);

“Mijn gevoel voor mijn vrouw is helemaal weg. Maar ik wil ook niet zomaar onze relatie van vijftien jaar weggooien. Kan ik mijn gevoel voor haar nog terugkrijgen en hoe dan?” Iedere maand beantwoord ik een vraag van een lezer voor de rubriek Hart& Ziel van de Persgroep. De column verschijnt  onder andere in De Gelderlander en De Limburger.

Gevoel voor je partner verdwijnt meestal niet van de ene op de andere dag. Vaak gaat daar een langzaam, sluipend proces aan vooraf. Meestal ben je ergens in teleurgesteld en lukt het je niet dat om te veranderen in je relatie. Je ‘legt je erbij neer’ en ondertussen sterft er een een stukje van je gevoel af. Je stompt een beetje af. Als dat op belangrijke punten (intimiteit, seksualiteit) gebeurt en je langdurig in je relatie de intimiteit en vertrouwelijkheid mist waar je eigenlijk naar verlangt, kan het zijn dat er uiteindelijk helemaal geen gevoel overblijft. Ook je partner kan op gevoelsmatig zijn afgehaakt doordat het haar niet lukt om over voor haar belangrijke dingen echt in contact te zijn met jou. Doordat jullie allebei de poorten gesloten hebben, stroomt er nog maar weinig energie tussen jullie.

Er zij twee manieren om te onderzoeken of je gevoel weer terug kan komen. Het ene is helemaal opnieuw beginnen. Je vrouw weer zien zoals je haar in het begin van de relatie zag. Je realiseren hoe mooi, slim, grappig en lief ze is. Ervoor kiezen om dat ook aan haar te laten merken. Haar opnieuw ‘versieren’. Dezelfde inspanningen doen als je in het begin van de relatie deed. Neem haar mee uit eten, organiseer avontuurlijke uitstapjes, breng cadeautjes voor haar mee waarvan je weet dat ze haar blij zullen maken. Stel jezelf open, praat over wat je werkelijk bezig houdt. Nodig haar uit om te praten en luister naar haar. Kortom: investeer in je relatie en in je eigen positieve gevoel over je vrouw.

De andere manier is de proefscheiding. Ga tijdelijk ergens anders wonen, concentreer je op je eigen leven. Laat de verplichting los om wat voor haar te voelen. Geef jezelf ruimte. Heb een paar weken of misschien zelfs wel twee maanden totaal geen contact met elkaar.  Zo ontdek je vanzelf of je gevoel terugkomt of niet.

Bij beide opties neemt de kans dat jij weer in contact komt met je eigen gevoelens (en dus met jouw liefde voor haar) toe als je therapie gaat om je eigen blokkades te onderzoeken. Waarschijnlijk is het nodig dat je (net als veel; mensen) beter leert praten over wat je bezig houdt. Veel mannen sluiten zich af als ze zich afgewezen voelen door hun partner. Door te leren omgaan met die afwijzing, wordt het ook makkelijker om weer contact te leggen met je vrouw.

In de regel maak je de meeste kans om je gevoel terug te krijgen met de eerste aanpak, dus met investeren in je relatie.  Gevoelens van liefde voedt je immers door leuke dingen te doen samen. Je kunt daar vandaag al mee beginnen.

43 reacties

 1. Sharie

  Het ligt bij ons moeilijker.Mijn man zegt dat de liefde dood is.We hebben nu 7 maanden relatie therapie.Maar hij wilt niet uit elkaar.Ik wordt moe van zijn kenteringen.Hij zegt hij is uit geput kan niet meer investeren.DE ene keer zit hij lichtpuntjes.En dan ziet hij het weer niet meer zitten.Ik ben er klaar mee.Als de liefde dood is wat hij vaak zegt waarom dan verder?Dan vraag ik me af is de liefde echt dood?Groetjes,Sharie

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Ik weet niet of het moeilijker ligt (of dat je geen goede therapeut hebt). Dit soort emotionele manipulatie kan hij eindeloos mee doorgaan.
   Als jij er geen zin meer in hebt met een man die niet investeert, zit er niets anders op dan de stekker er uit te trekken en zelf weg te gaan.

   Beantwoorden
 2. A.

  Mijn vriend en ik zijn nu 5 jaar samen.
  Hij heeft last van een depressie, alleen ben ik bang dat dit buiten de depressie gaat.
  Hij vertelde me afgelopen week uit het niets dat hij geem gevoel heeft meer voor mij, de klik en connectie niet meer voelt. Wel geeft hii aan dat hij dit terug wilt en zijn best ervoor doet. Ook zegt hij dat hij me nog steeds aantrekkelijk vind, leuk vind en bij me wilt zijn (afstand wilt hij liever niet).
  Tijdens de seks voelt hij af en toe weer ‘iets’.
  Wat kan ik hier mee doen, en is er een kans dat het ooit terug komt..

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste A.
   Is je vriend onder behandeling voor de depressie?
   Wonen jullie samen?
   Wat voel jij hier eigenlijk bij en waar heb jij behoefte aan?

