);

“Mijn gevoel voor mijn vrouw is helemaal weg. Maar ik wil ook niet zomaar onze relatie van vijftien jaar weggooien. Kan ik mijn gevoel voor haar nog terugkrijgen en hoe dan?” Iedere maand beantwoord ik een vraag van een lezer voor de rubriek Hart& Ziel van de Persgroep. De column verschijnt  onder andere in De Gelderlander en De Limburger.

Gevoel voor je partner verdwijnt meestal niet van de ene op de andere dag. Vaak gaat daar een langzaam, sluipend proces aan vooraf. Meestal ben je ergens in teleurgesteld en lukt het je niet dat om te veranderen in je relatie. Je ‘legt je erbij neer’ en ondertussen sterft er een een stukje van je gevoel af. Je stompt een beetje af. Als dat op belangrijke punten (intimiteit, seksualiteit) gebeurt en je langdurig in je relatie de intimiteit en vertrouwelijkheid mist waar je eigenlijk naar verlangt, kan het zijn dat er uiteindelijk helemaal geen gevoel overblijft. Ook je partner kan op gevoelsmatig zijn afgehaakt doordat het haar niet lukt om over voor haar belangrijke dingen echt in contact te zijn met jou. Doordat jullie allebei de poorten gesloten hebben, stroomt er nog maar weinig energie tussen jullie.

Er zij twee manieren om te onderzoeken of je gevoel weer terug kan komen. Het ene is helemaal opnieuw beginnen. Je vrouw weer zien zoals je haar in het begin van de relatie zag. Je realiseren hoe mooi, slim, grappig en lief ze is. Ervoor kiezen om dat ook aan haar te laten merken. Haar opnieuw ‘versieren’. Dezelfde inspanningen doen als je in het begin van de relatie deed. Neem haar mee uit eten, organiseer avontuurlijke uitstapjes, breng cadeautjes voor haar mee waarvan je weet dat ze haar blij zullen maken. Stel jezelf open, praat over wat je werkelijk bezig houdt. Nodig haar uit om te praten en luister naar haar. Kortom: investeer in je relatie en in je eigen positieve gevoel over je vrouw.

De andere manier is de proefscheiding. Ga tijdelijk ergens anders wonen, concentreer je op je eigen leven. Laat de verplichting los om wat voor haar te voelen. Geef jezelf ruimte. Heb een paar weken of misschien zelfs wel twee maanden totaal geen contact met elkaar.  Zo ontdek je vanzelf of je gevoel terugkomt of niet.

Bij beide opties neemt de kans dat jij weer in contact komt met je eigen gevoelens (en dus met jouw liefde voor haar) toe als je therapie gaat om je eigen blokkades te onderzoeken. Waarschijnlijk is het nodig dat je (net als veel; mensen) beter leert praten over wat je bezig houdt. Veel mannen sluiten zich af als ze zich afgewezen voelen door hun partner. Door te leren omgaan met die afwijzing, wordt het ook makkelijker om weer contact te leggen met je vrouw.

In de regel maak je de meeste kans om je gevoel terug te krijgen met de eerste aanpak, dus met investeren in je relatie.  Gevoelens van liefde voedt je immers door leuke dingen te doen samen. Je kunt daar vandaag al mee beginnen.

16 reacties

 1. Sharie

  Het ligt bij ons moeilijker.Mijn man zegt dat de liefde dood is.We hebben nu 7 maanden relatie therapie.Maar hij wilt niet uit elkaar.Ik wordt moe van zijn kenteringen.Hij zegt hij is uit geput kan niet meer investeren.DE ene keer zit hij lichtpuntjes.En dan ziet hij het weer niet meer zitten.Ik ben er klaar mee.Als de liefde dood is wat hij vaak zegt waarom dan verder?Dan vraag ik me af is de liefde echt dood?Groetjes,Sharie

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Ik weet niet of het moeilijker ligt (of dat je geen goede therapeut hebt). Dit soort emotionele manipulatie kan hij eindeloos mee doorgaan.
   Als jij er geen zin meer in hebt met een man die niet investeert, zit er niets anders op dan de stekker er uit te trekken en zelf weg te gaan.

