);

Je wordt verliefd op het bekende, goed of slecht – Column Hart&Ziel

Voor de bijlage Hart&Ziel van de Gelderlander behandel ik geregeld een lezersvraag. Deze keer gaat het over het herstellen van je vertrouwen in de liefde en het omgaan met verlangens.

DE VRAAG
“Ik ben zo teleurgesteld in de liefde, dat ik niet weet waar ik het vertrouwen vandaan moet halen om me weer te openen. Als ik eens wat probeer loopt het steeds verkeerd, waardoor ik denk dat ik moet stoppen met wensen, maar mijn behoeftes onderdrukken maakt me ook erg ongelukkig. Begeerteloosheid en leven in het nu worden door de leraren aangedragen als oplossingen voor leed en pijn en het moet uiteraard allemaal uit jezelf komen, de liefde, maar hoe herstel je beschadigd vertrouwen?”

HET ANTWOORD
Het tragische van het leven is dat mensen ervaringen blijven herhalen. Je wordt verliefd op het bekende, of dat nou goed of slecht is. Dus als jouw ouders jou (emotioneel) in de steek lieten, heb je grote kans dat je ook een partner uitkiest die niet goed voor jou zorgt. Als je eenmaal één partner hebt gehad die niet goed voor jou zorgde, bijvoorbeeld vreemd ging of een alcoholprobleem had, is de kans groot dat de volgende weer zo’n soort probleem heeft. Je blijft eindeloos herhalen, omdat je niet kent wat je zoekt en dus niet weet hoe je het kunt herkennen.

In tegenstelling tot wat sommige spirituele leraren beweren, is mijn ervaring dat het absoluut niet helpt als je probeert om je verlangen naar liefde, erkenning en waardering te onderdrukken. Juist die pogingen om te onderdrukken wat je voelt, versterken je gevoel.

Wat wel helpt, is op zoek gaan naar je eigen trauma’s en die met zachtheid en aandacht herstellen. In ieders kindertijd zijn sleutelmomenten waarin je jouw eigen behoeften aan de kant moest schuiven. Er zat niets anders op zat dan ermee te leven dat je ouder(s) je niet gaven wat je nodig had. Op die sleutelmomenten ben jij ‘op slot’ gegaan. Je besloot dat je geen liefde meer nodig had. Belangrijk onderdeel van mijn coaching is erop gericht om te openen wat op slot is gegaan. Om juist contact te maken met je verlangen naar liefde en naar wat je nodig hebt en ten volle te voelen waar je naar verlangt. En vervolgens leer ik je om dat verlangen niet op andere mensen te richten en van hen te verwachten dat zij het voor je vervullen, maar te kijken hoe jij het zelf kunt vervullen. Verzin bijvoorbeeld eens tien manieren hoe je zelf jouw verlangen naar vertrouwen en openheid kunt vervullen. Liefde voor jezelf is de eerste stap naar meer liefde in je leven.