);

Ik ben HSP, jij ook?

Geregeld komen er mensen in mijn praktijk die recent ‘het licht’ hebben gezien. Ze zijn HSP, hoogsensitieve persoon en dat verklaart vervolgens alles waar ze in hun liefdesleven tegenaan lopen.

En dan vragen ze aan mij of ik er misschien wel eens van gehoord heb.

Dat vind ik een aparte vraag. Als ik niet hoogsensitief zou zijn, kon ik dit werk niet doen. Ik zou zelf ook nooit naar een therapeut gaan die niet hoogsensitief was. Volgens de verhalen is één op de vijf mensen hoogsensitief en ik neem aan dat de verhouding onder de therapeuten en coaches rond de negen op de tien zal liggen.

Doordat ik sensitief ben, voel ik haarfijn aan waar iemands blokkades zitten, waar ik op zoek moet naar familieverstrikkingen en wanneer iemand zichzelf voor de gek houdt. Het heeft wel even geduurd voor ik wat ik waarnam op een ontspannen manier kon spiegelen.

Meehuilen
In 1989 deed ik mijn eerste opleiding op het therapeutische vlak: een opleiding tot ademkundige/ rebirth-therapeut. Mijn gevoeligheid bleek daarbij in eerste instantie een gigantische zwakte. Zodra er iemand in de groep moest huilen, huilde ik mee. Het heeft jaren en honderden sessies gekost voor ik niet meer met alle gevoelens mee resoneerde en in mijn eigen centrum kon blijven.

Prikkels verwerken
Tussen de groepssessies ging ik wandelen, ik regelde een slaapkamerkamer voor mijzelf alleen en at meestal op een rustig plekje. Tegenwoordig eet ik wel eens een enkele keer mee in de groepsruimte. Maar nog steeds pak ik meestal mijn bordje en zoek ik een rustig plekje op. Mijn systeem heeft tijd en ruimte nodig om alle prikkels te verwerken. Ik neem bewust tijd om weer tot mezelf te komen. Die tijd heb ik ook nodig nadat ik een sessie heb gegeven. Ik werk heel intensief en één sessie per dag is voor mij het maximum.

Familietrauma’s
Mijn gevoeligheid strekt zich ook uit tot de familietrauma’s in mijn geschiedenis. Ik voel haarfijn aan wanneer er iets scheef is gegaan, want dat vertaalt zich in mij, fysiek of emotioneel. Dus ook daar had ik veel opschoonwerk te doen voor ik ‘alleen nog’ mijn eigen gevoelens en mijn eigen verantwoordelijkheid over had.

Doorgaan
Natuurlijk blijft persoonlijke groei doorgaan, net als leren over mijn eigen gevoeligheid. Dat merk ik doordat mijn vermogen om er neutraal in te staan, almaar verder toeneemt. Iedere keer opent mijn hart zich voor mijn klant en zijn verwanten, dat is de basis om met iemand te werken. Het is liefde die dat mogelijk maakt. En nog steeds huil ik zo nu en dan met iemand mee. Als iemand een doorbraak bereikt op iets belangrijks bijvoorbeeld.

Workshops hooggevoelig in je relatie
Geregeld geef ik avonden en workshops over hooggevoeligheid. Kijk in de agenda wanneer de volgende workshop is. Wees welkom als je wat uit te zoeken hebt over jouw gevoeligheid.