);

Trouw zijn aan jezelf

Trouw zijn aan jezelf. Het lijkt zo simpel, maar het is ingewikkelder dan je in eerste instantie zou denken. Als je één ‘zelf’ had, met één verlangen, dan was het simpel. Dan kon je iedere dag hetzelfde doen en was je trouw aan jezelf. Maar je zit ingewikkelder in elkaar dan dat. Je persoonlijkheid bestaat uit meerdere aspecten, meerdere ‘zelven’ die ieder zo hun eigen wensen en verlangens hebben. En soms zijn die wensen en verlangens tegenstrijdig en kun je dus niet aan alle aspceten van jezelf trouw zijn.

Een deel van je houdt ervan om alleen te zijn, een deel is graag in het gezelschap van anderen. Een deel luiert graag, een ander deel is ambitieus en prestatiegericht. Ben je nou trouw aan jezelf wanneer je in je eentje een wandeling maakt of wanneer je kiest voor gezelschap? En als je in de hangmat gaat liggen, ben je dan ontrouw aan het ambitieuze deel van jezelf?

Ontrouw
Als je trouw bent aan de stabiele, behoudende kant van jezelf, staat een ander deel van jezelf in de kou. Er zijn daarom momenten waarop het goed is om ontrouw te worden aan jezelf (zoals je nu bent). Veel vrouwen zijn bijvoorbeeld erg trouw aan hun ‘brave meisje’. Ze vermijden conflicten en zijn meer bezig met wat anderen nodig hebben dan met waar ze zelf behoefte aan hebben. Wat mij betreft mogen die vrouwen wat vaker ontrouw zijn aan zichzelf door ondeugende dingen te doen, duidelijk te zeggen wat ze willen en hun grenzen helder aan te geven. Dan zijn ze dus meer trouw aan hun dappere en autonome kant. Dat biedt openingen voor nieuwe ervaringen.

Bereidheid
Trouw zijn aan jezelf, vraagt nauwkeurig luisteren naar jezelf en ook moed om pijnlijke dingen onder ogen te zien en dapperheid om nieuwe dingen uit te proberen Trouw zijn aan jezelf is geen constante. Het is voortdurend in beweging. Het gaat om vele grote en kleine beslissingen, iedere dag opnieuw.Trouw zijn aan jezelf betekent de bereidheid hebben in ieder moment te luisteren naar wat op dit moment het meest voor je klopt.

Trouw zijn aan jezelf kun je leren
Wil je leren om meer trouw te zijn aan jezelf? Kijk in de agenda voor een passende workshop of boek een coachingsgesprek.