   Dat zijn de eerste vragen die hierover bij me opkomen. Misschien is het een idee om een afspraak te maken om te kijken naar jouw kant van het verhaal.

   Met vriendelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 3. Siema

  na 23 jaren voelt mij man niks meer voor mij zegt hij, hij is nu 3 maanden ingetrokken bij zijn moeder. praten doet hij niet en ook niet over zijn gevoel. maar merk wel dat hij sommige dingen doet wat hij normaal voor mij ook altijd deed. wat kan ik doen. nu hebben we wel wat contact telefonisch en kan ik mij diepe gevoelens uiten, hij zegt ook “maar ik mis je niet”. ik zei dat komt omdat je nu zolang van huis bent.
  wat is wijsheid

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Siema,

   Wat naar en wat zul jij je machteloos en in de steek gelaten voelen. De hamvraag is: wat wil jij? Wil jij nog verder met je man? Of heb je het wel gehad met een man die niet over zijn gevoelens praat? Het klinkt alsof hij niet echt zelfstandig is en ook niet verder gaat komen zonder hulp. Als hij geen therapeut of coach spreekt nu en dat niet van plan is, kan je eigenlijk geen verbetering verwachten in zijn communicatie naar jou toe. Het ziet er naar uit dat afwachten tot er iets gebeurt aan zijn kant, dus geen enkele zin heeft.

   Dus als jij verder wilt met je leven, zul jij zelf hulp moeten inroepen en waarschijnlijk uiteindelijk ook zelf de knoop moeten doorhakken en een scheiding in gang zetten.

   Je kunt daarvoor naar je huisarts/ praktijkbegeleider gaan en kunt ook een afspraak maken met mij om te praten over wat dit allemaal met jou doet en welke stappen je kunt zetten.

   veel sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 4. Sandra

  Mijn man en ik zijn 7 jaar samen. Ik ben er vorig jaar acht dat mijn man vroeger een heel ander leven heeft geleid dan hij altijd vertelde. Hij bleek een notoire leugenaar / vreemdganger die een tiental jaren extreem vaak naar prostituees ging. Ik ben hierachter gekomen doordat ik o.a. een website vond op zijn telefoon. Ons seksleven liep altijd al moeizaam, maar werd steeds minder. We zijn bij een seksuoloog terecht gekomen, maar altijd blijft hij die tijd verdedigen. Hij gelooft ook dat het allemaal echt was. Nu heeft hij pas eerlijk verteld dat hij nog steeds kijkt naar dat soort dingen op internet, terwijl hij eerder zei van niet. Ik heb het er heel moeilijk mee en vraag mij af of het mogelijk is om hier overheen te komen met eventueel gerichte therapie. Door bepaalde opmerkingen van hem (dat het zo geweldig was daar) ga ik steeds meer twijfelen. Hij zegt overigens wel veel van mij te houden en ziet ons nog altijd bij elkaar blijven. Ik weet niet goed meer wat te doen. Er zijn ook kinderen in het spel, vandaar dat ik van alles eraan wil doen, maar mentaal is het heel zwaar.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Sandra,

   Eerlijk gezegd denk ik niet dat iemand die goed kan liegen en die een dubbelleven heeft geleid zomaar verandert in iemand die eerlijk en trouw is. Het lijkt me heel erg verstandig als jij voor jezelf een afspraak maakt met een therapeut om te kijken wat voor jou in deze situatie het beste is. Uiteraard ben je welkom om bij mij een afspraak te maken.

   Veel sterkte,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 5. Naha

  Na 2,5 jaar mijn verloofd zei mij, ik heb geen diepe gevoel bij jou. 2 maanden heb ik best gedaan dat hij dit gevoel terug krijgt maar nog niet. Hij zei mij dank je voor veel vechten maar ik wil een maand alleen zijn. Nu ben mijn vriendin en ik weet het niet wat moet ik doen. Waar ik aan toe ben, wil hij mij na een maand of niet.
  En mijn verloofd heeft op dit moment moeilijke periode over zijn werk. Ik was klaar voor alles maar hij zei mij steeds, heb geen diepe gevoel bij je.

  Graag mij helpen

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Je bent afhankelijk geworden, waardoor hij een machtspositie heeft. Je hebt een man nodig die GRAAG met jou wil zijn. Dus: kies jij voor een man die het ‘nog niet weet’ en jou afhankelijk maakt, of verbreek je dit contact en leer je om te gaan met eenzaamheid en hervind je jouw zelfrespect?

   Beantwoorden
 6. jan

  Hallo Caroline,
  Ik ben Jan van 46.
  Ben 2 jaar geleden gescheiden na een huwelijk van 25 jaar.
  Ik had al snel weer een nieuwe relatie, inmiddels alweer 1,5 jaar.
  Ik ben echt supergek op mijn nieuwe vriendin, en zij op mij.
  Toch mist ze een stukje in de relatie maar ze kan moeilijk beschrijven wat het is.
  Ze heeft me nu laten weten dat het uit maar wel heel erg hoopt dat ze het gevoel weer terug krijgt. Wat moet ik nu doen, want ik wil haar supergraag terug!!!
  Jan

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Jan,

   Van een afstand kan ik uiteraard niet zien wat je kunt doen. Maar als je maar zo kort alleen bent geweest, vermoed ik dat je niet echt het verbreken van je huwelijk hebt verwerkt en je mogelijk emotioneel niet zo zelfstandig bent. Als ik jou was, zou ik daar aan gaan werken. Misschien kun je een keer een afspraak maken.

