);

Kunnen we ook praten zonder ruzie? – Column Hart & Ziel

“Mijn vrouw wil steeds over onze relatie praten. Maar als we praten, krijgen we steeds ruzie. Ik hou niet van ruzie en ga haar dus steeds vaker uit de weg. Maar ik weet ook dat het echt nodig is om te praten met elkaar. Hoe kunnen we met elkaar praten zonder ruzie te krijgen?”

Bij veel mannen slaat hen de schrik al om het hart als hun vrouw aankondigt dat er gepraat moet worden. Meestal behelst die aankondiging ook niet veel goeds. Wat de vrouw ziet als praten, is eigenlijk een moment voor haar om haar onvrede te uiten, al haar kritiek te spuien en haar partner haarfijn te vertellen wat hij allemaal verkeerd doet. De man ervaart dat (uiteraard) als een aanval. Hij schiet in de stress en zoals bekend zijn er dan drie opties: hij gaat vechten: gaat zich verdedigen of hij opent de tegenaanval, hij laat het allemaal over zich heen komen zonder iets terug te zeggen (bevriezen) of hij trekt zich terug (vluchten).

12179494_10153692507247930_1600979697_nAls de aanval eenmaal is ingezet, is geen weg terug: dan is de toon bepaald en is de kans minimaal dat jullie deze keer ontspannen met elkaar kunnen praten en naar elkaar kunnen luisteren.

Er is een manier om er als man voor te zorgen dat gesprekken voortaan wel goed gaan. Door zelf het initiatief te nemen om te praten VOORDAT er iets aan de hand is. Dus zorg ervoor dat jullie een paar keer in de week een uurtje uittrekken om met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren. Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van de woorden “jij”, ‘altijd’ en “nooit”. Oefen erin om in zo’n gesprek te communiceren over wat je graag zou willen, in plaats van te vertellen wat je niet wilt.

Wat ook enorm helpt om ruzies te voorkomen, is om de tijd te begrenzen. Bijvoorbeeld door om de beurt tien minuten te praten, terwijl de ander alleen maar luistert en niet in de rede mag vallen. Dan stoppen met praten, de boel een nachtje laten bezinken en de volgende dag verder praten.

-Deze column verscheen in de bijlage Hart en ziel van de Gelderlander vandinsdag 25 oktober 2015-

 

 

Heb je zelf een relatievraag, stel hem gerust! Dan behandel ik je vraag anoniem in de volgende column.