);
Relatie Academie, kinderwens, jaloezie, vreemdgaan

Als je geliefde seksueel geweld meemaakte

Ik heb er meerdere relaties op zien stuk lopen, op het verwerken van seksueel geweld dat jaren was weggestopt. Als het lichaam ineens geen aanraking meer duldt en je er niet meer met je wil dwars tegenin wilt gaan als vrouw.

Als je partner bent van een vrouw met een seksueel geweld-verleden dat plotseling aan de oppervlakte komt. Als je partner door haar helingsproces gaat, heeft dat ook consequenties voor jou. Waarschijnlijk is ze zo met zichzelf bezig dat er geen aandacht is voor jou. Zo kom jij als man met je eigen seksuele energie in de kou te staan en word je keer op keer afgewezen. Zo heb jij als fijne, goede, lieve en toegewijde man ook last van seksueel geweld tegen vrouwen.

In de steek gelaten door ouders

Vaak is het niet alleen het trauma van het seksuele geweld dat verwerkt moet worden, maar ook het trauma dat de ouders het kind extra toebrengen doordat ze het op dit cruciale moment in de steek laten. Vaak zijn ouders er zo door geraakt, dat ze met zichzelf en hun eigen gevoelens bezig zijn en het kind niet op de eerste plaats kunnen zetten. Ze nemen niet hun rol op zich om het kind te begeleiden bij het verwerken van het trauma. De meeste ouders weten al niet wat ze moeten doen bij seksueel geweld door mensen van buiten het eigen gezin, laat staan als het geweld binnen het gezin plaatsvindt en de eigen echtgenoot of eigen zoon de dader is.

Dubbel trauma

Daarom is incest altijd een dubbel trauma: het eerste trauma ontstaat door de vader of broer die het misbruik pleegt en de moeder die niet ingrijpt (of omgekeerd). Zo wordt het gevoel van veiligheid van het slachtoffer op een heel diep niveau beschadigd.

Schuldgevoel
Bij seksueel misbruik van een kind neemt eigenlijk zelden iemand de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is. Het ‘schuldgevoel’ dat samenhangt met de verantwoordelijkheid hangt dus in de lucht en meestal pikt juist het slachtoffer die verantwoordelijkheid op. Dat gaat zich schuldig voelen over wat er gebeurd is.

Hervinden van onschuld
In mijn sessies kan ik je helpen om je gevoel van onschuld terug te winnen. En eigenaar te worden van je woede. Want toegang hebben tot je woede is noodzakelijk om grenzen te kunnen aangeven. Niet alleen in bed, maar ook in het gewone dagelijkse leven. En ik kan je ook leren hoe je jezelf een gevoel van veiligheid kunt geven als oude gevoelens van angst opkomen. Drie noodzakelijke stappen in het helingsproces.

Als man slachtoffer zijn van seksueel geweld

Helaas kun je als kind of als jongeman ook slachtoffer worden van seksueel geweld. Vaak ligt daar nog meer een taboe op dan op seksueel geweld tegen vrouwen. Zelfs van hele jonge knullen wordt al verwacht dat ze beter voor zichzelf kunnen opkomen en ‘zoiets toch niet laten gebeuren’. Ik heb er zelf minder ervaring mee omdat het in mijn praktijk tot nu toe nog maar weinig is ingebracht. Als je komt, neem ik je verhaal serieus en zal dezelfde drie helingsstappen zetten als met vrouwen.

Partner van een slachtoffer
Ben je partner van een slachtoffer dan is het belangrijk dat ook jij met jouw noden wordt gezien tijdens het helingsproces van je partner. Dat jij geen hulpverlener van je partner wordt, zodat de relatie gelijkwaardig kan blijven.

Samen oppakken
Daarom kun je als dit speelt in je relatie, het beste samen bij me komen voor een gesprek. Dan kan ik met jullie beiden werken en jullie laten zien en ervaren hoe jullie deze relatiecrisis kunnen overwinnen.

Lees hier meer over de Relatie APK®