   Succes,

   Caroline

   Beantwoorden
 7. johnny

  hallo,
  ik en mijn vriendin zijn 12 jaar samen en we hebben een leuke dochter samen nu is zo dat mijn vriendin geen gevoel meer heeft een kus en omhelzing van me doet haar niets als ik met haar wil praten wordt ze moe ik heb haar voor gesteld om een relatie therapie te volgen zelf staat ze er niet achter maar ze zegt ik doe het voor jouw
  ook zeg ik.iets positief neemt ze negatief op
  ik ben een vechter in deze relatie

  groetjes johnny

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Johny,

   Dan moet jij dus snel een afspraak maken voor relatietherapie. En als ze uiteindelijk niet mee wil, zoek dan een therapeut of coach voor jezelf.

   Veel sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 8. Lisa

  Hoi Caroline,

  Ik heb een relatie van 9 jaar, op dit moment in februari een huis samen gekocht. Waar wij allebei ontzettend trots op zijn. Voor 3 jaar terug een depressie gehad en waarschijnlijk nu weer. Ik voel mij op dit moment soms zo ongemakkelijk en gespannen als ik samen met hem ben maar ook zonder met hem ben. Ik wil niet dat mijn gevoel weg is voor hem.

  Ik loop bij psycholoog en die geeft aan dat het gebeurd door her verleden. Maar ik raak helemaal opslot bij hem. En het voelt op eens zo ongemakkelijk

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Lisa,

   Wat naar. Weet je ook wanneer het gebeurt, welke gedachten je dan hebt? Neem je genoeg tijd om dingen alleen te doen en met vriendinnen?

   Caroline

   Beantwoorden
 9. Carlijn

  Ik heb een relatie van 14 jaar waarvan 5 jaar gehuwd. Ik dacht dat we super gelukkig waren, hebben samen heel veel gedaan. Woning verbouwd, opnieuw woning gekocht en opnieuw met verbouwing bezig. Ik heb Borstkanker overwonnen in onze begin periode dat we samen waren. Mijn man heeft de laatste jaren ook het enz ge gezondheidsprobleem na het andere en is niet gelukkig op zijn werk. Hierdoor was ons intimiteit ook naar een heel laag potje gegaan. Maar ondanks alles dacht ik dat we gelukkig waren tot hij begin dit jaar zei dat hij verliefd geworden is op iemand anders. Hij is stapel verliefd maar durfde geen keuze maken . Hij was niet klaar om mij te verlaten, hij had teveel angsten en onzekerheden bij dat nieuwe meisje. Zij heeft alle contact verbroken, maar mijn man kiest ook niet voor mij. Al dat we nog steeds samen wonen en veel praten is zijn gevoel voor mij volledig weg, en treurt hij nog om de verliefdheid bij die andere. Hij wil niet in therapie gaan, en wil momenteel niet aan de relatie werken omdat hij zegt leeg te zijn, en eerst tijd nodig heeft voor zichzelf, we zijn momenteel 3 maand verder maar zijn gevoel voor die andere is nog zo sterk aanwezig. Ik weet niet meer wat ik moet doen? Houdt hij mij aan het lijntje of hoort dit bij een rouwproces? En hoelang kan hij nog rouwen alvorens terug te willen openstaan voor mij?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Carlijn,

   Uw man heeft u volkomen in zijn greep en hij staat centraal, zonder rekening te houden met u.
   Het is tijd dat u naar zichzelf gaat luisteren en toegeeeft dat deze situatie voor u ondoenlijk is.
   Hij is verantwoordelijk, nu hij de verantwoordelijkheid niet neemt, moet u voor zichzelf gaan zorgen, hoe ingewikkeld dat ook is.
   U mag van hem eisen dat hij in therapie gaat. U mag zelfs van hem eisen dat hij het huis verlaat totdat hij weet of hij u weer voor zich wil winnen.
   Als u niets doet, verandert er niets.
   Hij gaat over uw grenzen.
   U moet in actie komen.
   Als hij geen hulp wil, heeft u waarschijnlijk wel hulp nodig om hier op een goede manier te kunnen ingrijpen.

