);

Heb jij al een foute man? – Boekrecensie

Kies je voor zekerheid of avontuur? is de ondertitel van Heb jij al een foute man van Esther Jacobs. Daarmee wordt eigenlijk al meteen duidelijk waar de auteur een pleidooi voor houdt. 

Zij heeft liever een spannende avontuurlijke man waarvan ze niet weet of hij haar trouw is tijdens haar afwezigheid dan ”Een saaie boekhouder”.

Het is deze vergelijking waarmee Esther Jacobs zichzelf gedurende het boek vakkundig voor de gek houdt. Je man is of avontuurlijk maar onbetrouwbaar, of het is een saaie boekhouder en die zijn uiteindelijk ook onbetrouwbaar ;-). Dus je kunt echt beter een avontuurlijke man kiezen! Het boek is daarmee een steun in de rug voor alle vrouwen die graag willen doorgaan met de relatie met een man die ook behoorlijk wat ‘slechte kanten’ heeft.

Esther heeft zelf gekozen voor een man die nogal wat rommelt met andere vrouwen. Terwijl hij met haar is, vrijt hij -al dan niet dronken- met andere vrouwen en verwekt zelfs een kind bij zijn ex. Hij heeft voortdurend contact met andere vrouwen via Skype en sms en is een fenomenale leugenaar. Esther valt echter als een blok voor hem, want als ze met hem is, behandelt hij haar als een prinses en snorkelen ze heerlijk in de tropische zee.

Aandacht

Esther besteedt, net als alle andere vrouwen die op een foute man vallen, veel aandacht aan zijn beweegredenen en ze heeft zelfs het idee dat zij hem kan veranderen. Daarnaast rechtvaardigt ze haar keuze voor deze bijzondere man door telkens te zeggen dat ze geen boekhouder wil.
Esther heeft leuke wetenschappelijke en semi-wetenschappelijke anekdotes over liefde, liegen, vreemd gaan en polyamorie door het boek heen verweven en ze laat ook deskundigen aan het woord over relaties en liefde.  En ze zegt ook: probeer niet om een man te veranderen. Ondertussen blijft ze zeggen dat ze eigenlijk liever een trouwe man wil. Ze trapt echter in de valkuil die overspelige mannen vaker graven: ze vinden dat jij hen moet gaan vertrouwen, zonder dat daar een aanleiding voor is. En zij doet almaar haar best om hem te vertrouwen. Maarten blijft echter zijn telefoon wissen, zodat ze niet kan zien of hij nog steeds contact heeft met andere vrouwen.

Esther neemt er genoegen mee. Door het boek heen merk je dat Esther op haar beurt namelijk een kunstenaar is in zichzelf voor de gek houden. Zelfs op de laatste pagina’s bagatelliseert ze dat ze toch weer een Skypegesprek met een andere vrouw ontdekt. Ze sluit gewoon haar ogen voor de werkelijkheid, omdat deze man haar op andere gebieden precies geeft wat zij nodig heeft. Met het boek houdt zij andere vrouwen een spiegel voor. Zo werkt het dus!

Je kunt ‘Heb jij al een foute man?’ hier bestellen bij bol.com.

PS: Een man die echt het vertrouwen van zijn vrouw terug wil winnen, geeft haar toegang tot zijn telefoon en wist geen enkel gesprek meer.