);

“We kunnen eigenlijk niet meer normaal met elkaar praten. Om het minste of geringste krijgen we ruzie”. Ook mensen die veel van elkaar houden, kunnen in hun relatie in een patroon van ruzie maken terecht komen.

Als je partner boos op jou wordt, of kritiek op je heeft, is de kans groot dat jij ook kwaad wordt en je gaat verdedigen. Jullie komen dan recht tegenover elkaar te staan. Ook bestaat de kans dat je bevriest of  je partner uit de weg gaat. Zo kan ruzie in een relatie ertoe leiden dat  je relatie niet meer echt veilig en gezellig is en neemt je stressniveau toe.

En onder hoge stress, heb je nog maar drie reactiemogelijkheden: vechten, vluchten en bevriezen.  En met je partner gebeurt precies hetzelfde: die raakt ook gestresst en heeft nog maar drie reactiemogelijkheden. Dus jullie gaan verder uit elkaar op de bank zitten, zitten vaker op Social Media, zoeken meer bezigheden buitenshuis  en gaan niet meer tegelijk naar bed. Daardoor is er nog minder gezelligheid, neemt jullie stress nog meer toe en komen jullie samen in een dans terecht waarin jullie je beurtelings voor elkaar afsluiten, plezier buiten de deur zoeken en ruzie maken. Zie daar maar eens uit te komen.

 Je relatie is je basis. Het is je thuis, de plek waarvandaan je de uitdagingen in de wereld aan gaat. Zodra het daar mis gaat, merk je dat ook in andere gebieden van je leven. Door de stress in je relatie, wordt het ook moeilijker om goed te functioneren op je werk. Soms krijg je ook nog eens ruzie met je kinderen, de buurvrouw of je poes. Als je eenmaal gestrest bent, functioneer je namelijk nergens meer optimaal.

Je verstand helpt niet
Met je verstand weet je natuurlijk prima dat het niet helpt om te doen alsof er niets aan de hand is. En dat je partner niet dichterbij zal komen als jij tegen hem/haar schreeuwt. En dat jij je relatie niet gaat redden als je op zolder achter de computer blijft zitten, of constant aan het Facebooken of Whatsappen bent met anderen. Met je verstand weet je prima dat het beter zou zijn om de zaak eens positief te benaderen. Om eens goed te luisteren en je geduld te bewaren en te zoeken naar manieren waarop je jouw partner tegemoet kan komen. Maar: hoe hard je ook probeert: je bent te gestresst om die goede intenties om te zetten in zinvol gedrag.

Hoe komt dat nou?
Bijna alle stresssituaties waar je niet uit kunt komen, zijn te herleiden tot gevoelens die je als jong kind hebt gehad. Ook toen was je bang, je voelde je afgwezen, niet geliefd, je had het gevoel dat je het niet goed kon doen. Als je nu bang bent om je partner kwijt te raken of het gevoel hebt dat je partner niet meer van je houdt, haakt dat in gevoelens die je als kind ook al had. Het lukt je niet om er als volwassene mee om te gaan. 

Inhoud?
Het lijkt alsof relatieproblemen die ontaarden in ruzie over de inhoud gaan. Beiden vinden natuurlijk dat ze gelijk hebben en proberen hun gelijk te halen. Maar het gaat eigenlijk maar zelden over de inhoud. Want als mensen werkelijk naar elkaar gaan luisteren, blijkt dat de verschillen een stuk minder zijn dan ze dachten.

Wat te doen?
Je kunt het één en ander over dit onderwerp lezen in het hoofdstuk ‘Hoe jeugdtrauma’s je relatie binnensluipen‘ in mijn boek Eerste Hulp Bij Relatieongelukken. Daarin staat bijvoorbeeld wat je kunt doen om een ruzie acuut te beeïndigen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je vaker met elkaar praat, zodat spanningen niet zo hoog oplopen. Maar ook die kennis kan onvoldoende zijn om een echte ommekeer in jullie relatie te bereiken. Daarvoor is het nodig dat je verstand en je gevoel gaan samenwerken. Dat kun je voor elkaar krijgen in  een individueel of gezamenlijk coachingsgesprek. Je ontdekt precies  hoe het bij jou en bij je partner werkt als jullie ruzie krijgen. Je leert wat je kunt doen om jezelf en de ander gerust te stellen, hoe je uit ruzies kunt stappen en constructief met elkaar aan je relatie kunt bouwen.

Doe iets!
Als je te vaak naar je zin ruzie hebt met je partner, doe dan iets! Het is absoluut mogelijk om patronen van ruzie maken te doorbreken en weer terug te komen bij jullie liefde voor elkaar!

Caroline Franssen

 

 

15 reacties

  • Caroline Franssen

   Ruzie maken over kleine dingen, is vaak een signaal dat er grotere dingen niet in orde zijn.
   Iemand kan ruzie zoeken omdat zijn zelfvertrouwen niet in orde is, hij graag de schuld bij anderen legt en niet zelf verantwoordelijkheid wil nemen.

   De vraag is: hoe zorg je dat je er niet op ingaat als hij je uitdaagt?
   Hoe zorg je ervoor dat hij zelf oplossingen zoekt voor zijn slechte humeur in plaats van jou erin te betrekken?

   Eén tip die ik je kan geven is:
   Ga weg als hij ruzie zoekt. Of stuur hem de kamer of het huis uit.

   Sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 1. Jasmijn

  Veel mensen met stress moeten voor zichzelf de rust opzoeken om hun gedachten op een rijtje te zetten. Die ruimte moet er wel zijn in een relatie en dat komt vaak niet voor.

  Beantwoorden
 2. Marijke

  Hallo,

  Ik ben dringend op zoek naar hulp. Partner en ik hebben enorm veel ruzie.
  Ik wil graag meer info over coaching.
  Kunt u mij helpen?
  Gr Marijke

  Beantwoorden
 3. Pieter

  Ik heb continu ruzie met mensen, wil niemand pijn doen, maar doe het bewust of onbewust toch, daardoor ook laag zelfvertrouwen vaak eindigt het in welles nietes discussie en later vraag ik me dan af waarom hebben we om zo’n klein iets nu ruzie?
  Ik wil ook helemaal geen ruzie. Vaak denk ik dan zie je wel ik kan toch niets. En heel vaak trek ik aan het kortste eind. Ik ga al heel vaak de situatie uit de weg hierdoor. Wat ik geleerd heb van mijn leven, wat ik wil mag niet of kan niet of word onmogelijk gemaakt.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Pieter,

   Mogelijk kun je van je werkgever toestemming krijgen voor een coachingstraject om hier iets aan te doen. Het lijkt me dat dit op je werk namelijk ook niet echt goed uitpakt. Stuur me even een mail op coaching@carolinefranssen.nl om te bespreken hoe je dat het beste kunt aanpakken.

   Met vriendelijke groet,

   Caroline Franssen

   Beantwoorden
 4. Renate

  Mijn partner en ik hebben constant ruzie. Er is geen bereidheid tot inzicht.
  De vraag om zich voor te stellen hoe iets overkomt is al funest. Alles wordt als een aanval beschouwd. Hoe komen we hier nu uit?

  Beantwoorden
 5. Esther

  Mijn vriend en ik wonen sinds kort samen. We zijn helemaal gek op elkaar maar de laatste tijd hebben we wat vaker ruzie. Nu praten we dit altijd goed uit en knuffelen we even nadien. Dan zou het toch goed zijn? Toch lijkt het achteraf wat ongemakkelijker te wezen. Ik ben bang dat we in zo’n cyclus terecht komen.. hoe kan ik dit voorkomen?

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Esther,

   Het wordt pas een cyclus als jullie steeds over hetzelfde ruzie hebben en er geen wezenlijke verandering komt op de onderwerpen waarover jullie ruzie hebben. Ik kan er zonder meer informatie weinig over zeggen wat er bij jullie aan de hand is, of de ruzies zinvol zijn of niet en welke fundamentele (machts)strijd er onder zit. Dan zullen jullie echt moeten komen voor een Relatie APK.

   Vriendelijke groet,
   Caroline

   Beantwoorden
 6. Monique

  Net weer ruzie gehad. Ik word er gek van. Ik zoek troost maar wil / durf mijn frustratie niet te delen omdat mensen hem kennen. Waar vinden mensen troost?

  Beantwoorden
 7. Sarah

  Al bijna 8jaar samen en heb enorm veel geduld gehad met veel dingen maar de laatste tijd ben ik zo moe geworden dat ik niet meer weet wat te doen. Opgeven waar ik zoveel jaar voor gevochten heb of blijven doorgaan. Ene moment denk ik komt allemaal wel goed en probeer ik me vast ge klampen aan datgene wat goed is maar andere kant zie ik het goede niet meer in en ben ik elke keer met een angstig gevoel aan het rondlopen. Elke vakantie zelfs waar we naartoe gaan voel ik eenzaam en onbegrepen omdat de ruzies ook daar gewoon escaleren. Wanneer het goed is is het goed maar wanneer het fout is is het ook echt fout 🙁

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Beste Sarah,

   Je klinkt eigenlijk toe aan opgeven. Dat jullie veel ruzies hebben, kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben. Het is duidelijk dat het jullie niet lukt om samen helderheid te krijgen wat er aan de hand is en samen verantwoordelijkheid te nemen om escalatie te voorkomen. Ik kan vanaf hier niet zien waar jullie ruzie over hebben en hoe de escalatie gebeurt. Daarvoor is het echt nodig om een afspraak te maken. Als je partner niet mee wil komen, naar de afspraak, kom dan alleen. Want jij hebt hier last van en het is belangrijk dat jij dat echt serieus neemt.

   Sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden
 8. Habje

  Ik ben goed als ik luister naar hem en doe wat hij wil, anders ben ik maar een storend element. Hij zegt vaak ik krijg zenuwen van jouw, ook al heb ik de ganse dag gewerkt dan begint hij te zuchten. Als ik met de kinderen bezig ben dan geeft hij mij het gevoel van ben fout bezig je moet het zo doen. Kan mijn eigen niet meer zijn thuis. Constant ruzies. Zeg ook waarom maar hij laat me NOOIT uitpraten krijg de kans niet dan klap ik dicht en wordt boos en ga ik weg. Dan is het ook niet goed,en als ik blijf dan begin hij weer van voor af aan en probeer ik mij kalm te houden maar hij maak me zo klein met zijn woorden dat ik toch weg ga. En zo dagen aan een stuk pff

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Vreselijk. Tijd om er wat aan te doen. Maak een afspraak of ga naar je huisarts. Blijf hier niet mee door gan, daar ga je aan kapot.

   Sterkte,

   Caroline

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.