einde aan maakt, met alle consequenties van dien, hebben veel mensen ook nog eens de neiging om zichzelf op hun kop te geven dat ze dat veel eerder hadden moeten doen. Dat is een slecht idee. Negatieve gedachten over jezelf in het verleden als bijvoorbeeld ‘dom dat ik het zo ver heb laten komen’ of ‘ik had niet zo bang moeten zijn om de beslissing te nemen’,  kosten je enorm veel energie. Energie die je nodig hebt om je nieuwe leven op te bouwen en om een positief zelfbeeld te krijgen.

Je kunt de tijd niet meer terugdraaien, jij hebt je leven geleefd zoals je gedaan hebt. Je hebt het aangedurfd om uit een slecht huwelijk te stappen. Complimenteer jezelf daarvoor in plaats van jezelf te straffen voor het moment waarop je bent gestopt. Leer met liefde kijken naar jezelf en de keuzes die je hebt gemaakt en de stappen die jij hebt gezet. Aanvaard het verleden, neem het verleden zoals het is geweest. Jij had je tijd nodig om je stappen voor te bereiden en je bent precies op het juiste moment gescheiden.

Twijfel jij?
Als jij al langer twijfelt over scheiden of blijven, is het een goed idee om een afspraak te maken voor een individueel relatiegesprek. We kijken dan wat jij kunt doen om je relatie op het juiste spoor te krijgen of dat je beter je scheiding kunt gaan voorbereiden. Lees hier meer over individuele relatiecoaching.