);

Ik heb er meerdere relaties op zien stuk lopen, op het verwerken van seksueel geweld dat jaren was weggestopt. Als het lichaam ineens geen aanraking meer duldt en je er niet meer met je wil dwars tegenin wilt gaan als vrouw.

Als je partner bent van een vrouw met een seksueel geweld-verleden dat plotseling aan de oppervlakte komt. Als je partner door haar helingsproces gaat, heeft dat ook consequenties voor jou. Waarschijnlijk is ze zo met zichzelf bezig dat er geen aandacht is voor jou. Zo kom jij als man met je eigen seksuele energie in de kou te staan en word je keer op keer afgewezen. Zo heb jij als fijne, goede, lieve en toegewijde man ook last van seksueel geweld tegen vrouwen.

In de steek gelaten door ouders

Vaak is het niet alleen het trauma van het seksuele geweld dat verwerkt moet worden, maar ook het trauma dat de ouders het kind extra toebrengen doordat ze het op dit cruciale moment in de steek laten. Vaak zijn ouders er zo door geraakt, dat ze met zichzelf en hun eigen gevoelens bezig zijn en het kind niet op de eerste plaats kunnen zetten. Ze nemen niet hun rol op zich om het kind te begeleiden bij het verwerken van het trauma. De meeste ouders weten al niet wat ze moeten doen bij seksueel geweld door mensen van buiten het eigen gezin, laat staan als het geweld binnen het gezin plaatsvindt en de eigen echtgenoot of eigen zoon de dader is.

Dubbel trauma

Daarom is incest altijd een dubbel trauma: het eerste trauma ontstaat door de vader of broer die het misbruik pleegt en de moeder die niet ingrijpt (of omgekeerd). Zo wordt het gevoel van veiligheid van het slachtoffer op een heel diep niveau beschadigd.

Schuldgevoel
Bij seksueel misbruik van een kind neemt eigenlijk zelden iemand de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is. Het ‘schuldgevoel’ dat samenhangt met de verantwoordelijkheid hangt dus in de lucht en meestal pikt juist het slachtoffer die verantwoordelijkheid op. Dat gaat zich schuldig voelen over wat er gebeurd is.

Hervinden van onschuld
In mijn sessies kan ik je helpen om je gevoel van onschuld terug te winnen. En eigenaar te worden van je woede. Want toegang hebben tot je woede is noodzakelijk om grenzen te kunnen aangeven. Niet alleen in bed, maar ook in het gewone dagelijkse leven. En ik kan je ook leren hoe je jezelf een gevoel van veiligheid kunt geven als oude gevoelens van angst opkomen. Drie noodzakelijke stappen in het helingsproces.

Als man slachtoffer zijn van seksueel geweld

Helaas kun je als kind of als jongeman ook slachtoffer worden van seksueel geweld. Vaak ligt daar nog meer een taboe op dan op seksueel geweld tegen vrouwen. Zelfs van hele jonge knullen wordt al verwacht dat ze beter voor zichzelf kunnen opkomen en ‘zoiets toch niet laten gebeuren’. Ik heb er zelf minder ervaring mee omdat het in mijn praktijk tot nu toe nog maar weinig is ingebracht. Als je komt, neem ik je verhaal serieus en zal dezelfde drie helingsstappen zetten als met vrouwen.

Partner van een slachtoffer
Ben je partner van een slachtoffer dan is het belangrijk dat ook jij met jouw noden wordt gezien tijdens het helingsproces van je partner. Dat jij geen hulpverlener van je partner wordt, zodat de relatie gelijkwaardig kan blijven.

Samen oppakken
Daarom kun je als dit speelt in je relatie, het beste samen bij me komen voor een gesprek. Dan kan ik met jullie beiden werken en jullie laten zien en ervaren hoe jullie deze relatiecrisis kunnen overwinnen.

Lees hier meer over de Relatie APK®

4 reacties

 1. Aart

  Ik ben 22 jaar met een incestslachtoffer getrouwd geweest.
  Dacht haar te redden uit de handen van haar stiefvader.

  Het gezin waar ik met haar in opgroeide bestond uit 3 kinderen.
  De gevolgen van incest waren tragisch te noemen.
  Mijn (ex)vrouw werkte niet aan de gevolgen van incest.

  Ik ben inmiddels voor de 3e maal getrouwd en weet niet wat mij overkomt.
  Ik begin nu pas te leven, omdat ik mij aanpaste aan een incest slachtoffer

  Betekende dus na 22 jaar huwelijk met een incest slachtoffer die niet aan haar problematiek wilde werken, een relatie stuk liep.

  De gevolgen zijn voor mijn kinderen het meest tragisch te noemen

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Aart,

   Dat is inderdaad tragisch, voor jou én voor jullie kinderen. Het is erg moeilijk om de beerput open te trekken en veel incestslachtoffers stellen het uit. En dat heeft gevolgen.

   Sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 2. Miriyam

  Beste Caroline,
  Ik weet niet of dit forum nog actief is, maar ik werd geraakt door wat ik las.
  Ik ben 15 jaar getrouwd geweest met een man die op jonge leeftijd voor flink wat jaren seksueel misbruikt is.

  Hij heeft het mij niet direct verteld.
  We zijn net gescheiden en hebben 2 kleine kinderen.
  Mijn ex heeft jarenlang een gokverslaving gehad en loog heel veel om alles.
  Ik ging daar ook kapot aan. Nooit heeft er een therapeut aangeboden om mij te betrekken in mijn ex’s zijn therapieën. Helaas. Ik zit nog best vol boosheid en onbegrip om alles wst er gebeurd is. Maar met name voor de kinderen wil ik niet langer rondlopen met dat gevoel jegens hun vader. Hij is in eerste instanties slachtoffer, maar wij zijn dat nu ook.
  Heb je tips/advies voor hoe ik hier toch mee om kan gaan en met name naar de kinderen toe? Die weten niet wat hun vader overkomen is als klein kind, maar ooit zullen ze het horen om te beroepen waarom wij uiteindelijk toch moesten scheiden.
  Bijvoorbaat dank,
  Miriyam

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Miriyam,

   Het lijkt me dat je hierover met een therapeut of coach moet gaan praten, dit is niet iets waarvoor een online adviesje voldoende is.

   Sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.