);

Staand plassen? Alleen tegen een boom! Column Hart&Ziel

“Mijn man en zoons willen graag staand plassen, maar ik ben degene die de WC moet schoonmaken. Nu zeggen ze dat ik hun mannelijkheid aantast als ze van mij  zittend moeten plassen. Is dat zo?” Iedere maand beantwoord ik een lezersvraag voor de bijlage Hart& Ziel van het Brabants Dagblad.

Toen deze vraag me gesteld werd, moest ik wel glimlachen. De strijd om het gebruik van de WC wordt nog altijd in vele huishoudens gevoerd. En mannen voeren soms hele grappige argumenten aan om hun zin te krijgen. Staand of zittend plassen heeft natuurlijk weinig met je mannelijkheid te maken. Zittend plassen heeft (zeker op latere leeftijd) juist voordelen voor je mannelijkheid. Omdat je beter ontspant als je zit, leegt je blaas beter. Dat is goed voor je prostaat.

Staand plassen veroorzaakt spetters op de vloer en op de muren, ook al kan een man nog zo goed mikken, een deel van wat er in de pot gaat, spettert er ook weer uit. Dat betekent dat de muren en de vloer bevuild raken met urinespetters. Een WC waarop staand geplast wordt, moet dus vaker schoongemaakt worden. Eigenlijk wel elke dag, of minstens een paar keer in de week om te voorkomen dat het gaat stinken.

In veel huishoudens is het staand plassen een issue. De vrouw wil dat iedereen zittend plast, de mannen willen graag staand plassen. Wie is hier de baas? Opvallend vaak winnen mannen hier het dispuut. Zij behouden hun recht om staand te plassen en verwachten van hun partner dat zij de spetters wegpoetst.  De prijs voor de ‘mannelijkheid’ wordt dus betaald door vrouwen die moeten knielen om de WC schoon te maken.

Dat beeld is een beetje treurig, vind ik. Er zullen vrouwen zijn die ontzettend van poetsen houden, maar de meeste vrouwen zitten er echt niet op te wachten om een paar keer in de week extra op hun knieen te moeten zitten om de vloer van de wc te dweilen om te faciliteren dat hun partner staand kan plassen.

Wat mij betreft draagt een echte man de consequenties van zijn eigen daden. Dus als je graag staand wil plassen, maak je ook de wc schoon. Dat vertelde ik aan de vrouw die deze vraag indiende. Ik gaf haar nog wat tips voor het voeren van onderhandelingen over het staande plassen. Na een paar dagen kwam het resultaat: doordat ze zich door mij gesteund voelde, had ze deze keer duidelijker onderhandeld. Ze had haar partner en zoons voor de keuze gesteld: staand plassen en zelf de wc schoonmaken of zittend plassen. De mannen hadden echter geen zin om de WC te gaan poetsen. Dus ze kozen voor zittend plassen. Hun kwijnende mannelijkheid was ineens geen argument meer.

Voortaan wordt er door de heren alleen in de vrije natuur nog staand geplast. Tegen een boom.

 

13010271_10209143446843816_1363676796_o