);

Heb jij vragen over de liefde of over je relatie? Heb je last van bindingsangst, verlatingsangst, wil je minder vaak ruzie met je partner en wil je weten hoe je dat aan kunt pakken?  Stel je vragen hier hier (anoniem) en krijg er antwoord op!

Vanaf eind mei 2015 maak ik onderdeel uit van het deskundigenpanel van het nieuwe Hart & Ziel-katern van de persgroep. In het & katern beantwoord ik iedere maand een lezersvraag over liefde en relaties. Ook jouw vraag kan daarvoor in aanmerking komen!

Wil je dat jouw vraag over de liefde wordt beantwoord? Stel hem onder het bericht (even naar beneden scrollen!). Alle vragen zijn welkom!

Caroline Franssen

CF7CTAgWYAAZOcz

6 reacties

 1. vrager67

  Gaat mijn partner wat leren van Relatietherapie?

  Hallo, ik heb mijn ongelukkige huwelijk verlaten voor mijn huidige man. Maar sinds ik met hem ben zijn er ruzies. Meestal doordat hij ontploft om iets kleins. Hij vindt dat hij het recht heeft zo boos te zijn dat iedereen het weet en ik als een muisje wegkruip. Hij vindt dat, als ik de reden vd woede onzin vind, ik het me ook niet zou hoeven aantrekken. Maar dat doe ik wel. Steeds meer. In een week zit altijd wel 1 of 2 grote ruzies. Drama’s die hoog oplopen. Hoe ik ook probeer dat te vermijden, het lukt me niet en ik ben letterlijk ziek vd stress. Toch houden we van elkaar en beloofd hij steeds beterschap. Maar na 6,5 jaar heb ik de hoop verloren. Ik heb alleen niet de kracht om te gaan. En het is ook zo verdrietig, om je nieuwe kans, zo te zien mislukken. Eind vd maand hebben we eindelijk relatietherapie. Maar hij heeft zo’n sterke eigen mening. Zal hij ervan leren? Wat denkt u?

  Beantwoorden
  • caroline

   Gaat mijn partner wat leren van Relatietherapie? ANTWOORD

   Beste M, Je vraag roept een aantal vragen op: zoals: Heb je je vorige relatie eigenlijk wel goed afgerond? Heb je onderzocht wat jouw aandeel is in het mislukken van je huwelijk? Is er een pauze geweest tussen de ene en de andere relatie? Ben je meteen met je nieuwe partner gaan samenwonen? en: Waren er nog geen ruzies tussen jou en je nieuwe partner toen je nog twee relaties tegelijk had? Als je de ene partner verlaat voor een andere, betekent dat vaak dat er een onverwerkt stuk verleden is. Als ik naar de grote lijnen kijk, zie ik dat je nu in bijna dezelfde situatie bent als aan het einde van je huwelijk: je wilt weg, maar je hebt niet de kracht om te gaan. Waarschijnlijk heb jij dus minstens zoveel te leren als je huidige partner.

   Als de één boos wordt en de ander wordt bang, is een relatie niet meer echt gelijkwaardig. In jullie geval voel jij je zijn slachtoffer, terwijl hij ontkent ‘dader’ te zijn. Voor herstel van de relatie is het nodig dat jullie allebei leren om je emoties te managen. Jij zult je als bange partner namelijk steeds meer aanpassen aan de boze in de hoop daarmee ruzies te voorkomen. Je zegt dat je als een klein muisje wegkruipt. Dat betekent dat je je op zo’n moment dus niet als een volwassen vrouw gedraagt, maar als een bang kind. In de therapie hoop ik dat jij leert om om te gaan met je angsten, zodat je in de confrontatie met je partner duidelijker je grenzen kunt aangeven en ervoor kiest om jezelf te beschermen tegen zijn woede. Dat betekent: het gesprek stoppen zodra er sprake is van verbale agressie (dreigen, schelden) van zijn kant. Je niet laten verleiden tot ruzie, maar de kamer uitgaan, desnoods ook het huis. Voor je partner betekent dat dat hij de verantwoordelijkheid gaat nemen om grip te krijgen op zijn boosheid. Van hieruit kan ik uiteraard niet zien of hij bereid is om bewustzijn te ontwikkelen op het ontstaan van zijn woede en of hij de keuze wil maken om zich niet langer op jou af te reageren.

   Veel succes in therapie!

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 2. Vrager68

  KAN IK MIJN PARTNER WEER VERLIEFD OP MIJ LATEN WORDEN?

  Hoi ik weet niet goed hoe hieraan te beginnen maar zal mijn verhaal op z’n best proberen uitleggen! Het zit dus zo ik kom net een uit relatie van drie jaar we hebben samen veel meegemaakt en zijn beide nog jong ik 24, hij 22. Mijn moeder is ook overleden toen we samen waren in het begin en dat maakte het niet altijd makkelijk heb ook geen vader meer dus mijn vriend toen was bijna altijd bij mij uiteindelijk ben ik ook gaan werken bij hem in de zaak .. Maar na een jaar was dat te veel we waren dag in dag uit samen en ook maakte we op de duur ruzie om te stomste dingen dan hebben we beiden besloten om een punt achter onze relatie te zetten we wouden het niet maar het was op de moment echt het beste nu zit het dus zo we zijn ondertussen bijna 2maand later we zien elkaar nog en als we samen zijn voel ik me echt terug gelukkig ik zou heel graag terug iets willen beginnen maar hij wil nog tijd alleen heb ik bang wat als ik wacht en hem tijd geef en dan wil hij me niet want als we samen zijn we kussen hij noemt me nog schatje koopt nog dingen enz hij zegt zelf ik zie u echt nog graag maar ik voel het gewoon niet nu heb tijd nodig en ik voel me nu zo slecht wat ik overal lees is dat ik hem idd gewoon moet laten niet sms niet te veel aanhangen en zeggen dat ik hem mis enz en da ik hoop dat alles goed komt want, ja ik wil niet opdringer overkomen ma ik wil ook niet dat het dan ni komt ik heb al ni veel meer en da ga mij zo een pijn doen dus ik zou graag tips krijgen hoe ik dit het beste aanpak ? Zodat hij terug verliefd kan worden op mij !

  Beantwoorden
 3. Savannah

  Waarom het verjaardag vieren van je geliefde belangrijker is dan andere dagen of een andere persoon?

  Wie kan mij dat beantwoorden of tips geven?

  Groetjes Savannah

  Beantwoorden
 4. Maria

  Ik heb (in mijn zoektocht naar een man die bij me past) de laatste tijd heel vaak fijne connecties met bezette mannen. Al voor dat ik weet dat ze niet beschikbaar zijn denk ik, he dit is een leuke! En dat gevoel (of zelfs verliefdheid) is regelmatig wederzijds, dus blijkbaar maak ik ook iets los bij die mannen. Hoe komt dit? En vooral wat kan ik er aan doen?

  In een van je vorige blogs (https://www.relatieacademie.com/waarom-val-ik-op-foute-mannen-en-vind-ik-gewone-mannen-saai/) herkende ik me al heel erg, waarschijnlijk zit er iets vergelijkbaars achter.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.