   Beantwoorden
 2. A.

  Mijn vriend en ik zijn nu 5 jaar samen.
  Hij heeft last van een depressie, alleen ben ik bang dat dit buiten de depressie gaat.
  Hij vertelde me afgelopen week uit het niets dat hij geem gevoel heeft meer voor mij, de klik en connectie niet meer voelt. Wel geeft hii aan dat hij dit terug wilt en zijn best ervoor doet. Ook zegt hij dat hij me nog steeds aantrekkelijk vind, leuk vind en bij me wilt zijn (afstand wilt hij liever niet).
  Tijdens de seks voelt hij af en toe weer ‘iets’.
  Wat kan ik hier mee doen, en is er een kans dat het ooit terug komt..

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste A.
   Is je vriend onder behandeling voor de depressie?
   Wonen jullie samen?
   Wat voel jij hier eigenlijk bij en waar heb jij behoefte aan?

   Dat zijn de eerste vragen die hierover bij me opkomen. Misschien is het een idee om een afspraak te maken om te kijken naar jouw kant van het verhaal.

   Met vriendelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 3. Siema

  na 23 jaren voelt mij man niks meer voor mij zegt hij, hij is nu 3 maanden ingetrokken bij zijn moeder. praten doet hij niet en ook niet over zijn gevoel. maar merk wel dat hij sommige dingen doet wat hij normaal voor mij ook altijd deed. wat kan ik doen. nu hebben we wel wat contact telefonisch en kan ik mij diepe gevoelens uiten, hij zegt ook “maar ik mis je niet”. ik zei dat komt omdat je nu zolang van huis bent.
  wat is wijsheid

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Siema,

   Wat naar en wat zul jij je machteloos en in de steek gelaten voelen. De hamvraag is: wat wil jij? Wil jij nog verder met je man? Of heb je het wel gehad met een man die niet over zijn gevoelens praat? Het klinkt alsof hij niet echt zelfstandig is en ook niet verder gaat komen zonder hulp. Als hij geen therapeut of coach spreekt nu en dat niet van plan is, kan je eigenlijk geen verbetering verwachten in zijn communicatie naar jou toe. Het ziet er naar uit dat afwachten tot er iets gebeurt aan zijn kant, dus geen enkele zin heeft.

   Dus als jij verder wilt met je leven, zul jij zelf hulp moeten inroepen en waarschijnlijk uiteindelijk ook zelf de knoop moeten doorhakken en een scheiding in gang zetten.

   Je kunt daarvoor naar je huisarts/ praktijkbegeleider gaan en kunt ook een afspraak maken met mij om te praten over wat dit allemaal met jou doet en welke stappen je kunt zetten.

   veel sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 4. Sandra

  Mijn man en ik zijn 7 jaar samen. Ik ben er vorig jaar acht dat mijn man vroeger een heel ander leven heeft geleid dan hij altijd vertelde. Hij bleek een notoire leugenaar / vreemdganger die een tiental jaren extreem vaak naar prostituees ging. Ik ben hierachter gekomen doordat ik o.a. een website vond op zijn telefoon. Ons seksleven liep altijd al moeizaam, maar werd steeds minder. We zijn bij een seksuoloog terecht gekomen, maar altijd blijft hij die tijd verdedigen. Hij gelooft ook dat het allemaal echt was. Nu heeft hij pas eerlijk verteld dat hij nog steeds kijkt naar dat soort dingen op internet, terwijl hij eerder zei van niet. Ik heb het er heel moeilijk mee en vraag mij af of het mogelijk is om hier overheen te komen met eventueel gerichte therapie. Door bepaalde opmerkingen van hem (dat het zo geweldig was daar) ga ik steeds meer twijfelen. Hij zegt overigens wel veel van mij te houden en ziet ons nog altijd bij elkaar blijven. Ik weet niet goed meer wat te doen. Er zijn ook kinderen in het spel, vandaar dat ik van alles eraan wil doen, maar mentaal is het heel zwaar.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Sandra,

   Eerlijk gezegd denk ik niet dat iemand die goed kan liegen en die een dubbelleven heeft geleid zomaar verandert in iemand die eerlijk en trouw is. Het lijkt me heel erg verstandig als jij voor jezelf een afspraak maakt met een therapeut om te kijken wat voor jou in deze situatie het beste is. Uiteraard ben je welkom om bij mij een afspraak te maken.