   Veel sterkte,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 10. Frans

  Hoi Caroline,

  Twee weken geleden is het uitgegaan met mijn vriendin een mooie relatie gehad van 6 jaar. Ze geeft aan dat haar gevoel weg is (plotseling) en ze weet ook niet hoe het komt. Als ik aan haar vraag of ze open staat om het opnieuw te zoeken zegt ze dat dat er nu niet in zit. Maar ze blijft je berichtjes sturen hoe het met me gaat etc. Ik probeer afstand te houden alleen dit gaat op deze manier niet en ze houdt ook nog heel veel van me. Heeft u misschien tips of iets wat ik kan doen om te zorgen dat het beter wordt?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Frans,

   De meeste mensen die het uitmaken, houden nog wel van hun ex.
   Dat gezegd hebbende, lijkt er toch geen sprake van een normale situatie omdat zij naar u blijft uitreiken.
   Ik vraag me af of u beslist genoeg bent geweest in uw wens om samen hulp te zoeken.
   Wilt u dat inderdaad? Heeft u een therapeut uitgezocht waar u naar toe wilt samen met haar?
   Heeft u er op aangedrongen om te gaan?
   Een afspraak gemaakt voor u alleen en haar uitgenodigd om ook te komen?
   Dat laatste is een mogelijkheid, waarbij u zegt: “het lukt mij niet om te aanvaarden dat onze relatie voorbij is, kun je mee gaan naar… om mij daarbij te helpen?” U kiest zichzelf dan als uitgangspositie. Tijdens het gesprek kan dan altijd alsnog een en ander schuiven.
   Een andere mogelijkheid is om haar telefoonnummer te blocken, zodat u zich afsluit van haar berichten en zich kunt focussen op het verwerken van het einde van de relatie.

   Sterkte,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 11. Loes

  Ik ben 17 jaar getrouwd met mijn man, hebben 3 kinderen, mooi huis, alles voor elkaar. We komen niks tekort. Alleen is er sprake van een broer/zus relatie. Gevoel vanaf zijn kant is er wel, vanaf mijn kant is het weg en ben aan het zoeken of het terug kan komen. We hebben al veel gepraat, zijn paar weken uit elkaar geweest. Ik miste hem toen niet. Hij mij wel. Hij zegt nu even niet meer over hebben. Gevoel komt vanzelf weer terug. Ik ga je meer aandacht geven. Kan het gevoel vanzelf weer terug komen of is het trekken aan een dood paard?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Loes,

   Het gaat niet vanzelf terug komen.
   Je bent inderdaad aan het trekken aan een dood paard.
   Kennelijk doet hij niets om jouw belangstelling op te wekken. Investeert hij eigenlijk wel in de relatie?

   Het kan zijn dat ik (of een andere therapeut) jullie kan helpen een en ander weer te openen, maar zonder hulp kunnen jullie dit patroon niet veranderen.

   veel succes,

   Caroline

   Beantwoorden
 12. Piet

  Hoi ik zit een relatie van 12 jaar met veel geluk en liefde! ( naar dat ik dacht) we hebben samen 3 jonge kinderen. Sinds 12 weken ben ik er achter dat mijn vrouw met een collega van haar wat heeft. Ze is verliefd geworden en weet niet of ze nog wel verder wil en kan met ons. Ik ben er helemaal kapot van en weet eigenlijk niet goed meer wat ik moet doen. Ik heb haar geconfronteerd met alles en gevraagd om relatie therapie maar dat wilde ze in eerste instantie niet. Maar er was meer gebeurd dan ze mij in eerste instantie vertelde. Dus nu dat er ook uit is gaan we naar therapie maar dat duurt nu nog 3 weken. Weet echt niet meer door te dringen tot haar. Soms is ze emotioneel bij mij maar vaak is ze afstandelijk. Zit met de handen in het haar om het gezin nog wat bij elkaar te houden HELP

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Piet,

   Jij moet zelf zo snel mogelijk een afspraak maken met een relatietherapeut en haar (desnoods bij haar haren)meeslepen. Dit kan echt niet. Laat niet langer over je heen lopen!

   Sterkte,
   Caroline

   Beantwoorden
 13. G

  Hallo,
  Ik zit in een relatie van bijna 13 jaar en hebben samen 2 kinderen.
  De relatie was heel stabiel en veilig. Maar daarnaast merkten we toch echt wel beide tekortkomingen. Mijn man kreeg te weinig aandacht van mij, doordat ik niet goed wist hoe dit moest.
  Een maand geleden gaf hij aan dat zijn gevoel onduidelijk was naar mij en is er recent een week tussenuit geweest. Tot besef gekomen dat hij nog minder voelt, als gedacht.
  Maar lijkt wel tot het uiterste te willen gaan om het nog 1 kans te geven in bv relatie therapie. Toch benoemt hij keer op keer dat hij geen gevoel meer voor mij heeft maar niet zomaar wat op kan geven.
  Mijn liefde is overigens na het zeggen, een maand geleden enorm toegenomen. Dit lijkt in de wacht te hebben gestaan.
  Zou relatie therapie nog enig nut hebben of is het gewoon uitgeblust?

