);

Hoe meer je geeft, des te minder ontvang je

Er is een verleidelijke mythe rond geven en ontvangen waar mensen graag in geloven. Die is dat je meer krijgt naar mate je meer geeft. Zeker als je er in slaagt om onvoorwaardelijk te geven, zal de kosmos je daarvoor meer belonen dan wanneer je onder voorwaarden geeft. In dit blog ga ik een poging wagen om deze mythe te ontkrachten.

Geven
Geven is een heel andere beweging dan ontvangen.
Bij geven heb je aandacht voor de ander, je stemt je af op wat hij of zij nodig heeft en maakt een keuze of je al of niet wil geven. Het is een actieve daad, je wil is erbij betrokken. Geven geeft vaak ook een goed gevoel. Je bent blij dat je iets voor een ander kunt betekenen. Je hebt de controle, je geven is vaak bewust en zichtbaar, je kunt jezelf op de borst kloppen dat je zo’n goede gever bent.


Ontvangen

Ontvangen is een ingaande beweging. Je stelt je open en kwetsbaar op. Je laat toe wat de ander je geeft. Dat vraagt om jouw overgave. Bij ontvangen is je wil dus inactief. Jij bepaalt niet wat je krijgt. Je kunt alleen ervaren wat het ontvangen met je doet. Al is het wel zo dat je in actie kunt komen als er echt iets onprettig is.

Mythe: Hoe meer je geeft, hoe meer zult ontvangen
Het is heel aantrekkelijk om te denken dat je meer zult krijgen naar mate je meer geeft. Dan hoef je namelijk geen aandacht te besteden aan de kant van ontvangen. Je hoeft je niet bezig te houden met de vraag of jij je wel open kunt stellen. Of je wel toe kunt laten, of je echt ontvankelijk kunt zijn voor wat zich aandient.

Onderzoek
Zo lang je je aandacht blijft richten op geven, hoef jij niet te onderzoeken of jij misschien over-kritisch bent, of zo eigenzinnig dat alles precies op jouw manier moet gebeuren. Je hoeft jezelf niet de vraag te stellen of je liever veilig in het gebied van de actie blijft, waarin jij bepalend bent voor wat er gebeurt. Je kunt in het actieve deel van de verbinding blijven en hoeft niet naar het passieve deel.

Liefde & Aandacht
Dat heeft zijn voordelen. Want als je passief bent, word je onherroepelijk geconfronteerd met je eigen noden en behoeften.
Zit er in jou niet net als in ieder ander een razende honger naar liefde, aandacht en acceptatie?

Vervulling

Die honger kan alleen gestild worden als je de liefde, aandacht en acceptatie die je krijgt ook daadwerkelijk binnen kunt laten. Als je kunt ontvangen wat je krijgt en jezelf niet afsluit vanwege eerdere teleurstellende ervaringen in je leven. Vrijwel allemaal hebben we een pantser ontwikkeld omdat we in het verleden niet kregen wat we nodig hadden. We proberen onszelf te beschermen tegen nieuwe pijn. Maar wat we niet door hebben, is dat er door dat pantser ook minder binnen kan komen. En hoe minder we krijgen, hoe meer weer gaan verharden.

Oefen ontvangen
Als je meer balans wilt brengen tussen geven en ontvangen, is het dus belangrijk dat je evenveel aandacht gaat geven aan het ontvangen als aan het geven. Vaak betekent dat: extra aandacht gaan geven aan je ontvankelijke kant en oefenen met ontvangen.

Zie ook het blog: De gesloten poort naar ontvangen.

Ervaar jij dat je inderdaad vooral geeft om niet te hoeven ontvangen? Of realiseer jij je dat je eigenlijk niet zoveel geeft?

Maak nu een afspraak voor een coachgesprek of doe mee aan één van de workshops.