);
Relatie APK, relatieproblemen doe er wat aan

Mijn vrouw heeft verlatingsangst, kan ik daar wat aan doen? #relatievraag

Deze keer gaat de #relatievraagvandeweek over een man die rekening probeert te houden met zijn partner, maar in de knoop komt door haar extreme jaloezie en verlatingsangst.

Vraag:

“Ik hoef maar naar een andere vrouw te kijken of mijn partner schiet al in haar verlatingsangst. Ze legt de volledige verantwoordelijkheid voor haar gevoel van veiligheid in onze relatie in mijn handen. Ik probeer rekening met haar te houden, want ik wil haar niet kwetsen. Maar ik merk dat ik steeds verder in de knoop raak. Ik voel me bekneld en onvrij. Kan ik daar nog iets aan doen?

Antwoord:

Een partner met verlatingsangst is een groot probleem. Met haar angsten ‘kidnapt’ ze de relatie. Wat je ook doet of nalaat, het zal je niet lukken om haar gerust te stellen.
Haar verlatingsangst heeft namelijk niets met jou te maken. Dat is een angst die stamt uit haar jeugd of uit haar familiesysteem.

Het enige wat je rond haar verlatingsangst kunt doen, is haar een aantal sessies cadeau doen bij mij of een andere goede systeemtherapeut. Of samen met haar te komen, zodat ik haar kan helpen verantwoordelijkheid te nemen voor haar eigen angsten en jou kan helpen op een neutrale manier met haar angsten om te gaan, zodat je met je reacties niet ook nog eens olie op het vuur gooit.

Herhaling van patronen

Daarnaast is er voor jou ook genoeg te doen. Waarschijnlijk weet je dat er grote kans is dat je huidige situatie een herhaling is van patronen die je kent. Dus als ik mijn logische verstand even aan zet, vermoed ik dat je een claimende, bange moeder hebt gehad, die je weinig ruimte liet om ook anderen (bijvoorbeeld je vader) lief te hebben. En dat je moeder haar veiligheid bij jou zocht in plaats van dat ze jou veiligheid gaf.

Als je gewend bent dat liefde en beknelling samen gaan, heb jij (volledig onbewust uiteraard) een vrouw uitgekozen die jou datzelfde vertrouwde gevoel geeft.

Verantwoordelijkheid voor de ander

Het is beslist het onderzoek waard om te kijken naar jouw neiging om je verantwoordelijk te voelen voor de gevoelens van anderen. Ook zou ik kijken of er sprake is van oorlogs- of ander trauma in jouw gezin van herkomst waardoor de behoefte aan veiligheid op jou is geprojecteerd. En ik zou je handvatten geven om die patronen te doorbreken.

Daarnaast zou ik absoluut met je gaan onderzoeken of er niet alleen rook is, maar ook vuur. Geef jij haar redenen om jaloers te zijn? In hoeverre ben je gecommitteerd aan jullie relatie? Hoe interessant vind je andere vrouwen? Hoe communiceer je met je partner als je een andere vrouw aantrekkelijk vindt? Blijf je echt staan als zij in haar verlatingsangst schiet, of schiet je toch in de verdediging? Het is een hele kunst om sterke gevoelens van de ander bij de ander te laten. Waarschijnlijk kun jij daar wel wat hulp bij gebruiken.

Hulp bij jaloezie

Heb jij last van een jaloerse partner of zet jij de relatie onder druk met jouw jaloezie? Ik ben de hele zomer beschikbaar om beweging te brengen in dat patroon, zodat jullie liefde weer in vrijheid kan stromen. Kijk hier voor de mogelijkheden voor een Relatie APK samen met je partner en hier voor Turbo Therapie zonder je partner.

#relatievraagvandeweek #RelatieAcademie ©CarolineFranssen — bij Relatie Academie.