);

Mishandeling breekt ieders vrije wil

Als je verhalen leest over mishandeling binnen relaties, geloof je vaak niet dat iemand in een situatie gebleven is waar zij/hij zo duidelijk agressief en respectloos werd behandeld. Dat vrouwen die eenmaal ‘onstnapt zijn’ en opvang krijgen in een Blijf van mijn Lijfhuis toch weer terugkeren naar hun mishandelende partner. Het is onbegrijpelijk.

Je stelt jezelf vragen als: Waarom ging ze niet eerder weg? Waarom heeft ze dit toegelaten? Waar was haar zelfrespect? Je hebt als mens toch een vrije wil? En misschien denk je ook “Dit zou ik nooit pikken.”

Ik hoop oprecht dat jij inderdaad bij de eerste signalen van geweld en manipulatie in je relatie in staat bent om je biezen te pakken. Want er ontstaat bij manipulatie en geweld door degene waar jij van houdt, snel een situatie van emotionele gijzeling. Emotionele en fysieke mishandeling tasten je eigen wil aan.

Uit angst pas je je aan, uit verlangen naar liefde, hoop, de wil om de relatie te laten slagen, ga je door. Pas als je uit de situatie bent, voel je hoe diep je vrije wil gemanipuleerd was. Het is het Stockholm syndroom in optima forma. Je had al sympathie voor de dader voordat hij dader werd.

Je had je hart gegeven, je hunkerde voordat er iets fout ging al naar liefde van de dader. De afkeuring en minachting die je ontmoet, gecombineerd met je verlangen om liefgehad te worden brengen je in een spagaat. Exit vrije wil en gezond verstand. Verbijsterend hoe we in elkaar zitten en dat we blijkbaar om kunnen gaan met vernedering op dagelijkse basis. Ik schrijf in de ‘we-vorm’ omdat we allemaal slachtoffer kunnen worden van een man of vrouw waar we van houden die ons met emotionele manipulatie en geweld een tijd bij onze vrije wil vandaan houdt.

Op een gegeven moment lukt het bijna iedereen toch om die wil weer terug te vinden en uit de relatie te stappen. Dan begint een lang helingsproces.

Voorkomen is daarom beter, dus het leren herkennen van de eerste signalen, op een moment dat je nog makkelijk je biezen kunt pakken, is belangrijk.
Ik lees hier het stuk in mijn boek Eerste Hulp Bij Relatieongelukken waarin ik uiteenzet hoe je onderzoekt of je partner geschikt is voor een langdurige relatie.

Zit je zelf in zo’n situatie of kamp je nog steeds met de gevolgen? Zoek hulp! Ga naar je huisarts, slachtofferhulp of een Blijf van mijn Lijfhuis. Of neem contact op met de Stichting Zijweg, die heeft krachtgroepen in het hele land.

Of maak meteen een afspraak voor een individueel coachingsgesprek.

 

Individuele relatiecoaching