);

Metro – Eerste hulp en snelle pleisters bij kleine en grote relatieongelukken

Volgens relatiecoach Caroline Franssen communiceren koppels die al wat langer bij elkaar zijn vaak in de vorm van verwijten. In haar boek Eerste Hulp bij Relatieongelukken geeft relatiecoach Caroline Franssen tips voor de reanimatie van je relatie en voor het plakken van snelle pleisters. Hoeveel relaties moeten naar de eerste hulp?

Bijna alle relaties weleens. Ook in goede relaties zijn er slechte momenten en speelt er soms een beetje (of meer) ongeluk. Je kunt elkaar fantastisch laten voelen, maar ook het pijnlijkst raken. Relaties lopen vroeg of laat altijd deukjes op.

Wat kun je doen om het ondanks alle deukjes leuk te houden?
Koppels die wat langer bij elkaar zijn, communiceren vaak in de vorm van verwijten en luisteren slecht naar elkaar. Ik geef stellen daarom vaak het advies om een paar keer per week om de beurt tien minuten over zichzelf te praten, terwijl de ander alleen mag luisteren. Op die manier ontdek je sneller waar je zelf behoefte aan hebt en wat de wensen/gevoelens van je partner zijn. Als het goed is, groeit zo het begrip voor elkaar.

Hoe houd je het spannend tussen de lakens?
Een sekscoma waait niet vanzelf over. Kijk welk aandeel jij hebt in het verdwijnen van de seksualiteit. Onderneem dingen die jullie intimiteit versterken, zoals een romantische avond op een plek waar jullie nog nooit zijn geweest. Verzorg je als man goed, geef je vrouw complimenten, kus haar en neem de tijd om haar opgewonden te laten raken. Voor vrouwen is het belangrijk dat ze zichzelf als een seksueel wezen leren zien, ontdekken wat ze lekker vinden en dat ook delen met hun partner. Alleen door tijd voor jezelf en elkaar te nemen, kun je jouw seksleven weer een boost geven.

Bijna de helft van alle Nederlanders gaat weleens vreemd. Die wond heelt niet met een pleistertje…
Klopt, maar het hoeft zeker ook niet het eind van de relatie te zijn als je ontdekt dat je partner vreemd is gegaan. De bal ligt na ontrouw bij vreemdgangers, het is aan hen om de schade te herstellen. Een man kan na een affaire bijvoorbeeld erkennen dat hij er zelf voor heeft gekozen (dus niet dat het hem is overkomen), breken met zijn minnares en er alles aan doen om het vertrouwen van zijn partner te herwinnen. Als de persoon die gekwetst is dat ook wil, is de kans groot dat je dan samen verder kan.

Ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Dat is weinig hoopgevend…
Veel mensen gaan tegenwoordig makkelijker naar een scheidingsadvocaat dan naar een relatietherapeut. Vaak zijn ze bang om in de spiegel te kijken en erachter te komen wat hun rol is in de ruzies of verslechterde relatie. Ze beginnen liever een nieuw leven met een andere liefde, waarbij op termijn vaak ook weer allerlei problemen ontstaan. Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat een relatie opnieuw tot bloei kan komen als je er allebei voldoende energie insteekt.

Marieke van der Voort Metronieuws.nl

CarolineFranssenindemetro