);

Houd me vast, Susan Johnson -Boekrecensie-

Voor twee tientjes heb je met Houd me vast van Sue Johnson een boek in handen dat het verschil kan maken tussen scheiden en bij elkaar blijven.

Het boek beschrijft de hechtingstheorie helder en duidelijk. De meeste relaties gaan mis omdat mensen in hun jeugd ‘niet goed gehecht’ zijn. Ze krijgen niet wat ze nodig hebben van hun ouders en sluiten zich daarop van hen af of ze gaan tot het uiterste om toch iets van ze gedaan te krijgen. Doordat ze zich van hun ouders hebben afgesloten, lukt het ze ook niet om zich in hun liefdesrelatie te openen. Dat voor veel mensen: ze staan geen echte steun van hun partner toe.

Protestpolka
In de meeste relaties hebben mensen ‘hechtingsstijlen die op elkaar aansluiten en zo zorg je er samen voor dat het onveilig is in jouw relatie. De ene partner jaagt de andere achterna, die sluit zich steeds meer af, waardoor de andere nog harder gaat jagen (de protestpolka). Degene die het contact zoekt, voelt zich afgewezen doordat de ander zich afsluit. En beiden voelen zich alleen en niet geliefd. In de gesprekken leer je om elkaar veiligheid te geven. Wat mij betreft ontbreekt er een belangrijk aspect, namelijk: hoe je jezelf veiligheid geeft en minder afhankelijk wordt van je partner om er altijd voor je te zijn. Het is dus meer gedragsmatig gericht dan op de werkelijke oplossing van het hechtingstrauma IN JEZELF.

Hecht en veilig

Sue Johnson omschrijft hoe partners kunnen blijven hangen in de protestpolka en zichzelf en elkaar de emotionele veiligheid en troost ontzeggen waar ze juist zo’n behoefte aan hebben. Johnson geeft aanwijzingen voor zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie.

Het boek is een aanrader, dus geef het jezelf of je partner cadeau of een vriend of vriendin met relatietroubles. Je kunt het boek Houd me vast van Susan Johnson hier bestellen bij Bol.com. Nu ook in Midprice, voor 15 euro: Bestel hier Hou Me Vast voor de Midprice

Directeur van de Relatie Academie, relatiecoach Caroline Franssen is opgeleid in de methodiek Emotionally Focussed Couples Therapy, die is gebaseerd op dit boek.

 

Beoordeling:

**** van *****