);

Hoe laat ik mijn partner praten over zijn verleden? #relatievraag

De relatievraag van de week is een nieuwe rubriek op mijn website waar ik vragen van lezers beantwoord. Heb je een vraag? Stuur die dan in via de contactpagina. Vragen worden ALTIJD anoniem behandeld. Deze week: Hoe kan ik mijn partner beter begrijpen en hem laten praten over zijn verleden?

VRAAG:

Beste Caroline,

Mijn vriend waar ik nu een jaar mee samen ben, komt uit een relatie van tien jaar waar er emotioneel heel veel stroef liep. Nooit eerder stapte hij uit die ziekelijke relatie. Toen hij mij leerde kennen heeft hij meteen de stap gezet en het verleden achter zich gelaten (dit duurde een weekje).

Hoe moet ik met hem over het verleden communiceren? Hoe kan ik hem beter leren kennen om hetgeen hij deed te begrijpen?

Ik heb zoveel vragen

ANTWOORD:

Beste A.

Als iemand uit een zieke relatie komt, is het waarschijnlijk dat de helft, of in ieder geval een deel van de ‘ziekte’ van de relatie door die persoon zelf wordt ingebracht. Het kan niet alleen maar aan de ander liggen namelijk. Hij zal met zijn eigen aandeel wat moeten doen, anders leert hij niet van zijn eigen fouten en gaat hij dezelfde fouten herhalen.

Als iemand pas uit een relatie stapt als er een nieuwe parter is, betekent dat, dat hij zeer afhankelijk is en weinig autonoom.
Je hebt dus een afhankelijke man gekozen die jou hoogst waarschijnlijk -als het slecht gaat- weer op dezelfde manier zal verlaten als hij zijn vorige partner heeft verlaten.
Je hebt bovendien een partner gekozen die niet zo bezig is met zijn gevoelens, gedachten en gedrag en daar zichtbaar verantwoordelijkheid voor neemt. Iemand heeft een relatie van tien jaar niet in een week verwerkt. Die staat niet ineens open voor een volgende relatie.

Dus je hebt vragen, maar die vragen verbloemen vooral jouw angst rond zijn beperkingen en hoe die nu en op de lange termijn voor jou uit zullen pakken. Jij bent erg snel in deze relatie gestapt, terwijl je wist dat het niet klopte wat hij deed. Jij gaat zijn plotselinge overstap niet begrijpen. Hij begrijpt zichzelf niet, dus waarom zou jij hem dan wel begrijpen?

Zo snel switchen van partner gebeurt alleen als je extreem emotioneel afhankelijk bent van je partner. Daarin houdt hij jou een spiegel voor. Jij was zo blij met hem dat jij er ook meteen bent ingestapt, terwijl je je eigenlijk niet veilig voelt bij zijn gedrag. Als ik jou was zou ik mijn aandacht richten op mijn eigen afhankelijkheid en veiligheid. Een individueel gesprek met mij over jouw eigen rol in deze relatie lijkt mij een goed idee. Op mijn site kun je er meer over lezen.

Veel sterkte,

Caroline