);

Twijfelblijf je nog een beetje?

doubt_diceWat zou het leven makkelijk zijn als je gevoelens en gedachten eenduidig waren en je altijd maar één kant tegelijk op wilde. In stroef lopende relaties is dat vaak niet zo. Als het niet lekker loopt, is er een deel van je dat de woeste verten wil opzoeken en een deel van je dat ontzettend graag de verbinding met je partner terugvindt.

Wat zou het heerlijk zijn als je daar een beslissing over kon nemen. Eén waarvan je zeker weet dat die klopt? Als je twijfelt over je relatie, vertoon je in de regel heel tegenstrijdig gedrag: aan de ene kant trek je je terug uit de relatie, want je wilt niet nog meer gekwetst worden. Aan de andere kant doe je je stinkende best en past je verschrikkelijk aan. En dan is er nog dat deel van jou dat ontzettend graag een beslissing wil nemen. Dat denkt: als ik nou maar weet waar ik ga wonen en alle andere praktische belemmeringen zijn weggenomen om uit elkaar te kunnen gaan, dan lukt het me wel om er een einde aan te breien.

Zie in zo’n situatie maar eens de regie weer over jezelf terug te krijgen! Je bent bezig je kostbare energie te besteden aan het begrijpen van waarom je partner zich in ‘s hemelsnaam niet een beetje anders gedraagt, het zoeken naar huizen op Funda, het berekenen van je inkomen en ondertussen probeer je je partner mee uit eten te krijgen om de boel weer nieuw leven in te blazen.

Bij mij op de praktijk zie ik bijna iedere week wel zo’n stel waarvan de energie alle kanten opvliegt. Soms neemt een van de twee een minnaar of minnares, om het nog een beetje ingewikkelder te maken.

Spiegel
Voor de meeste stellen kan een Relatie APK® prima inzichtelijk maken welke zaken zij ieder met dit gedrag IN ZICHZELF uit de weg proberen te gaan.
Dan wordt ook helder op welke punten zij eigenlijk hun aandacht het beste kunnen richten om weer wat van hun relatie te maken. De ander is in de regel immers slechts een spiegel. Je wilt dat de ander zijn of haar gedrag verandert, omdat je zelf niet met jezelf uit de voeten kunt. In zo’n Relatie APK krijg je zicht op je eigen gedrag, op het gedrag van de ander en op wat jullie samen kunnen doen. Wil je partner niet mee, dan kun je altijd alleen komen voor een individueel relatiegesprek.

Zorgklier
Soms gaat het verder dan dat. Dan helpt het niet om te spiegelen. Bijvoorbeeld wanneer je samen bent met iemand die vanwege een psychiatrische stoornis (narcisme, borderline) of een verslaving geen verantwoordelijkheid neemt voor zichzelf. Iemand die heeft ingehaakt op jouw ‘zorgklier’, jouw neiging om verantwoordelijkheid van anderen over te nemen. Als je dat te lang doet, raak je uitgeput en wordt het tijd dat je die overbelaste zorgzame kant van jezelf rust gaat gunnen en de ander verantwoordelijkheid laat nemen voor zijn of haar eigen sores. Dat kan dus betekenen dat je uit elkaar moet gaan uit zelfbehoud.