Voor de tijd van de emancipatie was man zijn een stuk makkelijker dan nu. Toen nam de man de beslissingen en volgde de vrouw. De vrouw deed haar plicht in bed en hield zich er niet mee bezig dat zij ook een eigen seksualiteit had en zelfs orgasmes kon krijgen. De man hoefde in die tijd minder rekening te houden met wat de vrouw wilde. Hij hoefde geen emoties te laten zien en dat hij de baas was, stond niet onder druk.

Nu vrouwen zo’n veertig jaar bezig zijn met emanciperen, is de druk op mannen om ook te veranderen aan het toenemen. Maar hoe moet een man dan veranderen? Als een man zich precies aanpast aan wat hij denkt dat de vrouw wil (of wat zij zegt dat ze wil) voelt hij zich ongelukkig en slaafs. Bovendien lukt het hem nooit om zijn partner tevreden te stellen. Want ook als hij precies doet wat zij zegt, ze blijft ontevreden. En dat is buitengewoon teleurstellend voor een man. Hij krijgt het gevoel dat hij tekort schiet. 
Ook als hij gaat praten over zijn gevoelens, zoals zijn vrouw zegt te willen, wordt dat niet altijd in dankbaarheid ontvangen. Dan blijkt ineens dat ze toch verwacht dat een man sterk is en niet zo op ze leunt.

Kortom: bij je eigen vrouw kan je als man het antwoord maar zelden vinden. Je vrouw geeft immers tegenstrijdige suggesties, want vrouwen zijn door de emancipatie doorgeschoten in hun zelfstandigheid. Pas als zij merkt dat jij in je kracht staat én je op haar af kunt stemmen, heeft ze door wat ze nou eigenlijk precies van je verlangde.

Dus hoe kom je én in je kracht en leer je op een dynamische manier de leiding geven? Hoe stem je op je partner af terwijl je in contact blijft met jezelf en met wat jij wilt?

Daar kan je heel lang over praten zonder dat je daarmee een antwoord of een oplossing vindt. Het is namelijk vooral een kwestie van voelen. Als je in je kracht staat, voel je dat in je lichaam. Als je in contact met jezelf afstemt op de ander, voel je dat in je lichaam: dat is geven en nemen en samenspel.

Om jou als man snel en effectief de tools te geven om te goed en stevig vanuit je eigen mannelijkheid je plek in te nemen in de relatie heb ik speciaal voor mannen De Reis van de Held en de Heldin ontwikkeld. In drie zondagen waarin jij
– door middel van de Haka weer ervaart wat een kracht je in je hebt
– de fijne waarneming in je lichaam oefent
– leert hoe jij je vrouw kan leiden

Het is een investering in jezelf die zoete vruchten zal afwerpen. Het contact met je vrouw zal zich verdiepen en jullie seksleven krijgt er ongetwijfeld een boost van omdat jij bijzonder aantrekkelijk wordt als man.

De reis van de held en de heldin

Wil jij ook meer balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke in jezelf?  Ben jij op zoek naar meer gelijkwaardigheid in je relaties? Wil je een bijdrage leveren aan maatschappelijke vernieuwing en vrijheid voor mannen en vrouwen om zichzelf uit te drukken, los van rolpatronen? Dan is De reis van de held en de heldin geschikt voor jou!

Aan de hand van drie thema’s gaan we het mannelijke en het vrouwelijke onderzoeken, v versterken en in balans brengen. Iedere dag word ik bijgestaan door één of meer bijzondere gastdocenten. Samen verzorgen we het programma, dat voor een deel uit opstellingen/systemische rituelen zal bestaan en voor een deel ingevuld wordt door de expertise van de gastdocenten.

Dag 1: Mannelijke en vrouwelijke kracht.
De eerste dag gaat over mannelijke en vrouwelijke kracht. Als man en vrouw beiden verbonden zijn met hun eigen kracht, hoe verhouden ze zich dan tot elkaar? Die dag leren we de speciale Haka (Nieuw Zeelandse krachtdans) die voor Nederland is gemaakt. Daarin leer je rituele bewegingen en woorden waarmee de vrouwelijke onderstroom en de mannelijke bovenstroom samen de kracht van de golf maken.

Iedereen die een groep mensen een Haka heeft zien doen, weet dat de woorden en gebaren en het samen doen van de dans, een enorm gevoel van kracht geeft. Deze Haka is door de Maori speciaal voor Nederland bedacht. Mannen en vrouwen doen gedeeltelijk hetzelfde en hebben ook eigen gebaren, die het mannelijke en het vrouwelijke versterken. We zullen oefenen als groep en ook met de mannen en de vrouwen apart.

Gastdocenten:  Marcel Hendriks en van Maori Spirit Nederland, die de Haka leerden van de Maori Tiki en Vince. 

In het opstellingen-gedeelte doen we systemische rituelen gericht op het versterken met de band met onze voorouders. De mannen maken contact met hun voorvaders in de mannenlijn terwijl de vrouwen daar een bedding aan bieden. De vrouwen halen voeding en steun in de vrouwenlijn terwijl de mannen hen daarvoor een basis bieden.

Zo onderzoeken we hoe mannen en vrouwen ieder hun eigen kracht kunnen versterken. Voor een gelijkwaardige relatie is het immers van belang dat man en vrouw ieder op eigen benen staan en hun eigen plek innemen. Dat maakt dat er minder op elkaar ‘geleund’ hoeft te worden. In een relatie waarin beiden emotioneel zelfstandig zijn, kunnen man en vrouw elkaar nog meer bieden en hun band versterken.

Dag 2: Balans tussen binnen en buiten. 
Vanuit contact met jezelf contact leggen met de ander. Door contact te maken en te houden met jezelf, kun je verbinding met anderen aangaan zonder jezelf te verliezen in het contact.

