);

Bijna alle vrouwen die boos zijn op hun partner hebben een hekel aan zichzelf. Ze vinden dat ze niet zo boos zouden moeten zijn. Dat ze redelijk zouden moeten blijven. Op een goede manier onder de aandacht brengen wat ze willen en verwachten, in plaats van als een viswijf uit hun plaat te gaan.

Ze vinden die boze kant van zichzelf lelijk. Bovendien weten ze meestal wel dat hun woede niets uithaalt. Het gaat er niet toe leiden dat hun man naar ze gaat luisteren of dat er in het gezin vaker gebeurt wat zij willen.

Om af te komen van hun ‘boze-vrouw- syndroom’ proberen ze hun verwachtingen naar beneden bij te stellen. Ze proberen te aanvaarden hoe de situatie is. Zich erbij neer te leggen dat hun partner nou eenmaal niet snapt wat ze bedoelt, niet met ze wil praten of maar weinig aandacht aan ze besteedt.

Maar ook dat werkt niet. Je kunt jezelf niet dwingen om tevreden te zijn met iets waar je heel ongelukkig van wordt.

Wat is er aan de hand?

In mijn ervaring als therapeut, is het boze-vrouw-syndroom een signaal van een diepe verstoring in de relatie. Er loopt iets scheef in de relatie, maar daar wordt niet echt over gesproken. Meestal doet de man alsof er niets aan de hand is, hij negeert problemen, zegt dat het wel mee valt. Hij komt niet in actie.

Daardoor voelt zij zich van hem afhankelijk. Dat maakt een vrouw niet bepaald creatief in haar mogelijkheden om dingen voor elkaar te krijgen. Ze wordt dus bozer en bozer en raakt uit contact met wat ze werkelijk wil: liefde en saamhorigheid. 

Tegelijk wordt een vrouw van een man die (relatie)problemen negeert, belast met wat hij laat liggen. Zeker als er kinderen zijn zal zij geneigd zijn de taken naar zich toe te trekken. Als hij iets niet oppakt, zal ze niet zo makkelijk denken: dat is jouw taak, ik trek mijn handen er van af. Kinderen moeten immers eten en naar bed. Daar wordt ze ook boos van, maar ze voelt zich ook superieur aan haar partner omdat zij die taken wel vervult.

Wat te doen als man van een vrouw met het boze-vrouw-syndroom?
Een boze vrouw is naar. Je krijgt de neiging om je nog verder terug te trekken, om helemaal niets meer te bespreken. Daarvan wordt het boze-vrouw-syndroom alleen maar erger. Op een kwade dag zal ze haar eigen boosheid koppelen aan de relatie en denken dat ze pas weer liefde kan voelen als ze de relatie beëindigt. Dat is niet de richting die je als man op wilt. Het wordt tijd om haar boosheid serieus te nemen en echt uit te zoeken wat er aan de hand is. Begin met tien minuten gesprekken, waarin jullie ieder om de beurt praten en er dus minder kans is op ruzie. Ga praten over het doel van jullie relatie, over wat jullie willen, wat jullie positieve doelen zijn. Neem de regie om de agenda te bespreken. Alles staat uitvoerig uitgelegd in mijn boek Eerste Hulp Bij Relatieongelukken dat je hier kunt bestellen. Werkt dat niet en blijft je vrouw boos, kijk dan of een sessie samen met je partner of in je eentje wat voor je is.

Wat te doen als vrouw met een boze-vrouw-syndroom?
Laat ik beginnen met te zeggen dat je naar alle waarschijnlijkheid terecht boos bent. Dat er dingen zijn die je partner anders zou kunnen oppakken. Alleen als jij iets wilt veranderen in je relatie, werkt het beslist niet om boos te zijn en kritiek te hebben op je man. Je partner gaat zeker niet uit angst voor jou of om jouw boosheid te voorkomen dingen veranderen. Zijn eerste reactie zal zijn om jou te gaan vermijden, om nog meer afstand te nemen. Zodat jij je waarschijnlijk nog beroerder gaat voelen.

