Bijna alle vrouwen die boos zijn op hun partner hebben een hekel aan zichzelf. Ze vinden dat ze niet zo boos zouden moeten zijn. Dat ze redelijk zouden moeten blijven. Op een goede manier onder de aandacht brengen wat ze willen en verwachten, in plaats van als een viswijf uit hun plaat te gaan.

Ze vinden die boze kant van zichzelf lelijk. Bovendien weten ze meestal wel dat hun woede niets uithaalt. Het gaat er niet toe leiden dat hun man naar ze gaat luisteren of dat er in het gezin vaker gebeurt wat zij willen.

Om af te komen van hun ‘boze-vrouw- syndroom’ proberen ze hun verwachtingen naar beneden bij te stellen. Ze proberen te aanvaarden hoe de situatie is. Zich erbij neer te leggen dat hun partner nou eenmaal niet snapt wat ze bedoelt, niet met ze wil praten of maar weinig aandacht aan ze besteedt.

Maar ook dat werkt niet. Je kunt jezelf niet dwingen om tevreden te zijn met iets waar je heel ongelukkig van wordt.

Wat is er aan de hand?

In mijn ervaring als therapeut, is het boze-vrouw-syndroom een signaal van een diepe verstoring in de relatie. Er loopt iets scheef in de relatie, maar daar wordt niet echt over gesproken. Meestal doet de man alsof er niets aan de hand is, hij negeert problemen, zegt dat het wel mee valt. Hij komt niet in actie.

Daardoor voelt zij zich van hem afhankelijk. Dat maakt een vrouw niet bepaald creatief in haar mogelijkheden om dingen voor elkaar te krijgen. Ze wordt dus bozer en bozer en raakt uit contact met wat ze werkelijk wil: liefde en saamhorigheid. 

Tegelijk wordt een vrouw van een man die (relatie)problemen negeert, belast met wat hij laat liggen. Zeker als er kinderen zijn zal zij geneigd zijn de taken naar zich toe te trekken. Als hij iets niet oppakt, zal ze niet zo makkelijk denken: dat is jouw taak, ik trek mijn handen er van af. Kinderen moeten immers eten en naar bed. Daar wordt ze ook boos van, maar ze voelt zich ook superieur aan haar partner omdat zij die taken wel vervult.

Wat te doen als man van een vrouw met het boze-vrouw-syndroom?

Een boze vrouw is naar. Je krijgt de neiging om je nog verder terug te trekken, om helemaal niets meer te bespreken. Daarvan wordt het boze-vrouw-syndroom alleen maar erger. Op een kwade dag zal ze haar eigen boosheid koppelen aan de relatie en denken dat ze pas weer liefde kan voelen als ze de relatie beëindigt. Dat is niet de richting die je als man op wilt. Het wordt tijd om haar boosheid serieus te nemen en echt uit te zoeken wat er aan de hand is. Begin met tien minuten gesprekken, waarin jullie ieder om de beurt praten en er dus minder kans is op ruzie. Ga praten over het doel van jullie relatie, over wat jullie willen, wat jullie positieve doelen zijn. Neem de regie om de agenda te bespreken. Alles staat uitvoerig uitgelegd in mijn boek Eerste Hulp Bij Relatieongelukken dat je hier kunt bestellen. Werkt dat niet en blijft je vrouw boos, kijk dan of een van mijn therapievormen of opstellingendagen wat voor je is.

Wat te doen als vrouw met een boze-vrouw-syndroom?

Laat ik beginnen met te zeggen dat je naar alle waarschijnlijkheid terecht boos bent. Dat er dingen zijn die je partner anders zou kunnen oppakken. Alleen als jij iets wilt veranderen in je relatie, werkt het beslist niet om boos te zijn en kritiek te hebben op je man. Je partner gaat zeker niet uit angst voor jou of om jouw boosheid te voorkomen dingen veranderen. Zijn eerste reactie zal zijn om jou te gaan vermijden, om nog meer afstand te nemen. Zodat jij je waarschijnlijk nog beroerder gaat voelen.

Als je het boze-vrouw-syndroom hebt, ben je waarschijnlijk ook al aan het nadenken over de optie om te vertrekken uit je relatie. Dat kan inderdaad uiteindelijk de beste optie voor je zijn. Als je een man hebt die heel weinig aandacht, genegenheid en liefde kan geven, zul je namelijk altijd tekort blijven komen. Maar veel groter is de kans dat jouw partner je niet geeft wat je nodig hebt, omdat je er zelf niet voor open staat om het te ontvangen. Je bent zo druk bezig met emotioneel en sociaal voor anderen te zorgen, dat er geen ruimte is om ook iets terug te krijgen. Je energie is zo naar buiten gericht, dat er veel te weinig naar binnen kan. Je probeert -zelfs in je relatie- zelfstandig te zijn, alles alleen te kunnen.

Je openen om te ontvangen is een cruciale beweging voor vrouwen met het boze-vrouw-syndroom.

DOE ER WAT AAN!

Mannen die in hun relatie te maken hebben met een boze vrouw en vrouwen die minder vaak vanuit boosheid willen reageren in hun relatie, zijn van harte welkom op de opstellingendag Jezelf zijn in je relatie op zondag 29 november.

2 reacties

 1. Hilbert

  Om af te komen van hun ‘boze-vrouw- syndroom’ proberen ze hun verwachtingen naar beneden bij te stellen. Ze proberen te aanvaarden hoe de situatie is. Zich erbij neer te leggen dat hun partner nou eenmaal niet snapt wat ze bedoelt, niet met ze wil praten of maar weinig aandacht aan ze besteedt.

  Ik weet niet in welke pink fluffy pony world jij leeft….

  Beantwoorden
 2. Tula Derksen

  Nou, ik denk dat daar een grote kern van waarheid in schuilt. Spreek uit eigen ervaring.
  Ik heb jarenlang mijn verwachting en wens om zwanger te worden met mijn ex genegeerd en onderdrukt. Met als resultaat nu dat ik de overtuiging heb dat ik niet meer zwanger zal worden.

  Dus ik weet niet in welke fluffy my little pony world jij leeft dat dit niet zo is, maar dat is in ieder geval voorkomend bij deze vrouw. En ik vind het fijn om bevestigd te krijgen dat ik niet de enige ben.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.