);

 Als je veel ruzie hebt of juist bijna niet meer met elkaar praat. Als jullie weinig intimiteit hebben of bijna geen seks meer. Dan wil je snel hulp. Kom dan samen voor een Relatie APK®.

In het begin van je relatie is je partner leuk, aantrekkelijk, slim en grappig.  Maar na een tijdje kan je je aan elkaar gaan ergeren.  De problemen tussen jullie lijken onoplosbaar. Dat is niet zo. Er is wel degelijk wat aan te doen met de hulp van een derde. Iemand die de patronen in jullie relatie ziet en kan helpen om ze te doorbreken.

Naast de zichtbare leuke dingen die je direkt ziet aan je partner, is ook een onzichtbare laag die meespeelt in het ‘vallen op’. Je herkent in de ander naast de positieve ook precies de negatieve dingen die je al kent. Het gedrag dat jij in je jeugd ontwikkeld hebt om om te kunnen gaan met wat je tekort kwam (of te veel kreeg) sluit ook op de ander aan.

Pas in de loop van je relatie wordt die onzichtbare laag zichtbaar. Pas als je een tijdje in een relatie bent, blijkt dat je van de ander precies niet krijgt waar je het meest naar verlangt. Zoals steun en aandacht. En je krijgt precies dat wat je liever niet hebt. Kritiek en afstandelijkheid bijvoorbeeld.

Vertrouwd

Ook jij hebt, net als ander mensen behoefte aan dingen die je kent, die vertrouwd zijn. Dat hunkeren naar wat vertrouwd is, heeft een bijzondere eigenschap: het maakt geen onderscheid tussen vertrouwde ervaringen die goed voor je zijn en vertrouwde ervaringen die niet goed voor je zijn. Dus herhaal je ook je oude pijn. Je herhaalt oude gevoelens van eenzaamheid, afgewezen worden en oude angsten en verdriet.

Van ellende word je niet creatief

Van ellende en narigheid wordt je niet creatief. Je probeert er aan te ontsnappen. Je bedenkt dus geen nieuwe mogelijkheden om met de problemen in je relatie om te gaan. Je probeert dat wat je altijd al deed, nog beter te doen. Je probeert nog minder nodig te hebben, je nog beter af te sluiten of nog beter voor de ander te zorgen in de hoop dat hij/zij ook een grotere bijdrage gaat leveren aan de relatie. Of je gaat verklaren wat er allemaal in de jeugd van je partner is gebeurd, waardoor hij/zij zich nu zo naar gedraagt en er niet voor jou is.

Je versterkt elkaars gedrag

Dat betekent dat je in je relatie nog beter wordt in de dingen waar je al goed in was. Je gaat bijvoorbeeld nog meer pleasen, sluit je nog verder af of gaat nog meer nadenken, analyseren of verklaren. In een relatie versterk je elkaars gedrag. Als jij steeds harder op de deur van je partner klopt, metselt de ander de deur langzaam maar zeker volkomen dicht. Je gaat net zo lang en intensief door met hetzelfde gedrag dat je bijna een karikatuur wordt van jezelf.  En je partner doet precies hetzelfde en wordt ook bijna een karikatuur van zichzelf.  Zo wordt wat je in het begin leuk vond an je partner, op den duur juist verschrikkelijk.

Gekmakend optimisme

Je vond zijn optimisme in het begin leuk, maar nu word je er gek van. Want ieder probleem dat je aan de orde stelt, wordt ontkend of gebagatelliseerd.  Hij blijkt eigenlijk niet echt positief: hij blijkt gewoon moeite te hebben met alles wat in zijn ogen negatief is. Dus dat komt voor jouw rekening.

Controlfreak

Vond je haar zorgzaamheid in het begin heerlijk, nu ervaar je het als verstikkend dat zij alles voor je probeert te regelen en nooit iets voor zichzelf doet. Ze is eigenlijk niet zo lief en zorgzaam als je dacht, ze is een overkritische controlfreak.

Je eigen gedrag maakt je ook niet vrolijk

En van je eigen reactie op het gedrag van je partner word je ook al niet vrolijk. Je vind dat je te snel kwaad wordt op de ander. Of dat je jezelf teveel afsluit. Je vind dat je beter voor jezelf zou moeten zorgen. Of dat je eigenlijk meer rekening zou moeten houden met je gezin.