Gastdocente: Thera Zilver Rupe, Mensendieck-expert, neemt ons mee in de subtiele beleving van het lichaam. 

In de opstellingen verdiepen we de balans tussen mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. We brengen mannelijke en vrouwelijke eigenschappen in kaart en onderzoeken in hoeverre we sekse-neutraal waarnemen. Tot welke ‘mannelijke’ eigenschappen heb jij voldoende toegang, welke mannelijke eigenschappen zijn wat overbelicht geraakt en zet je te vaak in? En welke mannelijke eigenschappen ken jij nog onvoldoende? En tot welke vrouwelijke eigenschappen heb jij toegang? Welke zijn wat overbelicht geraakt en welke eigenschappen wil je beter leren kennen? We brengen mannelijke en vrouwelijke eigenschappen in kaart en ontdekken dat we niet zo sekse-neutraal waarnemen als we denken.

Dag 3: De dynamiek van leiden en volgen
Deze dag gaan we via de dans ontdekken hoe we leiden en volgen. Ben je dwingend of uitnodigend? Kan je antwoord geven als iemand je leidt of wil je alles zelf bepalen? De oefeningen laten je aan den lijve ervaren hoe jij leidt en volgt. Gelijkwaardigheid tussen leider en volger is daarbij essentieel.

Gastdocent: Voor deze dag heb ik tangodocent Bennie Bartels gevraagd om ons mee te nemen in de diepe beleving van onze mannelijke en vrouwelijke kanten. Bennie is een geweldige danser en geeft op een hele fijne manier les, zo heb ik meerdere keren ervaren. Zijn kijk op de balans tussen leiden en volgen, is bijzonder doorleefd. Hij weet je mee te nemen in je lijf. Uiteraard is wat hij met ons gaat doen geschikt voor mensen die nog nooit tango hebben gedanst of zichzelf helemaal niet zien als een danser. Hij laat je het plezier van het bewegen ervaren waardoor jij je bewust wordt van de manier waarop jij je lijf gebruikt.

In de opstellingen van deze dag gaan we dieper in op wat mannen en vrouwen nodig hebben om  te kunnen leiden en te kunnen volgen. We doen een ritueel om de pijn tussen mannen en vrouwen te verzachten en elkaar te zien als helden en heldinnen in onze reis.  Zo ervaren we hoe iedereen sterker wordt als er gelijkwaardigheid en respect is tussen mannen en vrouwen.

Wat deelname aan de reis van de held en de heldin jou oplevert
Meedoen aan dit drieluik bekent een grote sprong voorwaarts voor het ruimte geven aan het mannelijke en het vrouwelijke in jezelf. De gelijkwaardigheid van die twee krachten in jezelf zal bijdragen aan de gelijkwaardigheid in jouw relaties met anderen. Je maakt onderdeel uit van een vernieuwend maatschappelijk krachtenveld en ontmoet gelijkgestemde zielen.  

De combinatie van fysiek ervaren met de gastdocenten  en energetisch ervaren in de opstellingen, maakt dat je op een diep niveau nieuwe dingen leert en alle aspecten van wat je leert met elkaar verbonden raken.

Mijn motivatie voor het organiseren van de Reis van de held en de heldin
Al ruim tien jaar organiseer ik opstellingen voor mannen en vrouwen. Het thema gelijkwaardigheid houdt mij daarin bijzonder bezig. Het is niet eenvoudig om een gelijkwaardige relatie vorm te geven. Er zijn veel wonden in de relatie tussen mannen en vrouwen. De #metoo beweging maakte duidelijk dat er veel mannen zijn die misbruik maken van hun macht ten opzichte van vrouwen. Er zijn mannen die vrouwen haten en vrouwen die bang zijn van mannen. De nadruk op die negatieve kant brengt echter gee verandering.

Ik wil graag mensen bij elkaar brengen die de wonden tussen mannen en vrouwen willen helen. Die naar de wonden in zichzelf willen kijken en ook als groep een stap willen zetten. Om een positieve bijdrage te leveren aan gelijkwaardige en respectvolle relaties. De bijzondere gastdocenten hebben mij dingen hebben geleerd op dit vlak waar ik zelf veel aan heb gehad. Daarom laat ik jullie daar graag in delen. Zij geven je nieuwe manieren van jezelf waarnemen en jezelf uiten. 

Praktisch:
Er is plek voor vijftien helden en vijftien heldinnen. We streven naar een uitgebalanceerde verhouding tussen mannen en vrouwen. 

De reis van de held en de heldin gaat gebeuren bij ’t Hart op Zolder, een ruime, warme locatie aan de Provincialeweg 66A in Schalkwijk met voldoende gratis parkeergelegenheid.

Dag 1: 25 maart 2018: Mannelijke en vrouwelijke kracht in jezelf en in verbinding met je voorvaders en voormoeders.

Dag 2: 27 mei 2018: Binnen en buiten in balans. Mannelijke en vrouwelijke eigenschappen in balans.

Dag 3: zondag 30 september 2018: De dynamiek van leiden en volgen. Helen van wonden tussen mannen en vrouwen.

De dagen duren van 10.00 tot 17.00 uur en zijn inclusief koffie, thee en lunch.

Investering: Deelname aan De reis van de held en de heldin kost 325 euro inclusief btw voor drie dagen. Je krijgt ook een exemplaar van mijn boek Eerste Hulp Bij Relatieongelukkenwaarin speciale hoofdstukken staan voor mannen en vrouwen apart gericht op de verbetering van relaties.

 

Heldenticket bestellen

Heldinnenticket bestellen

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.