);

“Dat wordt ingegeven door je ego, daar moet je boven staan”, “Je moet van je ego af en in de non-dualiteit komen”. Als je iemand dat soort dingen hoort zeggen, glimlach vriendelijk en keer die persoon je rug toe. Hij verkoopt lariekoek.

Je kunt niet van je ego af. Je ego is de structuur van je persoonlijkheid. Je kunt niet van je gedachten af, je kunt niet van je lichaam af, je kunt niet van je gevoelens af. Je kunt ze hooguit een beetje leren managen. Je kunt gaan zien dat je ego bestaat uit verschillende tegenstrijdige onderdelen en je kunt bewustzijn ontwikkelen om te herkennen wanneer bepaalde stukjes van je persoonlijkheid het over nemen (de criticus, de pleaser, de work-aholic).

Je kunt gaan herkennen wanneer je in trauma-gedrag schiet en jezelf op die momenten gaan steunen in plaats van afwijzen. Je kunt leren luisteren naar je lichaam. Je kunt leren terugkeren naar je lichaam als je teveel in je hoofd schiet en almaar verklaringen zoekt of aan elke tegenslag zin probeert te geven.

Om die dingen te leren heb je je (bewuste) ego keihard nodig. Je ziel kan je leven niet leiden. Je zult jezelf moeten aansturen en dat kan alleen met je ego.

Hoe harder je van je ego af probeert te komen, hoe sterker je ego wordt. Je gaat je dan namelijk identificeren met je ‘spirituele ego’. Een deel van het ego dat er oprecht van overtuigd is dat het boven alles staat. Dat het heel goed is, bijna heilig. Het is een verleidelijke identificatie. Je denkt dat je beter bent dan andere mensen, verder in je ontwikkeling. En dat geeft een kick.

Vaak werkt dat deel van het ego samen met de innerlijke criticus en de harde werker. Iedere dag mediteren, talloze cursussen volgen op het gebied van bewustwording en persoonlijke groei, voor het spirituele ego is het nooit genoeg. Dus tegelijk met het gevoel dat je beter bent dan anderen, blijft er een gevoel van tekortschieten. Dat moet aangevuld worden. Vandaar dat sommige mensen met een groot spiritueel ego zich leraar of goeroe gaan noemen en op zoek gaan naar volgers die hun ego strelen. Door naar ze te luisteren, te zeggen dat ze zo wijs zijn en zo geweldig. Vaak verdienen die leraren ook veel geld. Soms is dat nog niet genoeg voor ze en maken ze ook misbruik van hun volgers, emotioneel, financieel of fysiek. Als je wilt weten hoe dat werkt, bekijk de documentaire Holy Hell maar eens of verdiep je in het misbruik in de katholieke kerk, bij de Jehova’s en binnen het Boeddhisme. Daar zie je al die ‘spirituele ego’s’ die hun geweten en empathie volledig kunnen uitschakelen doordat ze zich afgekoppeld hebben van een deel van hun persoonlijkheid.

Het concept van ego-loosheid stimuleert mensen namelijk niet om een gezonde persoonlijkheid te ontwikkelen, waarin ze wat ze voelen serieus nemen, hun grenzen aangeven en hun gezonde verstand blijven gebruiken. En waarin ze rekening willen houden met anderen. Het maakt mensen uiterst vatbaar voor manipulatie, omdat het hen uit de gezonde verbinding met hun ik en hun autonomie haalt. 

Laat je dus niet misleiden door kletspraatjes over het ego. Hoe verleidelijker het klinkt, hoe groter de kans dat je wordt gemanipuleerd.

 

één antwoord

 1. Petra Korevaar

  Helder artikel Caroline. Dank je.

  Mijn ervaring is ook; het is prettig een zo hoog mogelijke energie te ervaren en lagere impulsen en energieen zoals pijn, waar te nemen, ze te doorvoelen en daarmee los te laten.

  De energie waarin je je op een moment begeeft, bepalen de gedachten en gevoelens.
  Intuitief wil je het goede volgen vanuit jezelf, alleen wat is het zelf en wat is het goede?

  Voor iedereen is ‘het zelf’ misschien wat anders. Moeilijk te zeggen wat het ‘zelf’ eigenlijk is. Bijvoorbeeld voor mij is het het bewustzijn van het hier en nu èn een herhaalde identificatie met een gedachtenstroom en gevoelsstroom over verleden en toekomst die enerzijds voorbij is en anderzijds nog niet gekomen is, waargenomen in het hier en nu met bewustzijn.
  ‘Mijn persoon’ bestaat niet als vast gegeven met een structuur. Ideeën over mezelf zijn ook ideeën. Ook ideeën van anderen over mij zijn ideeën. Alles is er wel maar tijdelijk en veranderlijk als het even zelf.

  Mensen zijn voortdurend in verschillende staten van bewustzijn. We zijn bewustzijn in een levend, voortdurend veranderend lichaam,, het ‘leven’ zelf is wat we in wezen ‘zijn’.

  En een leven in een hogere energie en en groter bewustzijn voelt prettiger, terwijl een lagere energie en een meer gesloten bewustzijn mogelijk pijnlijk kan zijn en waarmee keuzes worden gemaakt die mensen of omstandigheden aantrekken die niet gunstig voor ons zijn. alles is vooral energie en ons bewustzijn helpt bij het maken van die keuzes.

  Mediteren is eenvoudig het afstemmen van je bewustzijn op jezelf, op je eigen energie. Dit is wetenschappelijk bewezen effectief voor een betere energie. Er is ook vast misbruik, maar dat is geen goede reden om meditatie te verwerpen.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.