  Beantwoorden
 14. Katrien

  Hallo, ik ben na een relatie van 11jaar bij mijn partner weggegaan. We hebben 2 prachtige kinderen.
  Een dik jaar na onze scheiding hebben mijn beste vriend en ik de sprong gewaagd en een relatie gestart. Omdat we voelden dat er meer was dan vriendschap, geborgenheid, respect,… we kochten enkele maanden een extra stuk grond bij aan mijn woning, adopteerden een hond, maakten heel wat plannen voor de toekomst. (En zitten op dit moment zelfs volop in de werken thuis) afgelopen week geeft hij me plots aan dat zijn gevoel weg is. Hij ziet me graag, ben nog steeds zijn beste vriendin, geef hem nog steeds een geweldige thuis, maar hij blijkt al maaaaaaanden “iets” te missen. (Misschien is het er zelfs nooit geweest en koos hij drie jaar geleden om ervoor te gaan omdat hij zich achteraf nooit de vraag wou stellen “wat als….”)
  Ik had dit niet voelen aankomen. Zit er volledig door en heb hem aangegeven dat ik hem alle tijd en rust wil geven en wil vechten, maar hij geeft heel eerlijk aan of hij niet weet of hij wel wil vechten.
  Hij is nu een kleine week terug bij zijn ouders gaan wonen. En heeft wel al met een aantal mensen gepraat. (Volgende week ook met een psycholoog waarvan hij aangeeft dat hij hoopt dat deze zegt: “komt allemaal goed, wat jij voelt is logisch”) gisteren heb ik hem even gesproken via telefoon en hij geeft aan nog geen gevoel abn gemis te ervaren zoals hij gehoopt had.
  Maar wat doe ik in tussentijd? Ik heb hem 1 x gebeld, maar vrees dat ik hem zo te veel druk geef en dat wil ik natuurlijk niet…
  Momenteel heb ik hem gezegd dat ik graag volgende week zaterdag eens afspreek om nog eens te praten. (Daarom niet om knopen door te hakken, maar om te praten)
  Wat kan ik nog doen of beter niet doen??

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Katrien,

   Het is duidelijk dat hij te weinig communiceert over wat hij voelt, maar daar kun jij geen verantwoordelijkheid voor nemen. Naar wat er speelt bij hem, kan ik slechts raden. Het enige wat jij kunt doen, is voelen wat jij zou willen. Hoe lang wil je hem geven? Hoe lang wil jij in onzekerheid leven? Wat verwacht je van hoe hij voor jou kiest voordat je weer verder kunt? Kortom: wat zijn jouw voorwaarden voor een relatie. Trap vooral niet in de valkuil van grote afhankelijkheid.

   Sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 15. Lizzy

  Dag Caroline,
  Ik zat in een relatie van 2,5 jaar toen mijn ex het plots uitmaakte. Hij voelde zich egoïstisch en schuldig tegenover mij omdat hij mij niet kon geven wat ik wilde zei hij. Ook zei die dat het gevoel minder is geworden, maar dat die nog van me houdt en om me geeft alleen op een andere manier. Ik zit voor hem tussen vriendschap en liefde in. Hij zei tijdens het gesprek dat het voelt alsof die iets heel stoms doet en dat die zichzelf voor hetzelfde geld over twee weken voor z’n hoofd slaat. Ik denk dat hij in de war is door zijn persoonlijke situatie. Mede door de dingen die die heeft gezegd blijf ik ook hoop houden, maar ik heb geen idee of dit wel verstandig is en of ik hem nou bijv. even 1 maand met rust moet laten. Wat denk jij dat het beste is om te doen? Zie jij nog hoop?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Als je partner het met je uitmaakt en jij dat niet serieus wilt nemen, moeten we naar jou kijken en niet naar hem.
   Er is geen reden om te wachten op een verandering, hij heeft gekozen om de relatie te beëindigen.
   Hij heeft niet gekozen om alleen in therapie te gaan of om samen met jou in therapie te gaan om te kijken wat er scheelt aan de relatie en wat hij kan doen om de relatie te herstellen.
   Dus hoe lang hou jij jezelf nog voor de gek?
   Kan je zien dat deze man geen verantwoordelijkheid neemt voor jullie relatie?
   Wil jij een relatie met een man die zo met je omgaat?

   Ik zou zeggen: neem de pijn vn het einde van de relatie en laat de hoop vallen.

   Succes bij je afwegingen.

   Caroline

   Beantwoorden
 16. K.

  Hallo
  Mijn vriend en ik zijn 6 jaar samen. We hebben wel 5 jaar op een roze wolk gewoond. Opeens (van de ene op de andere dag) vroeg ik me af of dit het wel was. Ik had even genoeg van hem, ik wilde afstand nemen. Door met hem hierover te praten is dit gevoel verbeterd en toen helemaal weggegaan. Na de paasvakantie begon het opnieuw. Dan krijg ik al stress als ik naar huis moeten komen ‘oh nee, hoe ga ik me voelen tegenover hem?’ Ik kan dan heel moeilijk zeggen ‘Ik hou van jou.’ Maar diep in mijn binnenste weet ik heel van hem hou. Hij is perfect voor mij. Ik zie me met hem oud worden. En toch is dat ene gevoel er…. Ik ben precies niet meer verliefd op hem. De ene dag is dit extreem hard aanwezig, de andere dag valt het mee. Ik vind het ENORM lastig! Ik wil van dat gevoel af…. Ik mis hem niet als hij niet bij mij is…. Wat moet ik hier nu mee? Want er zijn wel nog lichtpuntjes waar ik hem kan zeggen dat ik van hou, en het ook dus meen.
  Hartelijk dank voor je antwoord.

