);
Relatie Academie, kinderwens, jaloezie, vreemdgaan

Sessies voor slachtoffers van misbruik

Er zijn weinig dingen die de persoonlijkheid van een mens zo fundamenteel beschadigen als seksueel misbruik. Dit komt slechts gedeeltelijk door het misbruik zelf. Het komt doordat je jezelf verantwoordelijk voelt voor wat er gebeurd is. Ook de reacties van anderen, het gebrek aan hulp en erkenning van je ouders, vrienden en omstanders kunnen eraan bijdragen dat een trauma levensbepalend wordt.

Heb jij seksueel misbruik meegemaakt dan herken je je waarschijnlijk in één of meer van onderstaande dingen:

  • je kunt grenzen slecht aangeven,
  • je voelt niet goed wat je zelf wilt,
  • je weet niet goed wat je zelf nodig hebt,
  • je voelt jezelf verantwoordelijk voor gevoelens en taken van anderen,
  • je richt je aandacht steeds op anderen,
  • je hebt weinig verbinding met je eigen sensualiteit en seksualiteit (geen of weinig zin, bijna mechanische seks waar je weinig bij voelt, of juist hyperseksueel),
  • je bent erg zelfstandig (en slecht in het vragen van hulp),
  • je voelt je afhankelijk van liefde en erkenning van anderen (en probeert uit alle macht om dat niet te zijn),
  • je flipt soms uit je lichaam op momenten dat je eigenlijk aanwezig zou moeten blijven.
 
 
Gebrek aan bescherming
Dat jij je zo voelt en gedraagt, komt door het trauma dat je hebt meegemaakt. En door de nasleep ervan. Er wordt namelijk vrijwel NOOIT adequaat gereageerd op seksueel misbruik. Vrijwel nooit wordt het slachtoffer volledig gehoord en volledig in veiligheid gebracht. Vrijwel nooit wordt het slachtoffer voldoende begeleid om het trauma een plek te kunnen geven. Vrijwel nooit dringt tot het slachtoffer door dat het totaal onschuldig is. Dat het niets had kunnen doen of nalaten om te voorkomen wat er is gebeurd.

Loyaliteit 
Zeker als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag binnen je familie, je vriendenkring of op je werk, is het aannemelijk dat omstanders niet goed gereageerd hebben. Dat je geen passende begeleiding hebt gekregen en niet beschermd bent. Iedereen in het systeem heeft namelijk belang bij het behouden van goede relaties en contact met de dader. Daarom worden er geen adequate maatregelen getroffen om jou te beschermen tegen verder misbruik of tegen verdere confrontatie met de dader. Je blijft je langdurig onveilig voelen.

Kleine incidenten hebben ook gevolgen
Bij grof en jarenlang seksueel misbruik is algemeen bekend dat er grote consequenties zijn voor jouw beleving van jezelf. Maar ook een ‘klein incident’ of eenmalig seksueel misbruik kan een keten van reacties in gang zetten die levensbepalend worden.

Overleefgedrag
Je raakt jouw besef van je eigen grenzen kwijt door het geweld en door de reacties van de mensen om je heen. Je ontwikkelt ‘overleefgedrag’ dat bestaat uit het verstoppen van de eigen gevoelens (die namelijk als irrelevant aan de kant worden geschoven). Je trekt je verlangen naar steun van je omgeving in, aangezien de steun niet beschikbaar is. En je ontwikkelt een sterke persoonlijkheid, die alles alleen kan, zonder de hulp van anderen.

Het wordt erger in plaats van minder
Dat overleefgedrag gaat niet vanzelf over en verandert ook niet zomaar. Het wordt vaak juist extra versterkt in de loop van de jaren. Bijvoorbeeld doordat je een partner uitkiest die ook jouw grenzen niet respecteert. Daardoor wordt het overleefgedrag versterkt en wordt het trauma verder naar de achtergrond geduwd. 

Helen is mogelijk
In mijn praktijk begeleid ik al vele jaren slachtoffers /overlevers van (seksueel) geweld. Veel van hen hebben al jaren therapie gehad voor ze bij mij kwamen, voor een enkeling is het de allereerste keer dat over het geweld wordt gesproken. Ik heb gerichte interventies ontwikkeld die ervoor zorgen dat de invloed van wat je hebt meegemaakt, vermindert. 

Vijf stappen in het helingsproces
Er zijn vijf stappen te onderscheiden in het helingsproces:
1.  Je weer onschuldig voelen 
2. Je niet meer groter maken dan je bent (en daardoor goed contact krijgen met je eigen wensen en verlangens)
3. Jezelf veiligheid kunnen bieden (en makkelijker terug te keren in je lichaam na dissociatie)
4. Je eigen grenzen ervaren, respecteren, aangeven en ze kunnen handhaven (ook onder druk).
5. Contact hebben met je eigen sensualiteit en seksualiteit.

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik,  dan kan ik je in één of meer sessies helpen om bovenstaande stappen te zetten.

Je kunt ook samen met je partner komen als het misbruik tussen jou en je partner is gaan in staan.

Je kunt hier een afspraak maken.

 

Verder lezen over misbruik en slachtofferschap:

Waarom ik tegen vergeven ben

Het verschil tussen slachtoffer zijn en slachtofferschap

Zonder keihard bewijs van incest is de schade net zo groot

Als je geliefde seksueel geweld meemaakte

Mishandeling breekt ieders vrije wil