   Veel sterkte,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 5. Naha

  Na 2,5 jaar mijn verloofd zei mij, ik heb geen diepe gevoel bij jou. 2 maanden heb ik best gedaan dat hij dit gevoel terug krijgt maar nog niet. Hij zei mij dank je voor veel vechten maar ik wil een maand alleen zijn. Nu ben mijn vriendin en ik weet het niet wat moet ik doen. Waar ik aan toe ben, wil hij mij na een maand of niet.
  En mijn verloofd heeft op dit moment moeilijke periode over zijn werk. Ik was klaar voor alles maar hij zei mij steeds, heb geen diepe gevoel bij je.

  Graag mij helpen

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Je bent afhankelijk geworden, waardoor hij een machtspositie heeft. Je hebt een man nodig die GRAAG met jou wil zijn. Dus: kies jij voor een man die het ‘nog niet weet’ en jou afhankelijk maakt, of verbreek je dit contact en leer je om te gaan met eenzaamheid en hervind je jouw zelfrespect?

   Beantwoorden
 6. jan

  Hallo Caroline,
  Ik ben Jan van 46.
  Ben 2 jaar geleden gescheiden na een huwelijk van 25 jaar.
  Ik had al snel weer een nieuwe relatie, inmiddels alweer 1,5 jaar.
  Ik ben echt supergek op mijn nieuwe vriendin, en zij op mij.
  Toch mist ze een stukje in de relatie maar ze kan moeilijk beschrijven wat het is.
  Ze heeft me nu laten weten dat het uit maar wel heel erg hoopt dat ze het gevoel weer terug krijgt. Wat moet ik nu doen, want ik wil haar supergraag terug!!!
  Jan

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Jan,

   Van een afstand kan ik uiteraard niet zien wat je kunt doen. Maar als je maar zo kort alleen bent geweest, vermoed ik dat je niet echt het verbreken van je huwelijk hebt verwerkt en je mogelijk emotioneel niet zo zelfstandig bent. Als ik jou was, zou ik daar aan gaan werken. Misschien kun je een keer een afspraak maken.

   Succes,

   Caroline

   Beantwoorden
 7. johnny

  hallo,
  ik en mijn vriendin zijn 12 jaar samen en we hebben een leuke dochter samen nu is zo dat mijn vriendin geen gevoel meer heeft een kus en omhelzing van me doet haar niets als ik met haar wil praten wordt ze moe ik heb haar voor gesteld om een relatie therapie te volgen zelf staat ze er niet achter maar ze zegt ik doe het voor jouw
  ook zeg ik.iets positief neemt ze negatief op
  ik ben een vechter in deze relatie

  groetjes johnny

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Johny,

   Dan moet jij dus snel een afspraak maken voor relatietherapie. En als ze uiteindelijk niet mee wil, zoek dan een therapeut of coach voor jezelf.

   Veel sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 8. Lisa

  Hoi Caroline,

  Ik heb een relatie van 9 jaar, op dit moment in februari een huis samen gekocht. Waar wij allebei ontzettend trots op zijn. Voor 3 jaar terug een depressie gehad en waarschijnlijk nu weer. Ik voel mij op dit moment soms zo ongemakkelijk en gespannen als ik samen met hem ben maar ook zonder met hem ben. Ik wil niet dat mijn gevoel weg is voor hem.

  Ik loop bij psycholoog en die geeft aan dat het gebeurd door her verleden. Maar ik raak helemaal opslot bij hem. En het voelt op eens zo ongemakkelijk

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Lisa,

   Wat naar. Weet je ook wanneer het gebeurt, welke gedachten je dan hebt? Neem je genoeg tijd om dingen alleen te doen en met vriendinnen?

   Caroline

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.