);

Stop met loslaten, begin met vasthouden

Loslaten is een van de termen uit de wereld van persoonlijke groei die een hoop schade veroorzaken. Geregeld zitten mensen bij me aan de coachingstafel die beweren dat ze iets ‘hebben losgelaten’. Dan weet ik al genoeg. Zolang je het ergens over hebt, heb je het namelijk niet losgelaten. Dan ben je nog steeds bezig om err van af te komen. Om met je wil te proberen om je gevoel te veranderen. En het is het klip en klaar dat die aanpak niet werkt.

Als je iets werkelijk hebt losgelaten, hoef je er namelijk ook geen melding meer van te maken. Dan houdt het je niet meer bezig. Dan hoef je niet meer te bewijzen dat je er voorbij bent gegroeid. Dan is het gewoon niet meer interessant. Wat zo iemand dus eigenlijk zegt, is dat hij van een vervelend gevoel afwil. En dat hij er van alles aan heeft gedaan, maar dat het gevoel er tegen zijn wil nog steeds is.

Degene tegenover me heeft waarschijnlijk een boek gelezen of een cursus gevolgd waarin werd gepredikt dat het mogelijk is om het negatieve uit te bannen. En alleen positieve zaken over te houden in je leven. Als je maar de juiste technieken toepast, dan dalen geld, geluk, voorspoed en gezondheid vanzelf op je neer. Het negatieve ‘laat je los’. Dat heb je zogenaamd niet meer nodig.

Zeg ‘ja’ tegen negativiteit

Wat een kolder! Het leven bestaat uit positief en negatief, uit goed en kwaad, licht en donker. Het is niet mogelijk om alleen het licht te kiezen. Hoe harder je dat probeert, des te donkerder het soms wordt. De meest ondermijnende ‘nee’ is vaak de ‘nee’ tegen negativiteit. Zeg er dus ‘Ja’ tegen! 

Stop met loslaten

De grootste garantie dat een gevoel je blijft achtervolgen, is te proberen om het los te laten. Stop daarom onmiddellijk met te proberen om gevoelens los te laten. Ga er juist dichter naar toe. Ga je gevoelens vasthouden. Onderzoek wat je nodig hebt als je heel graag bij iets wilt weglopen, van iets af wilt of iets los wilt laten. En geef dan aan jezelf wat je nodig hebt.

Wat dan wel?

Wil je van je angst af? Geef jezelf veiligheid.

Wil je van je verdriet af? Geef jezelf troost.

Wil je van je woede af? Raas eens op een veilige plek uit.

Coaching

Als coach duw ik de mensen met hun neus bovenop het gevoel dat ze proberen te ontlopen. Ik laat ze ervaren dat het bij de realiteit van het leven hoort. Dat doe ik ook met het hun goede eigenschappen (die mensen vaak bagatelliseren of voor vanzelfsprekend nemen.
En als ze beide kanten waarnemen en accepteren in zichzelf en weten wat ze ermee te doen hebben, laat ik ze los. Ook behoefte aan zo’n sessie? Lees hier meer over de Individuele Turbo Therapie.