);

“Mijn gevoel voor mijn vrouw is helemaal weg. Maar ik wil ook niet zomaar onze relatie van vijftien jaar weggooien. Kan ik mijn gevoel voor haar nog terugkrijgen en hoe dan?” Iedere maand beantwoord ik een vraag van een lezer voor de rubriek Hart& Ziel van de Persgroep. De column verschijnt  onder andere in De Gelderlander en De Limburger.

Gevoel voor je partner verdwijnt meestal niet van de ene op de andere dag. Vaak gaat daar een langzaam, sluipend proces aan vooraf. Meestal ben je ergens in teleurgesteld en lukt het je niet dat om te veranderen in je relatie. Je ‘legt je erbij neer’ en ondertussen sterft er een een stukje van je gevoel af. Je stompt een beetje af. Als dat op belangrijke punten (intimiteit, seksualiteit) gebeurt en je langdurig in je relatie de intimiteit en vertrouwelijkheid mist waar je eigenlijk naar verlangt, kan het zijn dat er uiteindelijk helemaal geen gevoel overblijft. Ook je partner kan op gevoelsmatig zijn afgehaakt doordat het haar niet lukt om over voor haar belangrijke dingen echt in contact te zijn met jou. Doordat jullie allebei de poorten gesloten hebben, stroomt er nog maar weinig energie tussen jullie.

Er zij twee manieren om te onderzoeken of je gevoel weer terug kan komen. Het ene is helemaal opnieuw beginnen. Je vrouw weer zien zoals je haar in het begin van de relatie zag. Je realiseren hoe mooi, slim, grappig en lief ze is. Ervoor kiezen om dat ook aan haar te laten merken. Haar opnieuw ‘versieren’. Dezelfde inspanningen doen als je in het begin van de relatie deed. Neem haar mee uit eten, organiseer avontuurlijke uitstapjes, breng cadeautjes voor haar mee waarvan je weet dat ze haar blij zullen maken. Stel jezelf open, praat over wat je werkelijk bezig houdt. Nodig haar uit om te praten en luister naar haar. Kortom: investeer in je relatie en in je eigen positieve gevoel over je vrouw.

De andere manier is de proefscheiding. Ga tijdelijk ergens anders wonen, concentreer je op je eigen leven. Laat de verplichting los om wat voor haar te voelen. Geef jezelf ruimte. Heb een paar weken of misschien zelfs wel twee maanden totaal geen contact met elkaar.  Zo ontdek je vanzelf of je gevoel terugkomt of niet.

Bij beide opties neemt de kans dat jij weer in contact komt met je eigen gevoelens (en dus met jouw liefde voor haar) toe als je therapie gaat om je eigen blokkades te onderzoeken. Waarschijnlijk is het nodig dat je (net als veel; mensen) beter leert praten over wat je bezig houdt. Veel mannen sluiten zich af als ze zich afgewezen voelen door hun partner. Door te leren omgaan met die afwijzing, wordt het ook makkelijker om weer contact te leggen met je vrouw.

In de regel maak je de meeste kans om je gevoel terug te krijgen met de eerste aanpak, dus met investeren in je relatie.  Gevoelens van liefde voedt je immers door leuke dingen te doen samen. Je kunt daar vandaag al mee beginnen.

4 reacties

 1. Sharie

  Het ligt bij ons moeilijker.Mijn man zegt dat de liefde dood is.We hebben nu 7 maanden relatie therapie.Maar hij wilt niet uit elkaar.Ik wordt moe van zijn kenteringen.Hij zegt hij is uit geput kan niet meer investeren.DE ene keer zit hij lichtpuntjes.En dan ziet hij het weer niet meer zitten.Ik ben er klaar mee.Als de liefde dood is wat hij vaak zegt waarom dan verder?Dan vraag ik me af is de liefde echt dood?Groetjes,Sharie

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Ik weet niet of het moeilijker ligt (of dat je geen goede therapeut hebt). Dit soort emotionele manipulatie kan hij eindeloos mee doorgaan.
   Als jij er geen zin meer in hebt met een man die niet investeert, zit er niets anders op dan de stekker er uit te trekken en zelf weg te gaan.

   Beantwoorden
 2. A.

  Mijn vriend en ik zijn nu 5 jaar samen.
  Hij heeft last van een depressie, alleen ben ik bang dat dit buiten de depressie gaat.
  Hij vertelde me afgelopen week uit het niets dat hij geem gevoel heeft meer voor mij, de klik en connectie niet meer voelt. Wel geeft hii aan dat hij dit terug wilt en zijn best ervoor doet. Ook zegt hij dat hij me nog steeds aantrekkelijk vind, leuk vind en bij me wilt zijn (afstand wilt hij liever niet).
  Tijdens de seks voelt hij af en toe weer ‘iets’.
  Wat kan ik hier mee doen, en is er een kans dat het ooit terug komt..

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste A.
   Is je vriend onder behandeling voor de depressie?
   Wonen jullie samen?
   Wat voel jij hier eigenlijk bij en waar heb jij behoefte aan?

   Dat zijn de eerste vragen die hierover bij me opkomen. Misschien is het een idee om een afspraak te maken om te kijken naar jouw kant van het verhaal.

   Met vriendelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.