  Beantwoorden
 17. Lizzie

  Mijn vriend en ik zijn uit elkaar. Voor mij kwam het heel plotseling. De reden was dat er voor hem zaken zijn gebeurd, het gaat dat om mijn reacties, die hij niet begreep. Hierdoor zegt hij dat zijn gevoel weg is en er niet meer in gelooft.

  Wij hebben afgelopen week een enorm goed gesprek gehad waaruit elke belemmering weg is. Alles werd besproken en ik heb mijn meest kwetsbare kant laten zien. Ik heb hem alles uitgelegd hoe het kwam dat ik zo reageerde in situaties en alles viel in zijn plooi. Toch blijft hij bij zijn punt dat het te laat is en dat hij al zo ver in zijn hoofd zit dat hij er niet voor kan gaan. Hij haalt aan dat dit gesprek eerder had moeten gebeuren en het dan anders was gelopen. Kan zijn beeld veranderen over mij nu hij inzicht heeft gekregen vanwaar alles kwam?

  Kan met tijd en ruimte zijn gevoel terugkomen? Of gaat hij hier niet meer op terug komen? Zijn familie en vrienden zagen dit ook niet aankomen en vonden ons de perfecte match.

  Beantwoorden
 18. Nomi

  Mijn man heeft enkele maanden geleden vlak voor ik moest bevallen van ons derde kindje een uitbarsting gehad Dat hij op is en niet Meer Kan. Dat hij enkel nog bij mij blijft voor de kinderen. Nadien heeft hij nog geprobeerd maar we komen steeds op dezelfde frustratiepunten uit vooral langs zijn kant. Ik Kan niks Meer goed doen. Eind Augustus was dit gevoel van frustratie en irritatie zo aanwezig Dat dit niet Meer weg te krijgen was. En ik in zijn ogen niks Meer goed kon doen ook al probeerde ik mij aan te passe. De weken die volgde was hij zo boos en kwaad en behandelde mij ook zo. Hij vermeed ons en gaf aan weg te willen en te willen scheiden. Waardoor alles op mijn schouders kwam. Hij was ook al geen informeren bij advocaat. Daar Kreeg hij te Horen omdat onze kindjes zo jong zijn co ouderschap wordt afgeraden. Verder heeft hij geen concrete stappen ondernemen. Echter is er een Dikke week geleden wel een kanteling geweest. We Hadden toen Dikke ruzie gemaakt waarbij harde woorden zijn gezegd zoals ik haat u. En heb ik hem gezegd da ik alles met de Bank aan het regelen Ben en concrete stappen aan het ondernemen ben zodat hij Wegman. Dan zei ie dingen zoals amai Je wilt me precies snel weg. Maar nadien voelde we ons beide Slecht hierover en hebben we een Goede babbel gehad en vroeg mijn man nadien zelf om hem een knuffel te geven en hebben we nadien ook gevreeen met Elkaar. Vanaf toen is hij Zich terug Anders gaan gedragen. Nam terug Meer deel aan het gezin en konden terug op een normale manier met Elkaar omgaan en zijn terug intiem met Elkaar. Enkel de intimiteit in ons dagelijks Leven is er niet zoals eens spontaan een knuffel kus of complim3bt. Dat is nog niet terug. Waar aan ik merk Dat het nog niet volledig normaal terug is. Dit is allemaal heel verwarrend. Gisteren had ik Dan eens gevraagd hoe het ervoor stond of hij het terug een Kans wil geven en Dan zei hij da hij het niet weet. Hij geeft aan Dat zijn gevoel voor mij ver te zoeken is en Dat dit komt door frustraties die hij naar mij toe heeft door de jaren heen. Hij zegt Dan ook wel weer Dat hij mij nog Graag ziet als moeder van zijn kinderen zijnde. En geeft ook aan Dat hij het moeilijk Zou hebben als ik iemand Anders Zou hebben. Ik had Dan gezegd Dat als zijn gevoel weg is het Dan beter is om uit Elkaar te gaan en Dan zei hij van dat dit gevoel mss wel terug kan komen en nu gewoon terug te gaan naar de basis en zorgen da de frustraties niet terug komen en rekening houden met Elkaar. En voorlopig als vrienden te Leven en van daaruit verder te Kijken of zijn gevoel voor mij terug Kan komen. Want hij wil alles wat we samen opgebouwd hebben niet zomaar weggooien. Dus ja heb ik nog steeds niet echt duidelijkheid maar terug wel hoop Dat het goed Kan komen en Dat had ik enkele weken geleden niet. Nu weet ik niet goed hoe ik mij Nu moet opstellen. Ik hou gewoon het huishouden draaiende en ga werken. Probeer zelf wat men eigen Leven te Leiden. De afgelopen week helpt mijn man ook iets Meer mee terug maar ook nog niet zoals ervoor. En Kan dit nog goed komen?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Nomi,

   Het wordt toch tijd dat je man met iemand gaat praten over zijn frustraties en zijn woede. En jij moet er over gaan nadenken wat jij van hem nodig hebt. Want een man die je vlak voor de bevalling zo behandelt en in de steek laat en zijn woede niet beheerst, is niet echt betrouwbaar.
   Het lijkt mij dat jullie een professionele derde nodig hebben om hier uit te komen.