Als je het boze-vrouw-syndroom hebt, ben je waarschijnlijk ook al aan het nadenken over de optie om te vertrekken uit je relatie. Dat kan inderdaad uiteindelijk de beste optie voor je zijn. Als je een man hebt die heel weinig aandacht, genegenheid en liefde kan geven, zul je namelijk altijd tekort blijven komen. Maar veel groter is de kans dat jouw partner je niet geeft wat je nodig hebt, omdat je er zelf niet voor open staat om het te ontvangen. Je bent zo druk bezig met emotioneel en sociaal voor anderen te zorgen, dat er geen ruimte is om ook iets terug te krijgen. Je energie is zo naar buiten gericht, dat er veel te weinig naar binnen kan. Je probeert -zelfs in je relatie- zelfstandig te zijn, alles alleen te kunnen.

Je openen om te ontvangen is een cruciale beweging voor vrouwen met het boze-vrouw-syndroom.

DOE ER WAT AAN!

Mannen die in hun relatie te maken hebben met een boze vrouw en vrouwen die minder vaak vanuit boosheid willen reageren in hun relatie, zijn van harte welkom in mijn praktijk. Stuur een mail naar coaching@carolinefranssen.nl om je vraag voor te leggen of nog beter: bel me op 06-33886581.

16 reacties

 1. Hilbert

  Om af te komen van hun ‘boze-vrouw- syndroom’ proberen ze hun verwachtingen naar beneden bij te stellen. Ze proberen te aanvaarden hoe de situatie is. Zich erbij neer te leggen dat hun partner nou eenmaal niet snapt wat ze bedoelt, niet met ze wil praten of maar weinig aandacht aan ze besteedt.

  Ik weet niet in welke pink fluffy pony world jij leeft….

  Beantwoorden
 2. Tula Derksen

  Nou, ik denk dat daar een grote kern van waarheid in schuilt. Spreek uit eigen ervaring.
  Ik heb jarenlang mijn verwachting en wens om zwanger te worden met mijn ex genegeerd en onderdrukt. Met als resultaat nu dat ik de overtuiging heb dat ik niet meer zwanger zal worden.

  Dus ik weet niet in welke fluffy my little pony world jij leeft dat dit niet zo is, maar dat is in ieder geval voorkomend bij deze vrouw. En ik vind het fijn om bevestigd te krijgen dat ik niet de enige ben.

  Beantwoorden
 3. Diane

  je zou wel boos worden,bv,met Kertsmis ben ik drie dagen bezig met eten aanhalen,met fiets,te voet bus of tram,en dan verwacht ik wel als dank èèn bloemetje
  maar neen hoor,meneer ligt te slapen tot de tafel gedekt is en eten wordt geserveerd,
  en dan wordt ik boos en verdrietig,want dit herhaalt zich telkens ieder jaar,ik ben het lachen afgeleerd,en voel mij juist èèn gebruiksvoorwerp,NIET GEZELLIG HOOR!!!!!

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   En de vraag is natuurlijk wel: waar ben jij in dit verhaal? wat maakt dat jij er toch mee doorgaat? Waarom boek je niet gewoon een huisje of hotel voor jezelf?

   Beantwoorden
 4. Jo

  Daar gaan we weer met diezelfde lariekoek. Relatieproblemen ? Geen nood. Even vlug een hotelletje of een of andere verblijf boeken en alle problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wanneer gaan die therapeuten eens realiseren dat niet alle twistende stellen zo maar kunnen of willen op reis gaan ? Overigens vraag ik me al jaren af welke therapeutische waarde een hotelkamertje heeft voor stellen die al jaren geen seks meer hebben ? Twee mensen op een kamertje van enkele vierkante meter is op nieuw vragen om moeilijkheden. Waar halen ze het uit ?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Jo,

   Natuurlijk zeggen alle therapeuten hetzelfde: als je niet in een relatie investeert, gaat hij naar de knoppen. Als je geen benzine in een auto doet, rijdt hij niet. Als je werkelijk wilt onderzoeken waarom je geen seks hebt en wat je er aan kunt doen, moet je naar een therapeut komen. Die gaat diepgaand met je op onderzoek. Het is geen probleem dat zomaar verdwijnt. Mocht je wel denken dat problemen waar je jaren mee worstelt oplosbaar zijn door één enkele tip uit de Libelle of de Margriet, dan ben jij zelf degene die naief is.

