);

Stoppen met een slechte relatie is extra moeilijk

Er komen geregeld mensen in mijn praktijk die al jaren twijfelen of ze uit hun relatie zullen stappen of niet. Vaak zijn het vrouwen die een relatie hebben met een man met autistische of narcistische trekjes. Een enkele keer een man die twijfelt over het verbreken van een relatie met een vrouw met emotioneel onberekenbaar gedrag dat in de richting van borderline gaat.

Zeker als er kinderen zijn, kunnen slechte relaties extreem lang stand houden. Hoe komt het nu dat juist mensen in dergelijke moeilijke relaties zo lang blijven hangen? Het is een vraag waar verschillende antwoorden op mogelijk zijn. Ik zal zeven belangrijke redenen die ik tegenkom: gebrek aan zelfvertrouwen, versterkte hechting, uitputting, ziekelijk de ander voorop stellen, verslaving aan pijn, angst en ongeloof hieronder nader toelichten.

Versterkte hechting
De hechting aan iemand die onberekenbaar gedrag vertoont, is groter dan de hechting aan iemand die normaal gedrag vertoont. Dat is gebleken uit onderzoek met baby-aapjes en uit tests met volwassen proefpersonen. Als je altijd waardering, aandacht of liefde krijgt, blijf je zelfstandiger dan wanneer je het de ene keer wel krijgt en de andere keer niet. Hoe minder je van iemands gedrag op aan kunt, des te meer zal je je naar die ander richten. Hoe sterker je hechting, hoe moeilijker het is om de relatie te verbreken. Het is dus veel makkelijker om een matige of een saaie relatie te verbreken, dan een moeilijke relatie.

Verslaving aan pijn
Het klinkt bizar, maar je lichaam reageert op emotionele pijn door bepaalde peptides aan te maken. Je lichaam raakt aan die peptides verslaafd en roept telkens weer om nieuwe. Het is een hele kunst om jezelf uit de emotionele ‘rollercoaster’ te halen en je negatieve verslaving te stoppen. Het is dus geen masochisme, maar een fysiek probleem.

Angst
Als je weggaat bij een onberekenbare partner, kan hij/zij zich gevaarlijk gaan gedragen. Er zijn partners die dreigen met zelfmoord als je de relatie zou verbreken. Er zijn partners die jou het leven zuur zullen maken. Diefstal of vernieling van je bezittingen, stalking, geweld, je kinderen bij je weghouden zijn serieuze gevaren waar mensen die vertrekken bij een problematische partner mee te maken kunnen krijgen.

Ongeloof
Eigenlijk geloven we allemaal in het sprookje dat iedereen goed is, als er maar goed tegen hem/haar wordt gedaan. Dus als iemand totaal geen rekening houdt met jou of je telkens kwetst of pijn doet, ontken je liever dat er echt iets aan de hand is. Het kan gewoon niet dat een mens niet in staat is om liefde te geven. Of dat hij/zij zo gemeen is. Je wilt gewoon niet geloven dat iemand werkelijk op geen enkele manier rekening wil houden met jou, met jouw gevoelens en jouw verlangens. Telkens probeer je te bewijzen dat degene die jij uit hebt gekozen als jouw levenspartner wel degelijk een goed en fijn mens is. Je wilt het eenvoudigweg niet geloven dat iemand zo kan liegen en bedriegen, zo gemeen kan doen, of zo egocentrisch is.

Gebrek aan zelfvertrouwen
Als je lang omgaat met iemand met psychische/ psychiatrische problemen, heb je heel lang gegeven zonder daar op een gelijkwaardige manier voor terug te krijgen. Daar raakt je zelfvertrouwen door beschadigd. En laten we wel wezen, waarschijnlijk heb je deze partner ook (deels) uitgekozen omdat je diep weggestopt (net als bijna iedereen) een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, waardoor je manipuleerbaar bent voor iemand die precies dat pijnpuntje weet te raken.

Ziekelijk de ander voorop stellen
Een deel van de mensen met een problematische partner vertoont zelf ook problematisch gedrag. Zij stellen op ziekelijke wijze altijd de ander voorop. Ze hebben te weinig binding met wat ze zelf belangrijk vinden en zelf willen. Als de ander gelukkig is, zijn zij ook gelukkig. Tragisch genoeg zijn problematische partners eenvoudigweg niet gelukkig te krijgen, in welke bochten je jezelf ook wringt. Vaak waren mensen met een moeilijke partner al in hun kindertijd in de verkeerde rol en hebben zij voor hun ouders gezorgd in plaats van hun ouders voor hen. In de verslavingszorg heet dat co-dependant gedrag.

Uitputting
Om weg te kunnen gaan , heb je energie nodig. Maar mensen met een moeilijke partner zijn meestal totaal uitgeput. Ze geven en ze geven maar. Ze proberen vol te houden. Hun emotionele wonden te helen om ze dan vervolgens weer te laten openrijten door hun partner.

Herkenning?
Herken je jezelf in (delen van) bovenstaand verhaal? Wil je onderzoeken of het klopt dat jij in een moeilijke relatie zit? In een individueel coachingsgesprek kunnen we kijken naar jouw situatie en hoe jij daar verandering in kunt aanbrengen. Loskomen uit zo’n relatie is namelijk wel degelijk mogelijk, net als herstel van je zelfvertrouwen. Ook de groep Liefdevol Leven kan ondersteuning bieden aan jouw groeiproces.

Kan ik wat voor je doen?
Als jij ondertussen denkt dat het niet vanzelf goed komt en je overweegt of je een steuntje in de rug kunt gebruiken, bel me tijdens kantoortijden op 06-33886581 om te onderzoeken wat ik voor je kan betekenen.