   Veel sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 19. Carice

  Recent vertelde mijn man na een huwelijk van 13 jaar en 2 kinderen dat zijn gevoel weg is. Hij woont ook al ergens anders. Hij zag relatietherapie niet meer zitten, waarna ik wel zelf in therapie ben gegaan en hierdoor mezelf heb hervonden en dat wordt gezien. We hadden heel veel contact via de app waarbij hij aangeeft een dubbel gevoel te hebben. Vaak stelt hij ook de vraag; hoe moet dit nu verder? En wat dan als t weer goed gaat? Ik ben bang dat als we weer verder gaan we na een maand weer op hetzelfde punt zitten? Allemaal punten waar ik helemaal niet mee bezig ben? Ik denk dat t voor onze relatie goed is dat we even apart wonen, zodat we onzelf kunnen hervinden. Het punt is dat als we vrijden na de scheiding hij mij geen valse hoop wil geven, als hij me niet ziet hij me niet mist maar als er wrl intens contact is hij juist bij me wil zijn, en als ik afstand neem dan lijkt hij gekwetst en krijg ik te horen dat ik niet zo spastisch doen moet. Sinds we apart wonen zegt hij ook dat hij nog van me hoid, heel veel om me geeft, gevoelens voor me heeft. Ik weet soms echt niet meer wat te doen? Hrt lijkt alsof ik niets meer goed kan doen, en tegelijkertijd wanneer ik afstand neem is hij degene die weer contact zoekt.
  Hij zegt ook altijd dat zijn deur niet dicht zit en dat zit hij bij mij ook niet. Ik zpunalleen willen dat hij ook eens bij een therapeut gaat praten. Maar hij heeft een vriendin waar hij zijn hart goed kan luchten over ons, en nuist dat baart mij zorgen. Zij zit al lang achter hem aan en zal niet onbevoordeeld zijn over onze situatie. Waar doe ik goed aan?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Carice,

   Als je man al weg is en jij zit nog op hem te wachten, is een gesprek voor jou eigenlijk belangrijker. Want jij bent nu in een afhankelijke positie, waarin hij alles bepaalt. De vraag is of jij dat voort wilt laten bestaan.

   Vriendelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 20. Saskia

  hallo ik zit al een hele poos in de knoop.2 jaar terug ben ik erachter gekomen dat mn man is vreemd gegaan met de schoonmoeder van mn jongste dochter.ik had al 1,5 jaar iets in de gaten maar had geen bewijs.1,5 jaar lang hadden we ruzie erover omdat hij maar bleef liegen maar ik voelde dat er iets was.ben ook 2 x even ergens anders gaan wonen maar hij bleef maar volhouden dat er niks was.tot ik in zn oude telefoon keek en berichtjes van haar zag dat was heel pijnlijk maar toen had ik eindelijk de waarheid.mn man is toen 6 weken ergens anders gaan wonen en heeft echt enorm veel spijt.we zijn dus nog steeeds samen maar moijn gevoel voor mn man is helemaal weg en vertrouwen is er al helemaal niet.hoe kan mn gevoel weer terug komen en kan dat ooit terug komen want diep in mn hart ben ik nog steeds heel boos op mn man om wat hij mij en onze kids heeft aan gedaan

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Saskia,

   Natuurlijk ben je boos. Niet alleen voor het vreemdgaan, maar vooral vanwege het liegen. Dat heeft je vertrouwen aangetast. Zo te lezen doet je man op dit moment niets om jouw vertrouwen in hem te herstellen of jou te helpen met al jouw emoties om te gaan. Zo kan jullie huwelijk beslist niet hersteld worden. Het is aan je man om in actie te komen.

   Vreemd gaan in binnen de familie brengt extra schade toe aan alle betrokkenen. Zonder goede begeleiding, van jullie beiden apart en van ieder samen, gaan jullie er mijns inziens niet uitkomen. Je zou je man voor kunnen stellen dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt en een afspraak met mij maakt om te onderzoeken wat hij kan doen om zijn relatie te redden. Er verbetert namelijk niets zo lang hij niets doet.

   Komt hij niet in beweging en gaat hij niet praten met een coach of therapeut, dan zou je zelf een afspraak kunnen maken. Dan is duidelijk dat hij ook na zijn misstap niet wil investeren in de relatie en moet jij je serieus achter de oren krabben of je nog wel verder wil. Lees ook dit stuk: https://www.relatieacademie.com/ontrouw-als-impuls-voor-je-relatie/

