);

Eén van de dingen waar je maar weinig over leest, is over de rouw na het einde van een relatie. Als een relatie eindigt doordat je partner doodgaat, is het helder dat je rouwt om je verlies. Volgens de ‘deskundigen’ moet je, als je partner dood gaat na een lange relatie, rekenen op een periode van zeker twee jaar dat je uit balans bent en rouwt.

Ook als je een relatie beëindigt door te scheiden, heb je een flinke periode van rouw voor de boeg. Vreemd genoeg is die rouw nog zwaarder als je een einde hebt gemaakt aan een moeilijke relatie. Van een moeilijke relatie spreek ik wanneer:

 • je partner (vermoedelijk) een (persoonlijkheids)stoornis of chronische depressie heeft
 • je partner verslaafd is aan alcohol of drugs of een andere verslaving heeft/had
 • je partner fysiek of emotioneel gewelddadig is

Gezorgd voor de ander
In zo’n relatie heb je waarschijnlijk jarenlang gezorgd voor je partner en is het aannemelijk dat de balans tussen geven en nemen ernstig is verstoord. Dat betekent dat je jarenlang tekort bent gekomen. Tekort aan liefde, aandacht en mogelijk ook aan gewoon respect voor wie jij bent en wat jij wilt. Je hebt vooral gegeven, in de hoop dat jouw zorg ertoe zou leiden dat het goed zou gaan met je partner, met de relatie en waarschijnlijk ook in de hoop dat je zou terug ontvangen.

Rouw over je verloren jaren
Als je dan besluit om toch een einde te maken aan die relatie, sta je aan het begin van een zware rouwperiode. Anders dan mensen die ‘gewoon uit elkaar zijn gegroeid’ heb jij waarschijnlijk een stuk minder goede herinneringen aan je relatie. Ook is er mogelijk ook aardig wat zelfverwijt over dat je niet eerder een einde hebt gemaakt aan je destructieve relatie. Nu je er eenmaal bent uitgestapt, lijkt het onbegrijpelijk dat je er zo lang in bent gebleven. Naar mate de afstand tot je ex-partner groeit, zie je steeds meer hoe scheef het eigenlijk zat en hoe jij jezelf bent kwijt geraakt.

Veel verschillende emoties
In de periode van rouw kun je veel verschillende (en tegenstrijdige) emoties tegenkomen, zoals

 • spijt dat je bent gebleven
 • woede op jezelf
 • woede op je partner
 • verdriet
 • afgestomptheid
 • somberheid/ depressie
 • heimwee
 • missen van je partner

Er is niets van te zeggen wat er bij jou langs zal komen aan gevoelens en in welke mate ze je van je voetstuk zullen slaan.

Vriendschap en steun
Als je lang een moeilijke relatie hebt gehad, is de kans groot dat je netwerk is uitgedund. Immers de relatie was moeilijk, mogelijk hadden jullie in gezelschap het ook niet leuk met elkaar en vermeden jullie daarom gezelschap. En het kan ook zijn dat je jezelf op den duur ging schamen voor de relatie, of voor het feit dat jij er niet uit opstapte. Toch is het herstellen van je sociale netwerk één van de eerste en belangrijkste stappen die je te zetten hebt. Je rouwperiode kom je niet zonder kleerscheuren door zonder hulp van buitenaf. Een coach of therapeut is ook geen overbodige luxe.

Leren ontvangen
Juist iemand die lang voor een moeilijke partner heeft gezorgd, is iemand met een ‘relatiepatroon’ waarin hij/zij meer gericht is op geven dan op ontvangen. Weer leren ontvangen is dan ook een belangrijke les die aandacht nodig heeft. Want troost is een van de belangrijkste antwoorden op rouw. En het is nodig om die troost ook daadwerkelijk te kunnen ontvangen. Om je niet groot te houden. Dus laat je troosten door je vrienden. Vraag of ze je vasthouden. Durf te huilen in hun aanwezigheid (of als je ze aan de telefoon hebt).

