Eén van de meest merkwaardige verslavingen van de mens is de pijnverslaving. Want waarom kiezen we nou eigenlijk een partner uit die lelijk tegen ons doet? Die ons afwijst en kwetst? Die ons emotioneel of fysiek mishandelt? En waarom blijven we dan ook nog bij hem of haar? Het antwoord is: omdat we dat gewend zijn. Als je in je vroege jeugd te maken hebt gehad met afwijzing en gekwetst worden, is de kans groot dat je dat gaat herhalen. Je hebt de verkeerde verbinding gelegd: je denkt dat liefde en afwijzing en pijn bij elkaar horen. Dus als je iemand tegen komt die je liefheeft en je tegelijk afwijst, voelt dat heel vertrouwd aan.
Maar de emotionele boksbal zijn van je partner is ongezond, het put je uit en tast je gevoel van eigenwaarde en zelfrespect aan. Als je gewend bent om afgewezen te worden, om niet gerespecteerd te worden, om gekwetst te worden, dan wordt die staat van zijn een pijnverslaving. De ene keer het gevoel hebben dat iemand van je houdt om kort daarop te voelen dat die ander je afkeurt, geen rekening met je houdt, je opzettelijk liefde of aandacht onthoudt (zoals met de ‘silent treatment’ ) of je zelfs benadert met emotioneel of fysiek geweld, zorgt voor een emotionele achtbaan, die jou het gevoel geeft dat je leeft.
Gevoel dat je leeft
Je denkt dat het liefde is waardoor je naar die ander terugkeert of bij de ander blijft, maar feitelijk ben je verslaafd aan pijn en kan je daar niet van los komen. De ups en downs geven je het gevoel dat je leeft. Dus je blijft erin gevangen. Liefde is vastgeplakt geraakt aan jezelf wegcijferen. Die twee moeten weer losgekoppeld worden en dat kan je niet van je partner verwachten, dat kan je echt alleen maar zelf doen. Vaak is daar hulp bij nodig. Mensen die in dat soort relaties verstrikt zitten hebben vaak weinig contact met hun grenzen en hun eigen verlangens. Ze zijn teveel gericht op de ander. Alleen met begeleiding gaat het lukken om te focussen op jezelf. Het is nodig dat je leert om je grenzen te voelen, ze aan te geven en ze te handhaven. Een ander aspect hiervan is dat iemand die verslaafd is aan afwijzing en pijn ook vaak slecht in staat is om goede dingen te ontvangen. Als je alleen maar geeft, raak je leeg. Dus is het nodig om weer te leren ontvangen. Het is mogelijk om je vermogen om te ontvangen te herstellen en te herstellen van je pijnverslaving.
Je hoeft het niet alleen te doen
Herken jij dit verhaal? Ben jij misschien ook pijnverslaafd of gewend aan afwijzing? Maak dan een afspraak voor een individuele relatiesessie, zodat ik je kan helpen om jezelf met respect te gaan behandelen en ervoor te zorgen dat anderen jou ook met respect gaan behandelen.
Radiointerview Funx
In onderstaand interview met Radio Funx leg ik het één en ander uit. Je kunt het beluisteren door op de startknop te drukken.