);
Relatie APK, relatieproblemen doe er wat aan

“Komt mijn gevoel voor mijn vrouw terug?” Column Hart & Ziel

“Mijn gevoel voor mijn vrouw is helemaal weg. Maar ik wil ook niet zomaar onze relatie van vijftien jaar weggooien. Kan ik mijn gevoel voor haar nog terugkrijgen en hoe dan?” Iedere maand beantwoord ik een vraag van een lezer voor de rubriek Hart& Ziel van de Persgroep. De column verschijnt  onder andere in De Gelderlander en De Limburger.

Gevoel voor je partner verdwijnt meestal niet van de ene op de andere dag. Vaak gaat daar een langzaam, sluipend proces aan vooraf. Meestal ben je ergens in teleurgesteld en lukt het je niet dat om te veranderen in je relatie. Je ‘legt je erbij neer’ en ondertussen sterft er een een stukje van je gevoel af. Je stompt een beetje af. Als dat op belangrijke punten (intimiteit, seksualiteit) gebeurt en je langdurig in je relatie de intimiteit en vertrouwelijkheid mist waar je eigenlijk naar verlangt, kan het zijn dat er uiteindelijk helemaal geen gevoel overblijft. Ook je partner kan op gevoelsmatig zijn afgehaakt doordat het haar niet lukt om over voor haar belangrijke dingen echt in contact te zijn met jou. Doordat jullie allebei de poorten gesloten hebben, stroomt er nog maar weinig energie tussen jullie.

Er zij twee manieren om te onderzoeken of je gevoel weer terug kan komen. Het ene is helemaal opnieuw beginnen. Je vrouw weer zien zoals je haar in het begin van de relatie zag. Je realiseren hoe mooi, slim, grappig en lief ze is. Ervoor kiezen om dat ook aan haar te laten merken. Haar opnieuw ‘versieren’. Dezelfde inspanningen doen als je in het begin van de relatie deed. Neem haar mee uit eten, organiseer avontuurlijke uitstapjes, breng cadeautjes voor haar mee waarvan je weet dat ze haar blij zullen maken. Stel jezelf open, praat over wat je werkelijk bezig houdt. Nodig haar uit om te praten en luister naar haar. Kortom: investeer in je relatie en in je eigen positieve gevoel over je vrouw.

De andere manier is de proefscheiding. Ga tijdelijk ergens anders wonen, concentreer je op je eigen leven. Laat de verplichting los om wat voor haar te voelen. Geef jezelf ruimte. Heb een paar weken of misschien zelfs wel twee maanden totaal geen contact met elkaar.  Zo ontdek je vanzelf of je gevoel terugkomt of niet.

Bij beide opties neemt de kans dat jij weer in contact komt met je eigen gevoelens (en dus met jouw liefde voor haar) toe als je therapie gaat om je eigen blokkades te onderzoeken. Waarschijnlijk is het nodig dat je (net als veel; mensen) beter leert praten over wat je bezig houdt. Veel mannen sluiten zich af als ze zich afgewezen voelen door hun partner. Door te leren omgaan met die afwijzing, wordt het ook makkelijker om weer contact te leggen met je vrouw.

In de regel maak je de meeste kans om je gevoel terug te krijgen met de eerste aanpak, dus met investeren in je relatie.  Gevoelens van liefde voedt je immers door leuke dingen te doen samen. Je kunt daar vandaag al mee beginnen.