Hoogsensitiviteit en narcisme lijken zo verschillend. De narcist is alleen met zichzelf bezig, de hoogsensitieve vooral met de ander. Narcisten en hoogsensitieven krijgen opvallend vaak relaties met elkaar. En de HSP’ers lopen daarin tegen problemen aan. Als relatiecoach heb ik zowel de verschillen als de overeenkomsten kunnen bestuderen, zoals die zich voordoen in destructieve relaties. Een destructieve relatie is een relatie waarin pijnlijke patronen ontstaan en mensen elkaar meer ondermijnen, pijn doen en beschadigen dan liefhebben en opbouwen.
Hoewel je het in eerste instantie misschien niet verwacht, hebben HSP’ers en narcisten namelijk veel met elkaar gemeen. Beide gevoels- en gedragspatronen zijn een (soms generaties lange) reactie op gebrek aan verbinding, liefde en respect voor wie je werkelijk bent in de kindertijd.
Beiden hebben ze overlevingsstrategiën geperfectioneerd. De een probeert totaal niet te voelen wat er in de ander omgaat, de ander probeert alles te voelen wat er in de ander omgaat.
En beiden denken ze dat ze beter zijn. De narcist denkt op veel fronten dat hij beter en succesvoller is.
De hooggevoelige denkt op moreel vlak beter te zijn. Anderen aanvoelen en rekening met hen houden, is immers moreel hoogstaander dan alleen aan jezelf denken.
Waar de narcist te leren heeft om zich te openen naar de ander, is het voor de hoogsensitieve nodig om zich te openen naar zichzelf en grenzen te gaan voelen, respecteren, erkennen, aangeven en handhaven.
Meestal delft de hooggevoelige echter het onderspit en is degene met narcistische trekken niet bezig met om te leren meer rekening te houden met de ander. Meestal is de hoogsensitieve bezig om zich nog beter aan te passen en gaat daarin almaar meer over de eigen grenzen heen. Haar grenzeloosheid neemt toe en ze weet steeds minder wat ze zelf wil en zelf nodig heeft.
Ben je hooggevoelig en denk je dat je een relatie hebt met een narcist? Wacht dan niet langer en maak nu meteen een afspraak voor een individueel gesprek. Het verandert namelijk niet vanzelf, hoe langer je in de relatie blijft, hoe meer je je gaat aanpassen en hoe vaker je over je grenzen gaat. In een gesprek krijg je helderheid over jezelf, je gedachten en gedrag en de achtergrond daarvan. Je ontdekt welke eigenschappen bij jou onderontwikkeld zijn en wat je daar aan kunt doen. Ook kan de vraag aan de orde komen of de relatie waar je in zit je nog langer dient. Als je te maken hebt met iemand met gevaarlijk Over vertrekken uit een moeilijke relatie heb ik diverse artikelen geschreven. Onder andere hier.