   Heel veel sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 21. eds

  Hoi,

  Ik ken nu ruim een half jaar een dame en vanaf dag 1 dat we spraken begonnen bij mij de gevoelens al op te spelen. Ik keek er constant naar uit om haar te zien of om met haar te spreken via de telefoon. Na 2 maanden hadden we samen besloten dat “het gevoel” er niet was om de wat serieuzere kant op te gaan maar we bleven wel doorgaan zoals we dat deden. Uiteindelijk is zij toch ook verliefd geworden op mij maar zijn bij mij sinds twee weken de “gevoelens” weg. En daarmee bedoel ik het gevoel dat ik de afgelopen 6 maanden had. Aan de ene kant denk ik dus veel minder optimistisch over een toekomst maar aan de andere kant ben ik echt al van haar gaan houden en wil ik er wel voor vechten om toch dat gevoel weer op te wekken. Ook zodra ik met haar ben voelt alles weer goed en krijg ik direct weer wel de hoop erin. Maar zodra ik denk aan dat het verliefdheids gevoel minder is geworden, blokkeert me hoofd weer de gevoelens van blijheid en geluk. In mijn hoofd vind ik het echt het proberen waard en wil ik echt dat het lukt. Alleen zodra ik denk aan dat het minder is geworden, voel ik me gelijk weer slecht. Heeft u tips voor mij?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Eds,

   Het beste wat je kunt doen, is je helemaal terugtrekken uit de relatie met haar. Zeg dat je tijd nodig hebt om dit te verwerken. Neem geen contact op, bel of app haar niet. Dit is de enige manier om er achter te komen of zij een spelletje met je speelt of dat zij ook haar best wil doen voor de relatie. Ik weet dat het bijzonder moeilijk zal zijn, dus zorg voor voldoende afleiding: ga met je vrienden uit, neem een nieuwe hobby, ga extra sporten etcetera. Geloof me: het heeft geen zin om te vechten voor een relatie waarin de ander zich terugtrekt. Zij moet naar jou komen, wil er een kans zijn dat dit wat wordt. Sterkte.

   Caroline

   Beantwoorden
 22. Just Me

  Hallo Caroline,
  ik heb 10 jaar een relatie met een partner die 15 jaar ouder is, wat voorheen geen probleem was het leeftijdverschil, blijkt nu een rode vlag te zijn. de verschillende leeftijdfase lijken nu een onoverbrugbaar probleem. we hebben niet ( meer ) de zelfde interesses, er is geen fysieke aantrekking, we slapen al lange tijd apart, we delen feitelijk niets meer. Het uit elkaar gaan het loslaten van elkaar dat lukt me niet, ik voel bij voorbaat al de pijn die ik haar aan doe als ik weg ga. Ik ben in therapie en mijn therapeute zegt dat ik me emotioneel laat gijzelen. ik ben 50 en mijn partner is 65, zij erkent wat problemen maar benoemt dat ik volgens haar in een midlife crisis zit en dat als ik maar lang genoeg wacht dit vanzelf overgaat en dat ik dan ook net als haar tevreden kan zijn met wat we hebben, passie en fysiek verlangen dat hoeft voor haar niet meer zo, terwijl ik voel dat ik nog volop in het leven sta en deze gevoelens en passie juist zo mis. Het idee om zo nog 25 jaar van mijn leven door te moeten gaan beangstigd me, maar de knoop doorhakken en weg gaan kan ik kennelijk ook niet.

  Beantwoorden
 23. diana

  Ik heb negen jaar een relatie met mijn vriend,en in die tijd hebben we ook een kinderwens gehad.
  Waardoor ik emotioneel gebroken was en hij ook waardoor we elkaar ook niet konden steunen.
  Er kwamen verwijten over en weer.
  Nu ben ik er pas achter gekomen dat hij vorigjaar is een affaire heeft gehad.
  Een avond nog bij elkaar gelegen en gepraat gehuild.
  Wel vasthouden van hem en weer afstand.
  Hij zei dat ik te makkelijk vergeefde.
  Toen heb ik hem weggestuurd.
  Nu hebben we pauze om allebei aan onszelf te werken.
  En hij zegt nu dat zijn gevoelens dood zijn voor mij.
  Hij zegt ook dat ik verder moet en dat hoe moet voelen wat hij heeft fout gedaan.
  Ik geef hem nu de ruimte.
  Ik weet dat hij is vreemdgegaan omdat we uit elkaar zijn gegroeid door onze kinderwens.
  Ik wil hem vergeven en een nieuwe start maken.
  Maar voor nu is er afstand.
  Ik ben emotioneel gebroken en hij ook.
  Hoe komen we hier sterker doorheen.
  Ik wil nu ook accepteren dat ik geen kinderen kan krijgen.
  En dat ik verder moet.
  Ik zie ook mezelf niet met iemand anders.
  De afstand is voor ons allebei pijnlijk,maar wel nodig.
  We hebben een telefoongesprek gehad en beide gehuild.
  Ik ben ook boos op hem dat hij een affaire heeft gehad,maar ik begrijp het wel.
  Hie komen we hier sterker uit?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Roep hulp in in plaats van in je eentje te blijven voelen en denken. Je bent duidelijk erg afhankelijk van hem. Wat er is gebeurd rond de kinderwens, lijkt me ook al therapie waard. Wat is dat toch dat mensen geen hulp durven inroepen, terwijl het helder is dat je er alleen niet uitkomt? Ga naar je huisarts, naar een therapeut of psycholoog, opraat met iemand die ongewenst klinderlozen begeleid. Verwacht niet dat je dit zonder hulp kunt oplossen. En misschien moet je accepteren dat hij de relatie heeft beëindigd door vreemd te gaan.

   Veel sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.