De narcistische man krijgt de laatste tijd veel aandacht. Het lijkt wel of de helft van de vrouwen een relatie heeft gehad met een man die op een gegeven moment van haar het stempel ‘narcist’ krijgt. Alle ogen zijn op hem gericht. Waarom is hij narcistisch geworden? Wat is narcisme precies?

Hetzelfde gebeurt met mannen die met een vrouw met borderline-trekken een relatie hebben gehad. Die bestuderen ook hun ex in de hoop daar het antwoord te vinden.

Hoe herken je het?
Je bent duidelijk het slachtoffer van iemand met narcistische of borderline-trekken als je na afloop van de relatie nog steeds aan het puzzelen bent over het onbegrijpelijke gedrag van je ex. Als je dus OOK NA DE RELATIE nog steeds op je ex gefocust bent en niet op zichzelf. In plaats van je bezig te houden met het helen van je eigen wonden, blijf je kijken naar je ex. Wat is hij/zij toch manipulatief en egocentrisch!

Jouw eigen houding
Je ziet daarmee over het hoofd dat het precies je eigen gedrag: van je almaar op de ander richten, de reden is dat je met iemand met narcistische- of borderlinetrekken in zee bent gegaan. Dat jij je zo perfect op de ander kunt richten, sluit namelijk prachtig aan om zijn/haar neiging om zich op zichzelf te richten. Doordat jij zo goed in staat bent om bij je eigen gevoelens weg te gaan en er niet naar te handelen, ben je bij de deze persoon gekomen en gebleven. En door het na de relatie nog steeds over hem of haar te hebben, zit je feitelijk nog steeds vast in de relatie.

Slachtoffer
En ja: je bent slachtoffer van manipulatief en egocentrisch gedrag. Je bent geschaad in je eigenwaarde en je zelfrespect. Mogelijk heeft het je vriendschappen gekost. En als je pech hebt is je portemonnee ook een stuk leger dan voor je aan de relatie begon. Het is absoluut oneerlijk en je hebt het niet verdiend. Je hebt er niet om gevraagd. Je bent niet schuldig. Je had niet eerder moeten ingrijpen. Je hebt een zwaar lot, zeker als je kinderen hebt gekregen met een partner met narcistische- of borderline-trekken.

Focus verleggen
Je hebt vreselijk pech gehad en dat is levensbepalend en bijzonder sneu. Je hebt een heel groot verlies te nemen. Om dat te kunnen doen, is het belangrijk dat je wanneer je uit de relatie bent gestapt, onmiddellijk je focus verlegt.  Zo lang jij je bezig houdt met je ex met narcistische- of borderlinetrekken, gaat het met jou namelijk niet goed komen. De ex verandert niet door er veel aan te denken. Daar heb je al de hele relatie energie in gestoken en dat heeft niet geleid tot resultaat. Jouw gevoelens van in de steek gelaten zijn en jezelf weggegeven hebben, veranderen niet als je het gedrag van de ander kan verklaren. In feite blijf je, door aan hem of haar te blijven denken, hangen in slachtoffergedrag. Het laat het zien dat je nog steeds in de relatie zit en dus min of meer ‘relatieverslaafd’ bent.

Hoe verleg je de focus?
Stop dus met denken en praten over je narcistische of borderline ex. Verspil je kostbare energie daar niet meer aan.

  • Roep jezelf iedere keer weer tot de orde als je over hem/haar begint.
  • Vraag je vrienden en vriendinnen om je daarbij te helpen.
  • Kies een aantal speerpunten uit die in jouw leven belangrijk zijn en geef daar al je aandacht aan.
  • Vraag jezelf telkens opnieuw af wat jij nodig hebt en waar jij behoefte aan hebt
  • Onderzoek of je wonden hebt waardoor je geneigd bent om jezelf en je eigen behoeften weg te cijferen en ga daar iets mee doen
  • Gezond egoïsme is goed

Heb je hier een steuntje in de rug bij nodig? In een individuele sessie of tijdens een opstellingendag kan ik je helpen je focus te verleggen. Zodat je zo min mogelijk energie verliest aan gevoelens en gedachten die je niet meer dienen en al je energie in kunt zetten voor het opbouwen van je eigen leven.

Speciale dag
Op 16 mei is er een speciale opstellingendag waarin je jouw vraagstuk rond het loskomen van een ex met narcistische- of borderlinetrekken aan de orde kunt stellen. Kijk hier voor meer informatie.

Speciale dag

Op 16 mei is er een speciale opstellingendag waarin je jouw vraagstuk rond het loskomen van een ex met narcistische- of borderlinetrekken aan de orde kunt stellen. Kijk hier voor meer informatie.

 

Aanmelden themadag

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.