   Kom eens langs en laat je een spiegel voorhouden als je echt op zoek bent naar oplossingen in je relatie.

   Vriendelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 5. ingrid

  Die pink fluffy ponyworld is helaas werkelijkheid. ook ik ben zo’n boze vrouw en wat hierboven staat is helaas herkenbaar. de stap om weg te gaan is te moeilijk om allerlei redenen, en van mijn eigen onkunde en onmacht ben ik me bewust. Trouwens, je bezoekt niet zomaar deze site dus is er gericht gezocht naar “boze vrouw”, doe je volgens mij niet als je even niks te doen hebt. Ook ik heb mijn verwachtingen naar beneden bijgesteld en beleefdheidsnormen als een simpel “dank je wel” verwacht ik niet meer. niks pink fluffy aan.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Ingrid,

   Misschien toch eens een idee om langs te komen voor een gesprek.

   Sterkte en stel niet te veel naar beneden bij. Gewoon dat je partner aardig tegen je is, dat is toch wel het minste dat je in een relatie mag verwachten.

   Hartelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 6. stan

  in mijn geval als mijn vriendin boos doet durf ik bijna niet terug boos te doen en is het enige wat ik kan ja knikken en er mee bezig gaan. zo gaat het in mijn relatie nu al een tijdje.
  Als ik boos tegen haar zou zijn heb ik alleen mij zelf er mee door dat zij me dan of wel negeert of erger boos terug doet. Hier op volgt altijd het zelfde, dat ik mijn excuses moet maken om de sfeer in huis weer een beetje goed te krijgen.
  wat moet ik..

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Stan, dat is erg vervelend en klinkt niet als een gelijkwaardige relatie. Kom eens langs voor een sessie, alleen of samen met haar.

   Vriendelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 7. Lenny

  Ik herken het zeker. Ik zocht op boos en relatie op google en kom je artikel tegen. Ja wat mij zo verschrikkelijk boos maakt is het gemak waarmee alles wat ik zeg van tafel wordt geveegd. Mijn man wil het er gewoon niet over hebben en ik blijf achter in een vaccuum. Vervolgens ben ik boos op mezelf: waarom stap ik gewoon niet op? Ergens wil ik erkenning, gelijk krijgen. Wat niet gaat gebeuren. Ik voel me moe. Dit gedoe maakt dat ik niets meer geef. Hij heeft zijn credits verbruikt. Nog een tip hoe je dit zou kunnen helen?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Lenny,

   Mensen zijn eigenlijk voorspelbaar. Ze halen gedragspatronen die ze als kind leerden. Dus de kans is vrij groot dat jij als kind ook niet werd gehoord. Omdat je een doorzetter bent en niet houdt van opgeven, blijf je in de relatie. Je moet en zal gezien worden. Het gaat niet gebeuren. Dat onder ogen zien, is de eerste stap. Opgeven is heel ingewikkeld als je een doorzetter bent. Opgeven is dan emotioneel bijna zoiets als doodgaan. Het is verbonden aan het feit dat je als kind ook niet kunt opgeven om eten, drinken, liefde en verzorging van je ouders te krijgen. Maar als volwassen vrouw kan je jouw relatie opgeven. Je kunt jezelf erkennen in jouw waarheid en in wat jij nodig hebt. En je eraan committeren om jezelf te geven wat jij nodig hebt. Heb je mijn boek al gelezen? Daarin staat ook een hoofdstuk over het voorbereiden van een moeilijke scheiding. Op dit moment ben ik aan het werken een een online cursus over het doorhakken van de knoop en het voorbereiden van je vertrek. Jouw bericht maakt duidelijk dat ik daar haast achter moet zetten.

   Je kunt uiteraard ook een afspraak maken voor een turbo sessie waarin we op een rijtje krijgen hoe jij jezelf kunt steunen om uit het vacuum te komen en weer het gevoel te krijgen dat je macht hebt over je eigen leven.

   Sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 8. Puck

  Wat doe je met een man die door een burn-out niet te hachelen is?
  Hij draait het om, ik iritteer hem!
  Ik ben de hele week aan het werk, moet na mijn werk nog het hele huishouden draaien, boodschappen doen en hij doet de hele dag geen zak! Vind hij het raar dat ik daar stik chagrijnig van wordt. Echt het is dat ik financieel door een persoonlijke situatie (nog een tijdje) vast aan hem zit maar zodra ik dit issue opgelost heb beëindig ik mijn relatie met dat stuk ongeluk. Ik ben het helemaal zat om met een chagrijnige zeikende en agressieve vent opgescheept te zitten. Het is de hele wereld zijn schuld dat hij zich rot voelt en voor de buitenwereld weet hij mensen zo te manipuleren dat iedereen mij een vervelend mens vind. Fijn zo’n vent, ze moesten eens weten wat voor scheldpartijen, kapot gemaakte spullen (vooral mijn spullen) en klappen ik van die zak gehad heb. Ja ik ben boos en niet zo’n zuinig beetje ook! Ik zal maar niet schrijven wat er regelmatig door mijn hoofd heen gaat want dat is niet fraai. Iets met “door de takkenversnipperaar heen duwen” of zo…..

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Ook met een burnout kan iemand nog wel boodschappen doen en/of koken.
   Zo te horen neemt jouw partner zijn verantwoordelijkheid niet en het is duidelijk dat je daar steeds kwader over wordt.Het lijkt me heel verstandig als je jouw vertrek gaat voorbereiden. Binnenkort plaats ik een online cursus die je daar praktische tips voor geeft.

   Sterkte
   Caroline

   Beantwoorden
 9. Ronald

  Dit “syndroom” speelt ook bij de meeste mannen in relaties. Het heeft weinig te maken met iets dat fundamenteel mis is in de relatie. Het komt voor uit een combinatie van 3 factoren:

  1. Tijd. Wanneer je elkaar net leert kennen, spendeer je veel tijd met elkaar, praat je veel en doe je vaak leuke dingen samen. Later wordt die tijd minder en minder (zeker wanneer er kinderen komen) en mis he beide gewoon de tijd om de kleine zaken uit te spreken. Kleine problemen blijven dan liggen en gaan later grotere problemen geven.

  2. (Meestal) hou je veel van je partner. Hierdoor vindt he zijn/haar mening dan ook veel belangrijker dan die van vrienden/familie/collega’s. “Negatieve” feedback van je partner komt dan ook harder aan dan van andere en creeer je een scheve verhouding.

  3. Acceptatie. Veel mensen denken dat ze bepaalde eigenschappen van hun partner accepteren maar dit eigenlijk helemaal niet doen. Hierdoor creeer je verwarring voor jezelf; vind ik het echt zo erg dat zijn schoenen elke dag in de kamer staan i.p.v. in de gang?

  Communicatie is key in dit geval. Leer respect te praten met elkaar over alles. Luister naar de mening eb standpunten van je partner en probeer je in zijn/haar situatie in te leven.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Het is prachtig als mensen in een gelijkwaardige relatie echt communiceren over wat ze voelen en verwachten en dat er een wederzijdse bereidheid is om met elkaar rekening te houden.

   Uiteraard zie ik als coach mensen waarbij iets scheef is gegroeid en die er samen niet uitkomen. Wat logisch is, want je voelt je vaak aangevallen door de ander en de machtsverhoudingen zijn vaak een beetje scheef.
   Er zijn zeker ook mannen die veel kritiek hebben op hun partners en zeker als er kinderen zijn, kunnen mannen weinig realistische verwachtingen hebben over de staat waarin ze het huis en de kinderen zullen aantreffen als ze thuis komen.
   Opvallend is dat het vaak wel helpt als ik als begeleider zeg dat ze hun verwachtingen moeten bijstellen en niet kunnen verwachten dat hun vrouw hen ‘pampert’ als ze uit hun werk komen. Zodra ze aanvaarden dat ze thuis ook een zorgende en ondersteunende rol te vervullen hebben en dat hun eigen behoefte om te praten over het werk vaak pas aan de orde kan komen als de kinderen op bed liggen, kunnen ze kiezen om naast hun vrouw te gaan staan. Dat vraagt een bewuste besissing van een man om uit het traditionele rolpatroon te stappen waarin hij verwacht dat zijn vrouw voor hem zorgt. Zoiets gaat niet zonder slag of stoot.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.