);

Over liefde en angst

Sommige mensen zeggen dat je kunt kiezen tussen liefde en angst. Dat is een misvatting. Als je doet alsof liefde en angst elkaar uitsluiten, hoef je jezelf alleen nog maar op liefde te richten. Je hoeft je niet meer bezig te houden met je angst. De andere kant van angst is veiligheid, niet liefde. 

Liefde brengt altijd gevaren met zich mee als het andere mensen dan jezelf betreft. Ze kunnen weggaan, doodgaan, je onheus bejegenen zodat jij bij ze weg wilt.

Je zult dus moeten leren om je angst te ‘containen’. Je angst te zien. Te aanvaarden. Er mee leren om te gaan. Er bedding aan te geven. Toe te laten dat je bang bent. Leren hoe je jezelf veiligheid kunt geven. Zodat je jezelf niet door je angst laat weerhouden om lief te hebben.

En natuurlijk zul je ook soms naar je angst moeten luisteren. Als er een waarschuwingssignaal komt vanuit je angst dat de persoon waar je van houdt niet goed voor je is omdat hij/zij onaardig tegen je is, je onzeker maakt, teveel van je eist, mogelijk trekjes van borderline of narcisme heeft of verslaafd is, LUISTER dan naar je angst. Een deel van je angsten zijn terecht en het is absoluut onverstandig om je angst dan te bedekken met de mantel der liefde.

Om werkelijk diep in de overgave van liefde te kunnen zakken, is het nodig dat je jezelf innerlijke veiligheid kan geven. En dat je weet dat overgave aan de liefde niet betekent dat je voor je gevoel van veiligheid volkomen afhankelijk wordt van de ander.