);

In je kracht komen met een Haka

Het ervaren van je persoonlijke kracht is heel belangrijk. Uiteraard kan een ander je niet in je kracht zetten, je kunt wel zelf in je kracht komen.
 
In de inmiddels bijna dertig jaar dat ik aan persoonlijke groei doe (van vuurlopen tot waterdansen) ben ik nog nooit zo iets effectiefs tegen gekomen als de Haka om je eigen kracht te ervaren. De gebaren en geluiden zijn zo ontwikkeld dat je vanzelf voelt dat je sterk bent. Je hoeft er niet over na te denken, je hoeft geen overtuigingen los te laten of je nieuwe overtuigingen eigen te maken. Je hoeft je nergens anders mee bezig te houden dan met het leren van de gebaren en de tekst. Daardoor voel je eenvoudigweg aan je lichaam dat je krachtig bent.
 
Ritueel
De Maori in Nieuw Zeeland gebruiken de Haka voor allerlei gelegenheden: bij wedstrijden om hun tegenstander te imponeren en als ritueel bij trouwerijen en begrafenissen.

Aparte gebaren voor mannen en vrouwen
Eerst dacht ik dat ik het liefst mee zou doen met de wat agressieve gebaren van mannen. Wat een power hebben die kerels. Bij het meedoen aan de Nederlandse Haka bleek dat er ook speciale handgebaren voor vrouwen zijn. Die versterken de kracht van de vrouw op een hele andere laag. Het geeft je het gevoel dat je iemand bent waar anderen rekening mee moeten houden.

Je voelt het tot in je tenen
Als je naar deze Haka kijkt, kan je de kracht van de mannen tot in je tenen voelen. Laat staan wat er gebeurt als je zelf de Haka doet, zelf de hand en beengebaren doet, zelf de bekrachtigende woorden roept. Het verbindt je van top tot teen met jouw eigen kracht. Er zijn in Nederland ondertussen meerdere plekken waar je een haka kunt leren.