);

“Mijn man en zoons willen graag staand plassen, maar ik ben degene die de WC moet schoonmaken. Nu zeggen ze dat ik hun mannelijkheid aantast als ze van mij  zittend moeten plassen. Is dat zo?” Iedere maand beantwoord ik een lezersvraag voor de bijlage Hart& Ziel van het Brabants Dagblad.

Toen deze vraag me gesteld werd, moest ik wel glimlachen. De strijd om het gebruik van de WC wordt nog altijd in vele huishoudens gevoerd. En mannen voeren soms hele grappige argumenten aan om hun zin te krijgen. Staand of zittend plassen heeft natuurlijk weinig met je mannelijkheid te maken. Zittend plassen heeft (zeker op latere leeftijd) juist voordelen voor je mannelijkheid. Omdat je beter ontspant als je zit, leegt je blaas beter. Dat is goed voor je prostaat.

Staand plassen veroorzaakt spetters op de vloer en op de muren, ook al kan een man nog zo goed mikken, een deel van wat er in de pot gaat, spettert er ook weer uit. Dat betekent dat de muren en de vloer bevuild raken met urinespetters. Een WC waarop staand geplast wordt, moet dus vaker schoongemaakt worden. Eigenlijk wel elke dag, of minstens een paar keer in de week om te voorkomen dat het gaat stinken.

In veel huishoudens is het staand plassen een issue. De vrouw wil dat iedereen zittend plast, de mannen willen graag staand plassen. Wie is hier de baas? Opvallend vaak winnen mannen hier het dispuut. Zij behouden hun recht om staand te plassen en verwachten van hun partner dat zij de spetters wegpoetst.  De prijs voor de ‘mannelijkheid’ wordt dus betaald door vrouwen die moeten knielen om de WC schoon te maken.

Dat beeld is een beetje treurig, vind ik. Er zullen vrouwen zijn die ontzettend van poetsen houden, maar de meeste vrouwen zitten er echt niet op te wachten om een paar keer in de week extra op hun knieen te moeten zitten om de vloer van de wc te dweilen om te faciliteren dat hun partner staand kan plassen.

Wat mij betreft draagt een echte man de consequenties van zijn eigen daden. Dus als je graag staand wil plassen, maak je ook de wc schoon. Dat vertelde ik aan de vrouw die deze vraag indiende. Ik gaf haar nog wat tips voor het voeren van onderhandelingen over het staande plassen. Na een paar dagen kwam het resultaat: doordat ze zich door mij gesteund voelde, had ze deze keer duidelijker onderhandeld. Ze had haar partner en zoons voor de keuze gesteld: staand plassen en zelf de wc schoonmaken of zittend plassen. De mannen hadden echter geen zin om de WC te gaan poetsen. Dus ze kozen voor zittend plassen. Hun kwijnende mannelijkheid was ineens geen argument meer.

Voortaan wordt er door de heren alleen in de vrije natuur nog staand geplast. Tegen een boom.

 

13010271_10209143446843816_1363676796_o

6 reacties

 1. Jacqueline

  Mijn man meent dat als hij zittend plast hij (ook al duwt hij zn plasser omlaag) toch vaak tussen de pot en de bril doorplast en het nog den grotere bende is. Dan ben ik dus uitgepraat. Helaas :-(.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Je man heeft een al te grote fantasie of een hele rare plasser. Zelfs mijn zoon lukte dat als kleutertje niet eens. Maar blijkbaar is hij een ongelukkige plasser. Dat neemt niet weg dat hij wel de WC kan schoonmaken. Of mankeert hij wat aan zijn handen?

   Beantwoorden
 2. Hans

  Staand of zittend plassen is geen onderwerp. De wc schoonmaken is een taak die een ieder in het huishouden MOET uitvoeren. Zonder discussie. De mannen in het huishouden zien dan zelf wat ze teweeg brengen. En misschien lossen ze het dan onderling wel op.

  Beantwoorden
 3. Eric

  Ik plas staand wanneer ik daar zin in heb, vrijwel altijd dus, einde discussie.
  En diegene die zich het meest stoort aan een vieze wc maakt hem schoon, en dat ben ik niet.

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Kortom jij bent de baas en jij bepaalt dat je vrouw jouw pies moet schoonmaken, zij is dus jouw huishoudster. Ik ben benieuwd wat het effect van die dominante houding op je relatie is.

   Caroline

   Beantwoorden
 4. Dora

  Viezerd Hoe kun je van je vrouw eisen dat ze jouw zeik moet opruimen Wees een vent en maak zelf de WC schoon. Weet je meteen wat je aanricht met staand zeiken

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.