);

Onderhandelen in je relatie

In iedere relatie wordt dagelijks over kleine en grote dingen onderhandeld. Van bepalen wie er kookt en wat er gegeten wordt tot het kiezen van de vakantiebestemming. Veel vrouwen (en een enkele man) hebben bij die onderhandelingen het gevoel dat ze altijd aan het kortste eind trekken.
 
Er zijn twee duidelijke momenten aan te wijzen dat vrouwen zelf ineffectief onderhandelen. Het begint al bij ‘het startbod’ van de onderhandeling. Dat is het moment dat je beiden op tafel legt wat je zou willen. Mannen vragen meestal zonder enige aarzeling wat ze willen (en soms zelfs een beetje meer, zodat ze wat kunnen ‘inleveren’.
 
Beginnen met compromis
Vrouwen hebben de neiging om in te zetten op wat zij denken dat een redelijk compromis zal zijn. Ze bedenken een oplossing die waarschijnlijk voor iedere betrokkene het beste is. Ze proberen meteen al de ander ‘mee te nemen’ in hun openingsbod’.
 

Inleveren
Dat heeft tot gevolg dat ze de onderhandeling al beginnen met inleveren (plaatje 1). Hun partner ziet vier bokjes op tafel liggen. De bescheiden wens van zijn partner heeft niet meer waarde dan de drie wensen die hij zelf op tafel heeft gelegd.

Onzichtbaar
Vrouwen denken dat dat duidelijk is voor hun onderhandelingspartner en dat die ziet waar ze van af zien (plaatje 2). Of dat hun onderhandelingspartner precies zo denkt als zij. Maar uiteraard is waarover niet gesproken wordt, juist onzichtbaar. Zo komen alleen alle wensen van de man in beeld en slechts een deel van de wensen van de vrouw. Uiteraard trekt de vrouw met deze stijl van onderhandelen altijd aan het kortste eind. Uiteindelijk de man ook, want de vrouw zal hierdoor het gevoel krijgen dat er onvoldoende rekening met haar wordt gehouden en dat de man altijd ‘wint’. Voor haar partner is het onmogelijk om rekening te houden met dingen die niet duidelijk uitgesproken zijn.

Kaarten op tafel
Het is dus nodig dat de vrouw al haar kaarten op tafel gaat leggen. Dat begint met echt aandacht besteden aan al haar eigen wensen in plaats van (met de allerbeste bedoelingen) voor anderen te proberen te denken. Vrouwen voelen zich vaak egoïstisch als ze echt alles op tafel leggen wat ze willen (plaatje 3). Ook daar zullen ze doorheen moeten. De enige die ervoor kan zorgen dat de ander echt rekening met jou gaat gehouden, ben je zelf.

Hulp bij onderhandelen
Heb jij ook het gevoel dat je telkens aan het kortste eind trekt? Maak een afspraak voor individueel relatieadvies
Ik kan je helpen om echt je plek in te nemen in je relatie, zodat jullie relatie gelijkwaardiger wordt. Je gedrag en je innerlijke houding maken we net zo inzichtelijk als bijgaande illustraties.
Lees hier meer over individueel relatieadvies.