);

Ruzie in je relatie

“We kunnen eigenlijk niet meer normaal met elkaar praten. Om het minste of geringste krijgen we ruzie”. Ook mensen die veel van elkaar houden, kunnen in hun relatie in een patroon van ruzie maken terecht komen.

Als je partner boos op jou wordt, of kritiek op je heeft, is de kans groot dat jij ook kwaad wordt en je gaat verdedigen. Jullie komen dan recht tegenover elkaar te staan. Ook bestaat de kans dat je bevriest of  je partner uit de weg gaat. Zo kan ruzie in een relatie ertoe leiden dat  je relatie niet meer echt veilig en gezellig is en neemt je stressniveau toe.

En onder hoge stress, heb je nog maar drie reactiemogelijkheden: vechten, vluchten en bevriezen.  En met je partner gebeurt precies hetzelfde: die raakt ook gestresst en heeft nog maar drie reactiemogelijkheden. Dus jullie gaan verder uit elkaar op de bank zitten, zitten vaker op Social Media, zoeken meer bezigheden buitenshuis  en gaan niet meer tegelijk naar bed. Daardoor is er nog minder gezelligheid, neemt jullie stress nog meer toe en komen jullie samen in een dans terecht waarin jullie je beurtelings voor elkaar afsluiten, plezier buiten de deur zoeken en ruzie maken. Zie daar maar eens uit te komen.

 Je relatie is je basis. Het is je thuis, de plek waarvandaan je de uitdagingen in de wereld aan gaat. Zodra het daar mis gaat, merk je dat ook in andere gebieden van je leven. Door de stress in je relatie, wordt het ook moeilijker om goed te functioneren op je werk. Soms krijg je ook nog eens ruzie met je kinderen, de buurvrouw of je poes. Als je eenmaal gestrest bent, functioneer je namelijk nergens meer optimaal.

Je verstand helpt niet
Met je verstand weet je natuurlijk prima dat het niet helpt om te doen alsof er niets aan de hand is. En dat je partner niet dichterbij zal komen als jij tegen hem/haar schreeuwt. En dat jij je relatie niet gaat redden als je op zolder achter de computer blijft zitten, of constant aan het Facebooken of Whatsappen bent met anderen. Met je verstand weet je prima dat het beter zou zijn om de zaak eens positief te benaderen. Om eens goed te luisteren en je geduld te bewaren en te zoeken naar manieren waarop je jouw partner tegemoet kan komen. Maar: hoe hard je ook probeert: je bent te gestresst om die goede intenties om te zetten in zinvol gedrag.

Hoe komt dat nou?
Bijna alle stresssituaties waar je niet uit kunt komen, zijn te herleiden tot gevoelens die je als jong kind hebt gehad. Ook toen was je bang, je voelde je afgwezen, niet geliefd, je had het gevoel dat je het niet goed kon doen. Als je nu bang bent om je partner kwijt te raken of het gevoel hebt dat je partner niet meer van je houdt, haakt dat in gevoelens die je als kind ook al had. Het lukt je niet om er als volwassene mee om te gaan. 

Inhoud?
Het lijkt alsof relatieproblemen die ontaarden in ruzie over de inhoud gaan. Beiden vinden natuurlijk dat ze gelijk hebben en proberen hun gelijk te halen. Maar het gaat eigenlijk maar zelden over de inhoud. Want als mensen werkelijk naar elkaar gaan luisteren, blijkt dat de verschillen een stuk minder zijn dan ze dachten.

Wat te doen?
Je kunt het één en ander over dit onderwerp lezen in het hoofdstuk ‘Hoe jeugdtrauma’s je relatie binnensluipen‘ in mijn boek Eerste Hulp Bij Relatieongelukken. Daarin staat bijvoorbeeld wat je kunt doen om een ruzie acuut te beeïndigen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je vaker met elkaar praat, zodat spanningen niet zo hoog oplopen. Maar ook die kennis kan onvoldoende zijn om een echte ommekeer in jullie relatie te bereiken. Daarvoor is het nodig dat je verstand en je gevoel gaan samenwerken. Dat kun je voor elkaar krijgen in  een individueel of gezamenlijk coachingsgesprek. Je ontdekt precies  hoe het bij jou en bij je partner werkt als jullie ruzie krijgen. Je leert wat je kunt doen om jezelf en de ander gerust te stellen, hoe je uit ruzies kunt stappen en constructief met elkaar aan je relatie kunt bouwen.

Doe iets!
Als je te vaak naar je zin ruzie hebt met je partner, doe dan iets! Het is absoluut mogelijk om patronen van ruzie maken te doorbreken en weer terug te komen bij jullie liefde voor elkaar!

Caroline Franssen