Zelftroost
Zelftroost komt in vele vormen: neem een warme douche of een warm bad. Koop mooie nieuwe spullen voor je huis, draai fijne muziek. Maak wandelingen in de natuur. Zorg dat je er weer mooi uitziet met fraaie nieuwe kleren en schoenen. Laat je haar eens anders knippen (of kleuren). Geef aandacht aan wat jij nodig hebt. Koop een mooie zakdoek om in te huilen. Ga met een dekentje op de bank zitten. Kruip weg in bed. Koop een electrische deken zodat het lekker warm is in bed. Slaap met een knuffel of een groot kussen. Wees er voor jezelf.

Zelf-vergeving
Langzaam maar zeker zul je ook jezelf vergeven. Voor dat je aan de relatie begonnen bent en belangrijke waarschuwingssignalen genegeerd hebt. En voor dat je gebleven bent terwijl je leed. De (harde)waarheid is dat je het verleden niet meer terug kunt draaien. Het is gegaan zoals het ging. Zelfverwijt over het verleden vergroot de napijn in het heden. Dus onderzoek of je je hoofd zacht kunt buigen voor de waarheid. En jezelf kunt vergeven, je hebt gedaan wat onder die omstandigheden het beste was. Ook als dat achteraf, nu je meer afstand hebt, onbegrijpelijk lijkt.

Express yourself
Geef uitdrukking aan je rouw. Schrijf, dans, teken, schilder, zing (de Haagse Stembevrijders geven speciale workshops zing je rouw). Breng het naar buiten, laat het horen, laat het zien.

Nieuwe dingen ondernemen
Ook onderdeel van de rouwperiode is dat je nieuwe dingen oppakt. Dingen die je nog nooit gedaan hebt, maar altijd wel eens wilde doen. Vooral dingen waarin je samenwerkt met anderen zijn voedend voor je ziel: samen toneel spelen, of zingen of dansen. Of in een voetbalteam gaan spelen. Je hoeft absoluut nog niet klaar te zijn met rouwen om je wereld te openen en nieuwe mensen te ontmoeten.

Is het nou nog niet over?
Er zullen dagen zijn dat je je afvraagt ‘is het nou nog niet over?’ Daarnaast zijn er dagen waarin je je nieuwe leven al helemaal hebt opgepakt en er geen vuiltje aan de lucht lijkt. Anderen zullen je vreemd aankijken als je na meer dan een jaar nadat je uit elkaar bent nog steeds worstelt met je gevoelens. Mensen die het zelf niet hebben meegemaakt, kunnen zich weinig voorstellen van de impact die het loskomen van een destructieve relatie op je heeft. Ze kunnen zich waarschijnlijk ook niet voorstellen dat je na zo’n destructieve relatie vaak ook te maken hebt met een destructieve vechtscheiding, waarin je opnieuw op vele punten aan het kortste eind trekt. Wees lief voor jezelf. Dat is het allerbelangrijkste waarmee je jezelf kunt helpen in jouw rouwtijd.

Begeleiding      
Mannen en vrouwen die ondersteuning willen rond het beëindigen van een moeilijke relatie, kunnen een afspraak maken voor individuele coaching. Soms betaalt de werkgever (een deel van) het traject om te voorkomen dat jij uitvalt. In de workshops kunnen mannen en vrouwen terecht die behoefte hebben om zich gedragen te voelen door een groep.

2 reacties

 1. Respectvol Scheiden - Relatie Academie

  […] Het is voor vrijwel iedereen een heel proces om uit een relatie te stappen. Om tot goede afspraken te komen. Om de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk uit te voeren. En om een gebroken relatie te verwerken en je leven weer opnieuw vorm te geven. De mate waarin je vrij bent om je nieuwe leven vorm te geven, hangt samen met de aandacht die je besteedt aan afscheid nemen en rouw. Afscheid nemen van een moeilijke partner is nog ingewikkelder. Lees hier ook het artikel Rouwen na een moeilijke relatie. […]

  Beantwoorden
 2. ilona

  hoi

  waarom wordt het begrip vechtscheiding gebruikt terwijl het meer om terreur gaat waar niet aan te ontsnappen is, bij vechten denkt iedereen aan 2 partijen maar bij scheiden van een narcist maakt het niet uit wat je doet, het is dagelijkse terreur waar je als ex-partner en kinderen aan bloot staat.

  met vriendelijke groet
  ilona

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.