Pijn bij allebei

En ervaar je in de loop van je relatie pijn van twee kanten: naast de pijn van het gemis aan contact met je partner, heb je van binnen ook de pijn van de kritiek op jezelf. Met dit pijnlijke gevoel kan je waarschijnlijk jaren in je relatie blijven. Je houdt immers van je partner en je wilt het je kinderen niet aandoen om te scheiden.

Het kan ook met minder pijn

Dat jij hier nu aan het lezen bent, betekent dat jij pijn ervaart door wat er mist in je relatie of doordat er dingen gebeuren in je relatie die je eigenlijk niet wilt.  En dat je verlangt naar een relatie waarin je gezien en gewaardeerd wordt en je geliefd en gedragen voelt door je partner. Dat kan. Via meer zelfkennis en meer zelfliefde kan jij ook jouw relatie verbeteren.

”Patronen, overtuigingen, blinde vlekken… alles krijgt met veel aandacht een plaats. Doordat je van je opstellingen foto’s kan nemen, blijft het ook visueel sterk bij je. De foto’s liggen in een mapje naast mijn bed. Met name de communicatie met mijn man is ongelofelijk verbeterd.”

Maria Grijpma

Lees meer over de Relatie APK®

Het kan zelfs met veel liefde en plezier

Als mensen een sessie of workshop bij me hebben gevolgd, vertellen ze me na afloop vaak dat ze eigenlijk ‘als vanzelf’ dichter bij hun partner komen. De last die er van hun schouders valt doordat ze oude emotionele ballast opruimen, maakt ze vrij. Ze hoeven niet constant op de hoede te zijn om ‘niet meer in hun valkuil te stappen’.  Ze hebben er weer plezier in.

Hoe kan het dat een sessie zo goed werkt?


De belangrijkste stap die ik je in een sessie laat zetten, is dat je echt gaat kijken naar je eigen gevoelens en gedrag. Je onderzoekt welke shit uit het verleden nu nog een rol speelt. Want we komen altijd uit bij je vader en je moeder en hoe jij op hen bent gaan reageren als kind. Zien dat dat in het verleden ligt en je nu op andere manieren kunt reageren dan toen, is de enige manier om verandering te kunnen brengen in je relatie. Door zelf te zien wat jij nu doet en nalaat en keuzes te maken waardoor je relatie beter wordt.

Heb jij de moed of blijf je doormodderen?


Het vraagt moed om dat proces aan te gaan. Om te kiezen om je eigen verantwoordelijkheid. Om te kiezen om niet meer te wijzen naar je partner. Niet meer van je partner te verwachten dat hij/zij een einde maakt aan jullie problemen. Het vraagt moed om op zoek te gaan naar de parel die verscholen ligt onder je pijn. Je moed zal beloond worden. Je gaat er beter uitkomen. Je zult ontdekken dat je veel meer kwaliteiten hebt dan je nu uit de kast haalt. Dat er veel makkelijkere en fijnere manieren zijn om het leuk te hebben met je partner. Ook als uit de sessie(s) blijkt dat je beter een einde kunt maken aan je relatie. Dan zal je leven ook beter worden omdat je oprechter bent, je kop niet meer in het zand steek, niet meer een soort van blinde hoop koestert.

Verantwoordelijkheid nemen voor het oplossen van relatieproblemen

Dat jij verantwoordelijkheid wilt nemen voor je eigen gevoelens en je eigen gedrag en dat je bereid bent om te kijken in de ‘negatieve spiegel’ die je partner aan jou voorhoudt.

Ieder traject start met een Relatie APK®. Daarna beslissen jullie samen of je verder gaat en op welke manier. Zo is er een traject van vier sessies gecombineerd met online begeleiding, dat ongeveer een half jaar duurt.

Eerst even bellen?

Om een indruk te krijgen van wat dat voor jullie kan doen, kun je me bellen of mailen om jouw situatie (kort) aan me voor te leggen, zodat we kunnen kijken welke vorm van begeleiding het beste bij je past.

Maak meteen een afspraak

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.